Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 1 ο Γενικό Λύκειο Ελληνικού-Αργυρούπολης Καράκωντης Σταύρος-Κωνσταντίνος Κόντρα Παναγιώτα Λικσκεντάι.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 1 ο Γενικό Λύκειο Ελληνικού-Αργυρούπολης Καράκωντης Σταύρος-Κωνσταντίνος Κόντρα Παναγιώτα Λικσκεντάι."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 1 ο Γενικό Λύκειο Ελληνικού-Αργυρούπολης Καράκωντης Σταύρος-Κωνσταντίνος Κόντρα Παναγιώτα Λικσκεντάι Τζόνη Παπαμιχαήλ Στέλιος Παπαναστασόπουλος Ανδρέας Τάξη Α’ Έτος

2 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ 1.Πρέπει ο αθλητής να ακολουθεί μια συγκεκριμένη διατροφή ; 2.Ποια είναι η διατροφή ενός αθλητή;

3 Ο αθλητής ακολουθεί συγκεκριμένη διατροφή, διαφορετική από τους άλλους.  Ο αθλητής όντως ακολουθεί μια συγκεκριμένη διατροφή για να έχει καλύτερη απόδοση στο άθλημα που ακολουθεί.

4 Ο αθλητής αλλάζει τη διατροφή του συχνά ανάλογα με το άθλημα που ακολουθεί.  Για παράδειγμα ο αθλητής που ασχολείται με ένα άθλημα που χρειάζεται ένταση, θα πρέπει να καταναλώνει τροφές που να του παράγουν καύσιμα. Ενώ αντίθετα αν ασχολείται με αθλήματα που απαιτούν μεγαλύτερες ενεργειακές απαιτήσεις, τότε η διατροφή του αλλάζει.

5 Η διατροφή που ακολουθεί ένας αθλητής έχει σκοπό να του προσφέρει μια καλή αθλητική απόδοση.  Στόχος της σωστής διατροφής είναι να κάνει τον αθλητή να έχει μια άριστη αθλητική απόδοση.  Επηρεάζεται από την ποσότητα, την ποιότητα, αλλά και από τη σωστή χρονική στιγμή που ο αθλητής θα καταναλώσει τα γεύματά του.  Η πρόσληψη των κατάλληλων τροφών είναι σημαντική, για να διατηρηθεί η παραγωγή ενέργειας σε υψηλό βαθμό.

6 Ο αθλητής τρέφεται συγκεκριμένα με διαφορετικές ομάδες τροφίμων ανάλογα με την ώρα που θα καταναλώσει την τροφή.  Πριν την άθληση ο αθλητής θα πρέπει να καταναλώσει περισσότερους υδατάνθρακες από τις άλλες ομάδες τροφίμων για να αποφύγει την κούραση των μυών και να αποφύγει τις τροφές που περιέχουν λίπη.  Κατά την άθληση ο αθλητής χωρίς ακόμα να καταλάβει ότι διψάει θα πρέπει να καταναλώσει γρήγορα νερό και υδατάνθρακες αφού ο οργανισμός του θα έχει αποβάλει τα υγρά.  Μετά την άθληση θα πρέπει πάλι να καταναλώσει υδατάνθρακες ώστε ο οργανισμός του να έρθει στην αρχική του κατάσταση.

7 Αν ο αθλητής ακολουθεί σωστά τις οδηγίες που του δίνονται, τότε δεν θα είναι απαραίτητη η χρήση των συμπληρωμάτων.  Για παράδειγμα ο αθλητής με τη σωστή χρήση όλων των ομάδων των τροφών, μπορεί να πετύχει καλύτερες επιδόσεις και χωρίς τη χρήση των συμπληρωμάτων.

8

9 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

10 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ  Ο αθλητής πρέπει να ακολουθεί μία συγκεκριμένη διατροφή, διαφορετική όχι μόνο από τους υπόλοιπους ανθρώπους αλλά και από τους άλλους αθλητές, ανάλογα με το άθλημά του.  Ο αθλητής πρέπει να καταναλώνει κατά την διάρκεια της ημέρας όλες τις ομάδες των τροφίμων αλλά σε διαφορετικές ποσότητες από ότι ένας άνθρωπος που δεν αθλείται.  Τέλος μέσα από ένα ερωτηματολόγιο που κάναμε διαπιστώσαμε πως από αυτούς τους λίγους που ρωτήσαμε, δεν γνωρίζουν τον ρόλο τις διατροφής.

11 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΗΒΩΝ 1 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΜΑΔΑ Η ΑΠΟΚΡΥΨΗ Παναγιώτης Ντζελβές Θάνος Σάββαρης Τάσος Σαλονικίδης Όλγα Λούνγκου Δώρα Τσάβου Σχ.Έτος

12 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΤΕΘΗΣΑΝ Ποια συντηρητικά περιέχονται στις τροφές ; Ποιος είναι ο ρόλος των βιταμινών;

13 Συντηρητικά  Είναι διάφορες ουσίες που προστίθενται στις τροφές, συνηθεστέρα έτοιμες για κατανάλωση, καθώς και σε προϊόντα κατανάλωσης ( ποτά, αναψυκτικά κτλ ).  Λειτουργούν ως χρωστικές ουσίες ή συντηρητικά ή αντιοξειδωτικές ή ακόμα και εμπορικές όπως ενισχυτικές γεύσης  Είναι γνωστά και ως ουσίες Ε, όπως συστηματοποιήθηκαν Διεθνώς. Ορισμός Συντηρητικών (Βιβλ. «Συντηρητικά» έκδοση 2002)

14 Οι Ε διακρίνονται στις εξής ομάδες  Ε 100- Ε 199 χρωστικές ουσίες  Ε 200- Ε 299 συντηρητικές ουσίες  Ε 300- Ε 399 αντιοξειδωτικές ουσίες  Ε 400- Ε 499 γαλακτωματοποιητικές, πηκτικά μέσα, σταθεροποιητές  Ε 500- Ε 599 ρυθμιστές οξύτητας  Ε 600- Ε 699 βελτιωτικά γεύσης  Ε 900- Ε 999 διάφορα  Ε Ε 1999 πρόσθετα χημικά

15 Επιβλαβή συντηρητικά για τον ανθρώπινο οργανισμό  Πολλά συντηρητικά στα τρόφιμα  τα περισσότερα είναι επιβλαβή για την υγεία μας. Διαδικασία πρόσθεσης συντηρητικών ουσιών σε μια ντομάτα. Αρκετά συντηρητικά έχουν αποσυρθεί οριστικά. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων απαγόρευσε τη χρωστική Ε128 (ερυθρό 2G), η οποία ενέχεται για καρκινογενέσεις.

16 . ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΛΑΒΕΡΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ

17 ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ  Ορισμός Βιταμινών Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες, αναγκαίες σε ελάχιστες ποσότητες και είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Περιλαμβάνονται κυρίως στις τροφές.

18 Ο όρος « Βιταμίνη » Ο όρος «βιταμίνη» προήλθε από τη λέξη “vita”= ζωή (λατινικά) μια λέξη συνδυασμός που επινοήθηκε από τον Πολωνό επιστήμονα Casimir Funk ( ) Casimir Funk

19 Οι βιταμίνες χωρίζονται σε 2 κατηγορίες : - Υδατοδιαλυτές βιταμίνες ( vitamin C,B) Έχουν την ιδιότητα να διαλύονται στο νερό. Δεν αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ανθρώπινο οργανισμό, για αυτό το λόγο δεν είναι τοξικές. - Λιποδιαλυτές Βιταμίνες ( vitamin D, E) Η απορρόφηση τους γίνεται μέσω των λιπών της διατροφής. ( Βιβλίο « Υγεία και ζωή », έκδοση 2005) Χημική δομή βιταμίνης Β1 Χημική δομή Χοληκαλσιφερόλης

20 Ο ρόλος των βιταμινών  Βοηθούν στην καλή λειτουργία των νεύρων.  Συμβάλουν στο μεταβολισμό των λιπών, υδατανθράκων και ερυθρών αιμοσφαιρίων.  Συντελούν στο σχηματισμό των οστών και δοντιών και στην πήξη του αίματος. Βιβλίο ’’Υγεία’’ έκδοση 2009

21 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ  Ως υποψιασμένοι και ενημερωμένοι καταναλωτές οφείλουμε να γνωρίζουμε τη σήμανση που πληροφορεί τους αγοραστές για τα συντηρητικά που εμπεριέχονται στα εν λόγω τρόφιμα. Πριν προβούμε επομένως, στην αγορά κάποιου προϊόντος θα πρέπει να αναζητάμε στη συσκευασία πληροφορίες για τα ιδιαίτερα συστατικά του.  Ως έφηβοι πρέπει να καταναλώνουμε βιταμίνες γιατί βοηθούν στην καλή λειτουργία των νεύρων, στον μεταβολισμό των λιπών, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών, στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των οστών, των δοντιών αλλά και στην πήξη του αίματος

22 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ  Βιβλίο « Υγεία και ζωή » έκδοση 2005  Βιβλίο « Βιταμίνες στον οργανισμό μας » έκδοση 2002  Εγκυκλοπαίδεια « Τομή 2000»     Βιβλίο « Υγεία » έκδοση 2009

23 Η ΟΜΑΔΑ “ΑΠΟΚΡΥΨΗ” ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΠΟΛΥ

24 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΗΒΩΝ 1 ο ΓΕΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ Ο αστερισμός των 5* Φραγκούλη Σοφία Τσιλογιάννη Ναταλία Κολοκυθά Ιωάννα Χαιρετάκης Ηρακλής Λυσένκο Ρουσλάν ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ :

25 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ  Ποιες μεθόδους μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για να χάσει βάρος σε σχέση με την διατροφή;  Ποιες είναι οι διατροφικές συνήθειες που ακολουθούν οι έλληνες έφηβοι ;

26  Στη βάση της πυραμίδας βλέπουμε τους υδατάνθρακες όπως ψωμί, ρύζι, όσπρια κ. α.  Ακριβώς από πάνω διακρίνουμε τα λαχανικά και τα φρούτα  Σε λιγότερη ποσότητα θα πρέπει να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά και κρέας  Και τέλος στην κορυφή της πυραμίδας σε μικρότερη πάλι ποσότητα βρίσκουμε τα λίπη, τα γλυκά και τα λάδια. Όσο πιο χαμηλά βρισκόμαστε τόσο περισσότερο πρέπει να καταναλώνουμε

27

28 - Χορταρικά, φρούτα, όσπρια, ψάρια, αγνό τυρί ωμό ελαιόλαδο - Συμβάλει στη μακροζωία, υγεία και ομορφιά

29  Μια από τις εναλλακτικές λύσεις είναι να ακολουθήσουμε το δρόμο της Ελληνικής μεσογειακής διατροφής.  Υψηλή κατανάλωση οσπρίων, δημητριακών, φρούτων και λαχανικών.  Μέτρια κατανάλωση γάλακτος.  Χαμηλή κατανάλωση κρέατος.

30  Πολλοί έφηβοι προτιμούν πολλά τυποποιημένα προϊόντα, όπως σοκολάτες, μπισκότα, πατατάκια κ. α. επειδή τα θεωρούν πιο γευστικά από το σπιτικό φαγητό.  Επίσης, οι έφηβοι σήμερα αγοράζουν φαγητό fast food επειδή αυτός είναι ένας από τους λίγους τρόπους που έχουν να αποκοπούν από την οικογένεια και να προσδιορίσουν ταυτότητα.

31 Ερώτηση: Λαμβάνετε πρωινό στο σπίτι; Ερώτηση: Καταναλώνετε δεκατιανό; Πηγή: ΚΕ.Μ.Α.Κ. (Κέντρου Μελετών Ανάπτυξης και Καινοτομίας) του ΙΕΚ ΔΟΜΗ 76%97%

32  Τα συμπεράσματα του πρώτου ερευνητικού ερωτήματος είναι πως ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, έχοντας ως πρότυπο τη μεσογειακή διατροφή, που έχει στη βάση του το ελαιόλαδο, η απώλεια των περιττών κιλών πραγματοποιείται με πιο εύκολο και υγιεινό τρόπο.  Τα συμπεράσματα του δεύτερου ερωτήματος είναι πως οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων εφήβων βασίζονται σε κακής ποιότητας γαλακτοκομικών και τυποποιημένων προϊόντων, τα οποία είναι βλαβερά και επηρεάζουν την υγεία των εφήβων.

33

34 5% Συγκεντρωμένοι. ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1)Λουγκοβόης Ράλλης 2) Λυμπέρη Ελένη 3) Μαθιουδάκης Εμμανουήλ 4) Χαρικιόπουλος Αντώνιος 1 ο Γενικό Λύκειο Ελληνικού Σχολικό έτος

35  ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΛΟΓΩ ΚΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

36 Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν η εξής : Συλλογή πληροφοριών από :  Αξιόπιστους και αντικειμενικούς ιστότοπους ( π. χ. Wikipedia, Iatronet κ. α.)  Επιστημονικά συγγράμματα, βιβλία και εγκυκλοπαίδειες.  Δημιουργία ερωτηματολογίου και ανάλυση δεδομένων από δείγμα 60 εφήβων μαθητών.

37 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ : Θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε « μάστιγα της εποχής.» Δεν οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο. Εξαπλώνεται ταχύτατα καλύπτοντας το 0.5% των γυναικών. Γυναίκες και παιδία πιστεύουν ότι το σώμα τους δεν είναι αρκετά αδύνατο, κάτι που στην πραγματικότητα δεν ησχίει. Κατά συνέπεια πάσχουν από διαταραχή αντίληψης της εικόνας του σώματος τους.

38

39  Η νευρική ανορεξία πλήττει ιδιαίτερα τα κορίτσια στην εφηβική ηλικία, μεταξύ ετών.  Το χάσιμο βάρους γίνεται έμμονη ιδέα δημιουργώντας ψυχολογικά και νευρολογικά προβλήματα.  Εμμονή καταμέτρησης θερμίδων,.  Αμηνόρροια, δηλαδή όταν η γυναίκα δεν έχει παρουσιάσει έμμηνο ρύση τουλάχιστον για τρεις συνεχόμενους μήνες  Δυσκολία στην εγκυμοσύνη και πιθανή αποβολής εμβρύου.

40 ΑΤΟΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Οι περισσότεροι θεραπευτές προσπαθούν να ενθαρρύνουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες. προσπαθώντας να ενισχύσουν ξανά την επανάκτηση βάρους. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η αντιμετώπιση της ασθενείας περιλαμβάνει συνήθως ατομική και οικογενειακή ψυχοθεραπεία. Η αποκατάσταση του φυσιολογικού βάρους δεν αποτελεί πάντα ένδειξη ολοκληρωτικής θεραπείας. Κρίνεται απαραίτητη η ψυχολογική υποστήριξη των γυναικών.

41

42  Παθολογική αύξηση του βάρους του σώματος, που οφείλεται κυρίως σε συσσώρευση λίπους στον οργανισμό.  Η παχυσαρκία οφείλεται και σε κληρονομικά γονίδια.  Κάποιες φορές υπέρβαρος μπορείς να γίνεις με την κακή διατροφή και συγχρόνως κακής ψυχολογίας.

43  Είναι τεκμηριωμένο πλέον ότι η παχυσαρκία αποτελεί ασθένεια. Ευθύνεται για μεγάλη σειρά σοβαρών επιπλοκών και γι ’ αυτόν τον λόγο πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα. Η παχυσαρκία ευθύνεται για τον θάνατο ανθρώπων ετήσιος στις Η. Π. Α και στην Ελλάδα όπως και στις περισσότερες δυτικές χώρες. Δεν είναι λάθος λοιπόν ότι η παχυσαρκία έχει πλέον λάβει χαρακτήρα παγκόσμιας επιδημίας.

44  ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ. Υπέρταση έμφραγμα μυοκαρδίου εγκεφαλικό επεισόδιο καρδιακή ανεπάρκεια θρομβοεμβολικά επεισόδια  ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ : σακχαρώδης διαβήτης σύνδρομο υπερινσουλιναιμίας με αντοχή στην ινσουλίνη  ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ : άπνοια ύπνου ( παύσεις αναπνοής )  ΝΕΟΠΛΑΣΙΕΣ καρκίνος μαστού καρκίνος τραχήλου μήτρας καρκίνος ενδομήτριου καρκίνος παχεος εντέρου καρκίνος προστάτη καρκίνος οισοφάγου Ορθοπεδικά προβλήματα αρθρίτιδα γονάτων

45 Η εφαρμογή αυστηρών διαίτων από έναν υγιή άνθρωπο δεν συνεπάγεται άμεσα την πρόκληση ψυχογενούς βουλιμίας, ακόμα και αν ακολουθείται πολλές φορές από υπερφαγικά επεισόδια. Τα επεισόδια αυτά αποτελούν μια ηπιότερη μορφή διαταραχής στη λήψη τροφής, αλλά για να διαγνωστεί ότι ένα άτομο πάσχει από την συγκεκριμένη ασθένεια πρέπει να παρατηρηθούν τα διαγνωστικά κριτήρια που αναφερθήκαν παραπάνω.

46  η διατροφή είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να προσέχουν οι άνθρωποι για μια καλή ζωή με μια καλή υγεία.  Μια σωστή διατροφή από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι διαφορετική. Σίγουρα πρέπει όμως να τηρείται.  Διατροφή είναι υγεία.

47 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας. 5% Συγκεντρωμένοι


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 1 ο Γενικό Λύκειο Ελληνικού-Αργυρούπολης Καράκωντης Σταύρος-Κωνσταντίνος Κόντρα Παναγιώτα Λικσκεντάι."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google