Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός www.merkopanas.blogspot.com 1 Τρόποι διέγερσης του ατόμου του υδρογόνου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός www.merkopanas.blogspot.com 1 Τρόποι διέγερσης του ατόμου του υδρογόνου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός www.merkopanas.blogspot.com 1 Τρόποι διέγερσης του ατόμου του υδρογόνου

2 Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός www.merkopanas.blogspot.com 2 Α. Διέγερση με κρούση Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Μπορεί π.χ. ένα ηλεκτρόνιο ή ένα ιόν να συγκρουστεί με ένα άτομο υδρογόνου, που βρίσκεται στη θεμελιώδη κατάσταση. Και τι θα γίνει τότε; Τότε, το ηλεκτρόνιο του ατόμου του υδρογόνου μπορεί να μεταπηδήσει σε ανώτερη ενεργειακή στάθμη. Επειδή όμως η διεγερμένη κατάσταση είναι ασταθής, το άτομο επανέρχεται στη θεμελιώδη κατάσταση με ένα ή περισσότερα άλματα (εκπομπή ενός ή περισσοτέρων φωτονίων).

3 Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός www.merkopanas.blogspot.com 3 !!!! Για να γίνει διέγερση με κρούση, πρέπει το σωματίδιο που θα συγκρουστεί να έχει ενέργεια ίση ή μεγαλύτερη από αυτή που απαιτείται για να μεταπηδήσει το ηλεκτρόνιο του υδρογόνου στην αμέσως επόμενη ενεργειακή στάθμη. θεμελιώδης κατάσταση διεγερμένη κατάσταση Αποδιέγερση, εκπομπή φωτονίου

4 Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός www.merkopanas.blogspot.com 4 Β. Διέγερση με απορρόφηση ακτινοβολίας Διέγερση με απορρόφηση ακτινοβολίαςΔιέγερση με απορρόφηση ακτινοβολίας Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Μπορεί το άτομο του υδρογόνου, που βρίσκεται π.χ. στη θεμελιώδη κατάσταση να απορροφήσει ένα φωτόνιο. Προσοχή όμως, αυτό το φωτόνιο πρέπει να έχει ενέργεια ακριβώς όση απαιτείται για να γίνει μεταπήδηση σε κάποια ανώτερη ενεργειακή στάθμη. Και πάλι,η διεγερμένη κατάσταση είναι ασταθής, και το άτομο επανέρχεται στη θεμελιώδη κατάσταση σε ένα ή περισσότερα άλματα (εκπομπή ενός ή περισσοτέρων φωτονίων).

5 Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός www.merkopanas.blogspot.com 5 Ερμηνεία του φάσματος εκπομπής

6 Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός www.merkopanas.blogspot.com 6 Ερμηνεία του φάσματος απορρόφησης


Κατέβασμα ppt "Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός www.merkopanas.blogspot.com 1 Τρόποι διέγερσης του ατόμου του υδρογόνου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google