Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΕΟΦ ΟΜΙΛHΤΗΣ: Χ. Μανουσόπουλος Χημικός Γεν. Γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων ΕΟΦ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΕΟΦ ΟΜΙΛHΤΗΣ: Χ. Μανουσόπουλος Χημικός Γεν. Γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων ΕΟΦ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΕΟΦ ΟΜΙΛHΤΗΣ: Χ. Μανουσόπουλος Χημικός Γεν. Γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων ΕΟΦ

2 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

3 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΟΔΗΓΙΑ 2002/46/ΕΚ 10 Ιουνίου του 2002 ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΥΑ Υ1/Γ.Π.127962/03

4 ΟΡΙΣΜΟΣ είναι διατροφικά προϊόντα συμπληρώνουν τη συνήθη δίαιτα αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών (βιταμινούχα, μέταλλα, αμινοξέα, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, ουσ ίες με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις π.χ. βρώσιμα εκχυλίσματα φυτών)

5 ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ θέτει ένα γενικό πλαίσιο και κανόνες ασφαλείας για τα Συμπληρώματα Διατροφής. Θεσπίζει κανόνες για την επισήμανση.

6 Δεν προβλέπεται έγκριση για την κυκλοφορία του Η απόδειξη ότι ένα Συμπλήρωμα Διατροφής είναι ασφαλές είναι υπευθυνότητα του παραγωγού ή του διακινητή στα πλαίσια της παραπάνω οδηγίας

7 ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΥΑ Υ1/Γ.Π.127962/03 ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ και επιπλέον θέτει τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια για τα μέταλλα και τις βιταμίνες.

8 Διαδικασία της νομιμοποίησης της κυκλοφορίας των Συμπληρωμάτων Διατροφής  Η γνωστοποίηση κυκλοφορίας περιλαμβάνει φάκελο με πληροφοριακά στοιχεία τα οποία δεν είναι απαραίτητο να αξιολογηθούν για να κυκλοφορήσει το προϊόν. Αξιολογούνται και εφόσον υπάρχει πρόβλημα παρεμβαίνει ο ΕΟΦ.

9 Διαπιστώσεις και προβλήματα Μεγάλος αριθμός Συμπληρωμάτων Διατροφής που δεν κυκλοφορούν νόμιμα και από νόμιμα σημεία πώλησης. προσκόμιση πληροφοριακών στοιχείων στον ΕΟΦ τα οποία δεν είναι ικανοποιητικά. Οριακά προϊόντα και η προώθησή τους στην αγορά. Χρησιμοποιούνται Βότανα και παρασκευάσματα από βότανα σε μεγάλη κλίμακα και με μία μεγάλη ποικιλία ισχυρισμών που δεν έχουν μελετηθεί

10 Διαπιστώσεις και προβλήματα Δεν έχουν θεσπισθεί ειδικοί κανόνες, μεταξύ άλλων ενδεχομένως, θετικοί κατάλογοι κατηγοριών θρεπτικών συστατικών, ή ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις.  Δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και Κανόνες Καλής Παρασκευής (GMP) για την παραγωγή των Συμπληρωμάτων Διατροφής.(Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 852/2004 οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων φροντίζουν ώστε οι εγκαταστάσεις να εγκρίνονται από την αρμόδια αρχή )  Δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά αρχεία στον ΕΟΦ.

11 Προτάσεις,Βελτιώσεις Προτάσεις,Βελτιώσεις Έλεγχος για τον περιορισμό των μη νομίμως κυκλοφορούντων. Εργαστηριακοί και άλλοι ΄Έλεγχοι με κριτήριο την ασφάλεια των Συμπληρωμάτων Διατροφής.

12 Προτάσεις,Βελτιώσεις Βελτίωση της Οργάνωσης με σύγχρονη υποστήριξη με προσωπικό και εγκαταστάσεις, δημιουργία βάσης δεδομένων για δυνατότητα πληροφόρησης όταν και όπου αυτή χρειάζεται Έκδοση ενημερωτικών εγκυκλίων για θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος και τοποθέτησής τους στο Web Site του ΕΟΦ

13 Προτάσεις,Βελτιώσεις  Επικοινωνία και συνεργασία με τον Σύλλογο των Εισαγωγέων ώστε να γίνει προσπάθεια για την βελτίωση του επιπέδου των πληροφοριακών στοιχείων που προσκομίζονται.  Παρακολούθηση των θεμάτων που αφορούν στα Συμπληρώματα Διατροφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προσπάθεια προσαρμογής τους στις ανάγκες της χώρας μας. ( Derogation, λίστα με βότανα, ισχυρισμοί τροφίμων κ.λ.π.)

14 Οι καταναλωτές λόγω του τρόπου ζωής τους ή για άλλους λόγους όλο και περισσότερο επιλέγουν να συμπληρώνουν την πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών με Συμπληρώματα Διατροφής Για το λόγο αυτό έχομε καθήκον να φροντίσομε για την ασφάλεια και την ποιότητά τους. ΤΕΛΟΣ

15 Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας Βαρβάρα Σταμάτη Μανουσόπουλος Χρήστος Βασιλική Ρεβίθη Ευφροσύνη Βεκρή Λία Γκούρα


Κατέβασμα ppt "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΕΟΦ ΟΜΙΛHΤΗΣ: Χ. Μανουσόπουλος Χημικός Γεν. Γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων ΕΟΦ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google