Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δίκτυα Επόμενης Γενιάς: Για τον Πολίτη και την Οικονομία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δίκτυα Επόμενης Γενιάς: Για τον Πολίτη και την Οικονομία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δίκτυα Επόμενης Γενιάς: Για τον Πολίτη και την Οικονομία
Δίκτυα Επόμενης Γενιάς: Για τον Πολίτη και την Οικονομία Χ. Μπούρας Καθηγητής, Τμήμα Μηχ. Η./Υ & Πληροφορικής, Παν. Πατρών, και Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

2 "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"
H Ιστορία των Υποδομών Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισε στην Ελλάδα η ανάπτυξη της υποδομής για το ηλεκτρικό ρεύμα Η μόνη χειροπιαστη ανάγκη που κάλυπτε τότε … ήταν ο φωτισμός Η προσπάθεια κράτησε χρόνια και στοίχισε πολύ ΑΛΛΑ ήταν αναγκαία Μετά ήρθε η μεγάλη πληθώρα συσκευών που χρησιμοποίησε αυτή την Υποδομή 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ" 2

3 "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"
H νέα Υποδομή Ποια είναι όμως σήμερα η ΝΕΑ Υποδομή; Ποιες ανάγκες/ συσκευές/ υπηρεσίες θα καλύψουν τώρα/ αύριο/ στο μέλλον; Η ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ - ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ ΤΩΡΑ ΓΡΗΓΟΡΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΑΥΡΙΟ HDTV ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ AKOMA ΚΑΛΑ 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ" 3

4 4 Μύθοι για τα δίκτυα πρόσβασης νέας γενιάς (1/4)
Μύθος 1: Το κόστος του FTTH είναι απαγορευτικό Νέες τεχνολογίες εγκατάστασης οπτικών καλωδίων Συρρίκνωση του κόστους οπτικής σύνδεσης ανά οικία Κάλυψη νοικοκυριών Το κόστος μπορεί να πέσει κάτω από € / οικία Επένδυση με ορίζοντα 30 ετών Οικονομικές παράμετροι Μειωμένο κόστος λειτουργίας Αξιοπιστία οπτικών συνδέσεων 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

5 4 Μύθοι για τα δίκτυα πρόσβασης νέας γενιάς (2/4)
Μύθος 2: Είναι σοφότερο αντί να κάνουμε άλματα, να ακολουθούμε τα βήματα των άλλων Χρήσιμη τακτική για άλλους τομείς της οικονομίας με βραδύτερους κύκλους ζωής Τεχνολογική υστέρηση 4 ετών στην εφαρμογή τεχνολογιών FTTH σημαίνει κατάταξη σε χώρες τρίτου κόσμου Ανυπολόγιστες συνέπειες σε κοινωνική και οικονομική ανέλιξη της χώρας Επιτακτική ανάγκη να μειώσουμε το χάσμα για να γίνουμε ανταγωνιστικοί 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

6 4 Μύθοι για τα δίκτυα πρόσβασης νέας γενιάς (3/4)
Μύθος 3:Η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να μείνει μια μικρή περιφερειακή χώρα, χωρίς ουσιαστικές δυνατότητες στην παγκόσμια κοινωνία της γνώσης Μπορεί να συμβεί μόνο εάν πεισθούμε εμείς για αυτό Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να δώσουν ώθηση σε «περιφερειακές» χώρες Το Διαδίκτυο έχει δώσει ανάσες ζωής σε πολλές «ξεγραμμένες» περιοχές Στόχος: Να φέρουμε τη χώρα μας πιο κοντά στο διεθνές Internet με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες και μικρότερο κόστος Προϋποθέσεις για ενεργό συμμετοχή πολιτών – επιχειρήσεων στην παγκόσμια κοινωνία της γνώσης Μπορούμε να ξαναγίνουμε εξαγωγέας καινοτόμων προϊόντων-υπηρεσιών προσελκύοντας παράλληλα ξένες επενδύσεις 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

7 4 Μύθοι για τα δίκτυα πρόσβασης νέας γενιάς (4/4)
Μύθος 4:Οι νέες διαδικτυακές τεχνολογίες είναι μόνο για τους μυημένους στις ΤΠΕ ΟΥΔΕΝ ΑΝΑΛΗΘΕΣΤΕΡΟΝ! Οι νέες εφαρμογές είναι πολύ πιο εύχρηστες και αξιόπιστες από παλαιότερες Για το λόγο αυτό έχουν πολλαπλασιαστεί οι χρήστες του Διαδικτύου σε όσες χώρες διαθέτουν προηγμένες διαδικτυακές υποδομές 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

8 Διεθνείς Ευρυζωνικές Πρωτοβουλίες
2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

9 Από την “εποχή του χαλκού” … στην “εποχή της ίνας” (1/2)
Κατάταξη Ιούνιος 2010 Πηγή: Fiber to the Home Council Σεπτέμβριος 2010 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

10 Από την “εποχή του χαλκού” … στην “εποχή της ίνας” (2/2)
2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

11 Ο ρόλος της ευρυζωνικότητας στην καταπολέμηση της ύφεσης (1/2)
Το μεγάλο στοίχημα σε αυτή την ύφεση δεν είναι για την χώρα απλά να αντέξει. Πρέπει να βγει δυνατότερη και πιο ανταγωνιστική με ανάπτυξη παραγωγικότητας. Η Κοινωνία της Γνώσης και οι τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας δίνουν αυτή την ευκαιρία αν αυτή η νέα υποδομή αναδυθεί και εξελιχθεί. Αυτό, βέβαια, πρέπει να γίνει μέσα από ένα μεγάλο Δημόσιο Πρόγραμμα Επένδυσης, αλλά να ενσωματωθεί σ’ ένα διαφορετικό τύπο Οικονομικής Διαχείρισης, που προβλέπει και επενδύει στην καινούρια υποδομή του 21ου αιώνα. Αυτή η παρέμβαση θα βοηθήσει την χώρα να αναδυθεί από την ύφεση, αν συνοδεύεται από κατάλληλη οικονομική πολιτική, και να διασφαλίζει ότι μετά από την ύφεση η χώρα είναι δυνατότερη, ανταγωνιστική και παραγωγική. 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

12 Ο ρόλος της ευρυζωνικότητας στην καταπολέμηση της ύφεσης (2/2)
Ένα τέτοιο έργο αντιπροσωπεύει μια επένδυση περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ανταγωνιστική υποδομή και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και κοινωνική συμμετοχή. Τα δίκτυα έρευνας και εκπαίδευσης που λειτουργούν ήδη στην χώρα μας δείχνουν ότι υπάρχουν τοπικές δυνάμεις που, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές μπορούν να σχεδιάσουν και να υποστηρίξουν ένα τέτοιο έργο. Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Ν. Κορέα , Γερμανία, Σιγκαπούρη, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Σουηδία, Γαλλία, οι ΗΠΑ είναι μερικές μόνο από τις χώρες που επενδύουν με στρατηγική σε αυτή την καινούρια υποδομή. 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

13 Δημιουργία Εργασίας (1/2)
Επενδύσεις σε ευρυζωνικές υποδομές θα έχουν μεγαλύτερες θετικές συνέπειες στις θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα βάζουν τις βάσεις για συνεχή παραγωγικότητα και καινοτομία Ειδικότερα επενδύσεις σε FTTH έργα υποδομής: Συνεισφέρουν σε σημαντική άμεση και έμμεση ανάπτυξη της αγοράς εργασίας και της εθνικής οικονομίας. Δημιουργούν ένα «φαινόμενο δικτύου» σε όλη την οικονομία που δημιουργεί πρόσθετες θέσεις εργασίας και Παρέχουν ένα θεμέλιο για μακροχρόνια οφέλη, συμπεριλαμβανομένων της εξοικονόμησης κόστους κυβερνήσεων, παραγωγικότητα σε όλη την οικονομία και βελτιωμένη ποιότητα ζωής για όλους 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

14 Δημιουργία Εργασίας (2/2)
Ουσιαστικά, αυτές οι επενδύσεις όχι μόνο μπορούν να παρέχουν μια σημαντική βραχυπρόθεσμη ώθηση στην εθνική οικονομία, μπορούν να βάλουν τις βάσεις για μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη, διεθνή ανταγωνιστικότητα και σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής. Οι επενδύσεις σε υποδομές FTTH θα δημιουργήσουν άμεσες, έμμεσες και Επαγόμενες θέσεις εργασίας Άμεσες θέσεις εργασίας είναι αυτές που δημιουργούνται ειδικά με καινούρια έξοδα (π.χ. οι εργάτες και οι τεχνικοί που προσλαμβάνονται να ανοίξουν τους χάνδακες για να τοποθετήσουν τους αγωγούς και τα οπτικά καλώδια) Έμμεσες θέσεις εργασίας είναι αυτές που δημιουργούνται για να παρέχουν τα υλικά και άλλες παροχές στην παραγωγή (π.χ. οι αγωγοί, οι μικροαγωγοί, καλώδια, ODFs κτλ.) Μια επένδυση 4 δισεκατομμυρίων ευρώ θα υποστηρίξει περίπου – καινούριες (διαμοιρασμένες στη διάρκεια του έργου) 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

15 Το φαινόμενο του δικτύου
Η αυξημένη απασχόληση της ευρυζωνικής υποδομής δημιουργεί ένα πολλαπλασιαστή του φαινομένου του δικτύου. Ο λόγος που η ευρυζωνικότητα από μόνη της αυξάνει την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, ωθεί ανοδικές επενδύσεις και συνεισφέρει στην δημιουργία νέων βιομηχανιών (π.χ. στον τομέα των υπηρεσιών) Το φαινόμενο του πολλαπλασιαστή του δικτύου μπορεί να υπερβεί το 1.0. Παρόλα αυτά, χρησιμοποιώντας ένα πιο συντηρητικό παράγοντα του 0,5 (στις άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας) προσδοκούμε το φαινόμενο του δικτύου να προσθέσει – περισσότερες θέσεις εργασίας σε ένα λίγο παραπάνω διάστημα (δηλ. μετά από το πέρας των έργων και της αυξημένης χρήσης της ευρυζωνικότητας) 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

16 "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"
Θέσεις εργασίας Θέσεις που δημιουργήθηκαν ή διατηρήθηκαν για ένα χρόνο από επένδυση 4 δισεκατομμυρίων ευρώ στο FFTH Άμεσες θέσεις εργασίας – Έμμεσες θέσεις εργασίας – «Επαγόμενες» θέσεις εργασίας – Το φαινόμενο του δικτύου – Συνολικές θέσεις εργασίας – (για ένα χρόνο) 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

17 Εργάτες και υπάλληλοι κατά την ανάπτυξη και αρχική λειτουργία
Εργάτες και υπάλληλοι κατά την ανάπτυξη και αρχική λειτουργία Χρόνια ←————→ ←——→ Άμεσες και Έμμεσες θέσεις εργασίας – (κατά τη διάρκεια 5χρονης ανάπτυξης) «Επαγόμενες θέσεις εργασίας» – Φαινόμενο Δικτύου – (για τα 3 πρώτα χρόνια της λειτουργίας) 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

18 "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"
Τα Δίκτυα Νέας Γενιάς… Θα βάλουν τη χώρα στην νέα ψηφιακή Εποχή Θα επηρεάσουν σημαντικά τη θέση της χώρας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι το οποίο διαμορφώνετε σήμερα Η καθυστέρηση στην ανάπτυξη μια τέτοιας υποδομής θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη θέση της Ελλάδας στη παγκόσμια οικονομία 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

19 ΔΝΓ και Πράσινη Ανάπτυξη
Πολλοί αναρωτιούνται: Γιατί να γίνονται επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς όταν χρειαζόμαστε επενδύσεις σε “πράσινες” τεχνολογίες; Τα Ευρυζωνικά Δίκτυα Νέας Γενιάς είναι Πράσινη Τεχνολογία! Είναι καταλυτής (enabler) για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας άλλων δυνατοτήτων 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

20 ΔΝΓ και Πράσινη Ανάπτυξη
Πράσινη ανάπτυξη στον ίδιο τον τομέα των ΔΝΓ Θετική επίδραση των ΔΝΓ στην Πράσινη Ανάπτυξη και άλλων τομέων Ωφελούμενοι τομείς ΤΠΕ Ενέργεια Μετακινήσεις Οι τομείς Ενέργειας Μεταφορών Κτιρίων είναι μεταξύ αυτών που συνεισφέρουν πιο πολύ στην παραγωγή και εκπομπή αερίων θερμοκηπίου 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

21 Η Ψηφιακή Ατζέντα για την Ευρώπη
Τα πεδία δράσης: Σφύζουσα ενιαία ψηφιακή αγορά Διαλειτουργικότητα και πρότυπα Εμπιστοσύνη και ασφάλεια Ταχεία και υπερταχεία πρόσβαση στο διαδίκτυο Έρευνα και καινοτομία Βελτίωση του ψηφιακού γραμματισμού, των δεξιοτήτων και της κοινωνικής ένταξης Οφέλη για την ευρωπαϊκή κοινωνία χάρη στη χρήση ΤΠΕ 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

22 "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"
ΔΝΓ και τομέας ΤΠΕ Πολλές υπηρεσίες του τομέα ΤΠΕ είναι διασπαρμένες σε πολλούς εξυπηρετητές που ο καθένας υποαξιοποιείται Μεγάλοι οργανισμοί/εταιρείες και ο δημόσιος τομέας μπορούν αν συγκεντρώσουν τις υπολογιστικές και αποθηκευτικές τους ανάγκες και να δημιουργήσουν ενεργειακά αποδοτικά υπολογιστικά κέντρα (Green Centres) Πολλοί λιγότεροι εξυπηρετητές – με χρήση τεχνικών virtualisation Ενεργειακά αποδοτικά συστήματα Ενεργειακά αποδοτικός κλιματισμός Μικρότεροι οργανισμοί/επιχειρήσεις και οι πολίτες μπορούν να “αναθέσουν” τις υπολογιστικές τους ανάγκες σε υπηρεσίες cloud Συσκευές χρήστη με σημαντικά μικρότερες ενεργειακές ανάγκες Τα παραπάνω γίνονται δυνατά μόνο μέσω των ΔΝΓ που επιτρέπουν την χωρίς καθυστερήσεις πρόσβαση στις υπολογιστικές και αποθηκευτικές υπηρεσίες ως αυτές να ήταν διαθέσιμες από τοπικό εξυπηρετητή 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

23 "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"
ΔΝΓ και Ενέργεια Οι πάροχοι σχεδιάζουν και δοκιμάζουν τη χρήση δικτύων νέας γενιάς για την παρακολούθηση, τη διαχείριση και τον έλεγχο της διανομής της ενέργειας Η διασύνδεση μεγάλων χρηστών με τα σημεία παραγωγής της ενέργειας επιτρέπει άμεση αναγνώριση των αναγκών σε ενέργεια και αξιόπιστη και αποδοτική διανομή Τα δίκτυα επικοινωνίας νέας γενιάς επιτρέπουν στο έξυπνα δίκτυα διανομής ενέργειας (smart grids) όχι μόνο να παρακολουθούν τη χρήση/ζήτηση της ενέργειας αλλά και την από απόσταση ρύθμισή της 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

24 "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"
ΔΝΓ και Ενέργεια Οι απλοί χρήστες ενέργειας (νοικοκυριά) μέσω των δικτύων νέας γενιάς μπορούν να: Έχουν άμεση πληροφόρηση για την κατανάλωσή που κάνουν και να προσαρμόζουν τη χρήση που κάνουν σε ενέργεια Ρυθμίζουν από απόσταση συσκευές που καταναλώνουν ενέργεια μειώνοντας τη χρήση αυτής Εκτιμώμενη μείωση εξόδων για τους καταναλωτές έως και 25% 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

25 "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"
ΔΝΓ και Ενέργεια Τα ΔΝΓ οδηγούν Μείωση της απαιτούμενης παραγωγής ενέργειας Χρήση της εξοικονομούμενης ενέργειας σε κάλυψη νέων αναγκών Μείωση ή/και ομαλοποίηση των εξάρσεων (peaks) στη ζήτηση ενέργειας Μείωση της ανάγκης για νέες υποδομές παραγωγης ενέργειας 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

26 "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"
ΔΝΓ και Μετακινήσεις Μείωση αναγκών μετακίνησης Εργασία από απόσταση (τηλε-εργασία) Τηλεδιασκέψεις υψηλής ευκρίνειας – Τηλε-παρουσία Τηλεϊατρική Απομακρυσμένη βοήθεια στο σπίτι κλπ. 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

27 "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"
ΔΝΓ και Μετακινήσεις Διαχείριση κυκλοφορίας Παρακολούθηση πραγματικών δεδομένων κυκλοφοριακών ροών Άμεση ενημέρωση εμπλεκομένων Συνεισφορά στην αποδοτικότερη κυκλοφορία των οχημάτων Διαχείριση στόλων μεταφορικών μέσων Smart logistics Παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο του στόλου των οχημάτων Δυνατότητα για άμεση ενημέρωση για ανακαθορισμό δρομολογίων και μεταφορών 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

28 ΔΝΓ και διαχείριση κτιρίων
Κτίρια – Έξυπνα κτίρια Απομακρυσμένη διαχείριση των κτιρίων και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

29 ΔΝΓ και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
Τα ΔΝΓ σε συνδυασμό με την απλοποίηση των διαδικασιών την ανάπτυξη υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, την εκκαθάριση και ενοποίηση των κρατικών αρχείων, την υιοθέτηση κάρτας πολίτη κλπ. 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

30 ΔΝΓ και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη αμεσότερη επικοινωνία μεταξύ υπηρειών την ταχύτερη (ακόμη και αυτόματη) διεκπεραίωση των υποθέσεων του πολίτη τη μετατόπιση του χώρου συναλλαγής από την κρατική υπηρεσία στο χώρο του πολίτη την εξοικονόμηση χρόνου τον περιορισμό της αδιαφάνειας τον περιορισμό της διαφθοράς 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

31 ΔΝΓ και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
Υπηρεσίες που απλοποιούνται / υποβοηθούνται / υποστηρίζονται Υποβολή αιτήσεων Έκδοση εγγράφων / βεβαιώσεων / πιστοποιητικών Μπορούν να στέλνονται αυτόματα στην υπηρεσία που τα απαιτεί Ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές Παρακολούθηση της πορείας των αιτημάτων Άμεση ηλεκτρονική ενημέρωση με την διεκπεραίωση του αιτήματος Παροχή πληροφοριών Επικοινωνία με τη δημόσια διοίκηση Βοήθεια στη χρήση των υπηρεσιών Παρακολούθηση και έλεγχος των πεπραγμένων της δημόσιας διοίκησης 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

32 "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"
ΔΝΓ και άλλοι τομείς Παρακολούθηση μολύνσεων και ρύπων Τα ΔΝΓ παίζουν πρωταρχικό ρόλο στη διασύνδεση των σημείων συγκέντρωσης μετρήσεων και της διακίνησής τους από και προς τα σημεία επεξεργασίας τους Άμεση αναγνώριση καταστροφών και απόκριση σε αυτές Δίκτυα αισθητήρψων και σταθμών βάσεων για την άμεση αναγνώριση καταστροφών Δίκτυα υποστήριξης των ενεργειών άμεσης απόκρισης σε αυτές 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

33 "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"
ΔΝΓ και άλλοι τομείς Μείωση της χρήσης χαρτιού Τα ΔΝΓ επιτρέπουν τη διακίνηση ηλεκτρονικών εγγράφων αντί φυσικών εγγράφων σε χαρτί, με ταχύτητα και αξιοπιστία, και μπορούν να συνεισφέρουν στην σημαντική μείωση του απαιτούμενου χαρτιού (αλλά και των χώρων αρχειοθέτησης) ειδικά αν εφαρμοστούν σε ευρεία κλίμακα π.χ ηλεκτρονική δημόσια διοίκηση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

34 Σκέψεις για ΔΝΓ στην Ελλάδα και την Πράσινη Ανάπτυξη
Στη χώρα μας συζητείται και σχεδιάζεται η υλοποίηση δικτύου FTTH που θα φτάνει σε ικανό αριθμό νοικοκυριών Η υλοποίηση ενός τέτοιου δικτύου μπορεί να συνδυασθεί με την υλοποίηση άλλων δικτύων υποδομής (π.χ, φυσικό αέριο, ύδρευση κλπ.) όπου αυτά υλοποιούνται ή αναβαθμίζονται για οικονομία Να τέτοιο δίκτυο θα επιφέρει σημαντικά οφέλη στην πράσινη ανάπτυξη στη χώρα μας, εάν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

35 Σκέψεις για ΔΝΓ στην Ελλάδα και την Πράσινη Ανάπτυξη
Επιπλέον η ύπαρξη στη χώρα μας οπτικών υποδομών μπορεί να επιτρέψει τη δημιουργία πρασίνων υπολογιστικών κέντρων, σε αποκεντρωμένα σημεία, και η δημιουργία cloud για την υποστήριξη των αναγκών της δημόσιας διοίκησης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Ενδεικτικά αναφέρεται η δυνατότητα υλοποίησης αυτών των πράσινων υπολογιστικών κοντά σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας για να εκμεταλλευτούν την άμεση πρόσβαση στην ενέργεια αλλά και τη δυνατότητα αποδοτικής ρύθμισης της θερμοκρασίας (π.χ. να γίνουν μέσα σε ορυχεία ή να απάγουν τη θερμοκρασία σε μεγάλη μάζα νερού) 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

36 "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"
Συμπεράσματα Τα Δίκτυα Νέας Γενιάς είναι βασική υποδομή για την Πράσινη Ανάπτυξη. Τα δίκτυα νέας γενιάς μπορούν να στηρίξουν την Πράσινη Ανάπτυξη στην, υπό των περιορισμό των μειωμένων εκπομπών αερίων, νέα οικονομία. Η εξελίξεις στην ευρυζωνική δικτύωση μπορεί να επιφέρουν τρόπους συνεισφοράς των ΔΝΓ στην Πράσινη Ανάπτυξη που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν σήμερα 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"

37 "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"
Ευχαριστώ πολύ! Χ. Μπούρας Καθηγητής, Τμήμα Μηχ. Η./Υ & Πληροφορικής, Παν. Πατρών, και Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών 2η Ημερίδα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ"


Κατέβασμα ppt "Δίκτυα Επόμενης Γενιάς: Για τον Πολίτη και την Οικονομία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google