Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Εισαγωγή Οι άνθρωποι διακρίνονται για την ποικιλία στις διατροφικές τους συνήθειες  Η διατροφή του ανθρώπου έχει μεγάλη μεταβλητότητα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Εισαγωγή Οι άνθρωποι διακρίνονται για την ποικιλία στις διατροφικές τους συνήθειες  Η διατροφή του ανθρώπου έχει μεγάλη μεταβλητότητα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

2 Εισαγωγή Οι άνθρωποι διακρίνονται για την ποικιλία στις διατροφικές τους συνήθειες  Η διατροφή του ανθρώπου έχει μεγάλη μεταβλητότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο

3 Διατροφικές συνήθειες στον Κόσμο

4

5

6

7 Germany : $500,07 / per week

8

9 Japan : $317,25 / per week

10

11 G Britain : $ 253,15 / per week

12

13 Kuwait: $221,45 per week

14

15 USA (California) $159,18 / per week

16

17 Egypt : $68,53 / per week

18

19 Mongolia : $40,02 / per week

20

21 Equador : $31,55 / per week

22

23 Butan : $5,03 / per week

24

25 Tchad : 1,62 $ / per week

26 ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

27 Μέθοδοι Διατροφικής Αξιολόγησης Προβλήματα  Εποχικότητα  Υπερ- Υπο- καταγραφή

28 Μέθοδοι Διατροφικής Αξιολόγησης Εργαστηριακές μέθοδοι Μέθοδοι πεδίου  Καταγραφή Ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων Ημερολόγιο με ζύγισμα  Ανάκληση Ανάκληση 24ώρου ΕΣΚΤ Διατροφικό ιστορικό

29 Μέθοδοι Διατροφικής Αξιολόγησης Μέθοδοι βραχυπρόθεσμης ποσοτικής καταγραφής  Ανάκληση 24ώρου  Ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων  Ημερολόγιο με ζύγισμα Μέθοδοι μακροπρόθεσμης ποσοτικής καταγραφής  ΕΣΚΤ  Διατροφικό ιστορικό

30 Μέθοδοι Διατροφικής Αξιολόγησης Rutishauser Public Health Nutr 2005

31 Ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων Ημερολόγιο καταγραφής  Ποσοτική καταγραφή όλων των καταναλωθέντων τροφίμων και ποτών  Για 3-5 ημέρες 2 καθημερινές, 1 μέρα Σαββατοκύριακου Ημερολόγιο με ζύγιση  Ποσοτική, ζυγισμένη καταγραφή όλων των καταναλωθέντων τροφίμων και ποτών,  Συνήθως για 7 συνεχείς ημέρες

32 Ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων

33 Πλεονεκτήματα  Ακρίβεια στο βάρος Αν πρόκειται για ημερολόγιο με ζύγισμα  Δε βασίζεται στην ανάκληση της πληροφορίας Καταγραφή τη στιγμή της κατανάλωσης

34 Ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων Μειονεκτήματα  Χρονοβόρα και δύσκολη εφαρμογή Εκπαίδευση από ειδικό Πιθανή αλλαγή των συνηθειών για όσο διαρκεί η καταγραφή  Παρέχει δεδομένα για πρόσφατες διατροφικές συνήθειες Αναποτελεσματική στην αξιολόγηση των συνολικών διατροφικών συνηθειών  Αδυναμία αποτύπωσης των διατροφικών συνηθειών με ακρίβεια για άτομα που τρώνε εκτός σπιτιού  Μη αντιπροσωπευτική σε περίπτωση ειδικών συνθηκών

35 Ανάκληση 24ώρου 24ωρη ανάκληση όλων των καταναλωθέντων τροφίμων και ποτών την προηγούμενη ημέρα, περιγραφή αυτών, και εκτίμηση της ποσότητας  Γίνεται τηλεφωνικά, ή με προσωπική συνέντευξη (ενδείκνυται)  Συνήθως απαιτούνται 3-4 επαναλήψεις για αξιόπιστη πληροφορία

36 Ανάκληση 24ώρου

37 Είδος τροφής Μάρκα τροφίμου Ποσότητα τροφίμου Τόπος κατανάλωσης Πρόγευμα Ενδιάμεσα Μεσημεριανό Απογευματινό Δείπνο Προ ύπνου Επιπλέον, ερωτάται και ο τρόπος μαγειρέματος ή άλλες παράλληλες δραστηριότητες.

38 Ανάκληση 24ώρου Πλεονεκτήματα  Γρήγορη και εύκολη εφαρμογή  Μικρή διάρκεια Αποφυγή προβλημάτων ανάκλησης  Κατάλληλη για τη σύγκριση της διατροφικής πρόσληψης διαφόρων υπο-ομάδων του συνολικού δείγματος Μειονεκτήματα  Μη αντιπροσωπευτική της συνολικής διατροφικής πρόσληψης των ατόμων Όσο κι αν γίνεται προσπάθεια εφαρμογής της πολλές φορές μέσα στο χρόνο  Πιο ευαίσθητη σε αποκλίσεις από την πραγματική κατανάλωση Λόγω της συνέντευξης Καλά / κακά τρόφιμα

39 Ανάκληση 24ώρου Αξιολόγηση της μέσης συνήθους πρόσληψης πληθυσμιακών ομάδων  Αντιπροσωπευτικό δείγμα  Αντιπροσώπευση όλων των ημερών της εβδομάδας Συγκρίσεις μεταξύ πληθυσμών Επαναλαμβανόμενες ανακλήσεις  Καλύτερη εκτίμηση Μνήμη ερωτώμενου  Ηλικιωμένοι  Παιδιά

40 Μέθοδοι βραχυπρόθεσμης ποσοτικής καταγραφής Καταγραφή διατροφικής πληροφορίας Προηγούμενη ημέρα, 24h ανάκλησης 3-5 ημέρες, ημερολόγιο 7 ημέρες, ζυγισμένο ημερολόγιο Μη ακριβής καταγραφή της πραγματικής διατροφής του ανθρώπου. Συνήθως χρειάζονται 3-4 επαναλήψεις. Ακριβέστερη καταγραφή της πραγματικής διατροφής του ανθρώπου. Η καλύτερη καταγραφή της πραγματικής διατροφής του ανθρώπου, ιδιαίτερα αν επαναληφθεί σε 2 τυχαίες εβδομάδες του έτους και περιέχει ζύγιση των τροφίμων.

41 ΕΣΚΤ Ημι-ποσοτική καταγραφή των τροφίμων που καταναλώνονται «μέσα σε μια συνήθη εβδομάδα ενός συνήθη μήνα, του τρέχοντος έτους»

42 ΕΣΚΤ

43

44

45

46 Χρήσιμο είναι τα ΕΣΚΤ να έχουν και αποτίμηση της μερίδας που καταναλώνεται

47 Ερωτηματολόγιο ΣΚΤ Πλεονεκτήματα  Αποτυπώνει τις διατροφικές συνήθειες σε βάθος χρόνου  Και αυτοσυμπληρούμενο  Χαμηλό κόστος  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικές εθνικότητες με κατάλληλες προσαρμογές Σύγκριση πληθυσμών με διαφορετικό πολιτιστικό υπόβαθρο Μειονεκτήματα  Προβλήματα μνήμης Μεγάλο χρονικό διάστημα ανάκλησης της πληροφορίας  Δυσκολίες στον υπολογισμό ποσοτήτων Απαραίτητο να εφαρμόζονται ακριβείς περιγραφές και παραδείγματα  Όχι καλό για αναλυτική διερεύνηση της διατροφής

48 ΕΣΚΤ Διερεύνηση διατροφικών συνηθειών Πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών Η μέθοδος εκλογής για τη διερεύνηση της σχέσης διατροφής - ασθενειών Αριθμός και ποιότητα ερωτήσεων Κωδικοποίηση

49 Πως υπολογίζεται η ενεργειακή πρόσληψη, όταν η διατροφική πρόσληψη έχει αποτιμηθεί μέσω ΕΣΚΤ; Από το ΕΣΚΤ ανάγουμε την ημι-ποσοτικοποιημένη πληροφορία σε ποσοτική Με αρκετές παραδοχές  π.χ. ένα άτομο δηλώνει κατανάλωση κρέατος 2-4 φορές/μήνα  αυτό σημαίνει 3 φορές/μήνα (χρησιμοποιούμε τη διάμεσο κατανάλωση)  12 φορές/εβδομάδα  12 μερίδες κανονικής ποσότητας (αν από το ΕΣΚΤ έχει διευκρινιστεί ότι 1 φορά = 1 μερίδα) Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δηλώνεται, π.χ. σπάνια κατανάλωση ενός τροφίμου, ή >10 φορές τον μήνα;

50 Πως υπολογίζεται η ενεργειακή πρόσληψη, όταν η διατροφική πρόσληψη έχει αποτιμηθεί μέσω ΕΣΚΤ; Λόγω των πολλών υποθέσεων, είναι φανερό ότι:  το ΕΣΚΤ πρέπει να έχει αναλυτικότατη πληροφορία για τα τρόφιμα της κάθε ομάδας  το ΕΣΚΤ πρέπει να έχει μεγάλο εύρος στις δυνατές απαντήσεις  το ΕΣΚΤ πρέπει να προσδιορίζει την μερίδα του τροφίμου

51 Εύρος δυνατών απαντήσεων Πόσες φορές καταναλώνετε τον μήνα:Ποτέ/ Σπάνια 2 – 4 φορές/ μήνα 2 – 4 φορές/ εβδομάδα Συχνά ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ (και πιο συγκεκριμένα:)0123 Αρνί / κατσίκι / παϊδάκια0123 Μοσχαρίσιο κρέας0123 Χοιρινό κρέας0123 Τηγανητά ζωικά προϊόντα (τυρί, αυγά, μπριζόλες, κεφτεδάκια) 0123 Αλλαντικά (ζαμπόν, σαλάμι, μπέικον, λουκάνικα, παριζάκι) 0123 Κοτόπουλο ή γαλοπούλα0123 ΕΣΚΤ

52 Πόσο συχνά καταναλώνετε: < 1 φορά /3μήν ες 1-2 φορ ές / 3 μήνε ς 1-2 φορ ές / μήν α 2-4 φορέ ς / μήνα 1-2 φορές / εβδομά δα 3-5 φορές / εβδομά δα Σχεδ όν κάθε μέρα > 1 φορά / μέρα Κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι) Αλλαντικά (ζαμπόν, σαλάμι) Κοτόπουλο ή γαλοπούλα Εύρος δυνατών απαντήσεων ΕΣΚΤ

53 Διατροφικό ιστορικό Περιλαμβάνει:  Ανάκληση 24ώρου  Διατροφικές συνήθειες  ΕΣΚΤ Πολύ χρονοβόρα μέθοδος Δεν χρησιμοποιείται συχνά από τους ερευνητές διαιτολόγους

54 Πως υπολογίζεται η ενεργειακή πρόσληψη από διατροφικά ερωτηματολόγια; Διατροφική πληροφορία  από ανάκληση 24ώρου πιο εύκολο να προσδιοριστούν οι ποσότητες  η ενεργειακή πρόσληψη  από διατροφικά ερωτηματολόγια ΣΚΤ δύσκολο να προσδιοριστούν οι ποσότητες των τροφίμων

55 Διαφορές στη δηλωθείσα πρόσληψη τροφίμων μεταξύ ΕΣΚΤ και ανάκλησης 24ώρου Marks et al J Nutr 2006

56 Παράγοντες που επηρεάζουν την πρόσληψη τροφίμων όταν αυτή αποτιμάται μέσω ΕΣΚΤ και μέσω ερωτηματολογίου 24ωρης ανάκλησης Marks et al J Nutr 2006

57 Πηγές σφαλμάτων Ημερολόγιο (χωρίς ζύγιση) Ημερολόγιο (με ζύγιση) Ανάκληση 24ώρου ΕΣΚΤ Πίνακες σύνθεσης τροφίμων Κωδικοποίηση τροφίμων Βάρος τροφίμων + Σφάλμα ανάκλησης -- Χρονική μεταβλητότητα - Συχνότητα κατανάλωσης / ημέρα +++ Τροποποίηση επιλογών -- Δειγματοληψία

58 Ολιστική αποτίμηση της διατροφής ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ VS

59 Μεμονωμένες διατροφικές συνήθειες vs Ολιστική προσέγγιση H πλειοψηφία των κλινικών και επιδημιολογικών ερευνών στο πεδίο της διατροφής ακολουθούσαν  την προσέγγιση της εκτίμησης μεμονωμένων τροφίμων  έναντι της εκτίμησης των συνολικών διατροφικών προτύπων Trichopoulos & Lagiou Br J Nutr 2001

60 Μεμονωμένες διατροφικές συνήθειες vs. Ολιστική προσέγγιση φρούτα χορταρικά λαχανικά κρέας ψάρι όσπρια δημητριακά γαλακτοκομικά ψωμί VS. κρέας πουλερικά χορταρικά αλκοόλ

61 Μεμονωμένες διατροφικές συνήθειες vs Ολιστική προσέγγιση VS

62 Διατροφικά πρότυπα Όμως οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν μόνο ένα τρόφιμο ή μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά  Αλλά γεύματα  Ποικιλία τροφίμων  Πολύπλοκους συνδυασμούς θρεπτικών συστατικών Πολλοί ερευνητές προτείνουν την ολιστική προσέγγιση της διατροφής στη μελέτη για την πρόληψη των ασθενειών

63 Μέθοδοι διατροφικής αξιολόγησης Εκ-των προτέρων & εκ-των υστέρων ανάλυση Εκ-των-προτέρων ανάλυση Εκ-των-υστέρων ανάλυση Διατροφικές συστάσεις, πυραμίδες, κλπ Στατιστικές μέθοδοι: ΑΚΣ, συσταδική ανάλυση, κλπ

64 Διατροφικοί Δείκτες Για την αποτίμηση του βαθμού υιοθέτησης ενός διατροφικού προτύπου δημιουργήθηκαν οι διατροφικοί δείκτες Jacques & Tucker Am J Clin Nutr 2001

65 Διατροφικοί Δείκτες ΕΚΒΑΣΗ Πολυπαραγοντικό Μοντέλο ΤΡΟΦΙΜΟ 3ΤΡΟΦΙΜΟ 1ΤΡΟΦΙΜΟ 3 ΤΡΟΦΙΜΟ 2 ΤΡΟΦΙΜΟ 3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ 1 ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ 2 ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ 3

66 Διατροφικοί Δείκτες ΕΚΒΑΣΗ ΤΡΟΦΙΜΟ 3ΤΡΟΦΙΜΟ 1ΤΡΟΦΙΜΟ 3 ΤΡΟΦΙΜΟ 2 ΤΡΟΦΙΜΟ 3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ 1 ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ 2 ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ 3 Πολυπαραγοντικό Μοντέλο

67 Διατροφικοί Δείκτες Διατροφικός Δείκτης  «αλγεβρικό μέτρο» του κατά πόσο ένα άτομο προσεγγίζει τις συστάσεις του προτύπου Διατροφικός Δείκτης

68 Διατροφικοί Δείκτες - Πλεονεκτήματα Δεν αποτελούν πλέον πρόβλημα:  οι ακραίες συμπεριφορές  η υπο ή υπερ εκτίμηση Επιλύεται το πρόβλημα της πολυσυγγραμμικότητας  Που αντιμετωπίζουμε στην κλασσική διατροφική ανάλυση  Αντιμετωπίζεται ευκολότερα ο συγχυτικός ρόλος της κατανάλωσης διαφόρων τροφίμων

69 Ακραίες Διαιτητικές Συμπεριφορές

70 Το πρόβλημα της πολυσυγραμμικότητας

71 Διατροφικοί Δείκτες Έτσι η χρήση των διατροφικών δεικτών στην αξιολόγηση της διατροφικής πρόσληψης…  Φαίνεται περισσότερο δελεαστική από την εκτίμηση της πρόσληψης ενός τροφίμου ή ενός θρεπτικού συστατικού

72 Διατροφικοί Δείκτες Ιστορική αναδρομή Οι διατροφικοί δείκτες κάνουν την εμφάνιση τους στις αρχές της δεκαετίας του 1980 …  για να αποτιμήσουν τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων, στο σύνολο τους, σε σχέση με χρόνια νοσήματα

73 Διατροφικοί Δείκτες Ιστορική αναδρομή Οι Διατροφικοί Δείκτες βρίσκουν εφαρμογή  Τόσο στις επιδημιολογικές έρευνες  Όσο και στις κλινικές δοκιμές Martinez-Gonzalez & Estruch Eur J Nutr 2004

74 Vegetables > median consumption+1 Legumes > median consumption+1 Fruits & nuts > median consumption+1 Cereals > median consumption+1 Salads > median consumption+1 Meat < median consumption+1 Dairy products < median consumption+1 Ethanol M gr/d or F 5-25 gr/d+1 Score “We used as a cut off point for all characteristics the corresponding median values specific for each sex. We a priori hypothesised that a diet with more of these components has beneficial health effects whereas a diet with fewer of these components would be less healthy”.

75 Vegetables > median consumption+1 Legumes > median consumption+1 Fruits & nuts > median consumption+1 Cereals > median consumption+1 Salads > median consumption+1 Fish > median consumption+1 Meat < median consumption+1 Dairy products < median consumption+1 Ethanol M gr/d or F 5-25 gr/d+1 Score 0 - 9

76

77

78 Άλλοι Διατροφικοί Δείκτες Healthy Diet Index (HEI) Alternate Healthy Eating Index (AHEI) Diet Quality Index (DQI) Diet Quality Index Revised (DQI-R) Mediterranean Adequacy Index (MAI) …

79 Arvaniti & Panagiotakos Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2008

80 Διατροφικοί Δείκτες βασισμένοι στο Μεσογειακό Διατροφικό Πρότυπο Kourlaba & Panagiotakos Maturitas 2009

81 Μεθοδολογία Κατασκευής Διατροφικών Δεικτών Δημιουργία των συνιστωσών του Δείκτη  Ερωτήσεις συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, διαιτητικές συμπεριφορές, κατανάλωση θρεπτικών συστατικών κλπ Συνήθως λίγες συνιστώσες, π.χ. 5 – 25  Βαθμονόμηση του Δείκτη Με βάση τις συστάσεις ή την άποψη του ερευνητή  Μονότονη διακριτή ή συνεχής συνάρτηση  Μη-μονότονη διακριτή ή συνεχής συνάρτηση

82 Panagiotakos et al Prev Med 2007 Ο βελτιωμένος αλγόριθμος του MedDietScore

83 Συμπέρασμα Οι διατροφικοί δείκτες, ευρείας βαθμονόμησης, αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για τη διατροφική έρευνα  Έχουν καλύτερη διαγνωστική ακρίβεια  Αποτυπώνουν περισσότερη πληροφορία

84 Βελτίωση των Διατροφικών Δεικτών  Προσδιορισμός βαρών για κάθε συνιστώσα, μια και όλες οι συνιστώσες δεν έχουν την ίδια βαρύτητα με τη διερευνούμενη έκβαση  Εύρεση της βέλτιστης βαθμονόμησης  Αντιμετώπιση προβλημάτων όπως … Δυσταξινόμηση Σφάλμα καταγραφής Ανάγκη…

85 IPAQ

86 Ερωτήσεις αμηχανίας Ερωτήσεις τέτοιου είδους αφορούν προσωπικά δεδομένα  πολλοί από τους ερωτώμενους αρνούνται να απαντήσουν  ή δεν απαντούν με ειλικρίνεια Προσοχή! Υπάρχει διάκριση μεταξύ δημογραφικών και προσωπικών δεδομένων. Δεν προχωρούμε σε προσωπικές ερωτήσεις εκτός και αν αυτό επιβάλλεται από τη φύση της έρευνας Στην τελευταία περίπτωση οι ερωτήσεις πρέπει να είναι κατάλληλα διατυπωμένες ώστε να μην προκαλούν την οργή ή την ανειλικρινή αντιμετώπιση των ερωτώμενων

87 ZUNG-DRS ΣπάνιαΜερικές φορές Αρκετές φορές Τις περισσότε ρες φορές Αισθάνομαι κακόκεφος και με άσχημη διάθεση1234 Το πρωί αισθάνομαι καλύτερα4321 Κλαίω ή μου έρχεται να κλάψω1234 Δυσκολεύομαι να κοιμηθώ το βράδυ1234 Τρώω όσο έτρωγα συνήθως4321 Μου αρέσει να κοιτάω, να μιλάω και να βρίσκομαι με ελκυστικές γυναίκες/άνδρες4321 Παρατηρώ ότι χάνω βάρος1234 Έχω πρόβλημα δυσκοιλιότητας1234 Η καρδιά μου χτυπάει γρηγορότερα από το συνηθισμένο1234 Κουράζομαι χωρίς να υπάρχει λόγος1234 Το μυαλό μου είναι τόσο καθαρό όσο ήταν πάντα4321 Μου είναι εύκολο να κάνω τα πράγματα που πάντα έκανα4321 Είμαι ανήσυχος και δεν μπορώ να μείνω ακίνητος1234 Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον4321 Είμαι περισσότερο ευερέθιστος από το συνηθισμένο1234 Το βρίσκω εύκολο να παίρνω αποφάσεις4321 Αισθάνομαι ότι είμαι χρήσιμος και με έχουν ανάγκη4321 Η ζωή μου είναι αρκετά γεμάτη4321 Νιώθω ότι θα ήταν καλύτερα για τους άλλους αν εγώ δεν υπήρχα1234 Ακόμα απολαμβάνω τα πράγματα που συνήθιζα να κάνω4321

88 Κλίμακα CES-D


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Εισαγωγή Οι άνθρωποι διακρίνονται για την ποικιλία στις διατροφικές τους συνήθειες  Η διατροφή του ανθρώπου έχει μεγάλη μεταβλητότητα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google