Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Α)ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ – ΨΥΞΗΣ Β) ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΤΙΡΙΩΝ-ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ- ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ  ΤΑΞΗ:Β 3’  2 ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ  ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΠΛΑΚΑΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Α)ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ – ΨΥΞΗΣ Β) ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΤΙΡΙΩΝ-ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ- ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ  ΤΑΞΗ:Β 3’  2 ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ  ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΠΛΑΚΑΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Α)ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ – ΨΥΞΗΣ Β) ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΤΙΡΙΩΝ-ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ- ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ  ΤΑΞΗ:Β 3’  2 ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ  ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΠΛΑΚΑΣ ΗΛΙΑΣ

2  - Καθαρίζουμε τακτικά τους αεραγωγούς και τα φίλτρα των κλιματιστικών ώστε να ψύχουν πιο αποδοτικά και να εξοικονομείται ηλεκτρική ενέργεια. Εκτός αυτού τα καθαρά φίλτρα βοηθούν στην αποφυγή αλλεργιών.  - Τέντες τοποθετημένες σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες που κοιτάζουν στην ανατολή ή την δύση εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία να θερμάνει το σπίτι κατά τους θερινούς μήνες. Έτσι οι απαιτήσεις σε κλιματισμό μειώνονται.  - Φυτεύουμε γκαζόν, δέντρα και θάμνους από τοπικά είδη της περιοχής μας, καθότι θα έχουν μικρότερες απαιτήσεις σε νερό του καλοκαιρινούς μήνες.

3 ---->Πλεονεκτήματα<---- Η βιομάζα θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας στην περίπτωση που ξαναφυτεύεται ότι κόβεται. Υπάρχει δυνατότητα εγχώριας παραγωγής Χαμηλότερο κόστος κατανάλωσης από πετρέλαιο και φυσικό αέριο (επηρεάζεται από την απόδοση της καύσιμης ύλης) Αισθητικά όμορφα ---->Μειονεκτήματα<---- Απαραίτητος ο εξαερισμός και η είσοδος φρέσκου αέρα στο σπίτι Επικινδυνότητα ύπαρξης καυστήρα στο εσωτερικό των κατοικιών Αδυναμία ελέγχου θερμοκρασίας Ανάγκη τακτικής και δύσκολης συντήρησης καπναγωγού, καπνοδόχου, εστίας, τζαμιού κλπ

4

5 Πλεονεκτήματα  Ύπαρξη δικτύου διανομής Μειονεκτήματα  Υψηλό κόστος αγοράς (καυστήρας, λέβητας, σωληνώσεις, καλοριφέρ κλπ)  Καταλαμβάνει μεγάλο ωφέλιμο χώρο  Υψηλό κόστος λειτουργίας  Υψηλό και συνεχώς μεταβαλλόμενο κόστος καυσίμου  Ανάγκη συντήρησης

6 Πλεονεκτήματα Το φυσικό αέριο σε σχέση με το πετρέλαιο: είναι προς το παρόν φτηνότερο (~30%) είναι συνεχώς διαθέσιμο και δεν χρειάζεται να το προαγοράσετε και να το αποθηκεύσετε (πληρώνετε όσο χρησιμοποιείτε) χρησιμοποιεί συνήθως καυστήρες και λέβητες νεότερης γενιάς με καλύτερη απόδοση. Μειονεκτήματα Περιορισμένο δίκτυο διανομής Μηνιαίο πάγιο για την παροχή αερίου Υψηλό κόστος αγοράς (καυστήρας, λέβητας, σωληνώσεις, καλοριφέρ) Υψηλό κόστος λειτουργίας Συνεχώς μεταβαλλόμενο κόστος καυσίμου

7 Πλεονεκτήματα:  Η ενέργεια είναι δωρεάν καθώς δεν χρησιμοποιείται κανένα είδος καύσιμης ύλης.  Δεν είναι ακριβή η λειτουργία και η συντήρηση των μονάδων παραγωγής ενέργειας μέσω των θαλάσσιων κυμάτων  Είναι φιλικά προς το περιβάλλον καθώς κατά τη λειτουργία της μονάδας δεν παράγονται απόβλητα. Μειονεκτήματα  Πολλές από τις εγκαταστάσεις είναι θορυβώδη.  Οι εγκαταστάσεις πρέπει να κατασκευάζονται με ειδικό τρόπο ώστε να αντέχουν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν  Το κόστος μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας στη στεριά είναι πολύ υψηλό.

8 ΤΙΜΗ : από 120 έως 160 ευρώ( είναι το οικονομικότερο) Είναι εγχώριο Έχει μεγάλη εκπομπή CO2 και πολλά στερεά σωματίδια Έχει ενεργειακή απόδοση 40-50 % και παράγει 50% καύσιμα διοξειδίου του άνθρακα ! 1 τόνος καυσόξυλα κοστίζει 120-160 ευρώ 1 τόνος κάρβουνο κοστίζει 1000 ευρώ

9 ΤΙΜΗ: κοστίζει 1300 ευρώ ανά τόνο Είναι εισαγόμενο προϊόν Η ενεργειακή απόδοση είναι από 70-80% και 20% είναι τα καύσιμα CO2.

10 ΤΙΜΗ : Είναι τα 70% της τιμής του πετρελαίου και στο SI ανά κυβικό μέτρο κοστίζει 910 ευρώ ανά κυβικό μέτρο Είναι εισαγόμενο. Η ενεργειακή απόδοση του φυσικού αερίου είναι 80-90% και 10% είναι τα καύσιμα του διοξειδίου του άνθρακα!

11 Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι ισχύει για την τιμή των ορυκτών αυτών καυσίμων: λιγνίτης<φυσικό αεριο<πετρέλαιο. Όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση: Φυσικό αέριο <πετρέλαιο<λιγνίτης.

12 Ντυθείτε πιο ζεστά: Δοκιμάστε να ντυθείτε πιο ζεστά πριν τρέξετε να ανοίξετε το καλοριφέρ η άλλη πηγή θερμότητας. Χρησιμοποιείστε θερμοστάτη: Χρησιμοποιείστε θερμοστάτες (όταν είναι εφικτό) για να μη λειτουργείτε άσκοπα τις πηγές θερμότητας. Ρυθμίστε τους σε φυσιολογικές θερμοκρασίες (20-22 την ημέρα και 16-18 τη νύχτα). Εκμεταλλευτείτε τη θερμότητα του ήλιου: Αν το σπίτι σας διαθέτει νότια ανοίγματα, αφήνετε τα ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ημέρας για να εισέρχεται άφθονη υπέρυθρη θερμότητα από τον ήλιο.

13 Πρόγραµµα «Εξοικονόµηση κατ’ Οίκον» Πρόγραµµα για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε συνδυασµό µε επιδότηση επιτοκίου, επιχορήγηση κεφαλαίου και κάλυψη του κόστους των ενεργειακών επιθεωρήσεων σε ιδιοκτήτες κατοικίες, µε πόρους από το ταµείο Χαρτοφυλακίου «Ταµείο Εξοικονοµώ κατ’ οίκον» και το «Πρόγραµµα Άµεσης Ενίσχυσης» των νοικοκυριών. ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Με το πρόγραμμα παρέχεται στους πολίτες ένα άμεσο οικονομικό όφελος.Το μεγάλο όμως όφελος για τους πολίτες και για το περιβάλλον θα προκύψει από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που υπολογίζεται έως και 60 % για πλήρη μόνωση μιας μονοκατοικίας.

14 ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκ. €, αφορά σε επιδοτήσεις για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες, που θα υποδεχθούν από ενεργειακό επιθεωρητή καιπεριλαμβάνει δύο υποπρογράμματα : Υποπρόγραμμα Α : Δάνεια με επιδότηση επιτοκίου Θα μπορούν να υποβάλλουν πρόταση οι ιδιοκτήτες κατοικιών, εφόσον το ατομικό δηλωθέν εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 30.000 € ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 50.000€. Υποπρόγραμμα Β : Απευθείας επιχορήγηση 30% επί του επιλέξιμου Π / Υ Θα μπορούν να υποβάλλουν πρόταση οι ιδιοκτήτες κατοικιών εφόσον το ατομικό δηλωθέν εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 € ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 25.000€.

15 Προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να μπορεί ένα ακίνητο να ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι οι εξής: Το ακίνητο πρέπει να βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.100 € / τ.μ. Το ακίνητο πρέπει να διαθέτει οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό στοιχείο Το ακίνητο πρέπει στην υφιστάμενη κατάστασή του να είναι ενεργειακής κλάσης Δ ή χαμηλότερα, και με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις να επιτυγχάνεται ενεργειακή αναβάθμιση κατά τουλάχιστον μία κατηγορία ή εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερη από το 30% της κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς

16 ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ Β' ➢ Αθανάσιος Μπουργανός ➢ Χρήστος Μπουρτζάλας ➢ Αθηνά Παπαδοπούλου ➢ Σοφία Νιάνιου ➢ Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος


Κατέβασμα ppt "ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Α)ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ – ΨΥΞΗΣ Β) ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΤΙΡΙΩΝ-ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ- ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ  ΤΑΞΗ:Β 3’  2 ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ  ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΠΛΑΚΑΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google