Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργαλεία WEB 2.0 Blogs και WIKIS.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργαλεία WEB 2.0 Blogs και WIKIS."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργαλεία WEB 2.0 Blogs και WIKIS

2 Blogs – τι είναι Ένα ιστολόγιο (blog ή weblog) είναι μια διαδικτυακή έκδοση που αποτελείται από περιοδικά άρθρα, συνήθως τοποθετημένα με αντίθετη χρονολογική σειρά. Τα ιστολόγια ξεκίνησαν κυρίως από προγραμματιστές και άλλους φίλους της τεχνολογίας, σαν ηλεκτρονικά ημερολόγια όπου ο καθένας παρέθετε σκόρπιες σκέψεις του. Σήμερα έχουν πολλαπλασιαστεί τρομερά, χάρη στις δωρεάν πλατφόρμες όπως τα Blogger και Wordpress, που κάνουν την δημιουργία όμορφων, έξυπνων άρτιων ιστολογίων, υπόθεση μερικών λεπτών.

3 Blogs Blog είναι το είδος της ιστοσελίδας, που συνήθως συντηρείται από ένα άτομο με τακτικές εγγραφές σχολιασμού, περιγραφές των γεγονότων, ή άλλο υλικό όπως γραφικά ή βίντεο. Οι εγγραφές εμφανίζονται συχνά σε αντίστροφη χρονολογική σειρά. Πολλά blogs παρέχουν σχολιασμoύς ή ειδήσεις σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα. Άλλα λειτουργούν ως πιο προσωπικά ημερολόγια σε απευθείας σύνδεση.

4 Χαρακτηριστικά των blogs
Η αμφίδρομη επικοινωνία ή διαδραστικότητα Η δωρεάν παροχή λογισμικού (blogging software) και η ευκολία «στησίματος»  Μπλογκόσφαιρα (blogosphere): ένας καινούριος όρος του κυβερνοχώρου Τα blogs είναι κυρίως θεματικά.

5 Blogs & Εκπαίδευση Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί ένα εκπαιδευτικό ιστολόγιο να ενισχύσει το μαθησιακό ενδιαφέρον μιας τάξης εξαρτάται από τον καθένα μας αλλά και από τις ιδιαιτερότητες της τάξης μας.

6 Blogs - Παραδείγματα

7 Blogs v Forum Διαφορά ανάμεσα σε blog και φόρουμ
Ένα φόρουμ, αντίθετα, είναι μια υπόθεση στρογγυλής τραπέζης, όπου οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να ξεκινήσουν το δικό τους θέμα ή την απάντησή τους σε κάθε ένα από τα δεκάδες άλλα θέματα.

8 Εργαλεία ανάπτυξης Blog
Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο: Εκπαιδευτικές Κοινότητες και Ιστολόγια, Blogger, Wordpress, Edublogs,

9 Wikis Ο Cunningham εμπνεύστηκε τον όρο wiki από τα "wiki wiki", δηλαδή τα "γρήγορα" λεωφορεία πυκνών δρομολογίων στον αερολιμένα της Χονολουλού.

10 Wikis – τι είναι? Ένα Wiki είναι συνήθως μία ιστοσελίδα που επιτρέπει στους χρήστες της να προσθέσουν, να αφαιρέσουν, ή να επεξεργαστούν το περιεχόμενό της, πολύ γρήγορα και εύκολα, μέσω ενός web browser, χωρίς να έχουν κάνει υποχρεωτικά εγγραφή. Έτσι, διευκολύνεται η συνεργασία πολλών ατόμων για τη συγγραφή ενός έργου Ένα wiki είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη διατήρηση: ενός εγχειριδίου αρχείων βοήθειας, μιας εγκυκλοπαίδειας, εγγράφου συνεργασίας που θα αναπτύσσεται και θα εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου.

11 Wikis – δομή και οργάνωση
Τα wikis σπάνια οργανώνονται με βάση τη χρονολογία (όπως συμβαίνει με τα Blogs). Τα wikis έχουν ιεραρχική δομή που επιτρέπει την αναζήτηση δεδομένων και τη πρόσβαση σε άλλες ιστοσελίδες μέσω ενσωματωμένων συνδέσμων. Η απλότητα της επεξεργασίας και της χρήσης επιτρέπουν την εύκολη χρήση Η πατρότητα και η ιδιοκτησία έχουν διαφορετική έννοια λόγω της συνεισφοράς από πολλούς.

12 Wikis Χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία συνεργατικών δικτυακών τόπων (collaborative websites), κοινοτήτων (community websites) , σε εταιρικά δίκτυα και σε συστήματα διαχείρισης γνώσης (knowledge management systems). Οι χρήστες ενός wiki μπορεί να χρησιμοποιούν τα συντακτικά τους δικαιώματα για να αφαιρέσουν υλικό που θεωρείται «off topic”. Παράδειγμα η συνεργατική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia. Τα wikis ανοικτού σκοπού δέχονται περιεχόμενο χωρίς αυστηρούς κανόνες.

13 Wikis’ … backstage Τα wikis συνήθως αναπτύσσονται με open source λογισμικό (wiki software). Η δομή και η μορφοποίηση των σελίδων τους καθορίζονται από μια απλουστευμένη γλώσσα σήμανσης γνωστή ως wikitext. Υποστηρίζονται περιορισμένα HTML tags, Cascading Style Sheets ( CSS) στυλ και επεξεργασία WYSIWYG. Αποθηκεύονται συνήθως σε σχεσιακή βάση δεδομένων που τρέχει σε ένα ή περισσότερους web servers.

14 Αναπαραστάσεις wiki Σε ένα wiki, κάθε σελίδα έχει τρεις αναπαραστάσεις: Τον «πηγαίο κώδικα» που είναι δυνατό να τροποποιηθεί και αποτελεί τη μορφή με την οποία αποθηκεύεται το wiki τοπικά στον εξυπηρετητή και γίνεται ορατό στο χρήστη μόνο όταν η λειτουργία επεξεργασίας το παρουσιάζει σε μια φόρμα φυλλομετρητή. Ένα σχεδιαστικό πρότυπο που ενδεχομένως να παράγεται εσωτερικά και καθορίζει τη διάταξη και τα κοινά για όλες τις σελίδες στοιχεία. Τον αποδιδόμενο κώδικα HTML που παράγεται από τον εξυπηρετητή επί τόπου από το κείμενο-πηγή όταν ζητείται μια συγκεκριμένη σελίδα.

15 Wikis και συνεργασία Υπηρεσίες, που συνεργάζονται με το περιβάλλον του wiki, και που επιτρέπουν τη συνεργασία με άλλους χρήστες πάνω σε ένα κοινό έγγραφο. SocialText MediaWiki Google Docs

16 Εργαλεία ανάπτυξης wiki
Wikispaces, Foswiki, Wikidot,

17 Το wiki ως εκπαιδευτικό εργαλείο
Επικοινωνίας Συνεργασίας Ανταλλαγής Διαμοιρασμού Οικοδόμησης γνώσης

18 Wikis - Παραδείγματα Το πιο γνωστό wiki είναι η Wikipedia, η online εγκυκλοπαίδεια. Εργασίες μαθητών 2ου ΕΠΑΛ Αμαρουσίου Εργασίες φοιτητών «Πληροφορική & Εκπαίδευση» : Wikis+Webquests


Κατέβασμα ppt "Εργαλεία WEB 2.0 Blogs και WIKIS."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google