Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΑΙΤΙΕΣ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΑΙΤΙΕΣ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΑΙΤΙΕΣ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

2 Παχυσαρκία Παχυσαρκία είναι η υπερβολική συσσώρευση λίπους, κυρίως κάτω από το δέρμα, το υποδόριο λίπος όπως λέγεται, αλλά και σε διάφορα άλλα όργανα του σώματος. 

3 Σε φυσιολογικούς ενήλικες το λίπος του σώματος κυμαίνεται από 12% έως 20% του συνολικού βάρους. Ένας απλός τρόπος για τη μέτρηση της παχυσαρκίας είναι ο υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος. Σε φυσιολογικούς ενήλικες το λίπος του σώματος κυμαίνεται από 12% έως 20% του συνολικού βάρους. Ένας απλός τρόπος για τη μέτρηση της παχυσαρκίας είναι ο υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος

4 Ο δείκτης αφορά ενήλικες, άνδρες και γυναίκες και είναι διαφορετικός ανάλογα με το φύλο. Παραδείγματος χάριν αν ένα άτομο είναι άνδρας 70 κιλά και έχει ύψος 1,70 μέτρα, ο δείκτης μάζας σώματός του υπολογίζεται διαιρώντας το 70 δια του 1,70 στο τετράγωνο. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα ο δείκτης μάζας σώματος είναι 70 δια 2,9, ίσον με 24. Όταν ο δείκτης μάζας σώματος κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25 είναι φυσιολογικός, όταν κυμαίνεται μεταξύ 26 και 30 έχουμε α' βαθμού παχυσαρκία, μεταξύ 31-40, β' βαθμού παχυσαρκία και μεταξύ 41 και 50 γ' βαθμού παχυσαρκία. ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΝΔΡΕΣ ΛΙΠΟΣΑΡΚΙΑ < 18,5 <19,5 ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ 18,5-23,5 19,5-25 1ος ΒΑΘΜΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ 23,6-28,6 25,5-29,9 2Ος ΒΑΘΜΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΙΑΣ 28,7-40 30-40 3Ος ΒΑΘΜΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ >40

5 Πολλές φορές η χρήση δείκτη μάζας σώματος ή η απλή συσχέτιση βάρους και ύψους δεν μπορεί να δώσει τις πραγματικές τιμές, αφού δε λαμβάνουν υπόψη την ποσότητα του μυϊκού ιστού αλλά και το μέγεθος του σκελετού κάθε οργανισμού.

6 Η ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ Περιφέρεια μέσης Περιφέρεια γοφών
Μία απλή λύση στο πρόβλημα αυτό δίνεται από τις περιφέρειες ή καλύτερα από τις αναλογίες κάθε ατόμου. Μία μεζούρα, λοιπόν, μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό σου στη διαδικασία αυτή. Η μέτρηση της περιφέρειας μέσης και των γοφών μπορεί να σου δώσει πληροφορίες σχετικές με την εναπόθεση κοιλιακού λίπους, το οποίο σχετίζεται με τη δημιουργία διάφορων χρόνιων νόσων όπως οι καρδιαγγειακές ασθένειες, η λιπώδης διήθηση στο ήπαρ, ο σακχαρώδης διαβήτης, διάφορες μορφές καρκίνου κ.ά. δηλαδή: Περιφέρεια μέσης Περιφέρεια γοφών

7 Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές;
Η περιφέρεια μέσης για τις γυναίκες να είναι μικρότερη από 80 εκατοστά, ενώ για τους άνδρες από τα 94 εκατοστά. Αλλιώς: Α. Για τους άνδρες ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με το κοιλιακό λίπος αυξάνεται σημαντικά όταν η περιφέρεια μέσης ξεπερνά τα 102,5 εκατοστά ή όταν ο λόγος της περιφέρειας μέσης προς την περιφέρεια γοφών ξεπερνά τη μονάδα. Όταν, δηλαδή, η περιφέρεια μέσης είναι ίση με την περιφέρεια γοφών. Β. Για τις γυναίκες ο κίνδυνος αυξάνεται όταν η περιφέρεια μέσης ξεπερνά τα 89 εκατοστά ή όταν ο λόγος των περιφερειών ξεπερνά το 0,85.

8 Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν, ότι υπάρχει παχυσαρκία, όταν το σωματικό βάρος του ατόμου υπερβαίνει κατά 20% - 30% το ιδανικό βάρος για το φύλλο και την ηλικία του ατόμου αυτού. Οι θερμιδικές ανάγκες ενός ατόμου ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία το φύλο, το επάγγελμα και τον τρόπο ζωής. Έτσι ένας άνδρας ηλικίας ετών χρειάζεται κατά μέσο όρο περίπου 2700 θερμίδες καθημερινά, ενώ μια γυναίκα της ίδιας ηλικίας περίπου 2000 θερμίδες.

9 Όσον αφορά τα αίτια της παχυσαρκίας, το πιο συνηθισμένο είναι η πρόσληψη με το φαγητό μεγαλύτερου αριθμού θερμίδων, απ' αυτές που χρειάζεται το άτομο για τις ημερήσιες ανάγκες του. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις η παχυσαρκία μπορεί να οφείλεται σε δυσλειτουργία ορισμένων ενδοκρινών αδένων. Μελέτες που έχουν γίνει, αποδεικνύουν ότι είναι φαινόμενο πολυπαραγοντικό, αποτέλεσμα τόσο γενετικών όσο και περιβαλλοντικών παραγόντων.

10 Γιατί Παχαίνουμε; ΠΟΛΥΦΑΓΙΑ

11 Γιατί Παχαίνουμε; Καθιστική ζωή έλλειψη άσκησης

12 Διαταραχές στον ύπνο. Ο ύπνος ρυθμίζει δύο ορμόνες, τη γρελίνη και τη λεπτίνη, οι οποίες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού. Ό ύπνος δε φτάνει να είναι αρκετός, πρέπει να είναι ποιοτικός. Αγχος. Παράγει την κορτιζόλη, μια ορμόνη που ανοίγει την όρεξη. Φάρμακα. Κάποια φάρμακα δυσκολεύουν τη δίαιτά σου. Φυσικά όταν πρόκειται για σοβαρούς λόγους υγείας, δεν ενδείκνυται η διακοπή τους. Μπορείς όμως να περιορίσεις τη χρήση φαρμάκων που δεν είναι τόσο απαραίτητα, όπως π.χ τα παυσίπονα.

13 Θυρεοειδής: Μια δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα, όπως πχ
Θυρεοειδής: Μια δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα, όπως πχ. Ο υποθυρεοειδισμός, σε κάνει να παίρνεις κιλά, όσο κι αν προσπαθείς το αντίθετο. Μια εξέταση μπορεί να πιστοποιήσει την ομαλή λειτουργία του αδένα που με ένα χάπι ρυθμίζεις το πρόβλημα

14 Σταθερός κύκλος περιόδου
Σταθερός κύκλος περιόδου. Μια αλλαγή στον κύκλο δεν προκαλεί αλλαγή στον μεταβολισμό. Είναι όμως ένδειξη πως κάτι συμβαίνει στο σώμα σου, πχ. Εμμηνόπαυση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Πάνω από τις μισές γυναίκες έχουν το σύνδρομο των πολυκυστικών, το οποίο προκαλεί συχνά μεταξύ άλλων, αδικαιολόγητες αυξομειώσεις βάρους. Παράλειψη γευμάτων. Με το να παραλείπεις γεύματα, γλυτώνεις θερμίδες. Αλλά η ζημιά που κάνεις στον μεταβολισμό σου είναι μακροπρόθεσμη. Μαθαίνεις τον οργανισμό σου να τεμπελιάζει, βάζοντας το μεταβολισμό να δουλεύει λιγότερο. Όταν θα αρχίσεις να τρως κανονικά, ο μεταβολισμός ακόμα θα υπολειτουργεί, γιατί έτσι τον έμαθες. Αυτός είναι ο λόγος που μετά από στερητική δίαιτα ξαναπαίρνεις κιλά. Σνακ. Τα αθώα σνακ δεν είναι τόσο αθώα! Ένα σνακ ( γιαούρτι με όλα τα λιπαρά, μπάρα δημητριακών, μπισκότα διαίτης) μπορεί να έχει πολλές θερμίδες, κι ας φαίνεται υγιεινό. Μην ξεχνάς να διαβάζεις τις διατροφικές πληροφορίες κάθε προϊόντος.

15 ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
υπέρταση σακχαρώδη διαβήτη καρδιοπάθειες εγκεφαλικά επεισόδια αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και του ενδομητρίου στις γυναίκες οστεοαρθρίτιδες Θρομβοφλεβίτιδες παθήσεις της χοληδόχου κύστης ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα αισθητική παραμόρφωση

16

17

18

19

20

21

22 Η παχυσαρκία, είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα που συχνά αποτελεί πηγή μεγάλης απογοήτευσης για όσους επιχειρούν να το αντιμετωπίσουν. Στη σκέψη όλων των παχύσαρκων ατόμων η απόκτηση περιττού σωματικού βάρους φαίνεται εύκολη υπόθεση, σε αντίθεση με την απώλεια που φαίνεται σχεδόν αδύνατη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας HBSC (2010) στους μαθητές ηλικίας 11, 13 και 15 ετών για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία, τα ποσοστά παχύσαρκων/υπέρβαρων παιδιών στις ευρωπαϊκές χώρες και τη Β. Αμερική κυμαίνονται από 30% (Η. Π. Α.) έως 6% (Ελβετία, Ολλανδία) · Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα ευρήματα της παρούσας μελέτης βρίσκεται στη 2η θέση, μετά τις ΗΠΑ.

23 Πρόβλημα παχυσαρκίας έχουν στη χώρα μας περισσότερα αγόρια από ό,τι κορίτσια. Μάλιστα στα 15χρονα κορίτσια τα ποσοστά παχυσαρκίας βρίσκονται κοντά στον μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών. Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας βασίζεται και αυτή στον συνδυασμό της κατάλληλης δίαιτας και της σωματικής άσκησης. Η απώλεια του σωματικού βάρους πρέπει να γίνεται σταδιακά και να αποφεύγονται οι μεγάλες αυξομειώσεις βάρους, που ίσως είναι πιο επικίνδυνες για την υγεία, από την ίδια την παχυσαρκία. Ο ιδανικός ρυθμός απώλειας βάρους σε μια δίαιτα είναι μισό με ένα κιλό την εβδομάδα. Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί σε δίαιτες που υπόσχονται απότομη μείωση του βάρους. Επίσης πρέπει να έχουμε υπ' όψιν μας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν δίαιτες με χαμηλή ποιότητα θρεπτικών συστατικών για 2-3 εβδομάδες, χωρίς να υποστούν σοβαρές βλάβες στην υγείας τους. Οι παρατεταμένες δίαιτες που παρέχουν λιγότερες από 1000 θερμίδες την ημέρα, πρέπει να εφαρμόζονται μόνο κάτω από ιατρική επίβλεψη.

24 Προκειμένου να ρυθμίσει κανείς το βάρος του, πρέπει κατ' αρχήν να επισκεφθεί το γιατρό του για να εκτιμηθούν οι παράμετροι εκείνες που θα του παρέχουν ασφάλεια στους χειρισμούς. Πολλές φορές η παχυσαρκία μπορεί να συνυπάρχει με αυξημένη χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, αυξημένη πίεση ή ενδοκρινολογικά προβλήματα. Επίσης ενδέχεται να συνυπάρχει με λιπώδη διήθηση ή και αναιμία. Η ιατρική εκτίμηση θα καθορίσει και τη θεραπεία εκλογής η οποία μπορεί να είναι διαιτητική, φαρμακευτική, χειρουργική ή μικτή εάν πρόκειται και για την ρύθμιση ασθενειών που ενδέχεται όπως προαναφέρθηκε να συνυπάρχουν.

25

26 Η πρόληψη της παχυσαρκίας γίνεται με την εφαρμογή ορισμένων πολύ απλών κανόνων υγιεινής διατροφής και τη συχνή σωματική άσκηση. Στην πραγματικότητα οι κανόνες αυτοί βοηθούν αποφασιστικά και στην πρόληψη ενός μεγάλου φάσματος χρόνιων παθήσεων. Στους ίδιους κανόνες βασίζεται και η αντιμετώπιση της.

27 ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ Τα ζελέ με ζάχαρη - εκτός από το ότι έχουν μεγάλες ποσότητες γλυκόζης, είναι γεμάτα με διάφορες χημικές ουσίες, όπως χρωστικές ουσίες και σταθεροποιητές.  Τα τσιπς - είναι επιζήμια και επιβλαβή για το σώμα, επειδή περιέχουν μείγμα υδατανθράκων και των λιπών. Επίσης πολλά από αυτά φτιάχνονται από πολτό πατάτας αμφιβόλου ποιότητας. Τα ανθρακούχα ποτά που περιέχουν ζάχαρη - ένα μίγμα από ζάχαρη, χημικών και αερίων. Διευκολύνουν την ταχεία διάδοση των επιβλαβών ουσιών στο σώμα και είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για το μεγάλο περιεχόμενο τους σε ζάχαρη.

28 Αναψυκτικά Το συνηθισμένο κουτάκι αναψυκτικού περιέχει περίπου 140 θερμίδες και 10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη – και μη βασιστείτε στο ότι υπάρχουν οι light εκδόσεις των αγαπημένων σας αναψυκτικών, καθώς τα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται σε πολλά από αυτά έχουν αμφισβητηθεί από αρκετές έρευνες. Τόσο τα κανονικά, όσο και τα διαιτητικά αναψυκτικά έχουν συνδεθεί με το μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διάφορους παράγοντες κινδύνου όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, αύξηση του σπλαχνικού λίπους, αντίσταση στην ινσουλίνη, μεγαλώνοντας τελικά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2, ενώ ειδικά στην παιδική και εφηβική ηλικία, τα αναψυκτικά συμβάλλουν κατά πολύ στην εμφάνιση παχυσαρκίας.  Τα γλυκά με σοκολάτα και τα μπισκότα - περιέχουν πάρα πολλές θερμίδες και χημικές ουσίες επικίνδυνες για τον οργανισμό μας. 

29 Τα λουκάνικα και γενικότερα τα αλλαντικά - ποτέ δεν ξέρεις τι περιέχουν, φτιάχνονται με διάφορα προϊόντα αποβλήτων της βιομηχανίας μεταποίησης κρέατος.   Τα λιπαρά κρέατα - επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης των κυττάρων και συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.  Η μαγιονέζα - είναι ένα προϊόν που περιέχει πολύ λίπος, υδατάνθρακες, χρώματα, χημικές ουσίες, κλπ. Στα προϊόντα αυτού του είδους μπορεί να προστεθεί η κέτσαπ και ακόμα διάφορες άλλες σάλτσες, στις οποίες τα χρώματα και οι γεύσεις είναι υποκατάστατα και περιέχουν συντηρητικά.  

30 Τα ζυμαρικά που βράζουν σε λίγα λεπτά - είναι αποδεδειγμένα πως περιέχουν χημικά και βλάπτουν τον οργανισμό μας.  Το αλάτι - αυξάνει την αρτηριακή πίεση, παραβιάζει την ισορροπία οξέος στο σώμα και συμβάλλει στη συσσώρευση τοξινών. Τα οινοπνευματώδη - ακόμη και σε μικρές ποσότητες εμποδίζουν την απορρόφηση των βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών ευεργετικών για το σώμα. Επιπλέον, περιέχουν πολλές θερμίδες. Κατεψυγμένες σάλτσες είναι βλαβερές διότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων υλικών για να διατηρούνται με μεγαλύτερη ευκολία.

31 Άσπρο ψωμί του τοστ παρασκευάζεται με επεξεργασμένο αλεύρι από το οποίο έχει αφαιρεθεί το πίτουρο και όλες οι θρεπτικές του ουσίες και η πρωτεΐνη. Εκτός, λοιπόν, του ότι έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, χάνει και τις φυτικές του ίνες, ενώ σύμφωνα με έρευνες, οι επεξεργασίες τέτοιου είδους ενδεχομένως να προκαλούν προβλήματα και στην καρδιά Επεξεργασμένο κρέας χρειάζεται και ένα «δυνατό» περιεχόμενο, το οποίο μέχρι τώρα αποτελούσε ίσως λίγο σαλάμι, ζαμπόν, παριζάκι, λουκάνικο κ.ο.κ. Όσο, όμως λαχταριστά κι αν είναι όλα αυτά την ώρα που στο γραφείο θέλουμε να φάμε ακόμη και τον… προϊστάμενο, άλλο τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο έχουν, το οποίο μπορεί να φτάνει και τα 1000 mg ανά μερίδα (δηλαδή σχεδόν τη μισή συνιστώμενη ημερήσια δόση), για να μην αναφερθούμε στα κορεσμένα λιπαρά τους. Βούτυρο  1 κουταλιά της σούπας βούτυρο περιέχει 100 θερμίδες, 7 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και 30 mg χοληστερόλης

32 Παγωτό: Μπορεί να μην καταλαμβάνει όλο το χρόνο μια θέση στο ψυγείο σας, αν, όμως, ακόμη και για 6 μήνες δεν λείπει από την καθημερινότητά σας, τότε υπάρχει πρόβλημα. Κι ενώ θερμιδικά το συμβατικό παγωτό μπορεί να μην είναι ιδιαιτέρως ζημιογόνο, αφού περιέχει περίπου 150 θερμίδες ανά μερίδα, το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι δεν μπορεί να γίνει εύκολα ο έλεγχος των μερίδων, με αποτέλεσμα να καταναλώνονται 2-3 μερίδες… μονοκοπανιά, μαζί με τις συνολικά 450 θερμίδες τους.  Κατεψυγμένες τηγανητές πατάτες: Τα περισσότερα προϊόντα κατεψυγμένης πατάτας είναι συνήθως προτηγανισμένα και το λίπος και νάτριο που περιέχουν είναι υψηλότερο από το να τηγανίζατε πατάτες μόνοι σας. Και μην ξεχνάτε πως οι πατάτες αυτές μπορούν εύκολα να χαλάσουν τη σιλουέτα σας, ειδικά αν τις καταναλώνετε συστηματικά. 

33 Υγιεινή διατροφή Η υγιεινή διατροφή παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα ώστε να είναι υγιές. Η διατροφή πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του σώματος σε ενέργεια συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.

34 Σε τι βοηθά η υγιεινή διατροφή;
Με την υγιεινή διατροφή, ελαττώνεται ο κίνδυνος καρδιοπαθειών και άλλων παθήσεων, όπως κάποιες μορφές καρκίνου και διαβήτη. Η υγιεινή διατροφή είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την καρδιά σας. Επιδρά με διάφορους τρόπους όπως π.χ. βοηθά να διατηρείται η ποσότητα χοληστερίνης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα, βοηθά να βελτιώσετε την αρτηριακή πίεση και να μην πάρετε βάρος. Εκτός από τα θέματα υγείας, η υγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση και την εμφάνιση σας.

35

36 ΤΟΠ 10 ΤΡΟΦΩΝ 1: Αυγά 2: Γαλοπούλα – Κοτόπουλο (φιλέτο)
3: Ψάρια (γενικά) 4: Τυριά (γενικά) 5: Χοιρινό φιλέτο 6: Μοσχαρίσιο φιλέτο 7: Φασόλια (λευκά μεσαία) 8: Γάλα 9: Ξηροί καρποί (γενικά) 10: Γιαούρτι

37 Διατροφή ενός εφήβου τι πρέπει να τρώμε και για ποιο λόγο ;
H διατροφή ενός εφήβου θα πρέπει να είναι ενισχυμένη προκειμένου να: αντιμετωπιστούν τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου λόγω εμμηνορρυσίας ενισχυθεί η ελαστικότητα της επιδερμίδας και να εξαλειφθούν τα συμπτώματα της ακμής οξυνθεί η πνευματική διαύγεια και μνήμη αυξηθεί η σωματική αντοχή

38 Θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για όλα τα παραπάνω είναι:
Οι έφηβοι ( κυρίως οι γυναίκες ) έχουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο και κινδυνεύουν περισσότερο από σιδηροπενική αναιμία. Έτσι, η διατροφή τους θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει σε αυξημένη συχνότητα: -μοσχάρι -κοτόπουλο -σπανάκι -κόκκινα φασόλια -φακές -αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, δαμάσκηνα).

39 ΑΣΒΕΣΤΙΟ Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι σε αυτήν την ηλικία δεν πραγματοποιείται επιπλέον αύξηση βάρους, η αλήθεια είναι ότι ενισχύεται η οστική πυκνότητα και είναι αναγκαία η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου. Επιπλέον, παρατηρείται το φαινόμενο οι έφηβοι να λαμβάνουν μειωμένες ποσότητες ασβεστίου, ενώ ταυτόχρονα η υγεία των οστών τους πλήττεται περαιτέρω λόγω της μειωμένης σωματικής δραστηριότητας. Αυτή καλύπτεται από την καθημερινή πρόσληψη 3 μερίδων γαλακτοκομικών (1 μερίδα = 1 ποτήρι γάλα/240ml = 1 κεσεδάκι γιαούρτι = 30γρ.τυρί).

40 Οι αυξημένες απαιτήσεις στα σχολικά μαθήματα, οι ατελείωτες ώρες διαβάσματος και οι χρονικές περίοδοι των εξετάσεων που αγχώνουν τον έφηβο, επιβάλλουν την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ω3 λιπαρών οξέων και μαγνησίου που ενισχύουν την πνευματική διαύγεια και μνήμη. Έτσι, στην καθημερινή διατροφή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα τρόφιμα: -πράσινα φυλλώδη λαχανικά -κοτόπουλο -λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σολομός, μπακαλιάρος) -ξηροί καρποί -εμπλουτισμένες μαργαρίνες -δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως -καστανό ρύζι -όσπρια -γαλακτοκομικά

41 Το διαιτολόγιο ενός εφήβου
Έτσι, μία τυπική διατροφή εφήβου για να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά καλό είναι να περιέχει τα ακόλουθα: Καθημερινά 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών Καθημερινά 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών Καθημερινά 6-8 μερίδες αμυλούχων τροφίμων (1 μερίδα =1 φέτα ψωμί = 2 φρυγανιές = 2 κράκερς = ½ κουλούρι θεσ/κης = 1/3 φλ. Ρύζι ή μακαρόνια = 1 μπάρα δημητριακών = ½ φλ. Δημητριακά πρωινού = 1 μέτρια βραστή πατάτα = 2 μπισκότα = αρακά = φασολάκια = μπάμιες 1 -2 φορές εβδομαδιαία κοτόπουλο. 1 -2 φορές εβδομαδιαία ψάρι 1 -2 φορές εβδομαδιαία κόκκινο κρέας. Τέλος, στην χρονική περίοδο της εφηβείας λόγω των αυξημένων αναγκών σε θρεπτικά συστατικά θα ήταν χρήσιμη και η κατανάλωση πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής, μετά από καθοδήγηση ειδικού επαγγελματία υγείας.

42 Τι να αποφεύγω ; Να αποφεύγετε τροφές που έχουν κάποιο είδος φυσικής, τεχνητής χημικής γλυκαντικής ουσίας Αποφεύγετε προϊόντα τα οποία ισχυρίζονται ότι προσφέρουν παράλληλα και κάποιο είδος πρόσθετου οφέλους για την υγεία Αποφεύγετε τα τρόφιμα που γράφουν στη συσκευασία “light”, “χαμηλών λιπαρών” ή “χωρίς λιπαρά Καταναλώνετε κυρίως τρόφιμα τα οποία αποτελούνται από συστατικά τα οποία μπορείτε να φέρετε την εικόνα τους στο μυαλό σας και έτσι να τα φανταστείτε στη φυσική τους κατάσταση Να αποφεύγετε να τρώτε «γρήγορο φαγητό» ( fast food)

43 Αλλιώς…

44 ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55 Η λέξη «ανορεξία» είναι ως ένα βαθμό αποπροσανατολιστική, αφού το αδυνάτισμα δεν προέρχεται από τη μείωση της όρεξης του ασθενούς για φαγητό, αλλά από την αυτοεπιβαλλόμενη ασιτία. Η μειωμένη όρεξη για φαγητό, έρχεται τις περισσότερες φορές αργότερα, κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της νόσου. Τα άτομα που πάσχουν από Ανορεξία, επιθυμούν περισσότερο απ’ οτιδήποτε να χάσουν -και να συνεχίσουν να χάνουν- κιλά, σε σημείο που οτιδήποτε άλλο τους φαίνεται ανούσιο και «εχθρικό» και φτάνουν στο σημείο να έχουν διαστρεβλωμένη αντίληψη για τον εαυτό τους, ακόμη και για την πραγματικότητα γύρω τους.

56 Μπορεί να νομίζουμε πως η Ανορεξία χτυπάει μονάχα νεαρές γυναίκες και κορίτσια, όμως σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και της Γλασκώβης, φαίνεται πως πλέον οι άνδρες με διατροφικές διαταραχές αποτελούν το 25% στο σύνολο των καταγεγραμμένων περιπτώσεων. Οι γυναίκες και τα κορίτσια τείνουν να χρησιμοποιούν μια διαιτητική συμπεριφορά σε μια προσπάθεια να επιτύχουν ένα πολιτισμικά-κατασκευασμένο πρότυπο ομορφιάς, ενώ οι άντρες συνήθως ασκούνται σε υπερβολικό βαθμό και είναι υπερπροσεκτικοί με τον έλεγχο της διατροφής τους για να επιτύχουν το «ιδανικό» μυώδες σώμα.

57

58 ΑΙΤΙΕΣ Αιτίες που οδηγούν την ανάπτυξη ανορεξίας διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Γνωστές αιτίες περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό περιβαλλοντικών, κοινωνικών και πολιτιστικών παραγόντων και τη γενετική προδιάθεση. Τα άτομα με ψυχογενή ανορεξία, κάθε φορά που αισθάνονται αρνητικά συναισθήματα, χρησιμοποιούν το φαγητό ως μέσο ανακούφισης από το άγχος και την ανησυχία. Αυτό σε συνδυασμό με την αίσθηση ότι χάνουν τον έλεγχο της ζωής τους σε διάφορα ζητήματα, τους οδηγεί να ασχολούνται με το σωματικό τους βάρος υπερβολικά και εμμονικά, για να αναπληρώσουν την προηγούμενη έλλειψη ελέγχου. Η αυτοεπιβαλλόμενη ασιτία μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος έκφρασης συναισθημάτων που μοιάζουν υπερβολικά περίπλοκα ή τρομακτικά όπως πόνο, ενοχή, χαμηλή αυτοεκτίμηση, στρες ή άγχος. Τέλος, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι γονείς των ατόμων που εμφανίζουν αυτή την ψυχογενή νόσο είναι υπερβολικά ελεγκτικοί και δεν επιτρέπουν την αυτονόμηση και την ανεξαρτησία των παιδιών.

59 Σημάδια που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου :
• Περιορισμένη πρόσληψη ενέργειας: Τα άτομα που πάσχουν από ανορεξία, αδυνατούν να διατηρήσουν ένα κανονικό, υγιές βάρος και μειώνουν δραστικά την ποσότητα τροφής που καταναλώνουν, με σκοπό να συνεχίσουν να χάνουν βάρος. • Φόβο για την απόκτηση βάρους: Ακόμη κι αν είναι λιποβαρείς, πεινασμένοι, υποσιτισμένοι και καταπονημένοι από την πεινά, οι πάσχοντες εξακολουθούν να έχουν ένα έντονο φόβο ότι θα παχύνουν ή ότι θα γίνουν υπέρβαροι . • Διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος: Όταν κάποιος έχει ανορεξία, το ποσό της προσοχής που καταναλώνουν στην εικόνα του σώματός τους μπορεί να είναι τεράστιο.  Συχνά εμφανίζεται μια ιδιαίτερη ενασχόληση και ανησυχία για συγκεκριμένα μέρη του σώματος, κυρίως την κοιλιακή χώρα τους γλουτούς και τους μηρούς. Η προσωπική αξία τους καθορίζεται εξ ολοκλήρου από το πώς νομίζουν ότι φαίνονται, ενώ συχνά η ίδια η άποψη για τον εαυτό τους είναι διαστρεβλωμένη.

60 Βασικά συμπτώματα της «ύπουλης» αυτής ασθένειας είναι τα ακόλουθα:
Θαμπό δέρμα εξαιτίας της αφυδάτωσης, τριχόπτωση, ατροφία νυχιών και δοντιών. Σημαντική απώλεια βάρους, υπερβολική άσκηση και ενασχόληση με τις θερμίδες των τροφών που προσλαμβάνονται. Αμηνόρροια (διακοπή περιόδου), αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, διαταραχές στον ύπνο, υποθερμία και αίσθηση «παγωμάρας» ακόμη κι αν ο καιρός είναι ζεστός. Υπόταση, ατονία, αρρυθμία, ταχυκαρδία, υπερκόπωση, οστεοπόρωση, αλλά και γαστρεντερολογικά και αναπαραγωγικά προβλήματα. Κοινωνική απομόνωση, κακοκεφιά ή και κατάθλιψη, αποφυγή κάθε κοινωνικής δραστηριότητας που μπορεί να συσχετίζεται με το φαγητό, μειωμένο σεξουαλικό ενδιαφέρον, και αδιαφορία για δραστηριότητες που παλαιότερα χαροποιούσαν, αφού η μοναδική του ευχαρίστηση προκύπτει από την απώλεια κιλών, ισχυρή αυτοκριτική, και τεταμένα νεύρα

61 - Άλλα συμπτώματα είναι οι αυστηρές και εξαντλητικές δίαιτες, ή υπερκατανάλωση τροφών σε σύντομο χρονικό διάστημα και πρόκληση εμετού στη συνέχεια, λόγω ενοχών,  χρήση καθαρτικών φαρμάκων αποφυγή γευμάτων ή πέταμα του φαγητού στα κρυφά, όπως επίσης και άλλες ιδιόρρυθμες συνήθειες, όπως το κρύψιμο του φαγητού μέσα στο σπίτι.

62 Η ανορεξία είναι μια σοβαρή διατροφική διαταραχή που επηρεάζει γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών. Μπορεί να βλάψει την υγεία ακόμη και να οδηγήσει στο θάνατο. Το να διαγνωστεί ακόμη πιο δύσκολο, καθώς μερικά από τα βασικά ψυχολογικά χαρακτηριστικά είναι η μυστικοπάθεια, η άρνηση, και η ντροπή. Ως εκ τούτου συχνά μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

63 Θεραπεύοντας μια σωματική πληγή ξεκινώντας από τη ψυχή: Αν είσαι, ή γνωρίζεις κάποιον που πάσχει από νευρική ανορεξία, πρέπει  να γνωρίζεις πως υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια όταν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μια αλλαγή.  Η βοήθεια ψυχολόγου αλλά και η άμεση επαφή και ειλικρινής επικοινωνία με τα κοντινά μας πρόσωπα μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια πριν η νόσος απειλήσει τη  ζωή μας.

64 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ Το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή, που οφείλουμε να την συντηρούμε σωστά, τροφοδοτώντας το με υγιεινές τροφές που προσφέρουν στον οργανισμό ευεξία, υγεία και ισορροπημένο ψυχικό κόσμο. Στην αντίθετη περίπτωση, θα προκαλέσουμε δυσλειτουργία στα όργανα του σώματός μας δημιουργώντας προβλήματα υγείας που δεν τα φανταζόμαστε. Γι’αυτό πριν καταναλώσουμε μια τροφή που είναι αμφιβόλου ποιότητας, θα πρέπει να σκεφτούμε τις συνέπειες που θα έχει αυτή στον οργανισμό μας.

65 Αποδεχτείτε το σώμα που σας χάρισε η φύση με τα υπέρ και τα κατά του
Αποδεχτείτε το σώμα που σας χάρισε η φύση με τα υπέρ και τα κατά του. Ανακαλύψετε ποιος είναι ο σωματότυπός σας και σμιλέψτε το σώμα σας αξιοποιώντας τα φυσικά σας χαρίσματα, χωρίς να παρασύρεστε από τα πρότυπα της εποχής που μπορεί να σας οδηγήσουν σε αδιέξοδα.

66 Αξίζει να είμαστε ευτυχισμένοι, να νιώθουμε όμορφα, να αγαπάμε το σώμα μας και να εκτιμούμε τον εαυτό μας. Εξάλλου το φαγητό, όπως και η ζωή, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απόλαυση και όχι ως εχθρός μας.

67

68 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ Μπούσια Δήμητρα Πολυχρονόπουλος Αλκίνοος Φερτάκη Ηλιάνα
Γκούμα Κωνσταντίνα Βρυώνη Μαϊρα Λυρή Μαριάνα Ματράκα Ελένη Μπάρλου Ντιάνα Μεταξάς Βασίλειος


Κατέβασμα ppt "ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΑΙΤΙΕΣ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google