Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

© Κορίνα Τσιτσιρίκου Θεοδοσιάδη -Κόλιας, -Μαραμπού, -Μαρκόνης, ο Ποιητής …Ιδανικός κι ανάξιος εραστής…

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "© Κορίνα Τσιτσιρίκου Θεοδοσιάδη -Κόλιας, -Μαραμπού, -Μαρκόνης, ο Ποιητής …Ιδανικός κι ανάξιος εραστής…"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 © Κορίνα Τσιτσιρίκου Θεοδοσιάδη -Κόλιας, -Μαραμπού, -Μαρκόνης, ο Ποιητής …Ιδανικός κι ανάξιος εραστής…

2 © Κορίνα Τσιτσιρίκου Θεοδοσιάδη Ο Νίκος Καββαδίας. Ο Κόλιας, όπως τον λέγανε στα ρώσικα. Ο Μαραμπού για το πλατύ κοινό. Σπάνιο φαινόμενο στον ελληνικό ποιητικό χώρο. Μας άνοιξε το δρόμο να γευτούμε το κάτι άλλο, τον κόσμο της μακρινής θάλασσας, το μακρινό κόσμο του ονείρου, τη βαριά μοίρα του ναυτικού… Μας λέει τις ιστορίες του πάντα βγαλμένες από το ρούφηγμα της ζωής. Οι τραγικές μορφές των ναυτικών του. Η αγωνία της επιστροφής. Οι τσακισμένες γυναίκες των λιμανιών. Οι χαμένοι έρωτες. Η απογοήτευση για κάποιο ιδανικό γυναικείο πλάσμα που δε φάνηκε. Τα όνειρά τους. Όλα τούτα έχουν μιαν ανυπέρβλητη ειλικρίνεια. Που κάνει το έργο του ν’ αντέχει στο χρόνο… Να ζει…

3 © Κορίνα Τσιτσιρίκου Θεοδοσιάδη ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ Μάης 2007 Αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καββαδία Επιμέλεια: Κορίνα Τσιτσιρίκου Γιώργος Θεοδοσιάδης Μαθητές Β΄ λυκείου

4 © Κορίνα Τσιτσιρίκου Θεοδοσιάδη Προετοιμάσαμε και παρουσιάσαμε:  έκθεση βιογραφικών–εργογραφικών στοιχείων για τον ποιητή  έκθεση βιβλίων  έκθεση έργων μαθητών  παρουσίαση (ppt) για τη ζωή και το έργο του  μελοποιημένα ποιήματα

5 © Κορίνα Τσιτσιρίκου Θεοδοσιάδη Ο Γιώργος Θεοδοσιάδης και η Κορίνα Τσιτσιρίκου ετοίμασαν με αγάπη και μεράκι την παρουσίαση (αρχείο ppt) που παρακολούθησαν οι μαθητές την ημέρα της εκδήλωσης

6 © Κορίνα Τσιτσιρίκου Θεοδοσιάδη Οι μαθητές της Β΄ λυκείου γνώρισαν τον ποιητή αξιοποιώντας βιβλιογραφία ή δικτυογραφία. Συγκέντρωσαν υλικό (κείμενα - φωτογραφίες) για την έκθεση.

7 « Διαβάζοντας ταξιδεύουμε και ταξιδεύοντας ζωγραφίζουμε... στίχους» Έτοιμοι για τολμηρές αποδράσεις από το καθημερινό και το τετριμμένο με καπετάνιο τον «ιδανικό εραστή των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων», οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης προσπάθησαν ν’ αποτυπώσουν με χρώματα και εικόνες το ταξίδι τους στην ποίηση του Νίκου Καββαδία. « Διαβάζοντας ταξιδεύουμε και ταξιδεύοντας ζωγραφίζουμε... στίχους» Έτοιμοι για τολμηρές αποδράσεις από το καθημερινό και το τετριμμένο με καπετάνιο τον «ιδανικό εραστή των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων», οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης προσπάθησαν ν’ αποτυπώσουν με χρώματα και εικόνες το ταξίδι τους στην ποίηση του Νίκου Καββαδία. « Διαβάζοντας ταξιδεύουμε και ταξιδεύοντας ζωγραφίζουμε... στίχους» Έτοιμοι για τολμηρές αποδράσεις από το καθημερινό και το τετριμμένο με καπετάνιο τον «ιδανικό εραστή των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων», οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης προσπάθησαν ν’ αποτυπώσουν με χρώματα και εικόνες το ταξίδι τους στην ποίηση του Νίκου Καββαδία. « Διαβάζοντας ταξιδεύουμε και ταξιδεύοντας ζωγραφίζουμε... στίχους» Έτοιμοι για τολμηρές αποδράσεις από το καθημερινό και το τετριμμένο με καπετάνιο τον «ιδανικό εραστή των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων», οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης προσπάθησαν ν’ αποτυπώσουν με χρώματα και εικόνες το ταξίδι τους στην ποίηση του Νίκου Καββαδία.

8 © Κορίνα Τσιτσιρίκου Θεοδοσιάδη Από την έκθεση των έργων των μαθητών

9 Ταχτσίδης Λευτέρης Β΄ λυκείου για το ποίημα «Federico Garcia Lorca» Δεληπάλλα Αθανασία Γ΄ γυμνασίου για το ποίημα «Πούσι»

10 © Κορίνα Τσιτσιρίκου Θεοδοσιάδη Πεχλιβάνη Αναστασία Α΄ γυμνασίου για το ποίημα «Kuro siwo» Χατζηβασιλείου Άννα Β΄ λυκείου για το ποίημα «ένα μαχαίρι»

11 © Κορίνα Τσιτσιρίκου Θεοδοσιάδη Δεληπάλλα Αθανασία Γ΄ γυμνασίου για το ποίημα «ένα μαχαίρι» Δεληπάλλα Σοφία Γ΄ λυκείου για το ποίημα «πούσι»

12 © Κορίνα Τσιτσιρίκου Θεοδοσιάδη Πεχλιβάνη Όλγα Β΄ λυκείου Για το ποίημα «αρμίδα» Για το ποίημα «αντινομία»

13 © Κορίνα Τσιτσιρίκου Θεοδοσιάδη Αδαμίδης Ανέστης Γ΄ λυκείου για το ποίημα «πούσι» Πεχλιβάνη Όλγα Β΄ λυκείου Για το ποίημα «mal du depart»

14 © Κορίνα Τσιτσιρίκου Θεοδοσιάδη Συνεργαστήκαμε με τον κ. Μιχάλη Σπανίδη (βιβλία – εκδόσεις) για την έκθεση βιβλίων του ποιητή …

15 © Κορίνα Τσιτσιρίκου Θεοδοσιάδη … καθώς και για την έκδοση εντύπου με τα έργα των μαθητών. Για την έκδοση του εντύπου εκτός απ΄τον κ. Σπανίδη ευχαριστούμε και τις εκδόσεις Άγρα.

16 © Κορίνα Τσιτσιρίκου Θεοδοσιάδη Την ευθύνη για την παρουσίαση των μελοποιημένων ποιημάτων και την προετοιμασία των μαθητών ανέλαβε ο μουσικός Λάππας Νότης

17 © Κορίνα Τσιτσιρίκου Θεοδοσιάδη Ας ανοίξουμε δρόμο στη φαντασία και στη δημιουργική διάθεση. Πάντα έτοιμοι για τολμηρές αποδράσεις από το καθημερινό και το τετριμμένο με καπετάνιο τον «ιδανικό εραστή των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων». Ας λύσουμε τα σκοινιά του φόβου από πάνω μας κι ας ταξιδέψουμε με ανοιχτά τα μυαλά. «Δυο μάτια. Πράσινο τό ’ να, σμαράγδι. Τ’ άλλο κόκκινο, ρουμπίνι. Τα λένε πλευρικά. Φώτα γραμμής. Είναι μάτια. Τα καράβια δεν τα πάμε. Μας πάνε.» «Δυο μάτια. Πράσινο τό ’ να, σμαράγδι. Τ’ άλλο κόκκινο, ρουμπίνι. Τα λένε πλευρικά. Φώτα γραμμής. Είναι μάτια. Τα καράβια δεν τα πάμε. Μας πάνε.»

18 © Κορίνα Τσιτσιρίκου Θεοδοσιάδη


Κατέβασμα ppt "© Κορίνα Τσιτσιρίκου Θεοδοσιάδη -Κόλιας, -Μαραμπού, -Μαρκόνης, ο Ποιητής …Ιδανικός κι ανάξιος εραστής…"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google