Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 1 Χ. Ι. Μπούρας Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών & ΕΑΙΤΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 1 Χ. Ι. Μπούρας Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών & ΕΑΙΤΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 1 Χ. Ι. Μπούρας Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών & ΕΑΙΤΥ email: bouras@cti.gr bouras@cti.gr http://ru6.cti.gr/bouras Δημόσιες Υποδομές στη Ψηφιακή Εποχή : Διεθνείς τάσεις και η Ελληνική πραγματικότητα

2 2 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009  Μετά τον 2 ο Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισε στην Ελλάδα η ανάπτυξη της υποδομής για το ηλεκτρικό ρεύμα  Η μόνη χειροπιαστη ανάγκη που κάλυπτε τότε … ήταν ο φωτισμός  Η προσπάθεια κράτησε χρόνια και στοίχισε πολύ ΑΛΛΑ ήταν αναγκαία  Μετά ήρθε η μεγάλη πληθώρα συσκευών που χρησιμοποίησε αυτή την Υποδομή H Ιστορία των Υποδομών

3 3 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009  Ποια είναι όμως σήμερα η ΝΕΑ Υποδομή;  Ποιες ανάγκες/ συσκευές/ υπηρεσίες θα καλύψουν τώρα/ αύριο/ στο μέλλον;  Η ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ - ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ  ΤΩΡΑ ΓΡΗΓΟΡΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ  ΑΥΡΙΟ HDTV  ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ AKOMA ΚΑΛΑ H νέα Υποδομή

4 4 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Παράγοντες Ανάπτυξης Ευρυζωνικότητας  Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας:  Το ρυθμιστικό πλαίσιο  Οι δομικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στις αγορές των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τεχνολογιών  Οι αλλαγές των ευρυζωνικών υπηρεσιών και της χρήσης τους  Οι τεχνολογικές εξελίξεις  Η ανάγκη των χρηστών για γρηγορότερη πρόσβαση στο περιεχόμενο  Το κόστος  Η ψηφιακή ετοιμότητα (e-readiness) και γενικότερο το τεχνολογικό επίπεδο μιας χώρας

5 5 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Στρατηγικές και πολιτικές (1/9)  Πορτογαλία  Χρηματοδότηση από την κυβέρνηση με στόχο ευρυζωνική διείσδυση στο 50% των κατοικιών μέχρι το 2010.  Πολωνία  Δράσεις για Ενίσχυση του ανταγωνισμού, Προστασία του καταναλωτή, Δημιουργία νέων προϊόντων και τεχνολογιών, Μείωση τιμών, Αύξηση διαθεσιμότητας υπηρεσιών και προσέλκυση επενδύσεων και Προαγωγή της Πολωνίας ως χώρα φιλική στις Επενδύσεις.  Νορβηγία  Δράσεις για αποδέσμευσης του τοπικού βρόγχου, εξασφάλιση ανταγωνισμό στο επίπεδο της υποδομής μακροπρόθεσμα.  Νέα Ζηλανδία  Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας - πέρα από τα ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία θα επενδυθούν - σκοπεύει να επενδύσει NZ$1.5δις για την υλοποίηση ενός δικτύου οπτικών ινών βασισμένου στην τεχνολογία FTTP (Fibre-To-The-Premises) το οποίο θα καλύπτει το 75% της χώρας.

6 6 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Στρατηγικές και πολιτικές (2/9)  Νότιος Κορέα  Μέσο – μακρό πλάνο για την δημιουργία τηλεπικοινωνιακού δικτύου για την ανάπτυξη του Ultra Broadband δίκτυο σύγκλισης - Ultra Broadband Convergence Network (UBcN) με ταχύτητες 1Gbps για ενσύρματες συνδέσεις και 10 Mbps για ασύρματες συνδέσεις.  Ουγγαρία  Δράσεις για πιο απλό, πιο φθηνό και ταχύτερο LLU, για φθηνότερη ADSL πρόσβαση, για προώθηση του ανταγωνισμούς σε επίπεδο υποδομής, για την χοντρική πώληση αυτόνομης DSL υπηρεσίας υποχρεωτικά.  Ολλανδία  Δημιουργία κανονιστικού πλαισίου για την ενθάρρυνση επενδύσεων σε δίκτυα FTTH τα οποία θα καλύπτουν όλη την χώρα.  Φιλανδία  Η κυβέρνηση της Φιλανδίας σκοπεύει να επενδύσει μέχρι EUR66 εκατομμύρια ως τμήμα των σχεδίων για να αυξήσει την ευρυζωνική κάλυψη υψηλής ταχύτητας σε ολόκληρη τη χώρα.

7 7 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Στρατηγικές και πολιτικές (3/9)  Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής  Χρηματοδότηση από την κυβέρνηση 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια και εγγυήσεις δανείων για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών σε ομοσπονδιακό επίπεδο.  Ελλάδα  Στρατηγική για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες 2008-2013 που προβλέπει την ανάπτυξη ενός "ανοιχτού παθητικού δικτύου", το οποίο θα παρέχει οπτική ίνα σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και 50 ακόμη πόλεις της Ελλάδας. Το έργο θα στοιχίσει 2,1 δισ. ευρώ.  Αυστραλία  Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ένα FTTP έργο της τάξης των A$43bn για να τροφοδοτήσουν με FFTP το 90% των κτιρίων της Αυστραλίας.  Σουηδία  Δράσεις για χρηματοδότηση υποδομών από την κυβέρνηση, κανονιστικά πλαίσια για τον κυρίαρχο πάροχο και κανονιστικά πλαίσια για υποδομές οπτικών ινών.

8 8 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Στρατηγικές και πολιτικές (4/9)  Καναδάς  Ως τμήμα του Economic Action Plan του Καναδά, δίνονται στην Industry Canada 225 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε 3 χρόνια (ξεκινώντας από το 2009) για την ανάπτυξη και εφαρμογή της στρατηγικής επέκτασης της ευρυζωνικής κάλυψης σε όσο το δυνατόν περισσότερα μη-εξυπηρετούμενα ή υπό-εξυπηρετούμενα νοικοκυριά.  Κροατία  Η στρατηγική της Κροατικής κυβέρνησης έχει ως στόχο την παροχή της δυνατότητας στους πολίτες να λαμβάνουν περιοδικά πληροφορίες και έτσι να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία μέσα από ένα δικτυωμένο σύστημα πληροφοριών.  Ιταλία  Δημιουργία ενός φορέα, υποστηριζόμενου από το κράτος, ο οποίος θα αναπτύξει δίκτυο υψηλής ταχύτητας. Στα σχέδια της εταιρίας συμπεριλαμβάνεται η επένδυση 700 εκατομμυρίων ευρώ για ένα δίκτυο οπτικών ινών, μέσα σε τρία έτη. Το ποσό αυτό ενδέχεται να αυξηθεί σε 5 με 6 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2016.

9 9 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Στρατηγικές και πολιτικές (5/9)  Ισλανδία  Η κυβέρνηση της Ισλανδίας κατέστρωσε την γραμμή πολιτικής 2008-2012 σχετικά με την κοινωνία της πληροφορίας, γνωστή ως e-nation που δημοσιεύθηκε το Μάιο 2008.  Ισπανία  Το Νοέμβριο 2005, ξεκίνησε το πρόγραμμα “PLAN AVANZA” (2006-2010), ως ανταπόκριση στο "i2010 – A European Information Society for growth and employment". Το πρόγραμμα αυτό, αφορούσε την Ανάπτυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας και την Σύγκλιση με την Ευρώπη και μεταξύ αυτόνομων περιοχών και πόλεων.  Kύπρος  Στόχος της Κοινωνίας της Πληροφορίας στην Κύπρο είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω της δυνατότητας χρήσης των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) από όλους τους πολίτες  Λετονία  Η Λετονία, το 2006, σύνταξε στρατηγική για την ένταξη της χώρας στην Κοινωνία της Πληροφορίας για το διάστημα 2006-2013. Σύμφωνα με την στρατηγική αυτή, θεωρείται απαραίτητη η εκτεταμένη χρήση Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην δημόσια διοίκηση, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας στις ΤΠΕ.

10 10 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Στρατηγικές και πολιτικές (6/9)  Λιθουανία  Η ευρυζωνική στρατηγική της Λιθουανίας για το 2005-2010 συντάχθηκε κατά την εφαρμογή του άρθρου 5(3) του νόμου της Δημοκρατίας της Λιθουανίας για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους της στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 28ης Φεβρουαρίου 2000, το eEurope 2005, την αναπροσαρμογή του eEurope 2005 καθώς επίσης και άλλων νομικών πράξεων της Λιθουανίας και των παγκόσμιων αλλαγών σύγκλισης στον τομέα της Κοινωνίας της Πληροφορίας.  Λουξεμβούργο  Το γενικό σχέδιο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του Λουξεμβούργου αναφέρει τους παρακάτω στόχους σχετικά με την ευρυζωνικότητα και τις ηλεκτρονικές υποδομές και υπηρεσίες: 100% ευρυζωνική κάλυψη, Διαδικτυακή πρόσβαση στον καθένα, Αναβάθμιση των δεξιοτήτων χρήσης ΤΠΕ μέσω κατάρτισης και εκπαίδευσης και Δημιουργία δικτυακών τόπων προσβάσιμων από όλους  Μάλτα  Η εθνική στρατηγική της Μάλτας για τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για το 2008-2010 αποκαλείται «The Smart Island Strategy». Οι βασικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι: (α) ο εντοπισμός και η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος, (β) η επιτυχημένη εφαρμογή των τεχνολογιών για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, και (γ) η πιεστική ανάγκη να παραμείνει η Μάλτα πρωτοπόρα χώρα στη χρήση ΤΠΕ.

11 11 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Στρατηγικές και πολιτικές (7/9)  Μεγάλη Βρετανία  Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας δημοσίευσε το σχέδιο δράσης (Britain's Digital Future) για την Βρετανική Ψηφιακή Οικονομία την 16 η Ιουνίου 2009. Βασικές παραδοχές του πλάνου είναι: Η ψηφιακή οικονομία αποτελεί κεντρικό στοιχείο για την ενδυνάμωση και την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και Οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές είναι απαραίτητες για την μελλοντική οικονομική ανάπτυξη.  Βέλγιο  Η Βελγική Πλατφόρμα Ευρυζωνικότητας (Belgian Broadband Platform) είναι ένας μη- κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος προωθεί την ευρυζωνική δικτύωση στο Βέλγιο. Το πεδίο ενδιαφέροντος εμπεριέχει όλες τις διαστάσεις των ευρυζωνικών δικτυακών υπηρεσιών και τεχνολογιών, τόσο στον ενσύρματο όσο και στον ασύρματο τομέα.  Αυστρία  Η στρατηγική της Αυστρίας για την ευρυζωνικότητα υποστηρίζει τις επενδύσεις από τους ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών σε περιοχές χωρίς ευρυζωνικές συνδέσεις.

12 12 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Στρατηγικές και πολιτικές (8/9)  Γαλλία  Το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας και γενικότερα της ψηφιακής οικονομίας ονομάζεται «Ψηφιακή Γαλλία 2012» (Digital France 2012). Αυτό το σχέδιο δράσης αποσκοπεί στο να τοποθετήσει τη Γαλλία μεταξύ των πρωτοπόρων χωρών στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών.  Βουλγαρία  Τον Απρίλιο του 2009, το SAITC (State agency for information technology and communications, policy in ICT) πρότεινε προς ψήφιση από το συμβούλιο των υπουργών το Εθνικό Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη Ευρυζωνικής Πρόσβασης (National Program for Broadband Access Development).  Ρουμανία  Η ρυθμιστική αρχή της Ρουμανίας (ANCOM) έχει σχεδιάσει μια στρατηγική για το διάστημα 2007- 2010 για της ηλεκτρονικές επικοινωνίες στην χώρα. Στόχος της στρατηγικής αυτής είναι η αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων τις οποίες αντιμετωπίζει η χώρα.  Σιγκαπούρη  Η πολιτική της Σιγκαπούρης για την ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων νέας γενεάς βασισμένη σε FTTx τεχνολογία χαρακτηρίζεται πρωτοπόρος και στηρίζεται στον δομικό διαχωρισμός της παθητικής υποδομής – επίπεδο 1 - (NetCo χαρακτηρίζεται o φορέας/εταιρία που δημιουργεί την παθητική υποδομή) και της λειτουργίας του δικτύου – επίπεδα 2 (OpCo χαρακτηρίζεται o φορέας/εταιρία που λειτουργεί το δίκτυο).

13 13 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Στρατηγικές και πολιτικές (9/9)  Σλοβακία  Η εθνική στρατηγική της Σλοβακίας για την ευρυζωνική πρόσβαση και τις υπηρεσίες της κοινωνίας της πληροφορίας ορίζει τους στόχους και τις διαδικασίες για την μελλοντική ανάπτυξη και τα συγκεκριμένα μέτρα υποστήριξης. Ο βασικός στόχος της στρατηγικής είναι να επιτευχθεί το επίπεδο των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών στην Σλοβακία στα επόμενα 5 έως 8 έτη.  Σλοβενία  Η Σλοβενία έχει ορίσει μια στρατηγική με τον τίτλο «Ευρυζωνικότητα για όλους» ώστε να δοθεί ώθηση στην ευρυζωνική πρόσβαση για όλους τους πολίτες. Η στρατηγική αυτή βρίσκεται σε σύμπνοια με την στρατηγική της Σλοβενία για την ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορίας (si2010) του 2007 καθώς και με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης i2010.  Τσεχία  Η ευρυζωνική στρατηγική της Τσεχίας εκδόθηκε από την κυβέρνηση της Τσεχίας και περιέχει τα κρατικά μέτρα και τις διαδικασίες για το θέμα της ευρυζωνικότητας. Ο στόχος του είναι να υποστηρίξει την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας συντηρώντας ταυτόχρονα τις αρχές οικονομίας της αγοράς

14 14 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Βέλτιστες Πρακτικές (1/9)  Ψηφιακή κοινότητα Κεντρικής Ελλάδας  - Κοινοπραξία 11 Δήμων  Περιφερειακό σχήμα Κρήτης  - Κοινοπραξία 6 Δήμων που διαθέτει και διαχειρίζεται τις παθητικές υποδομές  Kenniswijk  - Η συμμετοχή του δημόσιου φορέα εκτείνεται στα 3 επίπεδα (παθητική υποδομή, ενεργή υποδομή, υπηρεσιών)  - Ανοικτό δίκτυο, που λειτουργεί με τους ίδιους όρους για κάθε πάροχο υπηρεσιών  - Χρηματοδότηση: Το έργο χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους.  Amsterdam  - Δήμος: χρηματοδότησε το 20% του έργου και έχει στη δικαιοδοσία του το παθητικό τμήμα του δικτύου, τις ίνες  - ΒΒNet: διαχείριση του δικτύου, θα παρέχει την ενεργό υποδομή καθώς και υπηρεσίες  - Άλλοι πάροχοι υπηρεσιών: θα έχουν την δυνατότητα ενοικίασης πρόσβασης στο δίκτυο σε ανταγωνιστικές τιμές

15 15 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Βέλτιστες Πρακτικές (2/9)  Pau Broadband Country  - Τοπική αυτοδιοίκηση: Ιδιοκτήτρια δικτύου κορμού  - Axione: Αδειοδοτημένος τηλεπικοινωνιακός εναλλακτικός πάροχος που διαχειρίζεται τις συμφωνίες με παρόχους υπηρεσιών Ιnternet  - SPTHD: παρέχει βασικό εξοπλισμό, λειτουργεί και συντηρεί το δίκτυο από κοινού με την Axione  - Sagem S.A: Κατασκευάζει, εγκαθιστά τον εξοπλισμό στο δίκτυο κορμού και παρέχει τον τερματικό εξοπλισμό στους τελικούς χρήστες  - Χρηματοδότηση: από εθνικούς, περιφερειακούς, ιδιωτικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους  Limousin  - Ένας οργανισμός θα κατασκευάσει το δίκτυο και θα παρέχει τον παθητικό εξοπλισμό στους παρόχους υπηρεσιών  - Οι Τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα προσφέρουν ευρυζωνικές υπηρεσίες  - Χρηματοδότηση: Δημόσια συγχρηματοδότηση της υποδομής και συγχρηματοδότηση από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης

16 16 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Βέλτιστες Πρακτικές (3/9)  Sipperec  - Irise: Χρησιμοποιεί και επεκτείνει το δίκτυο, διαχειρίζεται τα 470 χιλιόμετρα των αγωγών προσφέροντας σύνδεση σε 87 κοινότητες  - Νοικιάζει το δίκτυο οπτικών ινών σε ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών  Grand Toulouse  - Δήμος: χρηματοδότησε πλήρως το έργο και έχει την κυριότητα του δικτύου  - Garonne Networks: είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του δικτύου  - Οποιοσδήποτε πάροχος: χρησιμοποιεί τις υποδομές μέσω μίσθωσης  Reims  - Χρηματοδότηση: από δημοτική αρχή του Reims, πανεπιστήμιο του Reims, δημόσιους οργανισμούς

17 17 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Βέλτιστες Πρακτικές (4/9)  Perigueux  - LDCollectivites: υπεύθυνη εταιρεία για την κατασκευή του δικτύου  - Χρηματοδότηση: Από το περιφερειακό συμβούλιο της Perigueux και την LDCollectivites  Stokab  - Η εταιρεία διαχειρίζεται τον παθητικό εξοπλισμό των δικτύων του Δήμου της Στοκχόλμη  - Παρέχει ανοιχτή πρόσβαση με ίσους όρους σε όλους του ενδιαφερόμενους παίκτες της αγοράς  - Χρηματοδότηση: από εθνικούς, περιφερειακούς, ιδιωτικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους  Vastera  - Η Διαδημοτική εμπορική εταιρεία, έχει την ευθύνη για την κατασκευή και λειτουργία ενός ανοικτού ευρυζωνικού δικτύου  - Ο κάτοχος του δικτύου και οι πάροχοι των υπηρεσιών Διαδικτύου μοιράζονται τα έσοδα που προέρχονται από τη χρήση του δικτύου

18 18 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Βέλτιστες Πρακτικές (5/9)  Yorkshire Broadband Network  - Ο δημόσιος φορέας είναι υπεύθυνος για τις υποδομές  - Χρηματοδότηση: Κρατικά προγράμματα, τοπικές αρχές και οργανώσεις  CLEO  - Το Πανεπιστήμιο είναι προμηθευτής, τεχνικός σύμβουλος και υπεύθυνος για το σχεδιασμό, τη διαχείριση και λειτουργία του δικτύου  - UKERNA: παρέχει διαδικτυακές υπηρεσίες για εκπαιδευτικούς ρόλους  - Telewest: παρέχει διαδικτυακές υπηρεσίες σε οργανισμούς που δεν ανήκουν στον εκπαιδευτικό χώρο  Derwentside District Council  - Χρηματοδότηση: κρατικά κονδύλια, πόρους τοπικής δημοτικής αρχής και από τις χρεώσεις των παρεχόμενων υπηρεσιών

19 19 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Βέλτιστες Πρακτικές (6/9)  Localret  - Διατήρηση της Δικτυακής Υποδομής ως ιδιοκτησία του δημοσίου  - Διαχείριση πιθανόν από ιδιωτικό φορέα, εταιρεία περιορισμένης ευθύνης  - Χρηματοδότηση: Τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας  Πριγκιπάτο της Αστούριας  - Παροχή Internet από τον ISP Adamo σουηδικών συμφερόντων.  - Χρηματοδότηση: Περιφερειακά και ομοσπονδιακά κεφάλαια

20 20 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Βέλτιστες Πρακτικές (7/9)  Kuusιokunnat  - Η διαδημοτική επιχείρηση (Kuuskaista) έχει την ευθύνη για την κατασκευή, τη συντήρηση και την επέκταση του δικτύου  - Ενεργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους παρόχους υπηρεσιών και τους καταναλωτές / χρήστες του δικτύου  - Χρηματοδότηση: διαδημοτική επιχείρηση (Kuuskaista)  Ylistaro  - Εφαρμόζει την Αρχή Ανοικτής Πρόσβασης και προωθεί τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους τηλεπικοινωνιακούς και τους ISP παρόχους  Ostlandet  - Το δίκτυο είναι ανοικτό ακολουθώντας τους ίδιους όρους για όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών και διαδικτυακών υπηρεσιών

21 21 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Βέλτιστες Πρακτικές (8/9)  Bryggenet  - Η υποδομή του δικτύου ανήκει στη Bryggenet  - Κατασκευή και διαχείριση από την GN Residential Network  Σιένα  - Η κοινοπραξία (Terrecablate) κατασκεύασε τις απαραίτητες υποδομές οπτικών ινών  - Είχε την ευθύνη για τη συντήρηση, τη λειτουργία και τη διαχείριση του  - Χρηματοδότηση: 70% από το δημόσιο τομέα  Waldviertel  - Μοντέλο ανοικτής πρόσβασης που επιτρέπει την πρόσβαση σε όλους τους παρόχους υπό ίσους όρους  - Χρηματοδότηση: Το κόστος καλύφθηκε από τους 3 δήμους

22 22 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Βέλτιστες Πρακτικές (9/9)  Rain Project  - Μοντέλο ανοικτής πρόσβασης που επιτρέπει την πρόσβαση σε όλους τους παρόχους υπό ίσους όρους  - Μια ανεξάρτητη, μη - κερδοσκοπική, δημόσια εταιρεία θα είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του δικτύου  Σιατλ (Seattle)  - Ανοικτή πλατφόρμα που θα επιτρέπει να χρησιμοποιείται από διάφορους παρόχους  Utopia  - Μοντέλο ανοικτής χονδρικής πρόσβασης  - Ως πάροχοι υπηρεσιών επιλέχθηκαν η AT&T, η MSTAR, η Veracity και η Xmission  - Χρηματοδότηση: Μέσω δανείου που θα αποπληρώνεται από τα έσοδα του δικτύου  Saskatchewan  - Ελεγχόμενο από την Saskatchewan

23 23 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Βέλτιστες Πρακτικές (1/10)

24 24 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Τα συγκρίσιμα εθνικά προγράμματα επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων επόμενης γενιάς στο 75-90% των νοικοκυριών Διεθνείς Ευρυζωνικές Πρωτοβουλίες

25 25 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Από την “ εποχή του χαλκού ” … στην “ εποχή της ίνας ” (1/2) Κατάταξη τέλη του 2008 Πηγή : Fiber to the Home Council Φεβρουάριος 2009

26 26 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Από την “ εποχή του χαλκού ” … στην “ εποχή της ίνας ” (2/2)

27 27 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Η πρωτοβουλία των ΟΤΑ στη ΝΔ Ελλάδα  Σύσταση ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Ευρυζωνικών Δικτύων ΝΔ Ελλάδας  Συμμετοχή :  24 Δήμοι  Στόχοι :  Διαχείριση, Εκμετάλλευση, Συντήρηση, Επέκταση … των ευρυζωνικών υποδομών σε όλο το νότιο και δυτικό άξονα της Ελλάδας

28 28 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Κάλυψη  Περιφέρειες :  Πελοποννήσου  Δυτικής Ελλάδας  Ιονίων Νήσων  Ηπείρου  Οι Δήμοι αυτοί συγκροτούν ένα γεωγραφικά ενιαίο σύνολο αλλά και έχουν ικανό αθροιστικό μέγεθος ώστε να κάνουν το εγχείρημα αξιόλογο  Σύνολο Πληθυσμού : 1.149.613

29 29 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Πρωτοβουλίες Δήμου Πατρέων  Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των 24 Δήμων για την σύσταση της Διαδημοτικής Εταιρείας Ευρυζωνικών Δικτύων ΝΔ Ελλάδας ( Ημερίδα Πάτρα, 6/2/2009)  Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Πατρέων και του Πανεπιστημίου Πατρών με αντικείμενο την εκπόνηση Τεχνο - οικονομικής μελέτης βιωσιμότητας για την Διαδημοτική Εταιρεία (23/9/2009, διάρκεια : 3 μήνες )

30 30 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Το Όραμα  Διάδοση Ευρυζωνικών Υποδομών Υψηλής ποιότητας σε όσο δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των πολιτών και επιχειρήσεων της Νοτιοδυτικής Ελλάδας  Επέκταση των ήδη υπαρχόντων μητροπολιτικών δικτύων στο μεγαλύτερο γεωγραφικό τμήμα των εκάστοτε δήμων – Εξασφάλιση ευρύτερης παροχής ευρυζωνικών υποδομών

31 31 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Αντικείμενο μελέτης  Εξέταση της βιωσιμότητας για κάθε μία από τις παρακάτω περιπτώσεις :  Διαχείριση υπαρχουσών υποδομών  Επέκταση των μητροπολιτικών δικτύων εντός του εκάστοτε ΟΤΑ  Διασύνδεση των μητροπολιτικών δικτύων σε ενιαίο διαπεριφερειακό δίκτυο  Επέκταση και Διασύνδεση

32 32 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Μελέτη βιωσιμότητας  Η μελέτη βιωσιμότητας θα :  Υπολογίσει τα λειτουργικά κόστη των δικτύων των Δήμων  Σχεδιάσει την επέκταση των δικτύων καθώς την διασύνδεση τους σε ενιαίο διαπεριφερειακό δίκτυο  Υπολογίσει τα κόστη επέκτασης των δικτύων και γενικά τα όποια επενδυτικά κόστη  Υπολογίσει το κόστος λειτουργίας της εταιρείας  Αναλύσει την σχετική αγορά και θα εκτιμήσει το μέγεθός της  Υπολογίσει τα εκτιμώμενα έσοδα  Διερευνήσει την ύπαρξη και χρήση άλλων χρηματοδοτικών πόρων  Εκτιμήσει την βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος

33 33 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Προτεινόμενο Επιχειρηματικό Μοντέλο (1/4)

34 34 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Προτεινόμενο Επιχειρηματικό Μοντέλο (2/4) ΕπίπεδοΠαίκτεςΡόλοιCAPEXOPEXΡοές εσόδων 1. Υπηρεσίες (περιεχόμε νο εφαρμογές και πρόσβαση στο Διαδίκτυο) Ιδιωτικές εταιρείες Πάροχος υπηρεσιών Οντότητα ενοποίησης υπηρεσιών Πάροχος υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας Οντότητα συγκέντρωσης περιεχομένου Πάροχος περιεχομένου Δημιουργός/Ιδιοκτήτης περιεχομένου (Δεν υφίσταται) Πωλήσεις και μάρκετινγκ, απόκτηση πελατών Παροχές σε πελάτες Φροντίδα πελατών Χρέωση και τιμολόγηση Διαχείριση υπηρεσιών Ανάπτυξη προϊόντων/πλατφορμών Περιεχόμενο Ενοίκιο φυσικών δικτυακών πόρων Κανονισμοί/Ρυθμίσεις (Regulation) Έσοδα από τη συνδρομή για περιεχόμενο, εφαρμογές και πρόσβαση στο Διαδίκτυο

35 35 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Προτεινόμενο Επιχειρηματικό Μοντέλο (3/4) ΕπίπεδοΠαίκτεςΡόλοιCAPEXOPEXΡοές εσόδων 2. Ενεργός εξοπλισμός δικτύου Ιδιωτικές εταιρείες Πάροχος δικτύου πρόσβασης Πάροχος δικτύου κορμού (μόνο στα OSI Layers 2 και 3) Ενεργός εξοπλισμός δικτύου (μεταγωγείς κ.λπ.) Πωλήσεις και μάρκετινγκ, απόκτηση πελατών Συντήρηση του εξοπλισμού και των συσκευών Άδειες λογισμικού, υπεργολαβίες συντήρησης Παροχές σε πελάτες Φροντίδα πελατών Διαχείριση δικτύων Ενοίκιο φυσικών δικτυακών πόρων Κανονισμοί/Ρυθμίσεις (Regulation) Έσοδα από τους παρόχους υπηρεσιών Τέλη για υπηρεσίες επικοινωνίας από το συνδρομητή

36 36 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Προτεινόμενο Επιχειρηματικό Μοντέλο (4/4) ΕπίπεδοΠαίκτεςΡόλοιCAPEXOPEXΡοές εσόδων 3. Παθητικός εξοπλισμός δικτύου Διαδημοτική Εταιρία Ευρυζωνικών Δικτύων Νοτιοδυτικής Ελλάδος Πάροχος δικτύου κορμού (μόνο στο επίπεδο 1) Παθητικός εξοπλισμός (σωληνώσεις, μικρο- σωληνώσεις οπτικές ίνες) Εργασίες (εκσκαφές, αποκαταστάσ εις, κ.λπ.) Συντήρηση του εξοπλισμού και των συσκευών Χρέωση και τιμολόγηση Παροχές σε πελάτες Φροντίδα πελατών Κανονισμοί/Ρυθμίσεις (Regulation ) Έσοδα από το ενοικίαση φυσικών δικτυακών πόρων κοστοστρε φώς

37 37 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Χρηματοδότηση – πόροι (1/3)  Κάθε συμμετέχων Δήμος εισφέρει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας το σύνολο του δικτύου που κατασκευάστηκε στα πλαίσια της Π 93, Π 95 και έξυπων οικισμών που έχει στην κυριότητα του.  Άντληση μετρητών :  Τραπεζικός Δανεισμός  Καταβολή μετρητών από Δήμους με αύξηση συμμετοχής στην εταιρία  Καταβολή μετρητών από τρίτους με συμμετοχή στην εταιρία

38 38 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Χρηματοδότηση – πόροι (2/3)  Έσοδα από εκμετάλλευση υπαρχουσών υποδομών  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων  Αναπτυξιακός Νόμος  Άλλες ευκαιρίες...

39 39 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Χρηματοδότηση – πόροι (3/3)  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χρηματοδότηση 1 δις € για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων σε αγροτικές περιοχές  ως μέρος γενικότερου πλάνου για την αντιμετώπιση της ύφεσης  Οι χώρες που αναφέρονται στην εισήγηση της ΕΕ ως έχουσες ιδιαίτερη ανάγκη είναι η Πολωνία, η Ελλάδα και η Σλοβακία  Θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα για τη διεκδίκηση πόρων που θα οδηγήσουν στην επέκταση του δικτύου και σε μη - αστικές περιοχές !

40 40 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Περιβάλλον ευνοϊκού κλίματος  Γιατί να μην αξιοποιήσουμε τα οπτικά ΜΑΝ ως υποδομή πρόσβασης σε υπάρχοντα δίκτυα και νέες πρωτοβουλίες ;  Υπάρχουν : ΣΥΖΕΥΞΙΣ, Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας ( ΕΔΕΤ ), Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο ( ΠΣΔ ), …  Σχεδιάζεται η νέα φάση του Εθνικού Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ  Αναμένεται σύντομα το έργο « Οπτική Ίνα στο Σπίτι » - FTTH

41 41 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Βραχυπρόθεσμες ωφέλειες ( ΜΑΝ – ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ )  Άμεσα οφέλη για τη Δημόσια Διοίκηση  Είναι δυνατή η άμεση ένταξη των ΜΑΝ στο Σύζευξις ΙΙ  Μείωση κόστους των δημόσιων τηλεπικοινωνιακών δαπανών  οικονομίες κλίμακας (από την ευρεία αξιοποίηση των ΜΑΝ )  Η φυσική υποδομή παρέχεται από το δημόσιο και όχι από τον πάροχο υπηρεσίας  Σε αρκετές περιπτώσεις η οπτική τεχνολογία είναι μακροπρόθεσμα οικονομικότερη από την ασύρματη διασύνδεση ( κόστος συντήρησης – ενεργός εξοπλισμός, διαθεσιμότητα - χρόνος αποκατάστασης ).  Καινοτόμες υπηρεσίες – αύξηση παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας του Δημόσιου Τομέα :  Βελτιωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά των συνδέσεων για video, απομακρυσμένη συνεργασία, κινητικότητα ( mobility) υπαλλήλων  Υψηλή ποιότητα υπηρεσιών  Υψηλή διαθεσιμότητα, χαμηλή καθυστέρηση, γρήγορες ταχύτητες  Δυνατότητα για βελτιωμένα Service Level Agreements

42 42 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Μεσο - μακροπρόθεσμες Προοπτικές ( ΜΑΝ – ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ )  Ανάπτυξη περιφερειακών ευρυζωνικών αγορών – Προσέλκυση επενδύσεων  Συνάθροιση ζήτησης  Διάθεση διαχείρισης σε τηλεπικοινωνιακό πάροχο  Χονδρική διάθεση της υποδομής σε τηλεπικοινωνιακούς πάροχους  Αναμόρφωση ενός επιδοτούμενου έργου σε βιώσιμο δίκτυο υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος

43 43 FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 Ευχαριστώ για την προσοχή σαςΕρωτήσειςhttp://broadband.cti.grbouras@cti.gr


Κατέβασμα ppt "FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009, ΠΑΤΡΑ 21-22/11/2009 1 Χ. Ι. Μπούρας Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών & ΕΑΙΤΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google