Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Ο πρόεδρος και η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ / Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου, σας προσκαλούν την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2005 και ώρα 7:00 μ.μ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Ο πρόεδρος και η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ / Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου, σας προσκαλούν την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2005 και ώρα 7:00 μ.μ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Ο πρόεδρος και η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ / Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου, σας προσκαλούν την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2005 και ώρα 7:00 μ.μ. στην αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή του Τμήματος περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Ιωάννη Χατζόπουλου, Τοπογράφου Μηχανικού, με τίτλο: «Παιδεία Ώρα Μηδέν». Για τη ΔΕ του ΤΕΕ / Τμήμα Β Α Αιγαίου Ο Πρόεδρος Δημήτρης Μάντζαρης Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι κ. κ.: Σωκράτης Κάτσικας, Πρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου. Φροίξος Ηλιάδης, Δημοσιογράφος Σάκης Παπαδημητρίου, Ειδικός Παιδαγωγός καθηγητής τέως Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης Οδυσσέας Χατζόπουλος Εκδότης

2 ΠΑΙΔΕΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ Καθηγητής Ιωάννης Ν. Χατζόπουλος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ © Copyright 2005, Ι. Ν. Χατζόπουλος All rights reserved

3 3 Εισαγωγή Τι θα προκύψει αν η γνώση που παράγει ένα ίδρυμα μέσω της έρευνας και μεταβιβάζει μέσω της διδασκαλίας χρησιμοποιηθεί λάθος. Ερωτήματα: Τι είναι σωστό; τι είναι λάθος; Αν η παιδεία δεν έχει σαφή απάντηση είναι σαν να μην υπάρχει.

4 4 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ 1. Κλασσική Ελλάδα –Οριοθέτηση του Ορθού –Ανάπτυξη των επιστημών 2. Μεσαίωνας –Πίστευε και μη ερεύνα –Ασάφεια περί του ορθού 3. Αναγέννηση –Ανάπτυξη γνώσης μέσω έρευνας Ανάπτυξη τέχνης, επιστήμης και τεχνολογίας –Ασάφεια περί του ορθού

5 5 ΣΗΜΕΡΑ Ανάπτυξη της γνώσης –Ραγδαία ανάπτυξη της τέχνης της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ασάφεια για το τι είναι σωστό ή λάθος «Όταν η παιδεία δεν έχει σαφή και ξεκάθαρη άποψη περί του ορθού παύει να είναι παιδεία»

6 6 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Άνθρωποι συνήθως χωρίς προσόντα καθορίζουν τι είναι σωστό τι είναι λάθος σε πολλές περιπτώσεις σύμφωνα με κοντόφθαλμα μικροσυμφέροντα –Επιτάχυνση Κλιματικών αλλαγών –Κακή χρήση της επιστήμης και τεχνολογίας (αυτοκαταστροφή - πόλεμοι - βία) –Γενική επιδείνωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής – υπερεκμετάλλευση πόρων –Περιορισμός της ελευθερίας

7 7 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Μαθηματικά: Επιλογή ανάμεσα σε εναλλακτικές –Μία επιλογή = μηδέν βαθμοί ελευθερίας Καταναγκασμός, βιασμός, φυλακή –Δύο επιλογές = ένας βαθμός ελευθερίας Δεν νοείται η ύπαρξη βαθμών ελευθερίας στα μαθηματικά όταν υπάρχει: –Προκατάληψη Λανθασμένη χρήση της μεταφυσικής

8 8 –Η σημερινή παιδεία διεθνώς είναι ένα τεράστιο δένδρο ξερό γιατί δεν έχει ρίζες και εκείνοι που υποτίθεται ότι το φροντίζουν το μόνο που κάνουν είναι να του προσθέτουν περισσότερα ξερά κλαριά.

9 9 Η σημερινή παιδεία χρειάζεται γερά θεμέλια με πρότυπα και ιδανικά που –θα την στηρίξουν, –θα αποκαταστήσουν τις κομμένες ρίζες ώστε να βλαστήσει, ανθίσει καρπίσει. Οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς –δημιούργησαν τέτοια θεμέλια και βασικές αρχές που είναι σαφείς, με σταθερή και διαχρονική ισχύ και με καθολικής εμβέλειας αποδέκτες.

10 10 ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Παιδεία η ανάπτυξη υγιούς σκέψης Ο ορισμός της παιδείας κατά τον Πλάτωνα είναι: «η θεραπεία του πνεύματος» δηλαδή η θεραπεία της σκέψης «…και ενώ όταν το σώμα είναι άρρωστο χρειάζεται ιατρική, όταν το πνεύμα είναι άρρωστο χρειάζεται παιδεία».

11 11 Η σκέψη και τα τρία συστατικά της ή καταστάσεις Ο Πλάτωνας στη συνέχεια οριοθετεί την έννοια πνεύμα και αναφέρει ότι «…το πνεύμα αποτελείται από τρία συστατικά: το λογικό, την επιθυμία, και το θυμό»

12 12 Η υγιής σκέψη «… το λογικό να ελέγχει και ισορροπεί την επιθυμία και το θυμό» Παρομοιάζει το πνεύμα με ένα κάρο που το έλκουν δύο άλογα ένα τυφλό που είναι η επιθυμία, ένα τρελό που είναι ο θυμός και ο αμαξάς που είναι το λογικό και θα πρέπει να κρατεί τον έλεγχο και την ισορροπία ανάμεσα στα δύο άλογα ώστε αυτά να βαδίσουν το σωστό δρόμο που είναι ο δρόμος της αρετής.

13 13 Αρετή – ο σωστός δρόμος Η αρετή κατά τον Αριστοτέλη είναι «μεσότητα» δηλαδή βρίσκεται στο μέσον ανάμεσα σε δύο ακραίες σκέψεις και κατ΄ επέκταση ακραίες πράξεις ή «κακίες». Η γενναιότητα είναι αρετή και βρίσκεται στη μέση ανάμεσα: στη δειλία και τη θρασύτητα, που είναι οι δύο ακραίες θέσεις ή κακίες,.. «και όταν κάποιος είναι γενναίος, ο μεν δειλός θα τον αποκαλέσει θρασύ επειδή βρίσκεται πάνω από αυτόν (υποεκτίμηση  - λάθος), ο δε θρασύς θα τον αποκαλέσει δειλό επειδή βρίσκεται κάτω από αυτόν (υπερεκτίμηση  + λάθος) »

14 14 Ο Ενάρετος άνθρωπος κατά τον Αριστοτέλη 1 είναι: Εκείνος που προσπαθεί να βαδίσει το δρόμο της αρετής. Ο ενάρετος άνθρωπος δεν είναι ο αλάθητος, αλλά είναι αυτός που μαθαίνει από τα λάθη του και προσπαθεί να τα περιορίσει

15 15 Η δικαιοσύνη Ο Αριστοτέλης δέχεται ότι η δικαιοσύνη είναι η κορυφαία των αρετών και εμπεριέχει όλες τις αρετές.

16 16 Αρετή και Δημοκρατικοί θεσμοί Η διαδικασία εντοπισμού της μεσότητας της αρετής λόγω του ότι ο καθένας υποκειμενικά ενδεχομένως να αντιλαμβάνεται ένα διαφορετικό σημείο εντοπίζεται με όσο το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή και συναίνεση κάτι που εξασφαλίζουν οι δημοκρατικοί θεσμοί. Οι δημοκρατικοί θεσμοί συνεπώς αποτελούν τη διαδικασία εντοπισμού της μεσότητας της αρετής.

17 17 10 βασικές αρχές θεμέλια για την παιδεία Με ελάχιστες αλλαγές προτείνονται να υιοθετηθούν παγκοσμίως –Προτείνεται μάλιστα να ενσωματωθούν στο υπό εκπόνηση σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθόσον αποτελούν καταστατικές αρχές, και είναι ως εξής:

18 18 1.Παιδεία είναι η διαμόρφωση υγιούς σκέψης στον ενάρετο άνθρωπο. 2.Εκπαίδευση είναι η διαμόρφωση υγιούς σκέψης στον ενάρετο άνθρωπο σε συγκεκριμένο αντικείμενο όπως είναι, π. χ. το Περιβάλλον. 3.Σκέψη είναι μία από τις τρεις καταστάσεις του ανθρώπου πριν αναπτύξει οποιαδήποτε πράξη ή δράση. Οι καταστάσεις αυτές είναι οι εξής: Η λογική, η επιθυμία και ο θυμός. Η σκέψη καθορίζει όλες τις ενέργειες που πράττει ή που πρόκειται να πράξει ο άνθρωπος και προηγείται κάθε πράξης ή δράσης. 4.Υγιής και ελεύθερη σκέψη είναι όταν η λογική κατάσταση του ανθρώπου ελέγχει και ισορροπεί τις δύο άλλες καταστάσεις δηλαδή την επιθυμία και το θυμό.

19 19 5.Υγιής Πράξη ή δράση υπάρχει όταν αυτή διαμορφώνεται από υγιή και ελεύθερη σκέψη και είναι ενάρετη. 6.Η αρετή είναι η πράξη ή η δράση του ανθρώπου που ακολουθεί τον δρόμο της μεσότητας, η οποία μεσότητα βρίσκεται στο μέσον ανάμεσα σε δύο ακραίες θέσεις ή κακίες. Π. χ. Η υπευθυνότητα είναι αρετή και βρίσκεται στο μέσον ανάμεσα στην ανευθυνότητα και την ευθυνοφοβία (υπερευθυνότητα). 7.Ενάρετος άνθρωπος είναι αυτός που προσπαθεί να είναι ενάρετος δηλαδή προσπαθεί να διατηρήσει την πορεία προς το δρόμο της αρετής (μεσότητας). 8.Ενάρετη πράξη ή δράση είναι η προσπάθεια ώστε η πράξη ή η δράση να ακολουθήσει το δρόμο της αρετής (μεσότητας). 9.Δικαιοσύνη είναι η κορυφαία των αρετών και εμπεριέχει όλες τις αρετές. 10. Οι δημοκρατικοί θεσμοί αποτελούν τη διαδικασία εντοπισμού της μεσότητας της αρετής.

20 20 Η χρήση των Μαθηματικών Τα μαθηματικά είναι η επιστήμη των δομών –Οποιεσδήποτε δομές Γεωμετρία, Φυσική, Νομική, Φιλοσοφία, Θεολογία κτλ. Περιγράφουν αναλυτικά με μαθηματικές σχέσεις το συσχετισμό ο οποίος υπάρχει ανάμεσα στα δομικά στοιχεία μιας δομής. Γνωρίζοντας τα μεγέθη μερικών από τα δομικά στοιχεία μιας δομής, μπορούμε να υπολογίσουμε ή να εκτιμήσουμε τα μεγέθη των λοιπών άγνωστων δομικών στοιχείων.

21 21 Παράδειγμα Ντοματοσαλάτα = συνάρτηση( ντομάτες, λάδι, αλάτι, ξύδι, ρίγανη)

22 22 Αριστοτελική Μεσότητα Δειλός ΓενναίοςΘρασύς Τσιγκούνης ΟικονόμοςΣπάταλος Ανεύθυνος ΥπεύθυνοςΕυθυνόφοβος

23 23 Υ  Πληθυσμός / σημείο άξονα Χ

24 24 Οριοθέτηση του σωστού Θεωρώντας το σωστό αντίστροφο του λάθους έχουμε: (σωστό = 1/Χ) Οπότε η συνάρτηση: C = 1/Χ δίνει την τιμή του σωστού οπότε: για Χ  0 έχουμε C  άπειρο

25 25 Στο όριο μεταξύ του σωστού και του λάθους θα πρέπει η συνάρτηση τόσο του σωστού όσο και του λάθους να δίνουν ακριβώς την ίδια τιμή. ψάχνουμε να βρούμε δύο σημεία του άξονα Χ όπου: Χ = C και –Χ = -C Αυτό συμβαίνει μόνον όταν Χ=1 και Χ=-1 αντίστοιχα: Οπότε αν Χ=1 τότε C=1 και όταν Χ=-1 τότε C=-1 Με τον τρόπο αυτό τα όρια της μεσότητας είναι με μαθηματική ακρίβεια σαφέστατα και οριοθετούνται σε: X L =-1, και Χ R =+1

26 26 Το μαθηματικό μοντέλο π = 3.1415926535 e = 2.7182818284 Η πρότυπη κανονική κατανομή ή συνάρτηση του Gauss.

27 27 Χ=(Ζ-μ)/σ Η στατιστική υπολογίζει τις παραμέτρους (μ, σ) ως εξής: Ας θεωρήσουμε ένα δείγμα τυχαίων γεγονότων με τιμές στον άξονα Χ: (Χ1, Χ2, Χ3, …, Χν), τότε ο μέσος όρος μ υπολογίζεται: Η τυπική απόκλιση σ = ±√ σ 2 Η διασπορά σ 2 επίσης υπολογίζεται:

28 28 Κοινωνικο – Πολιτική Εφαρμογή Θα πάρουμε αυθαίρετα τρία «σωστά» κόμματα στο χώρο που ορίσαμε τη μεσότητα της αρετής -1  Χ  +1: (α) Κεντροαριστερά, (β) Κέντρο, (γ) Κεντροδεξιά τα οποία παίρνουν τιμές στον άξονα Χ ως εξής: Κεντροαριστερά -1  Χ < 0 Κέντρο-0.4  Χ  +0.4 Κεντροδεξιά 0 < Χ  +1

29 29 Η ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ Ενέργεια = (Ποσοστό πληθυσμού) επί (Μοχλοβραχίονας) ή Μij = Eij x Xij

30 30 Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Συμμετρία = Ειρήνη Ασυμμετρία = Επικάλυψη, αντιδικία, πόλεμος Μεγάλη προκατάληψη και συμμετρία = ασταθής ειρήνη Μικρή προκατάληψη και συμμετρία = πιο σταθερή ειρήνη

31 31 ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΟΝ Το Υπέρτατο Ον έχει λάθος μηδέν και αρετή που εκτείνεται από το μείον άπειρο στο συν άπειρο


Κατέβασμα ppt "1 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Ο πρόεδρος και η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ / Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου, σας προσκαλούν την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2005 και ώρα 7:00 μ.μ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google