Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

 Αλλιού Ταουλάντ  Αποστολίδου Άννα  Γιεσιλής Γρηγόριος  Δικαιοσυνόπουλος Δημήτριος  Ισακίδου Ναζλή  Αναστασιάδης Χρήστος  Ευσταθιάδου Ολυμπιάδα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: " Αλλιού Ταουλάντ  Αποστολίδου Άννα  Γιεσιλής Γρηγόριος  Δικαιοσυνόπουλος Δημήτριος  Ισακίδου Ναζλή  Αναστασιάδης Χρήστος  Ευσταθιάδου Ολυμπιάδα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3  Αλλιού Ταουλάντ  Αποστολίδου Άννα  Γιεσιλής Γρηγόριος  Δικαιοσυνόπουλος Δημήτριος  Ισακίδου Ναζλή  Αναστασιάδης Χρήστος  Ευσταθιάδου Ολυμπιάδα  Ιατρούδης Κωνσταντίνος  Καλαϊτζόγλου Ευφροσύνη  Καλαϊτσίδης Απόστολος  Αραμπατζής Δημήτριος  Βαλκάνης Κωνσταντίνος  Γιαννούσης Δημήτριος  Δημητριάδου Σωτηρία- Μαρίνα  Ιβάνωβ Κόλιο  Βασιλούδη Ελευθερία  Βίσνια Κωστίκα  Βουκάϊ Ελντιάν  Γκαλτσίδης Αλέξανδρος  Γκαραγκασίδης Κωνσταντίνος  Δαμιανίδου Μαρία

4

5

6  ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΤΑ

7  ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η πρώην ονομασία του Δήμου Δέλτα ως «Εχεδώρου» προέρχεται από τους Ήδωνες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στις όχθες του στις αρχές της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. Κατά την αρχαιότητα ήταν γνωστός με τις ονομασίες ΄΄Εχέδωρος΄΄, ΄΄Εχείδωρος΄΄ και ΄΄Χείδωρος΄΄. Όλες αυτές οι ονομασίες προέρχονται από τη σύνθεση του ρήματος ΄΄έχω΄΄ και του ουσιαστικού ΄΄δώρο΄΄, το οποίο συμβολίζει προφανώς τον άφθονο χρυσό, που περιείχαν τα νερά του ποταμού….

8  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην ανατολική όχθη του Γαλλικού, αλλά κυρίως στην περιοχή ανάμεσα στον Αξιό και το Γαλλικό, αποδεικνύουν ότι η περιοχή κατοικείται από τη Νεολιθική Εποχή με ανάπτυξη των οικισμών κυρίως κατά τη γεωμετρική περίοδο…

9  ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Γεωργία Μυδοκαλλιέργεια Παράκτια Αλιεία Παραγωγή Αλατιού

10

11 Ο ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΤΑ Ορισμός-Δέλτα ονομάζονται οι εκτάσεις που σχηματίζονται από τα στερεά υλικά που μεταφέρουν οι ποταμοί και τα εναποθέτουν στις εκβολές τους.

12  ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΞΙΟΥ Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα, στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού κόλπου, είναι ένα από τα πιο σημαντικά υγροτοπικά συστήματα της Ελλάδας. Με συνολική έκταση 388.000 στρέμματα απλώνεται από το Καλοχώρι ως τις Αλυκές Κίτρους στο νομό Πιερίας, περιλαμβάνοντας από αγροτικές καλλιέργειες και λιβάδια ως αλατώδη εδάφη και ελώδεις εκτάσεις. Χάρη στη γεωγραφική της θέση και τη μεγάλη εναλλαγή των οικοτόπων, η περιοχή αποτελεί ένα σημαντικό βιότοπο για πολλά είδη άγριων ζώων και πουλιών.

13  ΤΑ ΖΩΑ & ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ -Η περιοχή είναι παγκόσμιας ορνιθολογικής σημασίας -Στην ευρύτερη προστατευόμενη περιοχή έχουν καταγραφεί 31 είδη θηλαστικών -Οι καταγραφές που έχουν γίνει ως τώρα έδειξαν την παρουσία 29 ειδών ερπετών (χελώνες, φίδια, σαύρες) και δέκα ειδών αμφιβίων (φρύνοι, βάτραχοι και τρίτωνες). -Η περιοχή είναι παγκόσμιας ορνιθολογικής σημασίας -Στην ευρύτερη προστατευόμενη περιοχή έχουν καταγραφεί 31 είδη θηλαστικών -Οι καταγραφές που έχουν γίνει ως τώρα έδειξαν την παρουσία 29 ειδών ερπετών (χελώνες, φίδια, σαύρες) και δέκα ειδών αμφιβίων (φρύνοι, βάτραχοι και τρίτωνες).

14  Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ  η μεγάλη τους βιολογική ποικιλότητα είναι απαραίτητη για τη βελτίωση καλλιεργούμενων φυτών, αγροτικών ζώων και μικροοργανισμών, για ένα μέρος της επιστημονικής προόδου, ιδιαίτερα στην ιατρική, για πολλές τεχνολογικές καινοτομίες και για την ομαλή λειτουργία πολλών οικονομικών δραστηριοτήτων στις οποίες χρησιμοποιούνται ζωντανοί οργανισμοί,  δίνουν νερό για ύδρευση και άρδευση, εμπλουτίζουν τους υπόγειους υδροφορείς, προστατεύουν από πλημμύρες, ενεργούν ως φίλτρα καθαρισμού ρύπων, μειώνουν τις ζημίες από παγετούς και καύσωνες,  παράγουν αλιεύματα, συντηρούν θηράματα, δίνουν πλούσια τροφή σε αγροτικά ζώα,  παρέχουν ευκαιρίες για αναψυχή, άθληση, οικολογικό τουρισμό, εκπαίδευση και έρευνα,  είναι συνδεδεμένοι με την ιστορία, τη μυθολογία και την πολιτιστική παράδοση.  η μεγάλη τους βιολογική ποικιλότητα είναι απαραίτητη για τη βελτίωση καλλιεργούμενων φυτών, αγροτικών ζώων και μικροοργανισμών, για ένα μέρος της επιστημονικής προόδου, ιδιαίτερα στην ιατρική, για πολλές τεχνολογικές καινοτομίες και για την ομαλή λειτουργία πολλών οικονομικών δραστηριοτήτων στις οποίες χρησιμοποιούνται ζωντανοί οργανισμοί,  δίνουν νερό για ύδρευση και άρδευση, εμπλουτίζουν τους υπόγειους υδροφορείς, προστατεύουν από πλημμύρες, ενεργούν ως φίλτρα καθαρισμού ρύπων, μειώνουν τις ζημίες από παγετούς και καύσωνες,  παράγουν αλιεύματα, συντηρούν θηράματα, δίνουν πλούσια τροφή σε αγροτικά ζώα,  παρέχουν ευκαιρίες για αναψυχή, άθληση, οικολογικό τουρισμό, εκπαίδευση και έρευνα,  είναι συνδεδεμένοι με την ιστορία, τη μυθολογία και την πολιτιστική παράδοση.

15  ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟ Χάρη στη μεγάλη οικολογική σημασία της, η περιοχή των Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα περιλαμβάνεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρώπης Natura 2000( GR1220002 ΔΕΛΤΑ ΑΞΙΟΥ – ΕΚΒΟΛΕΣ ΛΟΥΔΙΑ - ΔΕΛΤΑ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ). Παράλληλα, προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ για τους υγροτόπους. Σε εθνικό επίπεδο ο νόμος την προστατεύει ως «εθνικό πάρκο» (Απόφαση 12966, ΦΕΚ 220/Δ/14.05.2009), ως «περιοχή προστασίας της φύσης» (Απόφαση 12966, ΦΕΚ 220/Δ/14.05.2009)και ως «περιοχή απόλυτης προστασίας της φύσης» (Απόφαση 12966, ΦΕΚ 220/Δ/14.05.2009) Χάρη στη μεγάλη οικολογική σημασία της, η περιοχή των Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα περιλαμβάνεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρώπης Natura 2000( GR1220002 ΔΕΛΤΑ ΑΞΙΟΥ – ΕΚΒΟΛΕΣ ΛΟΥΔΙΑ - ΔΕΛΤΑ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ). Παράλληλα, προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ για τους υγροτόπους. Σε εθνικό επίπεδο ο νόμος την προστατεύει ως «εθνικό πάρκο» (Απόφαση 12966, ΦΕΚ 220/Δ/14.05.2009), ως «περιοχή προστασίας της φύσης» (Απόφαση 12966, ΦΕΚ 220/Δ/14.05.2009)και ως «περιοχή απόλυτης προστασίας της φύσης» (Απόφαση 12966, ΦΕΚ 220/Δ/14.05.2009)

16

17  ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ Η Βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης, η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη στην Ελλάδα, γειτνιάζει στενά με τον υδροβιότοπο του Δήμου Δέλτα με ότι αποτελέσματα συνεπάγεται αυτό για τους κατοίκους και τον υδροβιότοπο.

18  ΓΕΩΡΓΙΑ & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ *καταστροφή της βλάστησης είτε άμεσα από την βόσκηση είτε από το ποδοπάτημα των ζώων, * ποδοπάτημα φωλιών και νεοσσών των ειδών πουλιών που φωλιάζουν στο έδαφος * συμπίεση του εδάφους σε βαθμό που δεν μπορεί να φυτρώσει τίποτα * ρύπανση των νερών από τα απόβλητα της κάθε στάνης * αυθαίρετες κατασκευές * ατυχήματα στα άγρια άλογα της περιοχής από περιφράξεις με σύρμα που δεν είναι εύκολα ορατές * φωτιές

19  ΑΛΙΕΙΑ Ο Θερμαϊκός Κόλπος ήταν στο παρελθόν ο πλουσιότερος κόλπος στην Ελλάδα όσον αφορά την αλιευτική παραγωγή. Σήμερα παρ’ ότι η παραγωγή έχει μειωθεί δραματικά λόγω ρύπανσης, παραμένει ωστόσο ένα από τα πλουσιότερα αλιευτικά πεδία της Ελλάδας γι’ αυτό και η παράκτια αλιεία στον Θερμαϊκό θεωρείται από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι ότι ο Θερμαϊκός φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο της χώρας.

20

21  ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΔΡΟΦΟΡΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ Στα επιφανειακά και υπόγεια νερά της περιοχής έχει ανιχνευθεί πληθώρα χημικών και τοξικών ουσιών, βαρέα μέταλλα, μικροβιακό φορτίο, καθώς και αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας σε ορισμένες περιπτώσεις.

22  ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ Οι τρεις σταθμοί μέτρησης αέριας ρύπανσης του Δήμου Δέλτα, που βρίσκονται στις Δημοτικές Κοινότητες Σίνδου, Διαβατών και Καλοχωρίου καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες, μέχρι και το πρωί τις 23 ης Νοεμβρίου 2011 υψηλές τιμές συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων (PM10).(Ανακοίνωση του Δήμου Δέλτα)

23  ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ & ΜΠΑΖΑ Τα σκουπίδια και τα μπάζα αποτελούν ενδεχομένως τη σημαντικότερη από τις πληγές που μαστίζουν σήμερα το εθνικό πάρκο. Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Θεμιστοκλής Κουιμτζής, παρά τις προσπάθειες του φορέα και του δήμου Δέλτα, το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί. «Τις νυχτερινές ώρες και τις ημέρες των αργιών παρατηρούνται ανεξέλεγκτες απορρίψεις σκουπιδιών αλλά και μπάζων», αναφέρει ο κ. Κουιμτζής. Η λύση στο πρόβλημα», σύμφωνα με τον κ. Κουιμτζή, «αφού δυστυχώς υπάρχει μεγάλη ασυνειδησία, θα μπορούσε να είναι η αυστηρή αστυνόμευση, κυρίως από τη Δημοτική Αστυνομία του δήμου Δέλτα, ενώ οι παραβάτες θα έπρεπε να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη».(Αγγελιοφόρος)

24  ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ Τα γεωργικά απόβλητα προέρχονται από την έκπλυση των υπολειμμάτων λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων (ζιζανιοκτόνων, εντομοκτόνων και μυκητοκτόνων). Οι ουσίες αυτές είναι είτε διαλυμένες στο νερό είτε απορροφημένες στα σωματίδια του εδάφους κι έτσι παρασύρονται με τη ροή του νερού οπότε και στις δύο περιπτώσεις μεταφέρονται μέσα από ρέματα, κανάλια και αντλιοστάσια στα ποτάμια και στον Θερμαϊκό. Επίσης μπορούν να «κινηθούν» κάθετα, καθώς απορροφούνται από το έδαφος, και να φτάσουν προς βαθύτερα υδροφόρα στρώματα.

25  ΑΜΜΟΛΗΨΙΕΣ Οι παράνομες αμμοληψίες, που γίνονται κατά μήκος του Αλιάκμονα και του Αξιού ποταμού, δε θα μπορούσαν να λείπουν από το μενού των προβλημάτων του πάρκου. Δυστυχώς οι εργολάβοι οι οποίοι έχουν αναλάβει τις αμμοληψίες δεν εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία, αλλά, για να έχουν ίδιον όφελος, παρανόμως προχωρούν σε επιπλέον αμμοληψίες.(Αγγελιοφόρος)

26  ΥΠΕΡΑΛΙΕΙΑ Ο πληθυσμός των ψαριών στον Θερμαϊκό κόλπο έχει περιοριστεί αισθητά  ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΥΝΗΓΙ Αμέτρητες οι καταγραφές νεκρών πουλιών και σπάνιων ειδών από ασυνείδητους κυνηγούς.

27  ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΟΜΗΣΗ Σίριαλ με το θέμα της ανέγερσης αποθηκών εντός του εθνικού πάρκου, που αποτελεί ακόμα μία πληγή για την προστατευόμενη περιοχή. Έχουν εκδοθεί παράτυπες άδειες για ανέγερση εμπορικών αποθηκών από το τμήμα αδειοδότησης της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης, η οποία δεν έλαβε υπόψη το νόμο 2742 του 1999, που προβλέπει ότι οποιαδήποτε χωροθέτηση δραστηριότητας μέσα στο εθνικό πάρκο προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του φορέα διαχείρισης. Χρησιμοποιώντας νομικά παρατραβηγμένα επιχειρήματα, αγνόησαν και το φορέα και το νόμο. Τέσσερις από τις άδειες που εκδόθηκαν και πήγαν να υλοποιηθούν, μετά από καταγγελίες του φορέα, ανεστάλησαν από τη διεύθυνση Πολεοδομίας δυτικής Θεσσαλονίκης..(Podilates-thess.gr)

28  ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ Πιέσεις για μετεγκατάσταση της Μονάδας Καθαρισμού των Αποβλήτων ασκεί και ο Δήμος Δέλτα, που πνίγεται στη δυσοσμία. Οριστική λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα περιβαλλοντικής διάστασης το οποίο ταλανίζει τις βιομηχανίες της ΒΙΠΕ Σίνδου στο επίπεδο παροχής υποδομών, το δήμο Δέλτα με αποπνικτική δυσοσμία και τα νερά του Θερμαϊκού κόλπου με ρύπους, φαίνεται ότι τέθηκε στη γραμμή εκκίνησης μέσα από συνεργασία της ΕΤΒΑ με την ΕΥΑΘ ΑΕ. για να λυθεί το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα και το οποίο εντοπίζεται στο ότι τα απόβλητα από τις βιομηχανίες της ΒΙΠΕ δεν υφίστανται την απαραίτητη επεξεργασία με συνέπεια να καταλήγουν στο Θερμαϊκό και να τον ρυπαίνουν. Εξαιτίας της εξέλιξης αυτής, δε, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, η δυσοσμία σε όλη την περιοχή του δήμου Εχεδώρου είναι αποπνικτική.(voria.gr) Πιέσεις για μετεγκατάσταση της Μονάδας Καθαρισμού των Αποβλήτων ασκεί και ο Δήμος Δέλτα, που πνίγεται στη δυσοσμία. Οριστική λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα περιβαλλοντικής διάστασης το οποίο ταλανίζει τις βιομηχανίες της ΒΙΠΕ Σίνδου στο επίπεδο παροχής υποδομών, το δήμο Δέλτα με αποπνικτική δυσοσμία και τα νερά του Θερμαϊκού κόλπου με ρύπους, φαίνεται ότι τέθηκε στη γραμμή εκκίνησης μέσα από συνεργασία της ΕΤΒΑ με την ΕΥΑΘ ΑΕ. για να λυθεί το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα και το οποίο εντοπίζεται στο ότι τα απόβλητα από τις βιομηχανίες της ΒΙΠΕ δεν υφίστανται την απαραίτητη επεξεργασία με συνέπεια να καταλήγουν στο Θερμαϊκό και να τον ρυπαίνουν. Εξαιτίας της εξέλιξης αυτής, δε, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, η δυσοσμία σε όλη την περιοχή του δήμου Εχεδώρου είναι αποπνικτική.(voria.gr)

29  ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΓΕΙΑ Τρανταχτή απόδειξη για τις θανατηφόρες συνέπειες της ρύπανσης στους κατοίκους των βιομηχανικών περιοχών θεωρούν οι επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησαν το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης. Μελετώντας τις αιτίες θανάτου των τελευταίων 55 χρόνων η ομάδα των ερευνητών του ΑΠΘ διαπίστωσε εκρηκτική αύξηση θανάτων από θρομβοεμβολικά νοσήματα (ισχαιμικά ή εμβολικά αγγειακά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, πνευμονικές εμβολές), τα οποία σχετίζει ευθέως με τα υψηλά ποσοστά ρύπανσης που παρουσιάζει η βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης.(εφημερίδα Μακεδονία) Τρανταχτή απόδειξη για τις θανατηφόρες συνέπειες της ρύπανσης στους κατοίκους των βιομηχανικών περιοχών θεωρούν οι επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησαν το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης. Μελετώντας τις αιτίες θανάτου των τελευταίων 55 χρόνων η ομάδα των ερευνητών του ΑΠΘ διαπίστωσε εκρηκτική αύξηση θανάτων από θρομβοεμβολικά νοσήματα (ισχαιμικά ή εμβολικά αγγειακά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, πνευμονικές εμβολές), τα οποία σχετίζει ευθέως με τα υψηλά ποσοστά ρύπανσης που παρουσιάζει η βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης.(εφημερίδα Μακεδονία)

30

31


Κατέβασμα ppt " Αλλιού Ταουλάντ  Αποστολίδου Άννα  Γιεσιλής Γρηγόριος  Δικαιοσυνόπουλος Δημήτριος  Ισακίδου Ναζλή  Αναστασιάδης Χρήστος  Ευσταθιάδου Ολυμπιάδα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google