Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

2 ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η δύναμη της τέχνης να διαμορφώνει την κοινωνική συνείδηση και να χειραγωγεί τις μάζες είναι γνωστή από το παρελθόν. Ποτέ όμως στο παρελθόν δεν υπήρχε η μηχανικά αναπαραγόμενη τέχνη που με την φωτογραφία και κυρίως τον κινηματογράφο διαθέτει τεράστια δύναμη μαζικής επιρροής και υποβολής, σε σχέση με τέχνες του παρελθόντος όπως η ζωγραφική και η γλυπτική. Οι φασίστες στην Ιταλία και κυρίως οι ναζί στην Γερμανία θα χρησιμοποιήσουν την φωτογραφία, τον κινηματογράφο, αλλά και το ράδιο, με στόχο την χειραγώγηση της συνείδησης των πολιτών. Με τα μέσα αυτά θα προσπαθήσουν να πείσουν ότι μπορούν να υπερβούν την κοινωνική και οικονομική κρίση εγκαθιστώντας μια νέα τάξη πραγμάτων, με νέους μύθους και σύμβολα που θα οδηγήσουν το Γερμανικό έθνος και όλη την ανθρωπότητα σε ένα αποκαλυπτικό μέλλον. Με μια τέχνη εξωραϊσμένη που παρήγαγαν καλλιτέχνες πιστοί στο καθεστώς, απέκρυψαν την φρικαλέα πραγματικότητα των στρατοπέδων συγκέντρωσης και της μαζικής καταστροφής του 2ου παγκοσμίου πολέμου.

3 Η τεράστια δυναμική των μοντέρνων κινημάτων της εποχής σε όλες τις τέχνες (μουσική, χορός, θέατρο, κινηματογράφος, εικαστικά), αλλά και η προσπάθεια να ενωθούν όλες οι πλαστικές τέχνες κάτω από τη στέγη της αρχιτεκτονικής για να υπηρετήσουν τις κοινωνικές ανάγκες, που εκφράστηκε από την πρωτοποριακή σχολή του Bauhaus θα βρει τη λυσσαλέα αντίδραση των ναζί που θα απαγορεύσουν το 1936 κάθε πρωτοποριακή έκφραση στις τέχνες και θα εξαπολύσουν κυνήγι σε ότι παρέκκλινε από τον αισθητικό τους ολοκληρωτισμό. Σε αντίθεση με τις πρωτοποριακές εκφράσεις των καλλιτεχνών της εποχής που κοινωνικοποίησαν και πολιτικοποίησαν το έργο τους, οι καλλιτέχνες του ναζισμού στράφηκαν σε μίμηση μορφών τέχνης του παρελθόντος και ειδικά της Ελληνικής αρχαιότητας προσπαθώντας μέσα από αντιγραφές αρχαίων προτύπων να δημιουργήσουν το ηρωικό ανθρώπινο πρότυπο που θα δόξαζε την άρια φυλή. Ο Hitler με την βοήθεια της τέχνης θα περιβληθεί με αύρα ηγέτη που λατρεύεται τυφλά από τις μάζες.

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35 ΕΙΚΟΝΕΣ 2, 6,7,8,9, αφίσες προπαγάνδας
2, 6,7,8,9, αφίσες προπαγάνδας 3,4,5, σκηνές από το φιλμ της Leni Riefenstahl «η δύναμη της θέλησης» 10, 11, 12 Έκθεση «εκφυλισμένης τέχνης», αφίσα και έντυπο. 13 «Γερμανική οικογένεια» του Adolph Wissel 14 To μουσείο της νέας Γερμανικής τέχνης του Albert Speer 17, 18,19, 21, 23, 24, 25, 26, 27 αριστερά Γλυπτική του Otto Breker . 20, 22, 27 δεξιά και 28 γλυπτική του Josef Thorak


Κατέβασμα ppt "ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google