Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Μάθημα:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Μάθημα:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Μάθημα: Διοίκηση Επιχειρήσεων Διδάσκων: Δρ. Ι. Χαραλαμπίδης Τίτλος Εργασίας: «Ανάλυση Περιβάλλοντος των Επιχειρήσεων Κρασιού ‘Μπουτάρη’ και ‘New Zealand Wine Company Limited’» Επιμέλεια: Βογιατζόγλου Ευτέρπη, icsdm Δημακοπούλου Ελευθερία, icsdm Ευαγγέλου Ευθύμιος, icsdm Σάμος, Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

2 Κλάδος Οινοποιίας - Προϊόντα Η ταξινόμηση του κλάδου στατιστικά Ο κλάδος της οινοποιίας σύμφωνα με τη στατιστική ταξινόμηση της ΕΣΥΕ (Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας) υπάγεται στον υποκλάδο 159.3, ο οποίος περιλαμβάνεται στον κλάδο 159 – Ποτοποιία. Ο κλάδος οινοποιίας και τα προϊόντα του  Στην χώρα μας η αμπελοκαλλιέργεια καταλαμβάνει 1,3 εκατομμύρια στρέμματα, από τα οποία το 48% περίπου κατέχει η οινάμπελος.  Στις μέρες μας καλλιεργούνται στην Ελλάδα πολλές ποικιλίες, εκ των οποίων οι πιο πολλές είναι γηγενείς, δηλαδή η καταγωγή τους σε ορισμένες περιοχές προέρχεται από τα βάθη των αιώνων.  Η μεγάλη αυτή ποικιλία οιναμπέλων δίνει πληθώρα κρασιών, τα οποία έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, και με βάση αυτά διακρίνονται ανάλογα με το χρώμα, την γλυκύτητα, την περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα, κ.α.

3 Ο κλάδος οινοποιίας και τα προϊόντα του Σχήμα 1.1. Τύποι οίνων Πηγή: Ροδόπουλος, Γ., & Νικολουδάκης, Δ., 2006, σελ. 7

4 Δομή εισαγωγών & εξαγωγών κρασιού στην Ελλάδα 2010 & 2011 (Πηγή ΚΕΟΣΟΕ)

5 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗ  ΄Ετος ίδρυσης 1879 με την παραγωγή του’’Νάουσας Μπουτάρη’’  1930:επέκταση προς Αυστρία, Ουγγαρία και Αίγυπτο  1978:δημιουργία υπερσύγχρονου οινοποιείου – εμφιαλωτηρίου  1984:επέκταση στον τομέα των τροφίμων  1987:εισαγωγή στο Χρηματιστήριο  1990 και μετά επεκτείνεται στο χώρο των ποτών με την εξαγορά της ‘’Καμπάς’’,στο χώρο της μπύρας και του νερού  1994:δημιουργία του ομίλου Μπουτάρη  1996:συνεργασία με το Γαλλικό οίκο Veuve Clicquot Ponsardin  Συνεργασίες με ξένους οίκους κρασιών Antinori,Montes Chile  2000:αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου  2002:συνεργασία με την ζυθοποιία SCOTTISH & NEWCASTLE Ltd

6 Σήμερα…  Ο όμιλος Μπουτάρη έχει 6 θυγατρικές εταιρείες στους τομείς των ποτών και των τροφίμων  Έχει κάνει επενδύσεις σε αμπελώνες, οινοποιεία, εξοπλισμό καθώς επίσης και στον οινοτουρισμό  Εξαγόρασε το οινοποιείο Domaine de Mayrac που περιβάλλεται από αμπελώνες στη Νότιο Γαλλία  Έχει 6 οινοποιεία και ένα κτήμα: Νάουσσα, Γουμένισσα, Μαντίνεια, Σαντορίνη, Κρήτη, Γαλλία και κτήμα Μάτσα  Κατέχει 370 διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο  Κάνει εξαγωγές σε 25 χώρες  Παράγει 13 λευκά, 3 ροζέ,16 κόκκινα, 2 γλυκά, πειραματικά κρασιά, έχει παλιές σοδιές κρασιών καθώς και οινοθυρίδες

7 Ταυτότητα εταιρείας ‘New Zealand Wine Company Limited’  Η εταιρεία ‘New Zealand Wine Company Limited’ (πρώην Grove Mill Wine Company Limited) είναι μια ολοκληρωμένη εταιρεία κρασιού που εμπλέκεται στην καλλιέργεια σταφυλιών, την οινοποίηση και την εμφιάλωση, καθώς και στο μάρκετινγκ και τις πωλήσεις στη Νέα Ζηλανδία και στις εξαγωγικές αγορές  Η κύρια εταιρεία λειτουργίας είναι η NZWC με τρεις εξ’ ολοκλήρου θυγατρικές εταιρείες  Η Grove Mill Wine Company Limited ιδρύθηκε το 1988 και άλλαξε το όνομά της στις 17 Ιουνίου 2002  Αύξηση της ικανότητας μεταποίησης σε τόνους κατά την περίοδο

8 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ (1/4) ΠΕΛΑΤΕΣ  25 χώρες του εξωτερικού τις οποίες προμηθεύει  Αντιπρόσωποι χονδρικής  Μεγάλες αλυσίδες super market  Κάβες  Λιανικοί πελάτες

9 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ (2/4) ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ Η εταιρεία Μπουτάρη :  Έχει στραφεί στην αμπελουργία με σκοπό να προμηθεύονται τα οινοποιεία της, τις δικές της πρώτες ύλες- κρασοστάφυλλα  Έχει οινολογική μονάδα με 12 αξιόλογους οινολόγους-γεωπόνους- αμπελουργούς που είναι αρμόδιοι για αυτή τη δουλειά  Οι αμπελώνες της καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις με χαρακτηριστικό παράδειγμα το οινοποιείο στη Νότια Γαλλία που περιβάλλεται από 700 στρέμματα THE NEW ZEALAND WINE COMPANY:  Ανέπτυξε την υποδομή παραγωγής οινοποιείο, διατηρώντας παράλληλα και τη βελτίωση των ισχυουσών προδιαγραφών ποιότητας, της ασφάλειας και του περιβάλλοντος  Τα σταφύλια της προέρχονται κατά 70% από μισθωμένους αμπελώνες και το υπόλοιπο 40% από ένα πλαίσιο σύμβασης με αμπελουργούς

10 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ (3/4) ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ «ΜΠΟΥΤΑΡΗ» Στην Ελλάδα οι διανομείς είναι  τα super market  οι κάβες  οι χώροι εστίασης  χονδρέμποροι Στο εξωτερικό υπάρχουν συνολικά 65 διανομείς σε 25 χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό να καταλαμβάνει η Γερμανία (46.2%) ΑΛΒΑΝΙΑ,ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ,ΑΥΣΤΡΙΑ,ΒΕΛΓΙΟ, ΒΡΑΖΙΛΙΑ,ΚΑΝΑΔΑΣ,ΚΥΠΡΟΣ,ΤΣΕΧΙΑ,ΔΑΝΙΑ, ΕΣΘΟΝΙΑ,ΦΙΛΑΝΔΙΑ,ΓΑΛΛΙΑ,ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ,ΟΥΓΓΑΡΙΑ,ΙΤΑΛΙΑ, ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ,ΠΟΛΩΝΙΑ,ΣΕΡΒΙΑ,ΙΣΠΑΝΙΑ, ΣΟΥΗΔΙΑ,ΕΛΒΕΤΙΑ,ΤΟΥΡΚΙΑ,ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ,ΗΠΑ.

11 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ (3/4) ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ‘THE NEW ZEALAND WINE COMPANY’  Εγχώρια διανομή γίνεται από Ανεξάρτητη NZ Liquor Limited για την Mill Grove Οι κύριες εξαγωγικές αγορές παραμένουν το Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, νέες αγορές στην Ευρώπη (Γερμανία, Σουηδία, Δανία και Βέλγιο), στην Αμερική (Καναδάς, Μπαρμπάντος και Βραζιλία), στην Ασία (Ταϊλάνδη, το Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία) και στην περιοχή του Ειρηνικού (Φίτζι κυρίως).

12 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ (4/4) ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες εταιρείες κρασιού που ανταγωνίζονται την Μπουτάρη. Για το 2009 έχουμε:. Εταιρεία Κύκλος εργασιών Μπουτάρης Τσάνταλη Κουρτάκης Μαλαματίνας INO CAVINO ΕΥΒΟΪΚΗ Κτήμα Λαζαρίδη Κτήματα Χατζημιχάλη ΑΧΑΪΑ CLAUSS

13 ΔΥΝΑΜΕΙΣ PORTER ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ – ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ – ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ - ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ  Πίεση από πανίσχυρες επιχειρήσεις του εξωτερικού κυρίως από τις ‘’Νέες Χώρες’’ δηλαδή την Αργεντινή, Χιλή, Αυστραλία, ΗΠΑ και Νότιο Αφρική λόγω των μεγάλων αμπελουργικών εκτάσεων και των οικονομιών κλίμακας που επιτυγχάνουν  Εισροή φθηνών εισαγώμενων κρασιών  Ανάδειξη νέας κατηγορίας μικρών παραγωγών, με δικά τους κτήματα, προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό και ποιοτικά προϊόντα  Ο ανταγωνισμός χαρακτηρίζεται έντονος καθώς δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός παραγωγικών επιχειρήσεων και ένας μικρός αριθμός εισαγωγικών Υπάρχει υπερπροσφορά τόσο στον όγκο προϊόντων όσο και στο πλήθος προσφερόμενων ετικετών κρασιού

14 Διαπραγματευτική Δύναμη των Προμηθευτών  Αυτοί που προμηθεύουν την α’ ύλη: Περιορισμένη διαπραγματευτική δύναμη σε σχέση με τις οινοβιομηχανίες.  Αυτοί που προμηθεύουν τις επιχειρήσεις με γυάλινες φιάλες : Μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη μιας και ο αριθμός επιχειρήσεων υαλουργίας στην Ελλάδα είναι μικρός.  Όσον αφορά τους υπόλοιπους προμηθευτές : Μικρή διαπραγματευτική δύναμη, αφού υπάρχουν αρκετές τέτοιες επιχειρήσεις και ανταγωνίζεται η μία την άλλη.

15 Απειλή από Υποκατάστατα Προϊόντα ή Υπηρεσίες  Η κατανάλωση του κρασιού χαρακτηρίζεται από την εποχικότητα. Τα υποκατάστατα προϊόντα να επηρεάζουν περισσότερο τη ζήτηση του κρασιού τους καλοκαιρινούς μήνες. Το καλοκαίρι αυξάνεται περισσότερο η ζήτηση της μπύρας και του ούζου, τα οποία είναι οι κύριοι ανταγωνιστές του κρασιού.  Διπλασιασμός εισαγωγών φτηνού, χύμα κρασιού τα οποία διοχετεύονται στην εσωτερική αγορά σαν «Ελληνικό κρασί» ακόμα και από τα περίπτερα μέσα σε φιάλες PVC νερού!

16 Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΑΣΤΩΝ…  Οι χονδρέμποροι: Μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη έχουν οι χονδρέμποροι καθώς αναλαμβάνουν την διακίνηση των προϊόντων σε πολλά σημεία πώλησης.  Τα σούπερ μάρκετ Cash & Carry: Μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη διαθέτουν και λόγω της αναγνωρισιμότητας που έχουν και λόγω των ανταγωνιστικών τιμών.  Οι κάβες και οι χώροι εστίασης: Διαθέτουν και αυτές διαπραγματευτική δύναμη η οποία όμως είναι περιορισμένη.  Οι ιδιώτες καταναλωτές: Δεν έχουν κάποια ουσιαστική διαπραγματευτική δύναμη.

17 ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ  Αυτοματοποίηση των διεργασιών  Επιπτώσεις από την ανάπτυξη υποκτατάστατων προιόντων  Βελτίωση μεθόδων παραγωγής και μηχανολογικού εξοπλισμού  Τεχνολογικό υπόβαθρο στις μονάδες παραγωγής κρασιού. Βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας Αύξηση κερδών  Καθήλωση της εγχώριας ζήτησης στα φθηνά, χύμα κρασιών εξ αιτίας των υψηλών τιμών των ποιοτικών κρασιών  Ανοδικές τάσεις των εξαγωγών ελληνικών ποιοτικών κρασιών σε βάρος των εξαγωγών χύμα.

18 ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΟΜΙΚΟ/ΠΟΛΙΤΙΚΟ - ΔΙΕΘΝΕΣ  Η «έκρηξη» των εισαγωγών φτηνών κρασιών το 2011 (ένα λίτρο Ισπανικού κρασιού στοίχιζε λιγότερο από μισό Ευρώ σε σύγκριση με ένα λίτρο ελληνικού κρασιού το οποίο στοίχιζε, ανάλογα με την ποικιλία, την οινοποίηση και τα χρόνια παλαίωσης ασύγκριτα ακριβότερα) οφείλεται στην περσινή καταστροφή της εγχώριας παραγωγής που έφθασε μόλις το 30% μιας κανονικής χρονιάς.  Η φετινή εικόνα έχει αντιστραφεί πλήρως με αποτέλεσμα το 2012 να αναμένεται πολύ σημαντική μείωση των εισαγωγών χύμα κρασιού.  Αλλαγές στους νόμους και διάφορες ρυθμίσεις που κάνει η κάθε κυβέρνηση επηρεάζουν άμεσα και τις επιχειρήσεις.  Φόροι,συναλλαγματικοί έλεγχοι,ιδιωτικοποιήσεις,νομοθεσία για την απασχόληση.  Οι στόχοι θα πρέπει να είναι : a.Η εισαγωγή απλών και αποτελεσματικών κανόνων για όλες τις χώρες της Ε.Ε. b.Η εισαγωγή ενός “status quo” το οποίο θα προστατεύει την παραδοσιακή εθνική κουλτούρα οινοκαλλιέργειας.

19 ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ/ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ - ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ  Ο κύριος όγκος των εξαγωγών ελληνικών κρασιών κατευθύνθηκε στην Γερμανία, στην Γαλλία και στις ΗΠΑ, με ποσοστό 63,89% το 2011 έναντι 66,71% το 2010 ενώ το υπόλοιπο εξήχθη σε 32 χώρες του κόσμου (Ευρώπης, Ασίας, Ωκεανίας και Βόρειας ή Νότιας Αμερικής)  55% πληθυσμού που πίνουν κρασί είναι ηλικίας>65 ετών και κυρίως γυναίκες οπότε η δημογραφική κατανομή της κατανάλωσης είναι απειλή  Αύξηση κατανάλωσης σε γιορτινές περιόδους λόγω στροφής στην μεσογειακή διατροφή Επιρροή από κλιματολογικές συνθήκες: Έντονες βροχωπτώσεις => εμφάνιση ασθενειών όπως ο περονόσπορος Έντονη ξηρασία=>ποιοτικό κρασί αλλά μικρές ποσότητες σταφυλιών

20 ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ vs NEW ZEALAND WINE COMPANY Ενώ ο Μπουτάρης… Καθαρά κέρδη προ φόρων € 2007 : : : : : Πέρασε μια περίοδο ισχυρού προβληματισμού με την απώλεια σημαντικού κύκλου εργασιών μεταξύ των ετών 2009 και Από το 2011 και μετά οι πωλήσεις αυξάνονται και υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης. Η NEW ZEALAND WINE COMPANY… Η εταιρεία έχει συνεχή ανοδική πορεία πωλήσεων ξεπερνώντας κάθε χρόνο τα προηγούμενα ρεκόρ της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι για το έτος 2010 παρουσιάζει κέρδη περίπου ευρώ.

21 SWOT ΑΝΑΛΥΣΗ : Σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης Οινοποιίας στην Ελλάδα S : Strengths ( Δυνατά σημεία ) Εσωτερικό περιβάλλον W : Weaknesses ( Αδυναμίες ) O : Opportunities ( Ευκαιρίες ) Εξωτερικό περιβάλλον T : Threats ( Απειλές ) Διαφοροποίηση ως προς το βαθμό ελέγχου της διοίκησης πάνω σε αυτά τα 4 στοιχεία

22 SWOT ΑΝΑΛΥΣΗ : Σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης Οινοποιίας στην Ελλάδα ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ Μακραίωνη παράδοση παραγωγής κρασιού και εξοικείωση των καταναλωτών με το προϊόν. Ευεργετικές ιδιότητες. Αναβαθμισμένη και αναγνωρισμένη η ποιότητα του ελληνικού κρασιού τα τελευταία χρόνια. Το ελληνικό περιβάλλον ευνοεί την παραγωγή κρασιού (ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες). ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ Κατακερματισμός της εγχώριας αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης. Έλλειψη οργάνωσης της παραγωγής και της διάθεσης των προϊόντων Ελλιπής στρατηγική προώθησης του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό. Υψηλή τιμολόγηση των εμφιαλωμένων κρασιών στους χώρους εστίασης. Υψηλό κόστος παραγωγής εξαιτίας έλλειψης οικονομιών κλίμακας. ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού π.χ οινοτουρισμός. Δυνατότητα επιμήκυνσης τουριστικής περιόδου. Διείσδυση σε νέες αγορές (Κίνα, Ρωσία, Ινδία). Επένδυση στην ποιότητα και στην έρευνα. ΑΠΕΙΛΕΣ Η έλλειψη ρευστότητας στις επιχειρήσεις του κλάδου. Η αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες. Ο έντονος ανταγωνισμός που υπάρχει στο εξωτερικό από τα κρασιά των «Νέων Χωρών». Στρέβλωση ανταγωνισμού εξαιτίας του παραεμπορίου και της ανεξέλεγκτης διακίνησης του χύμα κρασιού.

23 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ !!!  Η οικονομική κρίση, επηρεάζει αρνητικά όπως είναι φυσικό, την ελληνική οινοβιομηχανία.  Την τελευταία πενταετία, επιδεινώθηκαν οι οικονομικοί δείκτες του κλάδου της ελληνικής οινοποιίας ο οποίος επηρεάζεται αρνητικά από την συνεχιζόμενη ένταση της ύφεσης και της οικονομικής κρίσης. Εξαιρέσεις βέβαια υπάρχουν και μάλιστα φωτεινές!  Η συρρίκνωση της καταναλωτικής ζήτησης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οδήγησε στην περαιτέρω υποχώρηση των πωλήσεων ελληνικών κρασιών στην εσωτερική αγορά (Σούπερ Μάρκετ και «κρύα αγορά») -κυρίως στην κατηγορία των «ακριβών» κρασιών που ήδη μείωσαν (και μειώνουν) σημαντικά τις τιμές τους.

24 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ !!!


Κατέβασμα ppt "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Μάθημα:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google