Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ
Παναγιώτα Ρίζου Μαρία Πιπερίδου Εύα Σμυρνιωτάκη Νίκος Βέργος Θανάσης Βλάμης

2 Σκοπός της εργασίας Είναι η μελέτη της στάσης των εφήβων απέναντι στα κοινωνικά δίκτυα και η πρόταση ασφαλών τρόπων διαχείρισης των κοινωνικών δικτύων από τους νέους.

3 Ορισμός κοινωνικών δικτύων
Ένα κοινωνικό δίκτυο είναι μια κοινωνική δομή που συμπεριλαμβάνει κόμβους οι oποίοι συνδέονται μ’ έναν ή περισσότερους παρόμοιου τύπου σχέσεις, όπως αξίες, οράματα, στόχους, ιδέες οικονομικές συναλλαγές, εμπορικές συναλλαγές, φιλία.

4 Οφέλη του διαδικτύου Δημιουργία δεσμών με μεγάλο αριθμό ατόμων
Επικοινωνία με άλλους πολιτισμούς και ανταλλαγή ιδεών και παραδόσεων Μπορούμε να βρούμε τάχιστα ποικίλες πληροφορίες οι οποίες μας ενδιαφέρουν Η δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε ψυχαγωγικό περιεχόμενο

5 Πόσο ασφαλείς είμαστε στο διαδίκτυο..
Στο διαδίκτυο δεν είμαστε ιδιαίτερα ασφαλείς διότι υπάρχουν κάποιοι επιτήδειοι που υποκλέβουν τα προσωπικά μας δεδομένα..! Γι αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι αρχεία δημοσιεύουμε κατά την συμμετοχή μας στα κοινωνικά δίκτυα..

6 Κανόνες προστασίας κατά τη συμμετοχή μας σε Ιστοτόπους Κοινωνικής Δικτύωσης
Προστατεύστε την ιδιωτικότητά σας. Μην αποκαλύπτετε τους κωδικούς πρόσβασης (password) που χρησιμοποιείτε. Μη δίνετε ποτέ τα προσωπικά σας στοιχεία, ούτε να αποκαλύπτετε σε άλλους χρήστες του Διαδικτύου πληροφορίες που αφορούν τους φίλους σας, την οικογένειά σας, ή το σχολείο σας.

7 Κανόνες προστασίας κατά τη συμμετοχή μας σε Ιστοτόπους Κοινωνικής Δικτύωσης
Μην επιχειρείτε συναλλαγές μέσω του Διαδικτύου για την αγορά προϊόντων και μη δίνετε στοιχεία που αφορούν πιστωτικές κάρτες. Να είστε επιφυλακτικός/ή ως προς την αποδοχή όσων διαβάζετε στο διαδίκτυο ή αυτών που σας λένε οι άλλοι χρήστες του.

8 Κριτήρια που οριοθετούν την υπερβολική χρήση
Συμπτώματα Συνδρόμου Απόσυρσης, όπως ψυχοκινητική διέγερση, εκούσια ή ακούσια κίνηση δακτυλογράφησης των δακτύλων του χεριού, άγχος, έμμονη σκέψη για το Διαδίκτυο, όνειρα για το Διαδίκτυο. Χρήση Διαδικτύου προκειμένου να αποφευχθούν συμπτώματα απόσυρσης.

9 Κριτήρια που οριοθετούν την υπερβολική χρήση
Παραμονή online για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το προτιθέμενο. Κατανάλωση υπερβολικού χρόνου ή / και χρήματος σε δραστηριότητες σχετικές με το Διαδίκτυο (αγορά λογισμικού, σκληρών δίσκων κ.λπ.). Ελάττωση λειτουργικότητας του ατόμου (σε κοινωνικό, οικογενειακό, προσωπικό επίπεδο, παραμέληση προσωπικής φροντίδας και υγιεινής, απώλεια ύπνου, ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, σχολική αποτυχία).

10 Αίτια του εθισμού των εφήβων στο Διαδίκτυο
Έχει αυξηθεί το ποσοστό υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου. Οι επαρχιακές πόλεις παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό συμπεριφορών εθισμού στο διαδίκτυο και οριακής χρήσης σε σύγκριση με τον πληθυσμό της Αττικής. Αντίθετα με τα αποτελέσματα έρευνας του 2007, σύμφωνα με την οποία τα αγόρια είχαν προβάδισμα σε συμπεριφορές εξάρτησης, σε πρόσφατη έρευνα παρατηρείται εξίσωση αγοριών - κοριτσιών. Επίσης, στην ίδια έρευνα, από το σύνολο των εφήβων, σε ποσοστό 63,7% απάντησαν ότι θα χρησιμοποιούσαν προσωπικά τους δεδομένα (αφορά εξαρτημένους εφήβους από το Διαδίκτυο).

11 Αίτια του εθισμού των εφήβων στο Διαδίκτυο
Ως πρώτη αιτία, που μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορά εθισμού, είναι τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Ακολουθούν τα online παιχνίδια, τα οποία είχαν την πρωτιά το 2007. Τα παιδιά με συμπεριφορές εξάρτησης, παρουσιάζουν στατιστικά σημαντική διαφορά στη χαμηλή βαθμολογία σχολείου σε σύγκριση με τους εφήβους που ασχολούνται με το διαδίκτυο σε φυσιολογικά πλαίσια. Επίσης, τα παιδιά με συμπεριφορές εξάρτησης επιδίδονται σε παιχνίδια τύχης και χρησιμοποιούν υλικό με σεξουαλικό περιεχόμενο σημαντικά συχνότερα από τα υπόλοιπα παιδιά.

12 Οδηγίες προς στους γονείς για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών τους στο Διαδίκτυο
Φροντίστε να ενημερωθείτε για το Διαδίκτυο. Μάθετε στα παιδιά σας να μη δίνουν ποτέ προσωπικά τους στοιχεία και πληροφορίες σε αγνώστους στο Διαδίκτυο. Αντιμετωπίστε το Διαδίκτυο ως ένα σύγχρονο αγαθό με πολλές θετικές πτυχές και σαφώς λιγότερες αρνητικές. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα οικογενειακό «συμβόλαιο» για τη χρήση του Διαδικτύου στο σπίτι.

13 Οδηγίες προς στους γονείς για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών τους στο Διαδίκτυο
Να επιβλέπετε τα παιδιά, ιδιαίτερα τα μικρότερα κατά την σύνδεση τους με το διαδίκτυο και ειδικά κατά τις πρώτες προσπάθειες του. Εγκαταστήστε στον υπολογιστή του σπιτιού σας κάποιο ειδικό φίλτρο ώστε να έχετε τη δυνατότητα να ελέγχετε το παιδί σας. Δείξτε στα παιδιά σας πώς να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ασφάλεια.

14 Οδηγίες προς στους γονείς για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών τους στο Διαδίκτυο
Συζητήστε με τα παιδιά σας πιθανούς κίνδυνους. Ελέγχετε τακτικά τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά μέσω των «Αγαπημένων» και του «Ιστορικού» του προγράμματος πλοήγησης στο Διαδίκτυο (browser) που χρησιμοποιείτε. Δημιουργήστε μια λίστα με προτεινόμενους δικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες. Τοποθετήστε τον υπολογιστή σε χώρο του σπιτιού με άμεση πρόσβαση από όλα τα μέλη της οικογένειας.

15 Εικόνες σχετικές με τα κοινωνικά δίκτυα

16 Εικόνες σχετικές με τα κοινωνικά δίκτυα

17 Εικόνες σχετικές με τα κοινωνικά δίκτυα

18 Εικόνες σχετικές με τα κοινωνικά δίκτυα

19 Εικόνες σχετικές με τα κοινωνικά δίκτυα

20 Εικόνες σχετικές με τα κοινωνικά δίκτυα

21 Συμπεράσματα Οι Ιστότοποι Κοινωνικής Δικτύωσης είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Συμμετέχουμε στους Ιστοτόπους Κοινωνικής Δικτύωσης, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που παραμονεύουν σε αυτούς.

22 Βιβλιογραφία www.koinwnikadiktua.gr www.kindinoidiadikiou.gr
www2.e-yliko.gr/htmls/safet/safety.aspx

23 Σας ευχαριστούμε πολύ!!!


Κατέβασμα ppt "ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google