Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΙΑ Ορισμός: Βία είναι η χρησιμοποίηση σωματικής, υλικής και πνευματικής δύναμης, που αποβλέπει στην επιβολή της θέλησης ενός ατόμου σε ένα άλλο μ' εξαναγκασμό.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΙΑ Ορισμός: Βία είναι η χρησιμοποίηση σωματικής, υλικής και πνευματικής δύναμης, που αποβλέπει στην επιβολή της θέλησης ενός ατόμου σε ένα άλλο μ' εξαναγκασμό."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΙΑ Ορισμός: Βία είναι η χρησιμοποίηση σωματικής, υλικής και πνευματικής δύναμης, που αποβλέπει στην επιβολή της θέλησης ενός ατόμου σε ένα άλλο μ' εξαναγκασμό.

2 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ Η άσκηση βίας, ιδιαίτερα από τους άνδρες προς τις γυναίκες,(στη σύζυγο, στην κόρη, στην αδερφή, στο ιδιαίτερο οικογενειακό περιβάλλον), υπάρχει σε όλες τις χώρες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και δε στρέφεται μόνο ενάντια στη γυναίκα αλλά και ενάντια στην οικογένεια. Καταρρακώνεται η προσωπικότητα της γυναίκας, κλονίζεται η οικογενειακή γαλήνη και το χειρότερο, σύμφωνα με επιστημονικές παρατηρήσεις παιδιά που ανατράφηκαν σε τέτοιο περιβάλλον εμφανίζουν την ίδια βίαιη συμπεριφορά, έντονα ψυχολογικά προβλήματα ή προβαίνουν σε απεγνωσμένες πράξεις.

3 ΜΟΡΦΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ
Σωματική, σεξουαλική, συναισθηματική κακοποίηση, οι οποίες ασκούνται πάνω στα παιδιά, στις γυναίκες και τους ηλικιωμένους. Υπάρχουν οικογένειες στις οποίες ασκούνται όλες οι μορφές βίας, σε άλλες μόνο μία μορφή και σε κάποιες άλλες συναντάμε τη βία να γίνεται αποδεκτή ως "κανόνας".

4 ΜΟΡΦΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗ
Από χαστούκι μέχρι βαριά σωματική βλάβη, συμπεριλαμβάνοντας καθετί που προξενεί πόνο, τραυματισμό και ακρωτηριασμό. Ο βιασμός και κάθε άλλη βίαιη & καταπιεστική συμπεριφορά προς το σώμα όπως χτυπήματα, καψίματα, σπρωξίματα, χρήση όπλου, φυσικός περιορισμός, παρεμπόδιση κάλυψης βασικών αναγκών (πχ. τροφή, φάρμακα, ύπνος..) 

5 ΜΟΡΦΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ
Ιδιαίτερα, καταπίεση κι εξαναγκασμοί που εκμεταλλεύονται την ψυχολογική και συναισθηματική μας εξάρτηση, πιθανώς με απειλές κι εκβιασμούς. Τα όρια συγχέονται με την ψυχολογική βία.  Ιδιαίτερα σοβαρή για τις νέες και τα παιδιά, αλλά και για κάθε άτομο "αποκλεισμένο" από ευρύτερη κοινωνικότητα. Συχνά σε συνδυασμό με στέρηση-απομόνωση. 

6 ΜΟΡΦΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ
Επιβολή σεξουαλικής πράξης ή συμπεριφορών ενάντια στη θέληση του θύματος, πίεση για σεξουαλικές συμπεριφορές που μας κάνουν να νοιώθουμε άσχημα, κριτικάρισμα της συμπεριφοράς και της απόδοσής μας στο κρεβάτι.. (Και μέσα στο γάμο ή στο ζευγάρι, κάθε σεξουαλικός καταναγκασμός που δεν δέχεται "όχι" είναι βία.)  παράδειγμα: "‘Όποια γυναίκα το απολαμβάνει είναι έκφυλη", σχόλια υποτιμητικά κλπ.. 

7 ΒΙΝΤΕΟ: http://www.youtube.com/watch?v=6YWlOKq4veE

8 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ 'Έλεγχος της περιουσίας και των εσόδων του θύματος ή και κατάχρηση, καλλιέργεια οικονομικής εξάρτησης (απαγόρευση εργασίας, αποκλεισμός χρηματοπιστωτικών πόρων και δυνατότητας εργασίας, κλπ.) άμισθη εργασία, καταναγκαστική εργασία (για κέρδος του θύτη), οικονομικές αποφάσεις χωρίς ενημέρωση του συντρόφου (για κοινούς πόρους).

9 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ
Αυτή η μορφή κακοποίησης εκτείνεται από τον πλήρη έλεγχο στη διαχείριση των οικονομικών μέχρι την οικονομική εκμετάλλευση ως και την προώθηση σε πορνεία. Περιλαμβάνει, επίσης, την παράνομη ή εσφαλμένη χρήση και διαχείριση των χρημάτων ή της περιουσίας της οικογένειας, την οικονομική στέρηση και την εξάρτηση της γυναίκας, την εκμετάλλευση της κοινής αξιώσεις με τρόπο καταχρηστικό, προκειμένου η γυναίκα να εξαντληθεί και να ταλαιπωρηθεί.

10 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΑΙΤΙΑ Το κέρδος που αποκομίζει ένα άτομο μιας κοινωνικής ή επαγγελματικής ομάδας σε βάρος του άλλου .

11 ΑΣΚΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΑΣ
Από τον χρηματοδότη στο άτομο που παίρνει αυτό το χρηματικό ποσό. Από τράπεζες προς επιχειρήσεις ή σε απλούς πολίτες. Μεταξύ κρατών. Από τους δυνατούς και ισχυρούς στους μικρούς και αδύναμους.

12 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Οι πιέσεις των δανειστών για αποπληρωμή των δανείων.
Οι πιέσεις των δανειστών για αποπληρωμή των δανείων. Οι απολύσεις και οικονομικές μειώσεις μισθών σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων. Η απειλή καταστροφής ενός πολιτισμού ενός έθνους από τους δανειστές του. Οι κατασχέσεις περιουσιακών αντικειμένων από τις τράπεζες.


Κατέβασμα ppt "ΒΙΑ Ορισμός: Βία είναι η χρησιμοποίηση σωματικής, υλικής και πνευματικής δύναμης, που αποβλέπει στην επιβολή της θέλησης ενός ατόμου σε ένα άλλο μ' εξαναγκασμό."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google