Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κερύνεια πριν και μετά την Τουρκική Εισβολή

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κερύνεια πριν και μετά την Τουρκική Εισβολή"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κερύνεια πριν και μετά την Τουρκική Εισβολή
Τάξη: Δ΄3 Δημοτικό Σχολείο Ανθούπολης Δασκάλα: Μαρία Νικολαΐδου

2 Η σημαία πριν την εισβολή ήταν κυπριακή
Η σημαία πριν την εισβολή ήταν κυπριακή. Τώρα υψώνονται η τουρκική σημαία και η σημαία του ψευδοκράτους. Το κάστρο… στέκει βουβό, ακίνητο, φαινομενικά ίδιο, αλλά έχει περάσει σε άλλα χέρια Το λιμανάκι της Κερύνειας (στα Ελληνικά), Girne Harbour όπως το λεν οι Τούρκοι Το περιεχόμενο του κάστρου παραμένει ίδιο. Το αρχαίο καράβι είναι ακόμη εκεί, ωστόσο το φροντίζουν άλλοι. Το κάστρο είναι επανδρωμένο με άλλο προσωπικό, το φροντίζουν ξένα χέρια.

3 Οι βάρκες πριν από την εισβολή ανήκαν σε Ελληνοκύπριους και όλες είχαν λευκό χρώμα. Μετά την εισβολή οι Τούρκοι χρησιμοποιούν τις ίδιες, τις δικές μας βάρκες. Τους άλλαξαν το όνομα και πολλές τις έχουν βάψει με άλλα χρώματα. Έχουν προστεθεί και μερικές καινούριες βάρκες στο λιμανάκι, αλλά οι περισσότερες είναι οι δικές μας βάρκες που τις σφετερίστηκαν οι Τούρκοι. Το λιμανάκι της Κερύνειας (στα Ελληνικά), Girne Harbour όπως το λεν οι Τούρκοι Πολλά από τα ξενοδοχεία παραμένουν ίδια. Σε κάποια οι Τούρκοι έχουν κάνει ανακαινίσεις και επεκτάσεις. Έχουν όμως αλλάξει τα ονόματά τους, ειδικά αυτά που δηλώνουν ελληνικότητα: «Hotel El Grego» → «Hotel British».

4 Το λιμανάκι της Κερύνειας (στα Ελληνικά), Girne Harbour όπως το λεν οι Τούρκοι
Οι εκκλησιές ερημώθηκαν, λεηλατήθηκαν, καταπατήθηκαν, κάποιες κατεδαφίστηκαν, έγιναν σταύλοι, μουσεία, ξενώνες,αποθήκες, δημόσια αποχωρητήρια ή και τζαμιά

5 Τα σπίτια παραμένουν τα ίδια
Τα σπίτια παραμένουν τα ίδια. Μέσα στα δικά μας σπίτια μένουν πια Τούρκοι. Τα κτίρια και ο τόπος με μια πρώτη ματιά μοιάζουν ίδια μα είναι τόσο αλλιώτικα. Το λιμανάκι της Κερύνειας (στα Ελληνικά), Girne Harbour όπως το λεν οι Τούρκοι Τα διαφεντεύουν άλλοι, άνθρωποι που δεν πονούν αυτό τον τόπο, δεν τους ανήκει. Είναι ξένοι προς αυτόν. Ζητούν μόνο να τον εκμεταλλευτούν για να αποκομίσουν το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος.

6 Το νερό πριν την εισβολή ήταν διάφανο. Τώρα μοιάζει πιο βρώμικο…
Το λιμανάκι της Κερύνειας (στα Ελληνικά), Girne Harbour όπως το λεν οι Τούρκοι Το νερό πριν την εισβολή ήταν διάφανο. Τώρα μοιάζει πιο βρώμικο…

7 Τα ονόματα των περιοχών αλλάχτηκαν. Από ελληνικά έγιναν τούρκικα.

8 Η ελληνική ψυχή όμως μένει αδάμαστη
Η ελληνική ψυχή όμως μένει αδάμαστη. Οι Κερυνειώτες θυμούνται, αγωνίζονται, καρτερούν την επιστροφή στις πατρογονικές εστίες.


Κατέβασμα ppt "Κερύνεια πριν και μετά την Τουρκική Εισβολή"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google