Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

2 δυο παραγοντες επιδρουν στη διαμορφωση του αναγλυφου της γησ δηλαδη στις αλλαγεσ που συντελουνται στην επιφανεια τησ

3 Σεισμός είναι η δόνηση ή η ξαφνική κίνηση της επιφάνειας της Γης
Σεισμός είναι η δόνηση ή η ξαφνική κίνηση της επιφάνειας της Γης. Ο σεισμός στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται αισθητός από την κίνηση του εδάφους. Μπορεί όμως να γίνει αντιληπτός είτε από την ταλάντωση των φωτιστικών σωμάτων ή τη μετατόπιση των αντικειμένων που βρίσκονται στα ράφια ενός σπιτιού.  Ο σεισμός δημιουργείται συνήθως μέσα στο γήινο φλοιό. Το σημείο, βαθιά μέσα στο φλοιό της γης, στο οποίο "γεννιέται" ο σεισμός, ξεκινά δηλαδή το σπάσιμο των πετρωμάτων που προκαλεί το σεισμό, ονομάζεται εστία ή υπόκεντρο. 

4 Όταν συμβεί ένας σεισμός σε μια περιοχή, όλοι μιλούν συνήθως για τρία πράγματα: το επίκεντρο, το μέγεθος και την ένταση. Επίκεντρο είναι το σημείο που βρίσκεται στην επιφάνεια της γης, ακριβώς κατακόρυφα πάνω από την εστία.

5 Μέγεθος είναι η ποσότητα ενέργειας που απελευθερώνεται με ένα σεισμό
Μέγεθος είναι η ποσότητα ενέργειας που απελευθερώνεται με ένα σεισμό. Αυτή η ποσότητα είναι συγκεκριμένη, μοναδική για κάθε σεισμό και υπολογίζεται με μαθηματικούς τύπους, χρησιμοποιώντας στοιχεία που καταγράφουν ειδικά όργανα τα οποία ονομάζονται σεισμογράφοι. Οι μετρήσεις του μεγέθους γίνονται με βάση την κλίμακα Ρίχτερ. Σεισμοί με μέγεθος μικρότερο των 4,0 Ρίχτερ δεν προκαλούν συνήθως ζημιές, ενώ αυτοί με μέγεθος μικρότερο των 2,0 Ρίχτερ δεν γίνονται αισθητοί. Αντίθετα εκείνοι με μέγεθος μεγαλύτερο των 5,0 Ρίχτερ μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές. Οι σεισμοί μπορούν να γίνουν αισθητοί σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων και έχουν διάρκεια μικρότερη του ενός λεπτού. Μέχρι σήμερα ο τόπος, ο χρόνος και το μέγεθος ενός σεισμού δεν μπορούν να προβλεφθούν, αλλά οι επιστήμονες εργάζονται για το σκοπό αυτό.

6 Η ένταση μας δείχνει το πόσο καταστροφικός είναι ένας σεισμός
Η ένταση μας δείχνει το πόσο καταστροφικός είναι ένας σεισμός. Η ένταση μετριέται σε βαθμούς Μερκάλλι και εξαρτάται από το εάν ένας σεισμός έχει βλάψει μια περιοχή ή όχι. Δεν είναι δηλαδή ένας αριθμός μοναδικός, όπως το μέγεθος και διαφέρει από μέρος σε μέρος. Σε μια τοποθεσία κοντά στο επίκεντρο, η ένταση του σεισμού μπορεί να είναι μεγαλύτερη απ' ότι μακριά από αυτό.  Εμείς καταλαβαίνουμε ένα σεισμό από τη δόνηση που προκαλεί. Ανάλογα με το πόσο κοντά είμαστε στο επίκεντρο ή πόσο είναι το μέγεθος του σεισμού τον αισθανόμαστε διαφορετικά. Η ένταση του σεισμού είναι ακριβώς ένας τρόπος για να μετρήσουμε τ' αποτελέσματά του σ' εμάς!

7 Ο σεισμός δημιουργεί στους ανθρώπους ένα αίσθημα πανικού και ανασφάλειας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ιδίως όταν το επίκεντρό του είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές προκαλεί σοβαρά προβλήματα και εκτεταμένες ζημιές σε διάφορες κατασκευές. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι καταστροφές αυτές γίνονται αιτία να τραυματιστούν ή ακόμα και να χάσουν την ζωή τους άνθρωποι. Αν και κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο γίνονται αντιληπτοί περισσότεροι από 3000 σεισμοί, συνήθως λιγότεροι από 10 είναι αυτοί που προκαλούν σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ είναι αυτός της Χιλής τον Μάιο του 1960 και είχε μέγεθος 9,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

8 Ο σεισμός μπορεί να διαταράξει την καθημερινή ζωή δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα: Σε δίκτυα όπως, οδικό (καταστροφή δρόμων, γεφυρών κλπ) σιδηροδρομικό (καταστροφή γραμμών) τηλεπικοινωνιακό ηλεκτρικό ύδρευσης

9 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ Εάν κατά τη διάρκεια του σεισμού βρίσκεσαι μέσα στο σπίτι ή στο σχολείο, διατήρησε την ψυχραιμία και προσπάθησε να καλυφθείς κάτω από ένα τραπέζι ή θρανίο μέχρι να σταματήσει το κούνημα. Μείνε επίσης μακριά από παράθυρα ή οτιδήποτε θα μπορούσε να πέσει, όπως μία βιβλιοθήκη Εάν κατά τη διάρκεια του σεισμού βρίσκεσαι έξω από το σπίτι, πήγαινε σε ανοιχτό χώρο μακριά από σπίτια, καλώδια και κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος και πέσε στο έδαφος

10 Εάν βρίσκεσαι σε πολυσύχναστο κλειστό χώρο, ΜΗΝ βιάζεσαι να κινηθείς προς την έξοδο, γιατί όλοι θα κάνουν το ίδιο. Αντίθετα, φρόντισε να καλυφθείς κάτω από ένα τραπέζι και μείνε μακριά από αντικείμενα που θα μπορούσαν να πέσουν πάνω σου. ΜΗΝ κινηθείς με τον ανελκυστήρα κατά τη διάρκεια του σεισμού Μετά από το σεισμό να είσαι προετοιμασμένος για πολλούς μετασεισμούς. Οι μετασεισμοί είναι μεταγενέστεροι του κυρίως σεισμού και έχουν μέγεθος μικρότερο του κυρίως σεισμού. Είναι επικίνδυνοι γιατί μπορούν να ολοκληρώσουν την καταστροφή που προκάλεσε ο κυρίως σεισμός

11 Εάν ενώ βρίσκεσαι στο σπίτι αισθανθείς τη μυρωδιά γκαζιού, άνοιξε ένα παράθυρο και εγκατέλειψε γρήγορα το κτίριο Φρόντισε να φοράς παπούτσια μετά το σεισμό, ώστε να προφυλαχτείς από τα σπασμένα γυαλιά έξω ή μέσα στο σπίτι

12 Αν ζεις σε μια περιοχή που συμβαίνουν συχνά σεισμοί, θύμισε στην οικογένειά σου ότι θα ήταν καλό να έχετε έτοιμο ένα βαλιτσάκι με μερικά αντικείμενα που πιθανόν να σας φανούν χρήσιμα σε περίπτωση σεισμού. Μέσα στο βαλιτσάκι μπορείτε να βάλετε: Φακό με επιπλέον μπαταρίες Σφυρίχτρα Ραδιόφωνο με επιπλέον μπαταρίες Βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών Πυροσβεστήρα Μερικά λίτρα νερού για κάθε άτομο της οικογένειας Κονσέρβες - ανοιχτήρι Κουβέρτες και καθαρά ρούχα Τηλεφωνικούς αριθμούς ανάγκης Χρήματα ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ Γ.Γ.Π.Π.

13 ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΠΛΑΚΩΝ
ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΠΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΜΑΥΡΟ ΧΡΩΜΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠΌ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

14 ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΣΕΙΣΜΟΓΕΝΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

15

16 ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ  Ως ηφαίστειο ορίζεται ένα άνοιγμα στην επιφάνεια της Γης, δια μέσου του οποίου εκχύνεται μάγμα, τεμάχη πετρωμάτων, αέρια και σποδός, από το εσωτερικό της Γης.

17 Τα ηφαίστεια διακρίνονται σε κατηγορίες ανάλογα με:
Την γεωτεκτονική τους θέση. Την εκρηξιμότητα τους. Τη μορφή του ηφαιστειακού του κώνου.

18 Ενεργά ονομάζονται συνήθως τα ηφαίστεια εκείνα που έδρασαν κατά τους ιστορικούς χρόνους.  Πρακτικότερα, οι επιστήμονες θεωρούν ένα ηφαίστειο ενεργό όταν παρουσιάζει κάποια μορφή σύγχρονης δραστηριότητας.  Η δραστηριότητα αυτή δεν είναι κατ` ανάγκη εκρηκτική, αλλά μπορεί να είναι σεισμική ή ακόμη και απλή έκλυση αερίων. Κατά τη διάρκεια της εκρηκτικής δραστηριότητας ενός ηφαιστείου μπορεί να εκτιναχθεί ή να προκληθεί κατάρρευση του κώνου με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας κεντρικής κοιλότητας που ονομάζεται καλδέρα.

19 Οι καταστροφές από ηφαιστειακή δραστηριότητα οφείλονται σε:
Ροές Λάβας Οι ροές λάβας αποτελούν το πλέον γνωστό προϊόν της ηφαιστειακής δραστηριότητας και χαρακτηρίζονται, ανάλογα με τη σύσταση τους, από μεγαλύτερες ή μικρότερες ταχύτητες κίνησης. Οι περισσότερες ροές λάβας κινούνται τόσο αργά ώστε να δίνουν στους ανθρώπους τη δυνατότητα αντίδρασης.Πυροκλαστικά προϊόντα Τα προϊόντα αυτά συνδέονται με την άνοδο και τη βίαιη απελευθέρωση των αερίων που βρίσκονται μέσα στο μάγμα. Μπορούν να βρίσκονται σε ρευστή κατάσταση ή να είναι στερεοποιημένα.Αέρια Τα αέρια που εκλύονται τόσο κατά τη διάρκεια της ηφαιστειακής δραστηριότητας όσο και στις ενδιάμεσες περιόδους είναι συνήθως διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του άνθρακα και υδρόθειο. Οι ταχείες μετακινήσεις προς τα κατω μεγάλων όγκων ηφαιστειακών προϊόντων, κορεσμένων σε νερό, ονομάζονται λασποροές. Θεωρούνται φαινόμενο εξαιρετικά επικίνδυνο για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

20 Οδηγιεσ προστασιασ απο ηφαιστεια
Οδηγιεσ προστασιασ απο ηφαιστεια ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ Να είστε προετοιμασμένοι για τα φαινόμενα που συνοδεύουν τις ηφαιστειακές εκρήξεις, όπως: Λασποροές Κατολισθήσεις Σεισμούς Ηφαιστειακή στάχτη και όξινη βροχή Τσουνάμι Εάν κατοικείτε σε περιοχή κοντά σε ηφαίστειο καταστρώστε οικογενειακό σχέδιο εκκένωσης και επιλέξτε κατάλληλη οδό διαφυγής. Στην περίπτωση που τα μέλη της οικογένειας βρίσκονται μακριά μεταξύ τους (οι γονείς στους χώρους εργασίας και τα παιδιά στο σχολείο) καταστρώστε σχέδιο συνάντησης σε ασφαλή χώρο μακριά από τον τόπο της καταστροφής.

21 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ Παραμείνετε σε στεγασμένο χώρο, ιδιαίτερα αν υπάρχει χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα. Συνεχίστε να φοράτε προστατευτικά γυαλιά ασφαλείας καθώς και μάσκα μιας χρήσης. Συνεχίστε να φοράτε μακριά ρούχα. Καθαρίστε τις στέγες των σπιτιών από την ηφαιστειακή στάχτη, η οποία μπορεί να γίνει πολύ βαριά και να προκαλέσει καταπτώσεις. Αποφύγετε την οδήγηση κατά τη διάρκεια της πτώσης της ηφαιστειακής στάχτης.

22 Τα... διασημότερα ηφαίστεια του πλανήτη
Οι εκρήξεις που έγραψαν τη δική τους ιστορία! Όταν ξυπνάνε οι κοιμισμένοι γίγαντες, τα πράγματα στον κόσμο γίνονται εφιαλτικά. Όπως με το ηφαίστειο Sinabung της Ινδονησίας, όπου έπειτα από 400 χρόνια «νάρκης» αποφάσισε να ξυπνήσει το 2010 και να αναγκάσει ανθρώπους να ψάξουν για νέο σπίτι. Ας δούμε λοιπόν τις ηφαιστειακές εκρήξεις που σημάδεψαν την ανθρώπινη ιστορία και διαδραμάτισαν τον δικό τους ρόλο στο διάβα του πλανήτη...

23 βεζουβιοσ Το υπερδραστήριο ηφαίστειο στον κόλπο της Νάπολης στην Ιταλία έχει «ξεσπάσει» πάνω από 30 φορές στην καταγεγραμμένη Ιστορία. Η γνωστότερη -και καταστροφικότερη- έκρηξή του έγινε ωστόσο το 79 μ.Χ., με τη λάβα και τη στάχτη να εξαφανίζουν για πάντα την Πομπηία από τον χάρτη. Οι φονικές του συνέπειες για τον άνθρωπο ίσως να μη γίνουν ποτέ γνωστές, από τα αρχαιολογικά ευρήματα ωστόσο έχουμε έναν πρόχειρο αριθμό: τουλάχιστον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον θυμό του Βεζούβιου...

24 Krakatoa Το 1883, το ηφαίστειο του νησιού της Ινδονησίας Krakatoa «έσκασε» με δύναμη που υπολογίζεται σε κάτι αντίστοιχο με ατομικές βόμβες! Οι ήχοι από τις εκρήξεις μάλιστα ακούστηκαν ως τις ανατολικές ακτές της Αφρικής. Δεκάδες γειτονικές πόλεις και χωριουδάκια εξαφανίστηκαν από τον χάρτη μεμιάς, με το τσουνάμι που προκλήθηκε να ολοκληρώνει το ζοφερό σκηνικό: άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ η καταστροφή ήταν ανυπολόγιστη. Το ίδιο το Krakatoa μάλιστα βυθίστηκε στον ωκεανό, για να αναδυθεί το 1927 ένα νέο ηφαίστειο στη θέση του, που οι ντόπιοι ονόμασαν τιμητικά «το παιδί του Krakatoa» (Anak Krakatoa)...

25 Αγια Ελενη Στις 18 Μαΐου 1980, έπειτα από 120 χρόνια «ύπνου», το ηφαίστειο της Αγίας Ελένης στις ΗΠΑ ξύπνησε, σκορπίζοντας λάβα και στάχτη σε ύψος 16 μιλίων και τον όλεθρο σε τρεις πολιτείες: Ουάσιγκτον, Άινταχο και Μοντάνα. Περίπου 75 άνθρωποι και χιλιάδες ζώα έχασαν τη ζωή τους, ενώ μια δασική έκταση 200 τετραγωνικών μιλίων έγινε μονομιάς κάρβουνο...

26 Tambora Ο δείκτης ηφαιστειακής εκρηκτικότητας φτάνει μέχρι το 8. Στην κλίμακα αυτή, η έκρηξη του Tambora της Ινδονησίας στα 1815 ανήλθε στο 7 και έριξε την περιοχή στο μαύρο σκοτάδι: χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν επιτόπου, ενώ η καμμένη γη, η πείνα και οι αρρώστιες ευθύνονται για τον θάνατο άλλων τόσων. Η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη στα χρονικά του ανθρώπου άλλαξε το παγκόσμιο κλίμα τόσο καθοριστικά (ακόμα και οι καλλιέργειες στην Ευρώπη επηρεάστηκαν) που το 1816 έμεινε γνωστό στην Ιστορία ως η χρονιά χωρίς καλοκαίρι... 

27 Mauna Loa Το Mauna Loa βρίσκεται στο Μεγάλο Νησί της Χαβάης και είναι το μεγαλύτερο και πιο δραστήριο ηφαίστειο του πλανήτη. Από το 1843, το «άτακτο» ηφαίστειο έχει ξυπνήσει 33 φορές, με την τελευταία του αναλαμπή να σημειώνεται το Οι συνέπειες της δράσης του ευθύνονται για την περίεργη μορφολογία του νησιωτικού κράτους, με νησάκια να βυθίζονται και άλλα να αναδύονται σε κάθε του «καπρίτσιο»...

28 Pelée Το ηφαίστειο Pelée, που δεσπόζει στη Μαρτινίκα, ξύπνησε βίαια τον Μάιο του 1902 σκοτώνοντας ανθρώπους και εξαφανίζοντας την παραλιακή πόλη St. Pierre. Η καταστροφή ήταν τέτοια που έκτοτε ο όρος «pelean» προστέθηκε στο ηφαιστειακό λεξιλόγιο για να περιγράψει το είδος ακριβώς της έκρηξης του Pelée...

29 Θhρα  Κάπου χρόνια πριν, ένα γεγονός με κατακλυσμιαίες συνέπειες συντάραξε τη Μεσόγειο: το ηφαίστειο της Θήρας είχε ξυπνήσει, με την έκρηξή του να υπολογίζεται σε 4-5 φορές πιο δυνατή -και φονική- από την αντίστοιχη του Krakatoa του Το Αιγαίο βυθίστηκε το σκοτάδι, ο Μινωικός πολιτισμός έφτανε στο τέλος του, ενώ οι πολιτισμοί της Μεσογείου θα άλλαζαν μια για πάντα. Πόλεις ισοπεδώθηκαν, στάχτη κάλυψε τις γειτονικές χώρες και τεράστια κύματα άλλαξαν τη γεωμορφολογία της μεσογειακής λεκάνης...

30 eξωγενεισ δυναμεισ νερο-αερασ-θερμοκρασια
Αλλαγές στην επιφάνεια του εδάφους μπορεί να γίνουν και από εξωγενείς δυνάμεις όπως: Τον αέρα Το νερό Τη διαφορά θερμοκρασίας Τον άνθρωπο

31 διαβρωση Διάβρωση εννοούμε την προοδευτική αποσύνθεση των υλικών των εδαφών με την πάροδο του χρόνου υπό την επίδραση παραγόντων του περιβάλλοντος, όπως του ανέμου, του νερού, του πάγου ή ακόμη και των ζωντανών οργανισμών βιοδιάβρωση), εξ αιτίας χημικών αντιδράσεων.

32 Αποτελεσματα διαβρωσησ
Αποτελεσματα διαβρωσησ Υδάτινη διάβρωση Το νερό καταστρέφει ή αλλάζει τη μορφή ακτών, βράχων,κ.α.

33 Αέρινη διάβρωση Ο άνεμος καταστρέφει ή αλλάζει τη μορφή βράχων , λόφων, βουνών,κ.α.

34 Διαβρωση ακτησ

35 Διαβρωση βραχων

36 Διαβρωση εδαφουσ

37 Eπεμβαση του ανθρωπου στο περιβαλλον
Ο άνθρωπος, στην προσπάθειά του να εκμεταλ-λευτεί τη φύση, πολλές φορές προκαλεί μεταβολές στο περιβάλλον, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται αιτίες προβλημάτων. Πολλοί είναι οι συνάνθρωποί μας που πλήττονται από καταστροφές, τις οποίες προκαλούν οι ανθρώ-πινες παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, η συνήθειά μας να ρίχνουμε στην κοίτη των ποταμών απορρίμματα από κατεδάφιση οικοδομής μπορεί να γίνει αιτία πλημμύρας και να καταστρέψει περιουσίες. Μια απότομη κατολί-σθηση κατά την κατασκευή ενός έργου μπορεί να προκαλέσει ανθρώπινα θύματα. Σε αυτές τις περιπτώ- σεις όλοι έχουμε χρέος να συμπαραστεκόμαστε στους πάσχοντες συνανθρώπους μας και να συμμετέχουμε ενεργά βοηθώντας τους, ώστε να απαλύνουμε τις επιπτώσεις της καταστροφής.

38 ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ Τέτοιες αρνητικές παρεμβάσεις του ανθρώπου είναι:
Τέτοιες αρνητικές παρεμβάσεις του ανθρώπου είναι: οι πυρκαγιές των δασών η παράνομη υλοτομία η χρήση εντομοκτόνων και φυτοφαρμάκων τα βιομηχανικά και όχι μόνο απόβλητα το παράνομο κυνήγι και η παράνομη αλιεία

39 Περιπτώσεις που η παρέμβαση του ανθρώπου είναι προστατευτική για τη φύση είναι:
η ανακήρυξη προστατευόμενων ειδών η διαφύλαξη των εθνικών δρυμών κατασκευή φραγμάτων, που μπορεί μεν να καταστρέφει τα παλιά οικοσυστήματα, δημιουργεί όμως νέα.


Κατέβασμα ppt "ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google