Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου δεν θα είχαν κατασκευασθεί. Η Αμερική είναι πιθανό πως δεν θα είχε ανακαλυφθεί αν ο Κολόμβος δεν γνώριζε τι σημαίνει τριγωνομετρία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου δεν θα είχαν κατασκευασθεί. Η Αμερική είναι πιθανό πως δεν θα είχε ανακαλυφθεί αν ο Κολόμβος δεν γνώριζε τι σημαίνει τριγωνομετρία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου δεν θα είχαν κατασκευασθεί. Η Αμερική είναι πιθανό πως δεν θα είχε ανακαλυφθεί αν ο Κολόμβος δεν γνώριζε τι σημαίνει τριγωνομετρία και πως αυτή χρησιμοποιείται για την μελέτη των ουράνιων σωμάτων. Ο άνθρωπος θα ζούσε με την πεποίθηση πως ο ουρανός που αντικρίζουμε έχει όρια καθώς δεν θα μπορούσε να κατανοήσει την έννοια ενός αέναου σύμπαντος και σίγουρα δεν θα είχε τα μέσα να το εξερευνήσει. Το σημερινό βιοτικό επίπεδο δεν θα ήταν ίδιο καθώς όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα αποτελούν κύριο δημιούργημα της επιστήμης των μαθηματικών.

3

4 Στα Στοιχεία του Ευκλείδη παρέχεται ο πρώτος γνωστός γραπτός ορισμός, του τι είναι η χρυσή αναλογία: "Μια ευθεία γραμμή λέγεται ότι έχει κοπεί σε ακραίες και μέση αναλογία, όταν, όπως ολόκληρη η γραμμή είναι στο μεγαλύτερο τμήμα, έτσι είναι η μεγαλύτερη στη μικρότερη''.

5

6 Η χρυσή τομή συμβολίζεται με το γράμμα Φ προς τιμή του Φειδία που την εφάρμοσε στην αρχιτεκτονική του και τη γλυπτική.

7

8 Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να χωρίσουμε ένα ευθύγραμμο τμήμα σε δύο άνισα μέρη, κατά τρόπο ώστε η αναλογία του συνολικού του μήκους προς το μήκος του μεγαλύτερου μέρους να ισούται με την αναλογία του μήκους του μεγαλύτερου μέρους προς το μήκος του μικρότερου. Στο σχήμα μας, δηλαδή, θέλουμε ο λόγος ΑΓ δια ΑΒ να ισούται με το λόγο ΑΒ δια ΒΓ. Η τομή στο Β είναι εκείνη που επιτυγχάνει το αποτέλεσμα αυτό, και στη μοναδική αυτή «χρυσή τομή» ο λόγος ΑΓ/ΑΒ και ΑΒ/ΒΓ ισούται πάντοτε (ανεξάρτητα από τα μήκη των εκάστοτε ευθύγραμμων τμημάτων) με 1,618..., δηλαδή με το Φ.

9

10 Συνεχίζοντας ο Φιμπονάτσι παρατήρησε πως με την διαίρεση ενός όρου της ακολουθίας του με τον αμέσως προηγούμενο προσεγγίζει αρκετά τον αριθμό Φ.

11 Το τρίγωνο Πασκάλ

12

13 Τη χρυσή τομή εισήγαγε και υπολόγισε ο Πυθαγόρας (585 –500 π.Χ.),που γεννήθηκε στη Σάμο, και ίδρυσε σημαντικότατη φιλοσοφική σχολή στον Κρότωνα της Μεγάλης Ελλάδας (Κάτω Ιταλία ).

14 > -Λέων Τολστόι-Ρώσος συγγραφέας

15 ΚΟΥΣΕΡΗ ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΛΥΣΙΓΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΑΚΡΙΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ


Κατέβασμα ppt "Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου δεν θα είχαν κατασκευασθεί. Η Αμερική είναι πιθανό πως δεν θα είχε ανακαλυφθεί αν ο Κολόμβος δεν γνώριζε τι σημαίνει τριγωνομετρία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google