Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ ΣΚΑΣΕ ΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ ΣΚΑΣΕ ΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ ΣΚΑΣΕ ΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ;;;
Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση. ΤΑ ΕΙΔΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ: Λεκτικός (κοροϊδία) Συναισθηματικός (απομόνωση από την ομάδα) Σωματικός (χτυπήματα) Ηλεκτρονικός (μέσω διαδικτύου).

3 ΛΕΚΤΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Ο Λεκτικός Εκφοβισμός εκδηλώνεται με παρατσούκλια και πειράγματα, πειρακτικά ονόματα, απειλές και υβρίσιμο. Το bullying, αυτού του είδους παίρνει μορφή και μέσα από κοροϊδίες, συκοφαντίες και γελοιοποίηση του θύματος, ακόμη τα αγενή σχόλια όπως για παράδειγμα για το βάρος κάποιου μαθητή κατέχουν ιδιαίτερη θέση στους τρόπους εκδήλωσης του συγκεκριμένου τύπου του φαινομένου. Ακόμη η ειρωνεία και τα άσχημα σχόλια για την εθνική προέλευση ή την οικονομική κατάσταση ενός μαθητή και της οικογένειάς του, είναι μέρος του λεκτικού εκφοβισμού.

4 ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
Ο Συναισθηματικός εκφοβισμός έχει άμεση σχέση με τον λεκτικό. Αρχικά παρουσιάζεται η μορφή του λεκτικού εκφοβισμού και στη συνέχεια εμφανίζεται ο συναισθηματικός. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της μορφής συνδέεται με τη δημιουργία ενός κλίματος φόβου για το μαθητή- μαθήτρια, με οποιαδήποτε πράξη που προκαλεί στο θύμα ψυχολογικό πόνο.

5 ΣΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Ο Σωματικός Εκφοβισμός εκδηλώνεται με χτυπήματα όπως (κλωτσιές, μπουνιές, δαγκώματα, κτλ.). Επίσης μπορεί να περιλαμβάνει αγγίγματα σε ακατάλληλα σημεία, προσβλητικά γράμματα και εικόνες.

6 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
Ο Ηλεκτρονικός εκφοβισμός, γνωστός και ως cyberbullying, αποτελεί τη νεότερη μορφή του φαινομένου. Μπορεί να εκδηλωθεί είτε με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, του ηλεκτρονικού υπολογιστή είτε με τη χρήση κάμερας. Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των εκδηλώσεων αποτελεί το προσβλητικό και απειλητικό περιεχόμενο τους με σκοπό την ταπείνωση και την απειλή του παιδιού.

7 ΘΥΤΗΣ Ο θύτης είναι συνήθως ο ισχυρότερος του σχολείου (νταής). Αυτό το παιδί κρύβει μέσα του μια βαθιά θλίψη, αυτό συμβαίνει είτε εξαιτίας του βίαιου οικογενειακού του περιβάλλοντος , είτε για να δείξει ότι είναι ισχυρότερος , ή ακόμα για να γίνει αποδεκτό από άλλα δημοφιλέστερα παιδιά.

8 ΘΥΜΑ Το κάθε παιδί μπορεί να πέσει θύμα εκφοβισμού. Ως επί το πλείστον όμως, τα παιδιά θύτες θα επιλέξουν ως θύματά τους εκείνα τα παιδιά που μοιάζουν να είναι «εύκολοι στόχοι». Μπορεί να είναι παιδιά που έχουν κάποιου είδους σωματική ιδιαιτερότητα, παιδιά με δυσκολίες στο λόγο τους ή στην κίνησή τους, που να φοράνε γυαλιά ή σιδεράκια, που να είναι από άλλο πολιτισμικό πλαίσιο (τσιγγάνοι), που να μην έχουν το ανάλογο ύψος ή βάρος ή και το αντίστροφο. Ακόμη παιδιά τα οποία εμφανίζουν φοβίες ή αγχώδεις εκδηλώσεις και μοιάζουν να έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, που να παρουσιάζουν μεγάλη αναστολή και να το βρίσκουν εξαιρετικά δύσκολο να προσεγγίσουν άλλα παιδιά για να κάνουν παρέα και να γίνουν μέλος της ευρύτερης ομάδας.

9 ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ο σεβασμός της διαφορετικότητας αφορά στη δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος και πρακτικών που απευθύνονται σε όλους και ωφελούν τον οργανισμό, το προσωπικό του και τους συνεργάτες του. Αναγνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί μεταξύ τους από πολλές απόψεις. Η κατανόηση, ο σεβασμός και η αποτελεσματική διαχείριση αυτών των διαφορών μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την ευρύτερη συμμετοχή που θα αποτελέσει τη βάση της επιτυχίας τόσο σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο οργανισμού.

10 ΙΣΟΤΗΤΑ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ Οι Ίσες ευκαιρίες αφορούν στη δίκαιη αντιμετώπιση όλων των ανθρώπων και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που ενθαρρύνουν και σέβονται τη διαφορετικότητα και διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια, τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και στην ευρύτερη κοινωνία. Εκφράζονται επίσης με την προσπάθεια αντιμετώπισης λανθασμένων καταστάσεων του παρελθόντος και με τη διασφάλιση ότι οι συναλλαγές μας με τους πελάτες, τους συνεργάτες και τους προμηθευτές μας διεξάγονται με δημιουργικό τρόπο που δεν αφήνει περιθώριο για μη-δικαιολογημένες διακρίσεις, ενώ αντιθέτως προωθεί τη συμμετοχή όλων.

11 ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ
Ακούστε το παιδί σας και φροντίστε τους φόβους και τα συναισθήματα που νοιώθει. Καλό είναι να «μην πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας» καθώς είναι πιθανό το παιδί να αισθανθεί πως χάνει ακόμη περισσότερο τον έλεγχο Βοηθήστε το παιδί σας να δουλέψει, σε πρώτο στάδιο, με τις δικές του μη βίαιες τεχνικές και στρατηγικές για να διαχειριστεί την συγκεκριμένη κατάσταση. Δεν είναι βοηθητικό να αποκαλείται το παιδί σας «άχρηστο ή αδύναμο» και μην επιτρέψετε σε κανέναν άλλον να κάνει κάτι παρόμοιο. Ενθαρρύνεται το παιδί σας να μιλά. Είναι καλό να μάθει πως όσο οδυνηρή και δύσκολη είναι μια κατάσταση αξίζει να ψάξει να βρει τρόπους να τη διαχειριστεί. Αξιοποιήστε δυνατότητες και ικανότητες του παιδιού και χτίστε βήμα βήμα την αυτό- εκτίμησή του. Φροντίστε ώστε το παιδί να μην βιώσει πως ο εκφοβισμός που υφίσταται είναι δικό του σφάλμα ή ότι έχει κάποιο μειονέκτημα.

12 ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Ρατσισμός είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, είτε από την εθνικότητα, είτε από τη θρησκεία κλπ. ΕΙΔΗ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ: Φυλετικός ρατσισμός Θρησκευτικός ρατσισμός Κοινωνικός ρατσισμός Εθνικός ρατσισμός

13 ΦΥΛΕΤΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους κλάδους του ρατσισμού είναι αυτός που έχει να κάνει με τους ανθρώπους από άλλες φυλές . Οι άνθρωποι οι οποίοι  κατάγονται από Αφρική και γενικά σε χώρες οι οποίες έχουν συντριπτικό πληθυσμό ανθρώπων με διαφορετικό χρώμα (κυρίως μαύρο) από εμάς τους Ευρωπαίους , δέχονται μεγάλη ρατσιστική συμπεριφορά  από την λανθασμένη ιδεολογία των αναπτυγμένων χωρών. Αυτό συμβαίνει από παλιό τερα τις εποχές όπου ο άνθρωπος άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία όπου εκμεταλλευόταν τους τριτοκοσμικούς ανθρώπους δούλους ή ως εργάτες. Αργότερα  όταν κέρδισαν την ελευθερία τους όμως η κακή συμπεριφορά που δέχονταν συνέχυσε να υπάρχει γνωστή και ως “Ρατσισμός” η ποία προήλθε από την ιδέα πως οι τριτοκοσμικοί άνθρωποι κάποτε  βρισκόντουσαν  στην πιο κατώτερη αστική  τάξη. 

14 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ
- Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι θρησκείες προσπαθούσαν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους τον φυσικό και τεχνικό Ρατσισμό με καταστροφικά για τους ανθρώπους και τα άλλα ζώα αποτελέσματα. - Αυτό συνέβη διότι οι θρησκείες αγνοούν τους βασικούς κανόνες Ρατσισμού της φύσεως ή δεν θέλουν, εσκεμμένα να τους εφαρμόσουν. - Παραδείγματα από θρησκείες που καταπατούν τον βασικό κανόνα του φυσικού Ρατσισμού για την αλληλοϋποστήριξη της Ράτσας τους είναι στην Ιουδαϊκή, Μουσουλμανική και Χριστιανική ο Μωυσής. Αυτός όταν κατέβηκε από το όρος την ΠΡΩΤΗ φορά με τις δέκα εντολές του υποθετικού "θεού" 

15 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Ο ρατσισμός είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο με μεγάλη ιστορία που αναβιώνει ακόμα και στην εποχή μας.Πρόκειται για μια θεωρία που χωρίζει τους ανθρώπους σε ανώτερους και κατώτερους και πιστεύει ότι προορισμός των πρώτων είναι να κυριαρχήσουν πάνω στους άλλους. Ανατρέχοντας στην πορεία του ανθρωπίνου γένους μέσα στο χρόνο διαπιστώνουμε πολλά παραδείγματα ρατσισμού:ανθρώπινες ομάδες έχουν υποστεί ανελέητο κυνηγητό,διώξεις και εξευτελισμούς και έχουν γίνει θύματα βάναυσης συμπεριφοράς. Ο ρατσισμός διακρίνεται σε φυλετικό που αφορά τη διάκριση μεταξύ φυλών σε ανώτερες και κατώτερες αλλά και ο κοινωνικός που αποτελεί μορφή φανατισμού διότι και αυτός καλλιεργεί την προσκόληση των οπαδών σε δόγματα και στερεότυπα,χωρίς να έχει προηγηθεί κριτική επεξεργασία και έλεγχος.

16 ΕΘΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Μια από τις πολλές εκφάνσεις του ρατσισμού είναι ο εθνικός ρατσισμός. Όταν λέμε εθνικό ρατσισμό, εννοούμε την αντίληψη ενός ατόμου ότι το έθνος του είναι ανώτερο από όλα τα άλλα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η αντίληψη της Χιτλερικής Γερμανίας για την ανωτερότητα της Αρίας Φυλής και της κατωτερότητας των Εβραίων, των Τσιγγάνων (Ρομά), των Πολωνών και των Ρώσων, διότι τους θεωρούσε «κατώτερες φυλές». Ένα ακόμη παράδειγμα είναι η αίσθηση ανωτερότητας των λευκών της Νότιας Αφρικής εναντίον των μαύρων κατοίκων της. Κατά την άποψή μας, όλα τα έθνη θα πρέπει να ξεχάσουν τον εγωισμό και να παραμερίσουν τις τυχόν διαφορές τους, διότι το κάθε έθνος έχει κάτι ξεχωριστό και είναι όλα είναι ΙΣΑ μεταξύ τους.

17 ΧΑΡΙΣ ΜΕΤΑΞΑ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

18 ΤΕΛΟΣ Όλοι είμαστε τόσο ΙΔΙΟΙ και ταυτόχρονα τόσο ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ


Κατέβασμα ppt "ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ ΣΚΑΣΕ ΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google