Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Α΄ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Α΄ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Α΄ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ
ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2012

2 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΜΠΑΚΙΤΑΣ ΛΥΓΕΡΟΥ ΠΑΡΙΑΡΟΥ ΜΑΛΑΧΙΑΣ ΠΛΑΚΑΣ
ΚΑΛΑΓΚΙΑΣ ΣΕΡΓΗΣ ΖΗΣΙΜΟΥ ΣΙΔΕΡΑΤΟΥ ΚΡΕΑΤΣΟΥΛΑ ΦΥΛΛΑΣ ΜΙΧΑΛΑ ΧΑΝΔΡΗΣ ΜΟΥΝΤΕ ΣΑΜΠΑΝΑΙ

3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ
ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΑΝΑ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ Β.ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ (ΣΤΟ ΑΤΟΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ) ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στην παρούσα εργασία ασχοληθήκαμε με το μείζονος σημασίας θέμα που απασχολεί τους σύγχρονους νέους και θα απασχολήσει και εμάς στο μέλλον, την ανεργία. Στην εργασία μας, θα παρουσιάσουμε την ανεργία στο Νομό Χίου, τα αίτια που την προκαλούν, τα μέτρα αντιμετώπισης, καθώς και τις επιπτώσεις της ,ατομικά και συλλογικά. Ακόμα, θα μελετήσουμε την κατανομή του εργατικού δυναμικού ανά κλάδο της οικονομίας στο Β. Αιγαίο, ώστε να μπορέσουμε να διεισδύσουμε σε βάθος σε αυτή τη σύγχρονη μάστιγα, που απασχολεί τους περισσότερους νέους. Τα δεδομένα που θα παρουσιάσουμε είναι για τα έτη και τις πληροφορίες αντλούμε από τον ΟΑΕΔ, την Εθνική Στατιστική Αρχή, εφημερίδες κ.ά.

5 1. Περιγραφή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
1. Περιγραφή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Η περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου είναι μία από τις δεκατρείς περιφέρειες της Ελλάδας. Τα πέντε μεγάλα νησιά που αποτελούν το Βόρειο Αιγαίο είναι: 1. Λέσβος, 2. Χίος, 3. Σάμος, 4. Ικαρία, 5. Λήμνος Bρίσκονται κατά μήκος των ακτών της Μικράς Ασίας και αποτελούν το ανατολικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Έδρα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι η Μυτιλήνη. Τα μεγάλα αυτά νησιά μαζί με άλλα μικρότερα κατανέμονται διοικητικά σε τρείς νομούς

6 Ο πληθυσμός Η περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου έχει συνολική έκταση τ.χμ. , συνολικό πληθυσμό σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Ο πληθυσμός της περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου μειώθηκε κατά κατοίκους, ποσοστό της τάξεως -7%. Νομός Λέσβος Χίος Σάμος Απογραφή 2001 2011 Κάτοικοι 53.408 53.004 49.595 42.380 -6,7% -0,7%

7 Ειδικότερα για την Χίο, σύμφωνα με την απογραφή του 2011
Ειδικότερα για την Χίο, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 Διοικητική διαίρεση Σύνολο Άρρενες Θήλεις Περιφερειακή ενότητα Χίου 52.590 26.500 26.090 Δήμος Χίου 51.320 25.870 25.450 Δήμος Οινουσσών 820 420 400 Δήμος Ψαρών 450 210 240

8 ΤΟΜΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
πρωτογενής τομέας (γεωργία, αλιεία, δασοκομία κ.τ.λ.) Στον πρωτογενή τομέα κυριαρχούν οι κλάδοι της φυτικής και ζωικής παραγωγής, ενώ η αλιεία αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία με το πέρασμα του χρόνου και αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη των θαλασσοκαλλιεργειών, κυρίως στο νομό της Χίου, δευτερευόντως στο νομό Σάμου και λιγότερο στο νομό Λέσβου. δευτερογενής τομέας (κατασκευές, μεταποίηση κ.τ.λ.) Ο δευτερογενής τομέας είναι σημαντικός για την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου. Οι επιχειρήσεις που κυριαρχούν είναι οι κατασκευαστικές, το 62% των επιχειρήσεων του τομέα. Ακολουθεί η μεταποιητική δραστηριότητα, συγκεντρώνοντας το 39% του συνόλου των επιχειρήσεων του τομέα. Ο τριτογενής τομέας είναι σημαντικός για την οικονομία της Περιφέρειας. Το εμπόριο και η διαχείριση ακίνητης περιουσίας διαμορφώνουν το 43% περίπου του προϊόντος του τριτογενή τομέα, οι μεταφορές συμμετέχουν κατά 17%, ενώ η συμμετοχή του κλάδου των ξενοδοχείων / εστιατορίων είναι μικρή, της τάξης του 6%, διατηρούμενη διαχρονικά στα ίδια χαμηλά επίπεδα. τριτογενής τομέας (υπηρεσίες, τουρισμός, ναυτιλία κ.τ.λ.)

9 Στο Νομό Χίου οι πιο σημαντικοί επιχειρηματικοί κλάδοι είναι:
Στο Νομό Χίου οι πιο σημαντικοί επιχειρηματικοί κλάδοι είναι: Λιανικό Εμπόριο 2. Κατασκευές 3. Ξενοδοχεία Εστιατόρια

10 2. ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Πριν προχωρήσουμε στην παρουσίαση των στοιχείων που αφορούν την ανεργία για την περιφέρεια Β. Αιγαίου θα περιγράψουμε συνοπτικά την κατανομή της απασχόλησης στους διάφορους τομείς της οικονομίας.

11 Σύμφωνα με το παραπάνω διάγραμμα παρατηρούμε ότι:
Η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα (11.4%) μειώνεται στην περιφέρεια Β. Αιγαίου και μάλιστα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα όπου αυξάνεται (13%) Στο δευτερογενή τομέα η απασχόληση στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου αυξάνεται με την πάροδο των ετών σε σχέση με το σύνολο χώρας όπου η απασχόληση μειώνεται. Το μεγαλύτερο μέρος του απασχολούμενου εργατικού δυναμικού στην περιφέρεια Β. Αιγαίου εργάζεται στον τριτογενή τομέα (72,3% του εργατικού δυναμικού).

12 Παράρτημα 1 Πηγή: Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Πιο αναλυτικά η απασχόληση στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο είναι 19,7% και στη δημόσια διοίκηση και άμυνα 13,9 %. Η απασχόληση στον τριτογενή τομέα στο Β. Αιγαίο (72,2%) είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το σύνολο της χώρας (70,4%), γεγονός που οφείλεται στην απασχόληση στην Εθνική άμυνα και τον τουρισμό

13 3.ΑΝΕΡΓΙΑ

14 ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑ;
Το συνδυασμό των πνευματικών και σωματικών ικανοτήτων ενός ανθρώπου που δαπανά για την παραγωγή ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας το ονομάζουμε εργασία. Μιλάμε για την εργασία του ιατρού, του ηλεκτρολόγου, του ηθοποιού , του μηχανικού κ.τ.λ.

15 Από οικονομική άποψη δε θεωρείται ως εργασία η απασχόληση των μαθητών, των σπουδαστών, των νοικοκυρών κ.ά., διότι παρόλο που είναι κοινωνικά απαραίτητη και συχνά πολύωρη και κοπιαστική , δεν είναι αμειβόμενη.

16 ΠΟΙΟΙ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ;
Από το σύνολο του εργατικού δυναμικού, όσα άτομα έχουν μια επαγγελματική απασχόληση (είτε έχουν δική τους εργασία είτε εργάζονται σαν μισθωτοί) ονομάζονται απασχολούμενοι

17 ΠΟΙΟΙ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ;
Τα άτομα που ανήκουν στο εργατικό δυναμικό, δηλαδή θέλουν και μπορούν να εργαστούν , αλλά δεν βρίσκουν εργασία ( για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα) ονομάζονται άνεργοι.

18 ΠΩΣ ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ;
Την ανεργία την μετρούμε με τον αριθμό των ατόμων που σε μια δεδομένη χρονική στιγμή είναι άνεργα δηλαδή τα άτομα που θέλουν και μπορούν να εργαστούν , αλλά δεν βρίσκουν εργασία.

19 Επειδή όμως, ο απόλυτος αυτός αριθμός δεν μας διευκολύνει να εκτιμήσουμε τη σημασία της ανεργίας σε μια χώρα ή περιοχή για μια σειρά ετών, μετρούμε την ανεργία με το ποσοστό της στο συνολικό εργατικό δυναμικό.

20 Αναλυτικά: Το εργατικό δυναμικό αποτελείται από όσους έχουν εργασία (απασχολούμενοι) και εκείνους που δεν απασχολούνται (άνεργοι) αλλά έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν και είναι διαθέσιμοι να εργασθούν ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ = ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ Το ποσοστό ανεργίας είναι ο αριθμός των ανέργων διαιρούμενος με το σύνολο του εργατικού δυναμικού σε μία δεδομένη χρονική στιγμή % ΑΝΕΡΓΙΑΣ = ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

21 Οι επίσημοι οργανισμοί που αναλαμβάνουν την καταμέτρηση των ανέργων είναι η Εθνική Στατιστική Αρχή και ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.). Ο Ο.Α.Ε.Δ. είναι δημόσιος οργανισμός με βασικό ρόλο: Την απασχόληση των ανέργων και την εύρεση δουλειάς για αυτούς Την κατάλληλη εκπαίδευση των ανέργων ανάλογα με το επάγγελμα που είχαν προηγουμένως Την παροχή επιδομάτων για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους

22 Επίσημα στοιχειά της ανεργίας για την περιφέρεια Β. Αιγαίου
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ο.Α.Ε.Δ. ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στην περιφέρεια Β. Αιγαίου για τα έτη 2010 – 2011 παρουσιάζεται στα παρακάτω διαγράμματα.

23 Μελετώντας το παρακάτω διάγραμμα παρατηρούμε ότι:
Για το έτος 2010 ο αριθμός των ανέργων στην περιφέρεια Β. Αιγαίου κυμάνθηκε από (μέγιστη τιμή) άτομα το μήνα Δεκέμβριο μέχρι (ελάχιστη τιμή) άτομα το μήνα Αύγουστο. (Για το έτος 2010 υπάρχουν επίσημα στοιχεία μόνο για το β εξάμηνο του έτους.) Για το έτος 2011 ο αριθμός των ανέργων στην περιφέρεια Β. Αιγαίου κυμάνθηκε από (μέγιστη τιμή) άτομα το μήνα Μάρτιο μέχρι (ελάχιστη τιμή) άτομα το μήνα Σεπτέμβριο. Και στα δύο έτη παρουσιάζεται μείωση της ανεργίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πιθανότατα λόγω του τουρισμού. Συγκρίνοντας των αριθμό των ανέργων για τα δύο έτη το 2010 ο αριθμός των ανέργων ήταν μικρότερος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (τουριστική περίοδος ) σε σχέση με το 2011.

24 Άνεργοι ανά Φύλο Η ανεργία είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες(63,4%) από ότι στους άντρες (36.6%) και τους καλοκαιρινούς μήνες μειώνεται

25 Άνεργοι ανά Εκπαιδευτικό Επίπεδο
Οι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας (60.77%) από ότι οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας (38.75%) ή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

26

27 Άνεργοι ανά Ηλικία Η ηλικιακή ομάδα ετών παρουσιάζει μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας από ότι οι ηλικίες κάτω των 30 ή άνω των 55.

28 ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΧΙΟΥ
ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ (ΜΕΣΟΣΤΑΘΜΙΚΑ) ΧΙΟΣ ΣΥΝΟΛΟ ΧΩΡΑΣ ΕΤΟΣ 2009 3,70% 9,50% ΕΤΟΣ 2010 4% 12,50% ΕΤΟΣ 2011 13,40% 17,70% Τα ποσοστά ανεργίας για το νομό Χίου αυξάνονται κατά την διάρκεια των τριών ετών. Η ανεργία διπλασιάστηκε από το έτος στο έτος 2011 στην περιφέρεια Β. Αιγαίου και διπλασιάστηκε στο σύνολο της χώρας. Τα ποσοστά της ανεργίας στο νομό Χίου είναι χαμηλότερα από ετήσιο ποσοστό ανεργίας της χώρας στην διάρκεια των τριών ετών πλησιάζοντας όμως τα μέσα ετήσια ποσοστά της χώρας.

29 4. ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

30 Αν παρατηρήσουμε τα στοιχεία μιας οικονομίας για μεγάλες χρονικές περιόδους, θα δούμε ότι η παραγωγή, το εισόδημα και η απασχόληση, δηλ. γενικά η οικονομική δραστηριότητα άλλοτε αυξάνεται γρήγορα, άλλοτε αργά και άλλοτε μειώνεται. Οι μεταβολές αυτές ονομάζονται οικονομικές διακυμάνσεις ή οικονομικοί κύκλοι και παρουσιάζουν μια συστηματική κυκλικότητα. Τα στάδια από τα οποία περνάει η οικονομία στη διάρκεια του κύκλου έχουν κοινά χαρακτηριστικά και ονομάζονται συνήθως φάσεις του οικονομικού κύκλου

31 ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΔΟΥ Η’ ΤΗΣ ΑΝΘΗΣΗΣ: παρατηρούμε αύξηση της παραγωγής, του εισοδήματος και της απασχόλησης. Η ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ Η’ ΤΗΣ ΚΑΘΟΔΟΥ: χαρακτηρίζονται από εκτεταμένη ανεργία, έλλειψη επενδύσεων και μείωση της κατανάλωσης. Η παραγωγή και τα εισόδημα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους.

32 Έτσι μπορούμε να παρατηρήσουμε για την Ελλάδα, και για την Χίο συγκεκριμένα, ότι ανάμεσα στα τα έτη περνούσαν την φάση της οικονομικής άνθησης ενώ από τα έτη 2008 και μετά παρουσιάζεται η φάση της ύφεσης. Αυτό φαίνεται αν μελετήσουμε το Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας (Α.Ε.Π.) Α.Ε.Π. είναι το σύνολο της αξίας των προϊόντων που παράγονται στα πλαίσια της χώρας, στην διάρκεια ενός έτους. Κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. προκύπτει αν διαιρέσουμε το σύνολο του Α.Ε.Π. προς τον πληθυσμό της χώρας Το κ.κ. Α.Ε.Π. μας δείχνει την αξία των προϊόντων που αντιστοιχεί σε κάθε κάτοικο της χώρας, αν η διανομή των αγαθών ήταν ίση

33 Η φάση αυτή δεν γνωρίζουμε πότε θα σταματήσει.
Τα δεδομένα του ΑΕΠ και των συνιστωσών του για την περίοδο έχουν αναθεωρηθεί με έτος βάσης το Οι εργασίες αναθεώρησης των δεδομένων για την περίοδο δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί (εκτός της εφαρμογής της νέας ταξινόμησης NACE Αναθ.2) και ως εκ τούτου υπάρχει διακοπή της χρονοσειράς μεταξύ των μη αναθεωρημένων δεδομένων της περιόδου και των αναθεωρημένων της περιόδου Παρατηρούμε ότι για την Ελλάδα η αξία των εμπορευμάτων που αντιστοιχούσε σε κάθε κάτοικο (κ.κ. Α.Ε.Π.) το 2005 ήταν € και το 2008 ήταν €. Μέσα σε 3 χρόνια υπάρχει αύξηση του κ.κ.Α.Ε.Π €, δηλ. το κ.κ.Α.Ε.Π. αυξήθηκε κατά 19%. Από το 2008 και μετά παρατηρούμε μείωση του κ.κ.Α.Ε.Π. Το 2011 το κ.κ.Α.Ε.Π. ήταν €, δηλ. μειώθηκε ( ) κατά -11%. Επομένως έχουμε περάσει από το 2008 στην φάση της καθόδου. Η φάση αυτή δεν γνωρίζουμε πότε θα σταματήσει.

34 Παρατηρούμε ότι για την Χίο η αξία των εμπορευμάτων που αντιστοιχούσε σε κάθε κάτοικο (κ.κ. Α.Ε.Π.) το 2005 ήταν € και το 2009 ήταν €.Μέσα σε 5 χρόνια υπάρχει αύξηση του κ.κ.Α.Ε.Π €, δηλ. αυξήθηκε κατά 24%.

35 ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΟΛΟ ΕΤΟΥΣ 2009 67 57 14 77 215 2010 87 47 11 94 239 2011 86 58 89 244 ΣΥΝΟΛΟ 3 ΕΤΩΝ 240 162 36 260 ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΟΛΟ ΕΤΟΥΣ 2009 86 63 17 94 260 2010 114 101 29 143 387 2011 115 72 12 124 323 ΣΥΝΟΛΟ 3 ΕΤΩΝ 315 236 58 361

36 Καταλήγουμε ότι στα έτη 2009 μέχρι 2011 οι διαγραφές στο εμπορικό, βιοτεχνικό, τουριστικό και στον επαγγελματικό τομέα στη Χίο είναι πιο πολλές σε σχέση με τις εγγραφές . Οι διαγραφές είναι 10% περισσότερες.

37 ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ ΌΤΙ:
Η ΧΩΡΑ ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΧΙΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΆΝΘΗΣΗΣ ΑΦΟΥ ΤΟ Α.Ε.Π. ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΝ, Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΝ. Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ Α.Ε.Π. ΑΠΌ ΤΟ 2008 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ. Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ Η ΣΥΡΙΚΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΆΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΦΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΌΝΙΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΌ ΑΥΤΈΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η οικονομία της Ελλάδας αυτή την στιγμή βρίσκεται στην φάση της καθόδου. Στην φάση αυτή η ανεργία που παρουσιάζεται καλείται ανεργία ανεπαρκούς ζήτησης.

38 ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΕΠΑΡΚΟΥΣ ΖΗΤΗΣΗΣ
Λόγω της οικονομικής κρίσης οι καταναλωτές ζητούν λιγότερα προϊόντα με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μειώνουν την παραγωγή τους και να κάνουν απολύσεις ή μειώσεις στο μισθό των εργαζομένων τους για να μειώσουν το κόστος και να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους. Αυτό έχει την περαιτέρω μείωση του εισοδήματος των καταναλωτών , περεταίρω μείωση της κατανάλωσης , περεταίρω απολύσεις και περικοπές και ο κύκλος αυτός συνεχίζεται μέχρι για κάποιο λόγο να κοπεί ο καταστροφικός αυτός κύκλος. Η ανεργία ανεπαρκούς ζήτησης θεωρείται από τις σοβαρότερες μορφές ανεργίας. Οι απολυμένοι έχουν ελάχιστες πιθανότητες να ξαναβρούν εργασία, επειδή η οικονομία βρίσκεται σε άσχημο σημείο.

39 ΆΛΛΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ Eίναι η εποχιακή ανεργία κατά την οποία εργασίες που συνδυάζονται με ορισμένες εποχές του έτους όπως είναι ο τουρισμός ,οι γεωργικές ασχολίες, η εργασία σε καταστήματα πώλησης εποχιακών προϊόντων .Τα άτομα αυτά είτε αλλάζουν εργασία είτε παραμένουν άνεργα μέχρι την εποχή αυτής της εργασίας. Δεύτερον είναι η λεγόμενη ανεργία τριβής η οποία οφείλεται στο γεγονός στο οποίο παρότι υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας και άνεργοι με τα απαραίτητα προσόντα , υπάρχει η δυσκολία άμεσης εντόπισης τους και ένταξης τους στον εργασιακό τομέα. Μπορεί επίσης να οφείλεται στο γεγονός ότι η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας που υπάρχει και των ατόμων να είναι μεγάλη. Δηλαδή καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει έλλειψη πληροφοριών ώστε να βοηθήσουν στην άμεση εύρεση ατόμων και θέσεων εργασίας. Διαρθρωτική ανεργία παρουσιάζεται στην οικονομία όταν υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στα προσόντα και την ειδίκευση των ανέργων και σε αυτά που απαιτούνται για την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας. Για παράδειγμα είναι δυνατόν σε μία οικονομία να υπάρχει ανεργία μηχανικών και έλλειψη λογιστών. Η Διαρθρωτική ανεργία οφείλεται: στην τεχνολογική μεταβολή όπου έτσι δημιουργούνται νέα επαγγέλματα και αχρηστεύονται κάποια άλλα .. στην μεταβολή της ζήτησης ενός εμπορεύματος στην τάση των Ελλήνων για την ανώτερη εκπαίδευση. Ο προσανατολισμός του εκπαιδευτικού συστήματος προς το δημόσιο τομέα έχει αυξήσει σημαντικά την προσφορά πτυχιούχων χωρίς να βρίσκει ιδιαίτερη ανταπόκριση από την πλευρά της ζήτησης. Το φαινόμενο αυτό έχει οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα ανεργίας μεταξύ των πτυχιούχων.

40 5. ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

41 ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΑΤΟΜΟ
Η εργασία δεν προσφέρει στο άτομο μονάχα οικονομικές απολαβές και ευκαιρία για γνωριμίες και κοινωνικές επαφές, αλλά διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο και στο αίσθημα ικανοποίησης και προσωπικής αξίας του ατόμου. Στις μέρες μας, βλέπουμε πολλούς νέους να βγαίνουν από τα πανεπιστήμια με όνειρα και ελπίδες να βρουν δουλειά, αλλά δυστυχώς έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της ανεργίας . Φυσικό επακόλουθο αυτής της κατάστασης, είναι η απογοήτευση, η πικρία, ο θυμός και καταθλιπτική διάθεση, τα οποία τελικά μπορούν να καταλήξουν σε συγκρούσεις με τους οικείους, σεξουαλικές δυσλειτουργίες και πολύ χειρότερα σε αγχώδης διαταραχές.. Αρκετοί πάλι είναι και αυτοί που για διάφορους λόγους χάνουν τη δουλειά τους ξαφνικά και μένουν χωρίς εργασία. Αυτή η περίπτωση είναι ακόμη πιο δύσκολη, καθώς η απόλυση αποτελεί σημαντική πηγή στρες. Ο λόγος που οι περισσότεροι ερευνητές θεωρούν την ανεργία ως στρεσογόνο εμπειρία είναι κυρίως επειδή η εργασία συνδέεται και με μη- οικονομικά οφέλη , όπως είναι η οργάνωση του χρόνου μέσα στην ημέρα, η αίσθηση προσωπικής αξίας κ.α. Επιπλέον, η ανεργία συνδέεται και με σοβαρά προβλήματα σωματικής - ψυχικής υγείας και υψηλότερα επίπεδα θνησιμότητας. Έτσι, οι άνεργοι φαίνεται να παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα ψυχικών διαταραχών και κατάθλιψης

42 Ένας άνθρωπος άνεργος δεν αναζητάει μονάχα εργασία αλλά κυρίως ένα στήριγμα επιβίωσης, το οποίο προφανώς δεν είναι μόνο οικονομικό. Ένα άτομο, λοιπόν, χάνοντας την εργασία του για μεγάλο χρονικό διάστημα, τείνει να χάνει , χρόνο με τον χρόνο, ακόμα και τον εαυτό του. Πιο συγκεκριμένα, η αυτοεκτίμησή του μειώνεται και αυτό έχει αρνητική συνέπεια στον αυτοσεβασμό του ή ακόμα και στην αξιοπρέπεια του ατόμου. Αισθάνεται ότι δεν είναι δημιουργικό, ότι χάνει μέρος του κοινωνικού του ρόλου , οι σχέσεις του γίνονται δυσλειτουργικές και τελικά χάνεται η ποιότητα ζωής του.

43 Η κατάσταση της ανεργίας είναι εξαιρετικά επώδυνη τόσο για τον άνεργο όσο και για την οικογένεια του αφού εκτός από την έλλειψη εισοδήματος, μειώνει την κοινωνική του θέση, δημιουργεί προβλήματα αυτοσεβασμού, οικογενειακών τριβών, κ.τ.λ. Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

44 Οι Επιπτώσεις της Ανεργίας Στο Κοινωνικό σύνολο.
Η ανεργία είναι ένα φαινόμενο που στη σημερινή εποχή μαστίζει την χώρα μας. Διακριτές είναι σε όλους μας οι συνέπειές της προς τον άνεργο, όμως υπάρχουν σοβαρότατες επιπτώσεις και στο κοινωνικό σύνολο Αποτελεί απώλεια παραγωγικών δυνάμεων, δηλαδή της εργασίας των ανέργων, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή αγαθών τα οποία η χώρα αναγκάζεται να εισάγει από το εξωτερικό. Επιβαρύνει το κράτος, επειδή είναι υποχρεωμένο να παρέχει επιδόματα ανεργίας και ιατροφαρμακευτική κάλυψη στους ανέργους. Το κράτος, λόγω της ανεργίας, χάνει μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές και φόρους, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας (συντάξεις κτλ) και τα έσοδα του κράτους.

45

46 Οι άνεργοι μεταναστεύουν σε άλλα κράτη, αφού δεν βρίσκουν δουλειά στην Ελλάδα κι έτσι χάνετε ένα μέρος του «καλού» εργατικού δυναμικού της χώρας, δηλαδή άτομα για τα οποία το κράτος έχει δαπανήσει μεγάλα ποσά για τη μόρφωσή τους. Ακόμα και στον πολιτικό χώρο, παρουσιάζονται φαινόμενα όπως η μαζική αποχή από τις κάλπες αλλά και η εκμετάλλευση των ανέργων από τους πολιτικούς ή άλλου είδους καιροσκόπους, λόγω της μεγάλης επιθυμίας τους για δουλειά. Η ανεργία επιπλέον προκαλεί αντικοινωνικές συμπεριφορές όπως βία, εγκληματικότητα, εξεγέρσεις, αυτοκτονίες κ.α. Ο θεσμός της οικογένειας είναι άλλος ένας κοινωνικός παράγοντας που επηρεάζεται από την ανεργία. Στην χώρα παρουσιάζεται έντονα το φαινόμενο της υπογεννητικότητας, αφού οι νέοι μη έχοντας την οικονομική άνεση, αποφασίζουν να μην κάνουν παιδιά.

47 Λόγω της αυξημένης ανεργίας, αυξάνεται το φαινόμενο της μαύρης απασχόλησης, δηλαδή πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να απασχολούνται χωρίς να δηλώνονται από τους εργοδότες τους, με αποτέλεσμα να μην κατοχυρώνουν δικαίωμα σύνταξης, να μην έχουν ιατρική περίθαλψη και σε περίπτωση ατυχήματος να μην αποζημιώνονται. Η έλλειψη θέσεων εργασίας αναγκάζει πολλούς νέους να απασχολούνται σε αντικείμενα διαφορετικά από αυτά που έχουν σπουδάσει. Π.χ. απόφοιτοι πολυτεχνείου να δουλεύουν σε σουβλατζίδικο. Την κατάργηση θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων όπως είναι η οκτάωρη απασχόληση, οι άδειες των εργαζομένων, επιδόματα παιδιών κ.τ.λ.

48 6. ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΡΑ ΟΠΩΣ: ΜΕΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ, ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΛΥΨΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΑ ΔΕ ΛΥΝΟΥΝ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ. Ο ΑΝΕΡΓΟΣ ΔΕ ΖΗΤΑ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΜΕΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ. ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΑ ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΟΝΤΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΌΥΝ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

49 ΜΕΤΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΥΣΕΩΝ . ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

50 Ο.Α.Ε.Δ. Ο Ο.Α.Ε.Δ. είναι ένας δημόσιος οργανισμός με βασικούς πυλώνες δραστηριότητας: Την εύρεση εργασίας στους εγγεγραμμένους ανέργους. Την κατάλληλη εκπαίδευση τους ανάλογα με το επάγγελμα που είχαν προηγουμένως Την παροχή επιδομάτων, ασφάλειας και ιατρικής περίθαλψης για την προστασία τόσο των ανέργων όσο και των οικογενειών τους.

51 Υπηρεσίες που παρέχουν συμβουλές στους ανέργους
Ο Ο.Α.Ε.Δ. αναλαμβάνει διάφορες ενέργειες προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του: Παρέχει δουλειά, με προγράμματα μείωσης α) του μισθολογικού κόστους εργασίας, (β) του μη μισθολογικού κόστους εργασίας μέσω της επιχορήγησης των ασφαλιστικών εισφορών), διευκολύνοντας τη μετάβαση στην εργασία, με έμφαση στις ομάδες που είναι ποιο εμφανές η ανεργία, καθώς και σε ομάδες που είναι ποιο εύκολο να επηρεαστούν. Συνεργασία με κοινωνικούς και τοπικούς φορείς σε τοπικά προγράμματα απασχόλησης με κεντρικό ρόλο των Κ.Π.Α.2 του Ο.Α.Ε.Δ. Υπηρεσίες που παρέχουν συμβουλές στους ανέργους Προώθηση της προσαρμοστικότητας εργαζομένων και επιχειρήσεων με παράλληλο στόχο τη διατήρηση της απασχόλησης Παραδίδει μαθήματα στις Επαγγελματικές Σχόλες (ΕΠΑΣ) στο σύνολο του εκπαιδευτικού έργου του ΟΑΕΔ. Σύζευξη Προσφοράς και Ζήτησης Εργασίας με την υποστήριξη εργασιακών συμβούλων αλλά και ηλεκτρονικά, μέσω της νέας διαδικτυακής πύλης (portal) του Οργανισμού Δίκτυο EURES δηλαδή η ευρωπαϊκή υπηρεσία απασχόλησης για τη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

52 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Ο.Α.Ε.Δ. ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
VIDEOS VIDEOS… ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Γ΄ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Α΄ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Πηγές: Αρχές Οικονομίας Α’ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Πηγή: 

53 ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΧΩΡΑΣ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2009 2010 2011 2012 11,70% 12,50% 12,30% 13,00% 12,20% 13,30% 11,40% ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ 20,90% 19,60% 17,50% 16,30% 14,40% 15,80% 15,50% ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ 66,05% 67,50% 69,80% 70,40% 73,20% 70,70% 72,20%

54

55

56

57

58

59

60

61 ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ο.Α.Ε.Δ.
ΠΑΡΤΗΜΑ 2 ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ο.Α.Ε.Δ.

62

63

64

65

66

67

68

69

70


Κατέβασμα ppt "Α΄ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google