Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εκπαιδευτικό σενάριο με τη χρήση των Ψηφιακών Τεχνολογιών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εκπαιδευτικό σενάριο με τη χρήση των Ψηφιακών Τεχνολογιών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εκπαιδευτικό σενάριο με τη χρήση των Ψηφιακών Τεχνολογιών

2 Ποιός μπορεί να αντισταθεί στην εξιστόρηση ενός παραμυθιού;  Μία ιστορία του παρελθόντος ξεδιπλώνεται μπροστά σου, ενώ συμπορεύεσαι μαζί με τους πρωταγωνιστές......

3  Για να εξιστορήσεις μία ιστορία του παρελθόντος, χρησιμοποιείς παρελθοντικούς χρόνους.  Το σενάριο “Fairy tales of the past” αποτελεί έναν τρόπο για να διδαχθεί η γραμματική της αγγλικής γλώσσας και συγκεκριμένα ό χρόνος Simple Past.

4 Απευθύνεται σε μαθητές που φοιτούν σε ινστιντούτο ξένων γλωσσών την αγγλική γλώσσα και βρίσκονται στο επίπεδο Α2 (elementary). Τυπικά, φοιτούν στη B class.

5 Περιγραφή σεναρίου Χρόνος υλοποίησης:  2 διδακτικές ώρες των 50 ‘ η κάθε μία

6 Χώρος υλοποίησης:  Η αίθουσα διδασκαλίας, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του σεναρίου.

7 Μέσα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν:  Διαδραστικός πίνακας  Φύλλα εργασίας  Η/Υ Εργαλεία που πρόκεται να χρησιμοποιηθούν:  Λογισμικό βιβλίου σε ψηφιακή μορφή  Αβάκειο και μικρόκοσμός «ταξινομούμε»  Φυλλομετρητής mozilla firefox  Πρόγραμμα συγγραφής κειμένου word

8 Προαπαιτούμενες γνώσεις μαθητών:  Βασικό λεξιλόγιο αγγλικής  Βασικούς κανόνες γραμματικής αγγλικής  Χειρισμός Η/Υ  Αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο  Συγγραφή κειμένου στο word

9 Ροή εφαρμογής σεναρίου 1 η διδακτική ώρα  Οι μαθητές ενημερώνονται για τον τίτλο του μαθήματος και αναρωτιούνται για το περιεχόμενό του.  Παρουσιάζεται στο διαδραστικό πίνακα το κείμενο, με θέμα την ιστορία της Pocahontas.

10  Οι μαθητές ακούν το κείμενο ηχογραφημένο.  Γίνεται προσπάθεια μετάφρασης από την ολομέλεια, για να κατανοήσουν το περιεχόμενο.  Σκοπός είναι απλώς να μπορούν να κατανοήσουν το κείμενο και όχι να επικεντρωθούν σε λεπτομέρειες.

11

12  Οι μαθητές εντοπίζουν τα ρήματα του κειμένου και ο διδάσκων τα υπογραμμίζει στο διαδραστικό πίνακα.  Ακολουθεί συζήτηση σχετικά με τη χρήση των ρημάτων (σε ποιά χρονική βαθμίδα αναφέρονται) και στο σχηματισμό τους (παρατηρούν ότι έχουν την κατάληξη –ed).  Διατυπώνονται τα πρώτα συμπεράσματα σχετικά με το χρόνο past simple.

13  Ο διδάσκων παρουσιάζει τη θεωρία του simple past. Χρησιμοποιείται το πρόγραμμα παρουσιάσεων power point.

14 Για να κατανοήσουν καλύτερα την θεωρία τους οι μαθητές, χρησιμοποιείται ο μικρόκοσμος «ταξινομούμε» στο αβάκειο.  Ο διδάσκων τοποθετεί στη βάση δεδομένων τα ρήματα του κειμένου και οι μαθητές απαντούν αν αυτά είναι ομαλά ή ανώμαλα, σε ποιόν τύπο βρίσκονται (affirmative, negative, interrogative), πώς σχηματίζεται η κατάληξή τους (-ied, -ed, -d) και πώς είναι το ρήμα στο infinitive.

15

16  Στο τέλος της 1 ης διδακτικής ώρας, τα παιδιά έχουν διδαχθεί τη θεωρία του simple past.  Για εμπέδωση, τους μοιράζεται ένα φύλλο εργασίας στο οποίο θα κλίνουν ένα ρήμα στο χρόνο αυτό για εξάσκηση.

17 2 η φάση 2 η διδακτική ώρα  Στην αρχή της ώρας γίνεται προφορική επανάληψη της διδαχθείσας ενότητας.  Έπειτα, τα παιδιά σχηματίζουν ομάδες ανά δύο και κάθονται στους Η/Υ.  Η κάθε ομάδα επιλέγει ένα παραμύθι (π.χ. Κοκκινοσκουφίτσα, Αλαντίν, Χάνσελ και Γκρέτελ, Ραπουνζέλ, Παναγία των Παρισίων).

18  Η κάθε ομάδα ψάχνει για πληροφορίες στο διαδίκτυο για το παραμύθι της. Προτείνονται οι σύνδεσμοι  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%8 D%CE%BB%CE%B7:%CE%9A%CF%8D%CF %81%CE%B9%CE%B1 http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%8 D%CE%BB%CE%B7:%CE%9A%CF%8D%CF %81%CE%B9%CE%B1  http://www.youtube.com/ http://www.youtube.com/  Παραχωρείται χρόνος 20 λεπτών για να βρουν και να οργανώσουν τις πληροφορίες τους.

19  Εφόσον η κάθε ομάδα είναι έτοιμη, συγγράφει στο word ένα κείμενο περιγράφοντας το παραμύθι της. Τα ρήματα που θα χρησιμοποιήσουν τίθενται σε χρόνο simple past.  Όταν τα κείμενα είναι έτοιμα, ο διδάσκων τα μ εταφέρει στον κεντρικό Η/Υ μέσω flash usb και προβάλλονται στο διαδραστικό πίνακα.  Η κάθε ομάδα παρουσιάζει τα κείμενά της στην ολομέλεια.

20 Αξιολόγηση  Ο διδάσκων αξιολογεί την εμπέδωση του χρόνου μέσα από τα κείμενα των μαθητών.

21 Καινοτομίες σεναρίου Πρόσθετη παιδαγωγική αξία  Με τη χρήση των Ψηφιακών Τεχνολογιών το μάθημα αποκτά νέο χαρακτήρα.  Οι μαθητές μελετούν από κοινού το κείμενό τους στο διαδραστικό πίνακα.  Η χρήση του power point βοηθά στο να συνοψιστεί η θεωρία στα βασικά της σημεία και στο να παρουσιαστεί με γραφιστικά στοιχεία.

22  Μέσω του μικρόκοσμου «ταξινομούμε» γίνεται μία διάκριση του τρόπου με τον οποίο σχηματίζονται τα ρήματα στο χρόνο simple past.  Οι μαθητές αναζητούν τα παραμύθια τους μέσω του διαδικτύου και αποκτούν πληθώρα πληροφοριών, ενώ επισκεπτόμενοι ενδεχομένως ιστότοπους με αγγλικό περιεχόμενο, έρχονται σε επαφή με τη γλώσσα.  Μέσω του word συγγράφουν ένα κείμενο και το μεταπλάθουν όσες φορές χρειάζεται ώστε να είναι έτοιμο.

23 Ο ρόλος του δασκάλου  Κατευθύνει τη διαδικασία  Συντονίζει  Στηρίζεται στη διεξαγωγή συμπερασμάτων των μαθητών  Ενθαρρύνει  Βοηθά και υποστηρίζει

24 Με το σενάριο αυτό.... ... Οι μαθητές έχουν ενεργό συμμετοχή στο μάθημα και άμεση εμπλοκή με το αντικείμενο ... Αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με το δάσκαλο και συνεργάζονται ... Διατυπώνουν τα δικά τους συμπεράσματα ... Εφαρμόζουν τους κανόνες της γραμματικής διαβάζοντας ή συγγράφοντας κείμενα με ενδιαφέρον

25 ... Διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες. ... Εξασκούνται στη χρήση των Ψ.Τ. ... Αισθάνονται ότι η διδακτική διαδικασία εμπεριέχει στοιχεία που συνάδουν με την εποχή, ενδεχομένως και με την καθημερινότητά τους.

26 Ευχαριστώ για την προσοχή σας!! Λίνα Τρακάλη

27


Κατέβασμα ppt "Εκπαιδευτικό σενάριο με τη χρήση των Ψηφιακών Τεχνολογιών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google