Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Π ΑΡΑΓΩΓΗ Η ΛΕΚΤΡΙΚΗΣ Ε ΝΕΡΓΕΙΑΣ Κακλαμάνος Ιωάννης Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Καστοριάς Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Καστοριάς.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Π ΑΡΑΓΩΓΗ Η ΛΕΚΤΡΙΚΗΣ Ε ΝΕΡΓΕΙΑΣ Κακλαμάνος Ιωάννης Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Καστοριάς Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Καστοριάς."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Π ΑΡΑΓΩΓΗ Η ΛΕΚΤΡΙΚΗΣ Ε ΝΕΡΓΕΙΑΣ Κακλαμάνος Ιωάννης Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Καστοριάς Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Καστοριάς

2 Η παρουσίαση που ακολουθεί έγινε με το Power Point 2007. Πιθανόν παλαιότερες εκδόσεις να μην υποστηρίζουν κάποια εφέ. Στις Διαφάνειες υπάρχει χρονισμός. Πατάτε ΚΛΙΚ, όταν στην κάτω γωνία δεξιά εμφανίζεται το κόκκινο βέλος. Οι προσομοιώσεις απαιτούν το πρόγραμμα Java. Κακλαμάνος Ιωάννης Υπ. ΕΚΦΕ Καστοριάς. Επικοινωνία : mail@ekfe.kas.sch.gr mail@ekfe.kas.sch.gr kaklamanosgi@gmail.com Ιστοσελίδα: http://ekfe.kas.sch.grhttp://ekfe.kas.sch.gr

3 ΠυρηνικήΕνέργεια Εν + Έργο Η σημερινή ημερίδα έχει ως αφορμή την πυρηνική ενέργεια. Αφήνοντας για λίγο τον προσδιορισμό « πυρηνική», ας δούμε την ενέργεια. Ενέργεια < εν + έργο. Αυτό που βρίσκεται σε κάθε έργο, σε κάθε δράση, σε κάθε γεγονός. Καθετί που συμβαίνει στον κόσμο γύρω μας, ακόμα και ότι αυτή τη στιγμή με ακούτε, είναι ροή ενέργειας, ενέργειας που υπήρχε πάντα, που δεν δημιουργείται, αλλά ρέει από μια μορφή σε άλλη. Και αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της ενέργειας. Δεν χάνεται αλλά μετατρέπεται. Η Ιδιότητα αυτή έρχεται σε φαινομενική αντίθεση με το ενεργειακό πρόβλημα. Αφού δεν χάνεται, γιατί χρειαζόμαστε συνέχεια νέες ποσότητες ενέργειας; Το άσχημο είναι ότι μετά από κάθε χρήση – μετατροπή εμφανίζεται υποβάθμιση της ενέργειας έτσι, ώστε ένα σημαντικό κομμάτι της να μη μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Αυτό ονομάζεται αύξηση της Εντροπίας.

4 ΚΙΝΗΤΙΚΗΔΥΝΑΜΙΚΗΘΕΡΜΙΚΗΧΗΜΙΚΗΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΙΚΗ Φανταστείτε κάθε φαινόμενο στη φύση σαν μια αλυσίδα μετατροπών, χωρίς να μπορούμε να δούμε την αρχή της ούτε το τέλος της. Η ενέργεια ρέει από μια θέση στην άλλη και κάθε φορά εμφανίζεται με διαφορετική μορφή. Δυναμική, Κινητική, Χημική, Θερμική, Ηλεκτρική. Η συνολική ποσότητα της ενέργειας παραμένει σταθερή, αλλά η ποσότητα της υποβαθμισμένης ενέργειας πάντοτε αυξάνει. π.χ. Η θερμική ενέργεια των καυσαερίων ενός αυτοκινήτου

5 ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ Εύκολη μεταφορά Εύκολη μετατροπή Γιατί όμως επικράτησε η ηλεκτρική ενέργεια; Γιατί έχει τόσο σημαντική θέση ανάμεσα στις άλλες μορφές ;

6 Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας Αρχική μορφή ενέργειας Ηλεκτρική ενέργεια Κάτω από αυτά τα δεδομένα, ας δούμε τη βασική δομή ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η φράση «σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» (ο σταθμός στην Φουκουσίμα είναι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ), σημαίνει ο χώρος στον οποίο γίνεται μετατροπή μιας μορφής ενέργειας σε ηλεκτρική, δηλαδή παράγει ηλεκτρικό ρεύμα.

7 Θαλής ο Μιλήσιος (περίπου το 600 π.Χ.) «Ένα κομμάτι ήλεκτρου (κεχριμπάρι) που τρίβεται σε ξηρό ύφασμα έλκει μικρά κομμάτια άχυρου. Εξ ου και η ονομασία "ηλεκτρισμός", δηλαδή το φαινόμενο που παρατηρείται στο ήλεκτρο.» Καταρχάς, η λέξη «ηλεκτρισμός» προτάθηκε από τον Θαλή. Παρατήρησε ότι το ήλεκτρο έχει την ιδιότητα να έλκει μικρά κομμάτια άχυρο και ονόμασε την ιδιότητα αυτή ηλεκτρισμό. Περνάνε πάνω από 2000 χρόνια και τον 18 ο αιώνα επανεμφανίζεται στην Ευρώπη η μελέτη των ηλεκτρικών φαινομένων. Την ίδια εποχή, επανεμφανίζεται και η άποψη του Δημόκριτου για τα άτομα, η ατομική θεωρία.

8 Ο Αλεσάντρο Βόλτα (1745 1827) Το 1800 κατασκευάζεται το πρώτο ηλεκτρικό στοιχείο από τον Volta. Το 1820, ο Έρστεντ, παρατηρεί ότι το ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να κινήσει μια μαγνητική βελόνα. Γίνεται η πρώτη σύνδεση ηλεκτρισμού με μαγνητισμό και η πρώτη παρατήρηση ότι το ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να παράγει κίνηση. Χανς Κρίστιαν Έρστεντ ( 1777 –1851)

9 Μάικλ Φαραντέι (1791 –1867) Έτσι φτάνουμε στο 1831. Η χρονιά της ανακάλυψης του τρόπου για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας. Φαραντέι. Άγγλος Φυσικός. Το 1831 μετά από πειράματα με τα πρωτόγονα μέσα της εποχής, διατυπώνει τον νόμο της επαγωγής, ο οποίος είναι η βασική αρχή λειτουργίας μέχρι σήμερα των μεγαλύτερων σταθμών παραγωγής ενέργειας. Αφήνοντας τα μαθηματικά και τα σύμβολα, η ουσία της παρατήρησης είναι : Αν ένας μαγνήτης κινηθεί μπροστά από ένα πηνίο, τότε στο πηνίο εμφανίζεται ηλεκτρική τάση, δηλαδή έχουμε μια κατασκευή που μετατρέπει την κίνηση σε ηλεκτρικό ρεύμα.

10 Ο παρακάτω σύνδεσμος σας παραπέμπει σε προσομοίωση του PHET. Αφορά στον νόμο της Επαγωγής.νόμο της Επαγωγής. Η προσομοίωση μπορεί να βρεθεί και στην ιστοσελίδα του ΕΚΦΕ ΚαστοριάςΕΚΦΕ Καστοριάς στο μενού ΦΥΣΙΚΗ/ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΕΙΣΦΥΣΙΚΗ/ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΕΙΣ Αν μετακινηθεί ο μαγνήτης, το πηνίο διαρρέεται με ρεύμα. Το ρεύμα υπάρχει όσο υπάρχει κίνηση. Λογικό με βάση την μετατροπή ενέργειας. Όσο υπάρχει διαθέσιμη κινητική ενέργεια, η κατασκευή αυτή την μετατρέπει σε ηλεκτρική. Στη σελίδα ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ αυξήστε τη ροή νερού στη βρύση. Περισσότερη κίνηση, περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. Όλοι αναγνωρίζουμε στην διάταξη αυτή το δυναμό του ποδηλάτου ή του αυτοκινήτου.

11 Nicola Tesla (Τέσλα, 1856-1943), Το 1881 άρχισε να λειτουργεί η πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγγλία, με ισχύ 746 kW. Το Λονδίνο απέκτησε και τον πρώτο δημόσιο ηλεκτρικό φωτισμό. Η γεννήτρια ήταν μονοφασική της εταιρίας Siemens που παρείχε 250V/12Α με 1.200 στροφές ανά λεπτό. Η ανάγκη για μεγαλύτερες ποσότητες ηλεκτρισμού οδήγησε σε κατασκευή μεγαλύτερων πηνίων και την αντικατάσταση των μαγνητών με ηλεκτρομαγνήτες Το 1885 ένας ιδιοφυής Σέρβος, μετανάστης στην Αμερική, ο Tesla, κατασκευάζει μία «μηχανή επαγωγής», μια επαναστατική επινόηση, η οποία έπαιξε αποφασιστικό ρόλο σε όλες τις μετέπειτα εφαρμογές.

12 Οι μηχανές επαγωγής, εναλλακτήρες, γίνονται όλο και μεγαλύτερες και γύρω από αυτές κατασκευάζονται όλο και μεγαλύτεροι σταθμοί παραγωγής ενέργειας.

13 Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας Αρχική μορφή ενέργειας Ηλεκτρική ενέργεια Α Ν Ε Μ Ο Σ Έτσι κάθε σταθμός κρύβει μέσα του έναν μεταλλάκτη. Παίρνει την κίνηση και την μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό είναι κοινό σε όλους τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σε τί διαφέρει όμως ένας σταθμός από κάποιον άλλον; Στο ποια είναι η αρχική ενέργεια που θα γίνει κίνηση για να καταλήξει σε ηλεκτρική.

14 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ Έτσι, όταν η κίνηση του αέρα, ο άνεμος, γίνεται η πηγή προέλευσης, έχουμε τις ανεμογεννήτριες.

15 Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας Αρχική μορφή ενέργειας Ηλεκτρική ενέργεια Πτώση νερού ή νερό σε πίεση Θα μπορούσε η αρχική κίνηση να προέλθει από το νερό. Στην περίπτωση αυτή το εργοστάσιο εκμεταλλεύεται την ενέργεια πτώσης του νερού από έναν καταρράκτη ή την πίεση που ασκεί το νερό σε ένα φράγμα.

16 υδροηλεκτρικά εργοστάσια Ένα μεγάλο ποσοστό εργοστασίων παραγωγής ενέργειας εφαρμόζει την παρακάτω μετατροπή.

17 ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ Λέβητας Παραγωγή ατμού Ο ατμός με πίεση, θέτει σε κίνηση τις τουρμπίνες Καύσιμο Πετρέλαιο Λιγνίτης Πυρηνικό καύσιμο Το νερό θερμαίνεται σε σημείο βρασμού, ο παραγόμενος ατμός με πίεση πέφτει στις τουρμπίνες και τις θέτει σε κίνηση. Στη συνέχεια η κίνηση μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια. Με τον τρόπο αυτόν δουλεύει ο σταθμός παραγωγής στην Πτολεμαΐδα, στο Κερατσίνι, στη Φουκοσίμα και όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας. Η διαφορά εδώ βρίσκεται στο καύσιμο.

18 ΠετρέλαιοΛιγνίτηςΠυρηνικό καύσιμο Αυτό είναι ένα σκαρίφημα εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρωτογενής μορφή ενέργειας δίνει την θερμότητα. Η θερμότητα γίνεται κίνηση στις τουρμπίνες και η κίνηση ηλεκτρική ενέργεια.

19 ΠετρέλαιοΛιγνίτηςΠυρηνικό καύσιμο Πώς όμως είναι το πυρηνικό καύσιμο και πώς καίγεται;

20 Διοξείδιο του άνθρακα Νερό Οξυγόνο Αυτό είναι το άτομο. Στο σύμπαν υπάρχουν περίπου 130 διαφορετικά είδη ατόμων και αν υπολογίσουμε και τα ισότοπα ο αριθμός περίπου θα διπλασιαστεί. Ό,τι βλέπουμε γύρω μας, τα εκατομμύρια διαφορετικά υλικά, είναι αποτέλεσμα μιας διαφορετικής σύνθεσης ατόμων. Υδρογόνο Άνθρακας Οξυγόνο Τα άτομα σε διαφορετική κατανομή παράγουν διαφορετικά υλικά. Η φράση αυτή ανήκει στην ατομική θεωρία του Δημόκριτου και είναι η βάση της Χημείας. Αυτός στο κέντρο του ατόμου είναι ο πυρήνας. Από αυτόν προέρχεται η πυρηνική ενέργεια

21 Αρχική κατάσταση με ενέργεια Ε1 Τελική κατάσταση με ενέργεια Ε2 Απελευθέρωση ενέργειας Ε1-Ε2 Απελευθέρωση ενέργειας Ε2-Ε3 Σκεφτείτε ότι ένα σύστημα βρίσκεται σε μια κατάσταση όπως αυτή στην εικόνα. Έχει αποθηκευμένη ενέργεια, αλλά υπάρχει ένα μικρό εμπόδιο, ώστε αυτή η ενέργεια να είναι εγκλωβισμένη, όπως μια πέτρα σε ένα περίεργο βουνό. Χρειάζεται ένα μικρό έναυσμα, ώστε η ενέργεια να ελευθερωθεί. Το σύστημα καταλήγει σε χαμηλότερη ενέργεια και αρκεί να υπάρχει ο κατάλληλος μηχανισμός, για να εκμεταλλευτεί την προσφερόμενη ενέργεια. Με τον τρόπο αυτό ενεργούν πολλά φαινόμενα στη φύση. Μια μικρή προσφορά ενέργειας ελευθερώνει μεγαλύτερη ποσότητα, μεταφέροντας το σύστημα σε ενεργειακά χαμηλότερη στάθμη. Αυτός είναι ο μηχανισμός του καύσιμου.

22 Το 1935 βρέθηκε ότι το μοντέλο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί και σε επίπεδο πυρήνων. Δεν ισχύει σε όλους τους πυρήνες, όπως δεν ισχύει και σε όλες τις χημικές ενώσεις. Η ανακατάταξη των νουκλεονίων του πυρήνα σε κάποια υλικά αποδεσμεύει ενέργεια με μορφή θερμότητας. Η σχάση πυρήνα του ουρανίου παράγει εκατομμύρια φορές περισσότερη ενέργεια από την αντίστοιχη καύση ενός μορίου μεθανίου. Το ουράνιο στην περίπτωση αυτή ονομάζεται πυρηνικό καύσιμο. Όπως τα καυσαέρια της χημικής καύσης έχουν θερμότητα, έτσι και στο πυρηνικό καύσιμο, το ίδιο το υλικό, η ράβδος, που περιέχει ουράνιο θερμαίνεται και άρα μπορεί να θερμάνει και το νερό μετατρέποντάς το σε ατμό. Αρχική ΚατάστασηΤελική Κατάσταση ΚΑΥΣΗ  ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ 10 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ  ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕΘΑΝΙΟΟΞΥΓΟΝΟ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ  ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΝΟΥΚΛΕΟΝΙΩΝ ΣΧΑΣΗ  ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ 100.000.000 ΜΟΝΑΔΕΣ) Εδώ υπάρχουν εννέα άτομα που ενώνονται με κάποιον τρόπο. Σε πολλές περιπτώσεις μια μικρή προσφορά ενέργειας αναδιατάσσει τα άτομα σε νέο σχηματισμό, που είναι χαμηλότερης ενεργειακής κατάστασης. Με τον τρόπο αυτόν απελευθερώνεται τμήμα της αρχικής ενέργειας. Γίνεται καθημερινά στα σπίτια μας, όταν ανάβουμε το γκαζάκι και γίνεται αναδιάταξη των ατόμων στα μόρια του αερίου και του οξυγόνου της ατμόσφαιρας. Αυτό είναι μια χημική αντίδραση.

23 Καύσιμο λοιπόν είναι οτιδήποτε αντιδρά σύμφωνα με το μοντέλο αυτό. Αν κάποιος ισχυριστεί ότι βρήκε τρόπο να οδηγήσει το μόριο του νερού σε χαμηλότερη ενεργειακή κατάσταση, τότε θα έχει ως καύσιμο το νερό.

24 ΑΛΥΣΙΔΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ Πάντοτε όμως ένα τέτοιο σύστημα θα βρίσκεται δίπλα σε παρόμοια συστήματα. Αν ένα μικρό ποσοστό της ενέργειας που ελευθερώνεται γίνεται έναυσμα για τα γειτονικά συστήματα, τότε… εμφανίζεται μια αλυσιδωτή αντίδραση.

25 Αυτό συμβαίνει στους αντιδραστήρες. Η διάσπαση ενός πυρήνα, γίνεται έναυσμα για τη διάσπαση άλλων.

26 111111111 1392781243729 2187 Ελεγχόμενη Πυρηνική Αντίδραση Πυρηνικός Αντιδραστήρας Ανεξέλεγκτη Πυρηνική Αντίδραση Ατομική βόμβα Και αν η αντίδραση προχωράει με αντιστοιχία ένα προς ένα, τότε έχουμε μια ελεγχόμενη αντίδραση. Αν η αντίδραση προχωράει με αντιστοιχία ένα προς τρία, τότε σε μικρό χρονικό διάστημα εμφανίζεται έκλυση τεράστιας ποσότητας ενέργειας και το σύστημα οδηγείται σε έκρηξη.

27 Ο παρακάτω σύνδεσμος σας παραπέμπει σε προσομοίωση του PHET. Αφορά στη διάσπαση του Ουρανίουδιάσπαση του Ουρανίου Η προσομοίωση μπορεί να βρεθεί και στην ιστοσελίδα του ΕΚΦΕ ΚαστοριάςΕΚΦΕ Καστοριάς στο μενού ΦΥΣΙΚΗ/ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΕΙΣΦΥΣΙΚΗ/ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΕΙΣ Παρατηρήστε τη σχάση του πυρήνα που γίνεται όταν αυτός ξεπεράσει το φράγμα. Έναυσμα είναι η ενσωμάτωση στον πυρήνα ενός νετρονίου. Κατά τη σχάση όμως ελευθερώνονται τρία νετρόνια που δημιουργούν σχάση σε τρείς νέους Πυρήνες. Έτσι, η διαδικασία προχωράει με γεωμετρική πρόοδο λόγου 3. Για την αλυσιδωτή αντίδραση προσθέστε πυρήνες U 235 (σχάσιμο) και όχι U 238 που είναι Ραδιενεργό και μη σχάσιμο. Δείτε τον πυρηνικό αντιδραστήρα και τις ράβδους ελέγχου.

28 Ο παρακάτω σύνδεσμος παραπέμπει σε απεικόνιση ενός πυρηνικού εργοστασίου Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Βίντεο για τη λειτουργιά πυρηνικού Αντιδραστήρα http://www.youtube.com/v/b4Q9O1vICWs http://www.youtube.com/v/b4Q9O1vICWs

29 Χρήσιμες Διευθύνσεις : Μαθαίνοντας για τις ακτινοβολίες http://www.eeae.gr/gr/docs/president/_info_aktinovolies.pdf Μαθαίνοντας για τη ραδιενέργεια http://www.eeae.gr/gr/index.php?fvar=html/president/_info_learning_radioactivity Λειτουργία πυρηνικού αντιδραστήρα http://www.youtube.com/v/b4Q9O1vICWs Πυρηνική Ενέργεια http://www.youtube.com/watch?v=OOf-tIj-JQU

30 Ευχαριστώ ΕΚΦΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Κακλαμάνος Ιωάννης Φυσικός


Κατέβασμα ppt "Π ΑΡΑΓΩΓΗ Η ΛΕΚΤΡΙΚΗΣ Ε ΝΕΡΓΕΙΑΣ Κακλαμάνος Ιωάννης Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Καστοριάς Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Καστοριάς."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google