Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ - ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΞΑΜΗΝΟ Z’ Θέμα: Θα αλλάξουν τον κόσμο τα ηλεκτρονικά.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ - ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΞΑΜΗΝΟ Z’ Θέμα: Θα αλλάξουν τον κόσμο τα ηλεκτρονικά."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ - ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΞΑΜΗΝΟ Z’ Θέμα: Θα αλλάξουν τον κόσμο τα ηλεκτρονικά βιβλία; ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Σ. ΚΑΠΙΔΑΚΗΣ ΓΙΩΤΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ: ΑΜ.Β2002031 ΚΟΤΣΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: ΑΜ.Β2002006

2 ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ; Αυτή η εργασία υποστηρίζει ότι η εξέλιξη των ηλεκτρονικών βιβλίων συσχετίζεται με τον αντίκτυπο διείσδυσης των δικτύων και της τεχνολογίας πληροφοριών στην κοινωνία. Καθορίζει την έννοια του ηλεκτρονικού βιβλίου και εξετάζει ποιες πιθανές συνέπειες η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών βιβλίων θα έχει για τους εκδότες και τις βιομηχανίες βιβλίων. Τα ηλεκτρονικά βιβλία, μαζί με άλλες ηλεκτρονικές μορφές, θα προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στην οικονομία δικτύων στην εκδοτική βιομηχανία βιβλίων.

3 Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ (1) Υποστηρίζεται το επιχείρημα ότι η καινοτομία των ηλεκτρονικών βιβλίων ήταν αναπόφευκτη και γίνεται μνεία σε μερικούς μελετητές που έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ των μέσων των τεχνολογιών της κοινωνίας. Οι Harold Innis και Marshall McLuhan στις δεκαετίες 1950-1960 διατύπωσαν μια ημιτελή και συγκεκριμένη άποψη σχετικά με τα αίτια και τα αιτιατά της τεχνολογίας, που κάνει την τεχνολογία την πρωταρχικής σπουδαιότητας αιτία της αλλαγής.

4 Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ (2) Στη δεκαετία του 1970, ο Raymond Williams, αναφέρει ότι προκειμένου να γίνει κατανοητή μια τεχνολογία, όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία, πρέπει όχι μόνο να εστιάσουμε στις συνέπειές του, αλλά το πιο σημαντικό είναι να αναλυθεί η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών βιβλίων ως τμήμα ενός ευρύτερου οικονομικού και κοινωνικού σχεδίου.

5 Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ (3) Στη δεκαετία του 1980, ο Joshua Meyrowitz με τη χρησιμοποίηση μιας περιστασιακής προσέγγισης, επεξήγησε πώς τα νέα μέσα αλλάζουν τη δομή των κοινωνικών καταστάσεων, με τους νέους ρόλους, τη νέα συμπεριφορά και τους νέους χρήστες. Στη δεκαετία του 1990, ο Brian Winston υποστήριξε ότι οι εξελίξεις των νέων τεχνολογιών είναι πολύ πιο μακροχρόνιες και πιο αργές διαδικασίες από τις συνήθως υποτιθέμενες και ότι η καινοτομία και η ανάπτυξη των νέων μέσων εξαρτώνται από τη γενική επιστημονική ικανότητα της κοινωνίας.

6 Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ (4) Σύμφωνα με τις κυβερνώντες ιδέες των μη αποφασιστικών προοπτικών, πρέπει να υποβληθούν οι ερωτήσεις:  Ποιους σκοπούς προορίζονται τα ηλεκτρονικά βιβλία να εκπληρώσουν;  Πως τα οικονομικά συμφέροντα των εκδοτών και τα πνευματικά δικαιώματα των ιδιοκτητών επηρεάζουν τη διάδοση και τη χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων;

7 Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ (5)  Πώς οι συντηρητικές συνήθειες των αναγνωστών θα επιβραδύνουν τη διάχυση των ηλεκτρονικών βιβλίων;  Είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία ο φορέας για τη βιομηχανία βιβλίων, ώστε να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στην κοινωνία δικτύων σήμερα και αύριο;  Είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία μια απάντηση σε μια κοινωνική ανάγκη;

8 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ: ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (1)  Τι είναι ηλεκτρονικό βιβλίο; Ένας στενός καθορισμός μεταχειρίζεται ένα ηλεκτρονικό βιβλίο ως ψηφιακό αντικείμενο με σκοπό να διαβαστεί από μια φορητή συσκευή ανάγνωσης ή να ακουστεί από ένα εργαλείο αναπαραγωγής. Υπό μια στενή έννοια ένα πρόγραμμα ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων είναι χαρακτηριστικά μια φορητή ηλεκτρονική συσκευή ικανή να παρουσιάζει τα ηλεκτρονικά βιβλία.

9 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ: ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (2) Σήμερα ο όρος του ηλεκτρονικού βιβλίου αναφέρεται στα ψηφιακά αντικείμενα, που γίνονται ειδικά για να διαβαστούν με τις εφαρμογές ανάγνωσης που λειτουργούν είτε σε μια φορητή συσκευή είτε σε έναν προσωπικό υπολογιστή. Τέτοια προγράμματα ανάγνωσης είναι το Rocket e-Book, το CyBook, το GoReader, και το SoftBook.

10 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΔΙΑΧΥΣΗ (3) Η συνολική κακή ποιότητα και οι υψηλές τιμές των συσκευών ανάγνωσης είναι οι δύο παράγοντες που επηρεάζουν αυστηρά τους καταναλωτές και εμποδίζουν τη διάχυση. Η Microsoft, η Adobe και η Gemstar προσπαθούν να βελτιώσουν την κακή ποιότητα, μέσα από την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, ως προς την απεικόνιση των αρχείων μέσα από τις συσκευές παρουσίασής των, ώστε η ανάγνωση των ηλεκτρονικών βιβλίων να γίνει πιο δελεαστική για το ευρύ κοινό.

11 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΔΙΑΧΥΣΗ (4) Η διάχυση των ηλεκτρονικών βιβλίων εξαρτάται και από τους εκδότες, οι οποίοι ανησυχούν για την ύπαρξη ενός αξιόπιστου συστήματος προστασίας των ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM, Digital Rights Management) και αντιγράφων, που προστατεύει τις επενδύσεις τους στις νέες τεχνολογίες.

12 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΔΙΑΧΥΣΗ (5) Η τεχνολογία ηλεκτρονικών βιβλίων είναι σε μια πολύ πρόωρη φάση ανάπτυξης και η διάχυσή της αρχίζει πολύ αργά. Οι βελτιώσεις στη βασική τεχνολογία θα επιταχύνουν το ρυθμό της διάχυσης ηλεκτρονικών βιβλίων στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια. Εάν αυτό συμβεί, τα ηλεκτρονικά βιβλία θα είναι αρκετά διαδεδομένα σε δέκα έως δεκαπέντε χρόνια.

13 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΔΟΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ (6) Για τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η παραγωγή βιβλίων είναι κατά μεγάλο μέρος ψηφιακή. Οι προετοιμασίες γραψίματος, έκδοσης, σχεδιαγράμματος και προδημοσίευσης είναι αυτοματοποιημένες και η ροή της δουλειάς έκδοσης είναι όλη βασισμένη στο δίκτυο. Οι διανομείς και οι λιανοπωλητές εξαρτώνται αρκετά από τις βάσεις δεδομένων και τις οδηγίες του λογισμικού και από τη σε απευθείας σύνδεση επικοινωνία.

14 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΔΟΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ (7) Οι βιβλιοθήκες έχουν εισπράξει τα απέραντα ποσά πληροφοριών για τα βιβλία στις βάσεις δεδομένων, οι συντάκτες και οι ερευνητές μπορούν εύκολα να κοιτάξουν βιαστικά όλες τις σημαντικές βιβλιοθήκες στην αναζήτηση της σχετικής λογοτεχνίας. Οι αναφορές και οι περιλήψεις μπορούν, σε δευτερόλεπτα, να αποθηκευθούν στις προσωπικές βιβλιογραφίες. Το μόνο συστατικό που λείπει σε αυτό το δίκτυο είναι το φυσικό περιεχόμενο των βιβλίων.

15 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΔΟΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ (8) Τα ηλεκτρονικά βιβλία θα αλλάξουν αυτή την κατάσταση συνολικά. Οι εκδότες θα επιλέξουν τον τρόπο της αλλαγής σύμφωνα με το μέγεθος, τις δυνατότητες, τις σχέσεις βιομηχανίας και την εταιρική θέση τους, λαμβάνοντας υπόψη τους την ποικιλία των επιχειρηματικών προτύπων (OEB, HTML, XML, HXTML).

16 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΔΟΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ (9) Για την αλλαγή απαιτείται ένα νέο λεξιλόγιο και οι πραγματικότητες της σε XML βασισμένης παραγωγής. Οι εκδότες θα πρέπει να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και σαν κανάλι πωλήσεων και σαν εμπορικό κανάλι, αλλά και για να αλληλεπιδρούν με τα αλλά ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία και τους άλλους εκδότες on-line.

17 ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ; ΔΟΜΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΒΙΒΛΙΩΝ (1) Το Διαδίκτυο, οι φορητοί υπολογιστές, οι οθόνες υγρών κρυστάλλων και η ενισχυμένη απόδοση πηγών είναι η τεχνολογική βάση για την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών βιβλίων. Τα ηλεκτρονικά βιβλία παρέχουν τους νέους τρόπους απεικόνισης του περιεχομένου καθώς επίσης και νέους τρόπους διαμοιρασμού και πώλησης βιβλίων.

18 ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ; ΔΟΜΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΒΙΒΛΙΩΝ (2) Η δομή της βιομηχανίας παραδοσιακών βιβλίων έχει περάσει από έναν αριθμό που άλλαξε πρόσφατα, με το εμπόριο βιβλίων να γίνεται ένα ενσωματωμένο μέρος των παγκόσμιων βιομηχανιών επικοινωνιών. Αυτή η τάση θα επιταχύνει πιθανώς καθώς τα ψηφιακά βιβλία φέρνουν την εκδοτική βιομηχανία στη μέση ενός δικτύου βασισμένου στην οικονομία μέσων.


Κατέβασμα ppt "ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ - ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΞΑΜΗΝΟ Z’ Θέμα: Θα αλλάξουν τον κόσμο τα ηλεκτρονικά."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google