Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι μεγάλες εφευρέσεις που άλλαξαν τη ζωή μας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι μεγάλες εφευρέσεις που άλλαξαν τη ζωή μας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι μεγάλες εφευρέσεις που άλλαξαν τη ζωή μας
2ο Γενικό Λύκειο Λευκάδας Τμήμα Β1 Σχ. Έτος Οι μεγάλες εφευρέσεις που άλλαξαν τη ζωή μας Μάθημα : Ερευνητική Εργασία Υπ. Καθηγητές : Κατοίκου Μαίρη – Παραστατίδης Παναγιώτης

2 Η ομάδα μας Αραβανής Χρήστος Σακέλλης Φοίβος Αρβάλης Γεώργιος
Βεργίνης Διονύσιος Βουκελάτος Αθανάσιος Βρακατσέλη Λευκή Γαβρίλης Παύλος Γατζίας Νικόλαος Γληγόρης Γεώργιος Γράψα Μαρία Διακουμάκος Πέτρος Σακέλλης Φοίβος Δρακόπουλος Αναστάσιος Ζαβερδινού Μαριάννα Θεριανού Γεωργία Καπότη Βασιλική Καράμπαλης Βλάσης Κατωπόδης Γεράσιμος Κατωπόδης Γεώργιος Κατωπόδης Παναγιώτης Κολοκανάκης Αναστάσιος

3 Ενότητα Εργαλεία Μηχανές
Τροχός Πυξίδα Τυπογραφία Ρολόι Μικροσκόπιο Τηλεσκόπιο Θερμόμετρο Ατμομηχανή Φωτογραφία Ηλεκτρικός Λαμπτήρας Μηχανή Εσωτερικής Καύσης Ψυγείο

4 Τροχός (3700 π.Χ.) O τροχός, θεωρείται μια από τις σημαντικότερες και αρχαιότερες εφευρέσεις. Η αρχαιότερη χρήση τροχών είναι πιθανά αυτή των ομώνυμων συσκευών της αγγειοπλαστικής την 5η χιλιετία π.Χ. στη Μεσοποταμία. Κάρα με τροχούς έχουν βρεθεί σε προϊστορικούς τάφους στην περιοχή του Καυκάσου οι οποίοι χρονολογούνται γύρω στο 3700 π.Χ..

5 Πυξίδα Είναι από τα παλαιότερα όργανα στη ναυσιπλοΐα. Λέγεται πως έλκει τη καταγωγή της από την Κίνα, κατ΄ άλλους ότι από εκεί την εισήγαγε ο Μάρκο Πόλο στην Ιταλία κατά τον 13ο αιώνα. Μια μαγνητική βελόνη επιπλέουσα σε δοχείο ύδατος συνιστούσε την αρχαιότερη πυξίδα.

6 Τυπογραφία Η τυπογραφία αποτελεί ανακάλυψη των Κινέζων.
Η εμφάνιση της τυπογραφίας στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε περίπου το 1448 μ.Χ. Η εφεύρεση της έγινε από τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο στη Γερμανία. Η εισαγωγή της τυπογραφίας στην Ελλάδα, έγινε τον 19ο αιώνα. Το πρώτο τυπογραφείο ιδρύθηκε στην Χίο.

7 Ρολόι Τα πρώτα μηχανικά ρολόγια χρησιμοποιήθηκαν στην εποχή του μεσαίωνα τα οποία ήταν εγκατεστημένα σε πύργους. Στην αρχή δεν περιείχαν δείκτες, αλλά ούτε σήμαιναν τις ώρες. Το 1656 ένας Ολλανδός αστρολόγος και φυσικός ο Κρίστιαν Χόιχενς εφάρμοσε το σύστημα εκκρεμές στα ρολόγια . Παρατηρώντας την κίνηση του ήλιου κατά τη διάρκεια της μέρας και αφού έβλεπαν τη σκιά που πέφτει, οι άνθρωποι εμπνεύστηκαν το ηλιακό ρολόι . Ο χρόνος επίσης υπολογίστηκε με τη χρήση της κλεψύδρας.

8 Μικροσκόπιο Η εφεύρεση του πρώτου σύνθετου μικροσκοπίου έχει αποδοθεί στους Ολλανδούς Χανς Γιάνσεν, Ζακαρίας Γιάνσεν και Χανς Λιπερσέι Το 17ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε συστηματικά από τον φυσικό φιλόσοφο Ρόμπερτ Χουκ. Τον 20ό αιώνα εμφανίστηκαν και τα ηλεκτρονικά μικροσκόπια και αργότερα τα μικροσκόπια ηλεκτρονικής σάρωσης, που μπορούν να υπολογίσουν και να οπτικοποιήσουν το βάθος.

9 Τηλεσκόπιο Τα πρώτα γνωστά σχεδόν λειτουργικά τηλεσκόπια ανακαλύφθηκαν στις Κάτω Χώρες στις αρχές του 17ου αιώνα. Πιστεύεται ότι η λέξη telescopio πλάστηκε το 1611 από τον Πρίγκηπα Φεντερίκο Τσέζι, ιδρυτή και πρόεδρο της Ακαδημίας των Λύγκων. Το τηλεσκόπιο εφευρέθηκε το 1608 στην Ολλανδία και η αρχική του εφεύρεση αποδίδεται στον Χανς Λιπερσέι και στον Ζακαρίας Γιάνσεν . Ο Γαλιλαίος έγινε έτσι ένας από τους πρώτους ανθρώπους που χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο για αστρονομικές παρατηρήσεις.

10 Θερμόμετρο Τα πρώτα θερμόμετρα εμφανίστηκαν στην αρχαία Ελλάδα από δύο Έλληνες, τον Ήρωνα και το Φίλωνα. Το 1709 ο Γερμανός Γκάμπριελ Φαρενάιτ επινόησε ένα θερμόμετρο με οινόπνευμα. Το 1742 ο Βρετανός γιατρός Σερ Τόμας επινόησε το πρώτο ιατρικό θερμόμετρο. Το 1848 ο Κέλβιν πρότεινε την κλίμακα της απόλυτης θερμοκρασίας.

11 Ατμομηχανή Η Αιολόσφαιρα, ή ατμοστρόβιλος του Ήρωνα ήταν η πρώτη ατμομηχανή στην ιστορία. Η ατμομηχανή που κατασκεύασε ο Τόμας Σέιβερι το για την άντληση νερού είναι η πρώτη μηχανή του είδους που κατασκευάστηκε για πρακτικές εφαρμογές. Επόμενος σημαντικός σταθμός ήταν η μηχανή του Τόμας Νιούκομεν, το 1712, την οποία βελτίωσε ο Τζέιμς Βατ.

12 Φωτογραφία Οι πρώτες φωτογραφίες αποτελούν ουσιαστικά απλές προβολές εικόνων πάνω σε κάποια επιφάνεια. Η πρώτη χημική φωτογραφία αποτυπώθηκε από τον Νικηφόρο Νιέπς(1826). Ο Talbot θεωρείται πατέρας της σύγχρονης φωτογραφίας, κυρίως διότι συνέλαβε τη σχέση ανάμεσα στην αρνητική και θετική φωτογραφία.

13 Φωτογραφική Μηχανή Ο Αριστοτέλης, από τον 4ο αιώνα π.Χ, περιγράφει τον τρόπο που λειτουργεί η απλούστερη φωτογραφική μηχανή, η γνωστή ως camera obscura. Ο Giovanni della Porta είναι ίσως ο πρώτος που συνιστά τη χρήση μιας ανάλογης φορητής συσκευής στους ζωγράφους για σχεδίαση πορτραίτων και τοπίων. Το 1636 ο Daniel Schwenter εφεύρε ένα σύστημα πολλαπλών φακών, διαφορετικών εστιακών αποστάσεων, πρόδρομο του σημερινού ζουμ. Η πρώτη πρακτική φωτογραφική μηχανή reflex ήταν η Franke & Heidecke Rolleiflex μεσαίου μεγέθους TLR του 1928.

14 Ηλεκτρικός Λαμπτήρας Ο Τόμας Έντισον την πρωτοχρονιά του 1879 παρουσίασε μια συστοιχία από 50 λαμπτήρες, οι οποίες έπαιρναν ρεύμα από μια γεννήτρια συνεχούς ρεύματος. Τρία χρόνια αργότερα άρχισε τη βιομηχανική παραγωγή τους στο ιδιόκτητο εργοστάσιο «Edison Lamp Company» στο Νιου Τζέρσεϊ

15 Μηχανή Εσωτερικής Καύσης
Το 1824, ο Γάλλος φυσικός Σαντί Καρνώ διατύπωσε τις βασικές αρχές της θεωρίας της εσωτερικής καύσης. Το 1876 κατασκευάστηκε ένας δίχρονος βενζινοκινητήρας από τον γερμανό μηχανικό Νικολάους Όττο. Ο πρώτος πετρελαιοκινητήρας κατασκευάστηκε από τον γερμανό μηχανικό Ρούντολφ Ντίζελ το 1892. Το 1930 ο γερμανός μηχανικός Φέλιξ Βανκελ δήλωσε ως ευρεσιτεχνία έναν νέο βενζινοκινητήρα για αυτοκίνητα διαφορετικό από τους προηγούμενους. Την δεκαετία του 1940 αναπτύχθηκαν και οι κινητήρες jet γνωστοί και ως στροβιλοκινητήρες ή τουρμπίνες που χρησιμοποιούνται σήμερα στα περισσότερα αεροσκάφη.

16 Ψυγείο Οι Κινέζοι το 1000 π.Χ. , σκέφτηκαν ότι θα ήταν βολικό να αποθηκεύσουν το χειμωνιάτικο χιόνι και να το χρησιμοποιούν μέχρι το καλοκαίρι για να βοηθάει στη συντήρηση των τροφίμων τους . Το 1805 άρχισαν να λειτουργούν τα πρώτα πειραματικά μηχανήματα τεχνητής ψύξης με τη συμπίεση αιθέρα . Το πρώτο ψυκτικό μηχάνημα κατασκευάστηκε το 1834 στη Φλώριδα των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Δόκτορα John Goorie ( Τζον Γκόρι ) και σκοπός του ήταν να ανακουφίσει τους ασθενείς από τον κίτρινο πυρετό . Το πρώτο λειτουργικό ψυγείο κατασκευάστηκε στο Μόναχο το 1873 από τον ΚΑRL VON LINDE

17 Μέσα Μεταφοράς Ατμόπλοιο Αυτοκίνητο Τρένο Αεροπλάνο

18 Ατμόπλοιο Το πρώτο πλοίο που κατασκευάστηκε να κινείται με ατμομηχανή ήταν το τροχήλατο πλοίο «Κλερμόντ» το 1807, κατασκευαστής του οποίου ήταν ο Ροβέρτος Φούλτον Οι πρώτες ατμοτουρμπίνες (ατμοστρόβιλοι) που τοποθετήθηκαν σε πλοίο ήταν το 1907, στο αγγλικό υπερωκεάνειο «Μαυριτάνια».

19 Αυτοκίνητο Το 1769 στην Γαλλία ο Νικολά Κουνιώ, δημιούργησε το πρώτο αυτοκίνητο που κινούνταν με ατμό. Περίπου έναν αιώνα αργότερα ο Λενουάρ κατασκεύασε το πρώτο αυτοκίνητο με μηχανή εσωτερικής καύσης με το οποίο πραγματοποίησε το πρώτο ταξίδι με αυτοκίνητο στον κόσμο. Το 1885 κατασκευάστηκαν στην Γερμανία αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης τύπου Οττο από τους Benz και Daimbler. Ο Χένρυ Φόρντ εισήγαγε στην βιομηχανία την «γραμμή παραγωγής» και κατασκεύασε το μοντέλο Ford T, που ήταν πολύ οικονομικό και προσιτό στον μέσο πολίτη.

20 Τρένο Η πρώτη ατμομηχανή κατασκευάστηκε απο τον Στέφενσον και μπορούσε να κινεί βαγόνι 30 τόνων με ταχύτητα 6χμ/ω το 1814 Το πρώτο σιδηροδρομικό όχημα που κινήθηκε με ντιζελοηλεκτρική μηχανή κατασκευάστηκε το 1932. Το πρώτο σιδηροδρομικό όχημα που κινήθηκε με ηλεκτρισμό κατασκευάστηκε το 1834.

21 Αεροπλάνο Όταν εφευρέθηκε η ατμομηχανή το 18ο αιώνα και ιδιαίτερα όταν τελειοποιήθηκε το 19ο αιώνα, έγιναν πολλές απόπειρες να κατασκευαστεί ατμοκίνητη πτητική συσκευή. Το 19ο αιώνα κατασκευάστηκε το πρώτο αεροπλάνο από το Ρώσο εφευρέτη Α.Φ. Μοζάισκη. Οι αδελφοί Ράιτ κατάφεραν να κατασκευάσουν αεροπλάνο που να επιτυγχάνει σταθερή πτήση και μάλιστα με επιβάτη.

22 Μέσα Επικοινωνίας Τηλέφωνο Ραδιόφωνο Κινητό τηλέφωνο Τηλεόραση Ραντάρ
Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Διαδίκτυο Διαστημόπλοιο

23 Τηλέφωνο Ο Αμερικανός φυσικός Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ το δημιούργησε μια συσκευή που περιελάμβανε μια ελαστική μεμβράνη από σίδηρο, η οποία βρισκόταν μπροστά από σιδηρομαγνητικό πυρήνα, περιτυλιγμένο με μονωμένο αγωγό. Η συσκευή αυτή χρησίμευε μόνο για ομιλίες σε κοντινή απόσταση. Μετά την εφεύρεση όμως του μικροφώνου από τον Αμερικανό Χίγκες το 1877, το τηλέφωνο άρχισε να εξελίσσεται και να χρησιμοποιείται για τη σύνδεση μακρινών αποστάσεων. Το τηλέφωνο πέρασε διάφορες εξελίξεις για να φτάσει στη σημερινή του μορφή.

24 Ραδιόφωνο Το 1895, ο πατέρας του ραδιοφώνου Γουλιέλμος Μαρκόνι κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς διαμέσου ερτζιανών κυμάτων. Οι επιτυχίες του Μαρκόνι και άλλων ερευνητών όπως του Ρέτζιναλντ Φέσεντεν (Reginald Fessenden) και του Λη ντε Φόρεστ (Lee de Forest) αποτελούν την απαρχή της ανάπτυξης της ραδιοφωνίας

25 Κινητό Τηλέφωνο Το 1972 Αμερικανός Μάρτιν Κούπερ, δούλευε στη Motorola στο Σικάγο και ανέπτυξε ένα τηλέφωνο χωρίς καλώδια, με το οποίο μπορούσε κάποιος να τηλεφωνήσει παντού. Το υβριδικό αυτό κινητό τηλέφωνο ήταν 33 εκατοστά, τεράστιο για τα σημερινά δεδομένα, και ζύγιζε ένα κιλό, βαρύ και ασήκωτο. Η δε μπαταρία του έφτανε για συνδιαλέξεις το πολύ 20 λεπτών. Επομένως δεν ήταν καθόλου εύχρηστο. 

26 Τηλεόραση Οι πρώτες επιτυχείς τηλεοπτικές μεταδόσεις έγιναν από τον Τζών Λότζι Μπαίρντ (John Logie Baird), μεταξύ 1928 και στη Μ. Βρετανία, χρησιμοποιώντας τους πομπούς μεσαίων κυμάτων του BBC Το 1946 δώδεκα εμπορικοί τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούσαν στις ΗΠΑ. Στις 23 Φεβρουαρίου 1966 ξεκινάει και στην Ελλάδα η τηλεοπτική περιπέτεια, ασπρόμαυρη στην αρχή και με μικρή εμβέλεια. Οι τηλεοράσεις δε, που υπήρχαν στην Αθήνα δεν ήταν πάνω από 1000!! Από το 1988 επίσης, ξεκινά και η αναμετάδοση των πρώτων δορυφορικών καναλιών.

27 Ραντάρ Το πρώτο ραντάρ που τέθηκε σε λειτουργία με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα ήταν κατασκευή του Εθνικού Εργαστηρίου Φυσικής (National Physical Laboratory, NPL) της Μ. Βρετανίας και ειδικότερα του προϊσταμένου του Ρόμπερτ Ουάτσον-Ουατ

28 Ηλεκτρονικός Υπολογιστής
Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 1η Γενιά Υπολογιστών ( ): Ο Eniac Λειτουργούσε μόνο με λυχνίες και είχε το μέγεθος ενός δωματίου 2η Γενιά Υπολογιστών ( ): Το 1956 στο (Μ.Ι.Τ.) κατασκευάστηκε ο πρώτος Ηλεκτρονικός Υπολογιστής που λειτουργούσε με τρανζίστορς, ο ΤΧ-0 3η Γενιά ( ): Το 1958, ο Τζακ Κίλμπυ Jack Kilby της εταιρείας Texas Instruments κατασκεύασε το πρώτο Ολοκληρωμένο Κύκλωμα που άλλαξε τα πάντα στους Η/Υ. 4η Γενιά ( σήμερα): Σύμφωνα με το νόμο του Moore, κάθε 18 περίπου μήνες η ισχύς των παραγόμενων υπολογιστών διπλασιάζεται.

29 Διαδίκτυο Το πρώτο είδος διαδικτύου είναι γνωστό ως ARPANET. Εγκαταστάθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά το με 4 κόμβους μέσω των οποίων συνδέονται 4 μίνι υπολογιστές (mini computers 12k): του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στην Σάντα Μπάρμπαρα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, το SRI στο Στάνφορντ και το πανεπιστήμιο της Γιούτα .

30 Διαδίκτυο σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη του Διαδικτύου έκανε το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (National Science Foundation, NSF) των ΗΠΑ, το οποίο δημιούργησε την πρώτη διαδικτυακή πανεπιστημιακή ραχοκοκκαλιά (backbone), το NSFNet, το 1986.

31 Διαδίκτυο Η μεγάλη άνθιση του Διαδικτύου όμως, ξεκίνησε με την εφαρμογή της υπηρεσίας του Παγκόσμιου Ιστού από τον Τιμ Μπέρνερς-Λι στο ερευνητικό ίδρυμα CERN το 1989

32 Δορυφόρος Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Γεωφυσικού Έτους (1957) και συγκεκριμένα στις 4 Οκτωβρίου 1957 εκτοξεύτηκε ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος της Γης, ο Σοβιετικός Σπούτνικ 1. Η ημέρα αυτή θεωρείται επίσημα ως η αρχή της εποχής του διαστήματος.

33 Διαστημόπλοιο Ο Explorer I εκτοξεύθηκε στις 10:48μμ EST, στις 31 Ιανουαρίου 1958 και αποτέλεσε τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο των ΗΠΑ. Στις 5 Μαΐου 1961 ο αστροναύτης Άλαν Σέπαρντ έγινε ο πρώτος Αμερικανός στο διάστημα όταν πιλοτάρισε το Freedom 7 (Ελευθερία 7) σε μια 15-λεπτη υποτροχιακή πτήση. Ο Τζον Γκλεν ήταν ο πρώτος Αμερικανός που έκανε το γύρο της Γης σε μια πτήση 5,25 ωρών, στις 20 Φεβρουαρίου 1962, με το Friendship 7 (Φιλία 7). Η πρώτη επανδρωμένη πτήση Τζέμινι, η Τζέμινι ΙΙΙ έγινε από τους Βέρτζιλ Γκρίσομ και Τζον Γιανγκ στις 23 Μαρτίου 1965.

34 Άλλες Μεγάλες Εφευρέσεις
Γραφή Αριθμοί Ηλεκτρισμός Πυρίτιδα Χαρτί Ασπιρίνη Πενικιλίνη Ναϋλον Πλαστικό Πυρηνική ενέργεια

35 Γραφή Η "Γραφή» στο δυτικό κόσμο εξελίχτηκε από το σύστημα μέτρησης των Σουμέριων στην αρχαία Μεσοποταμία. Οι αρχαιότερες σουμεριακές πινακίδες που έχουν ανάσκαφεί ως σήμερα ανάγονται στο π.Χ., που γίνεται αποδεκτό σήμερα ως η εποχή εφεύρεσης από τον άνθρωπο της γραφής. Στην ανατολή, η γραφή εφευρέθηκε στην Κίνα, πιθανότατα ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο δυτικό κόσμο, κατά το 1600 π.Χ.

36 Ηλεκτρισμός Το 1660 κατασκευάστηκε η πρώτη μηχανή ηλεκτρισμού με τριβή από τον Ότο Φον Γκέρικ . Το 1790,ο Αλεσάντρο Βόλτα εφηύρε το πρώτο ηλεκτρικό στοιχείο το αποτελούσαν πλάκες χαλκού και ψευδάργυρου που τις χώριζε ένα ύφασμα εμποτισμένο σε διάλυμα άλατος. Τοποθετήθηκαν με τέτοιο τρόπο που σχημάτιζαν την πρώτη ηλεκτρική μπαταρία

37 Πυρίτιδα Παλαιότερα άλλοι την απέδιδαν στον Ρότζερ Μπέικον και άλλοι στον Μπέρτολτ Σβαρτς. Είναι όμως βέβαιο ότι ήταν γνωστή στους Κινέζους ως εκρηκτικό μέσον για ανατινάξεις, πυροτεχνήματα και ίσως και για εκφοβισμό από τους πρώτους μετά Χριστό αιώνες. Περίεργες όμως αναφορές υπάρχουν και σε αρχαία ελληνικά κείμενα όσο και σε κείμενα Βιβλικών λαών. Τον 12ο αιώνα με αρχές του 13ου αρχίζουν να γίνονται γνωστές στην Ευρώπη οι δυνατότητές της.

38 Χαρτί Το χαρτί ήταν καρπός της εφευρετικότητας του Κινέζου Τσάι - Λούν και ήταν κατασκευασμένο από φυτικές ίνες κανναβιού, μουριάς και μπαμπού, που τις συμπίεζε κι έφτιαχνε ένα συμπίλημα . Πρώτη φορά χαρτί από ίνες ξύλου κατασκεύασε ο Γερμανός Βέλτερ (το 1847) όταν ανακάλυψε την μέθοδο κατασκευής χαρτιού, με ξυλόμαζα, που εφαρμόζεται ως και σήμερα.

39 Ασπιρίνη Το 1853 ο Αλσατός χημικός Σαρλ Φεντερίκ Ζεράρτ (Charles Frédéric Gerhardt) ήταν ο πρώτος που παρασκεύασε το δραστικό συστατικό της ασπιρίνης, το ακετυλοσαλικυκλικό οξυ αναμιγνύοντας ακετυλοχλωρίδιο με σαλικυλικό νάτριο.

40 Πενικιλίνη Πρώτος ο Άγγλος ερευνητής Αλεξάντερ Φλέμινγκ το 1929 απομόνωσε από την πράσινη μούχλα μια ουσία που ανέστειλε τη δραστηριότητα μερικών βακτηρίων και την ονόμασε πενικιλλίνη. Το 1943 η πενικιλλίνη παρασκευάσθηκε βιομηχανικά. Η πενικιλίνη είναι ένα από τα ισχυρότερα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα.

41 Ταυτότητα Ερωτηματολογίου
Περιοχή : Λευκάδα Διάστημα: Από 10/11/2012 έως 20/12/2012 Αριθμός ερωτηθέντων: 50 άτομα Φύλο : 56% Άνδρες, 44% Γυναίκες Ηλικία ερωτηθέντων: 15 και άνω %, %, άνω των 46 20% Τύπος ερωτήσεων: Κλειστού τύπου

42 Συμπεράσματα Ερωτηματολογίου
Από τις δέκα εφευρέσεις που δόθηκαν θεωρούνται πολύ σημαντικές: το κινητό τηλέφωνο (69%), ο Η/Υ (62%), το ψυγείο (57%),ο ηλεκτρικός λαμπτήρας (54%),το αυτοκίνητο (51%) και το ρολόι (50%). Επίσης πολύ σημαντικές αλλά με μικρότερα ποσοστά η πυξίδα (41%), το αεροπλάνο (39%) και η τυπογραφία (34%). Αρκετά σημαντική εφεύρεση θεωρείται το μικροσκόπιο (46%). Ο Η/Υ(38%), η τηλεόραση (29%) και το τηλέφωνο (21%) χρησιμοποιούνται περισσότερο καθημερινά. Το 45% περίπου των ερωτηθέντων έχουν κάποιες βασικές γνώσεις για τις μεγάλες εφευρέσεις που άλλαξαν τη ζωή μας.

43 Αν έπρεπε να καταργήσουν κάποια εφεύρεση θα ήταν πρώτα η τηλεόραση (41%) (!!), μετά το μικροσκόπιο (31%) και μετά ο δορυφόρος (14%). Φυσικά δεν θα καταργούσαν το αυτοκίνητο, το ψυγείο και το τηλέφωνο. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι εφευρέσεις έχουν αναβαθμίσει τη ζωή μας (73%), με κυριότερη όμως επίπτωση τη ρύπανση του περιβάλλοντος (50%). Επίσης θεωρούν ότι για να βρίσκεται ο άνθρωπος σε ισορροπία με το φυσικό περιβάλλον πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να μειωθεί η μόλυνση του περιβάλλοντος, να χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να γίνεται ανακύκλωση υλικών και να μειωθεί η κατανάλωση α’ υλών.

44 Επίλογος Μέσα από την εργασία αυτή ταξιδέψαμε πίσω στο χρόνο για να παρακολουθήσουμε τα βήματα της ανθρώπινης προόδου στον τομέα των εφευρέσεων. Μελετήσαμε τις μεγαλύτερες εφευρέσεις όλων των εποχών, τις συναρπαστικές συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκαν και τον αντίκτυπο που είχαν στην ανθρωπότητα, αφού πολλές από αυτές άλλαξαν τη μορφή και την τύχη του κόσμου μας. Σήμερα, που οι άνθρωποι απέκτησαν περισσότερες γνώσεις και έχουν στη διάθεσή τους τελειότερα μέσα για επιστημονική έρευνα, οι εφευρέσεις διαδέχονται η μία την άλλη με καταπληκτικό ρυθμό. Άραγε υπάρχει κάποιο όριο στην ανθρώπινη εφευρετικότητα και εντέλει στο ανθρώπινο μυαλό; Νομίζουμε πως όχι. Το μέλλον όμως θα δείξει!


Κατέβασμα ppt "Οι μεγάλες εφευρέσεις που άλλαξαν τη ζωή μας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google