Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

24η Φεβρουαρίου 1917 μέχρι την 31η Οκτωβρίου 1920

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "24η Φεβρουαρίου 1917 μέχρι την 31η Οκτωβρίου 1920"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 24η Φεβρουαρίου 1917 μέχρι την 31η Οκτωβρίου 1920
Ρωσική Επανάσταση 24η Φεβρουαρίου 1917 μέχρι την 31η Οκτωβρίου 1920

2

3 ΑΙΤΙΑ Αποτυχια στον Α’ παγκοσμιο Πολεμο
Αδυναμια του Τσαρου Νικολαου του Α’ Αποτυχια της Δουμα ΑΙΤΙΑ Προβληματα γεωργων Αντιθεση κομμουνιστων Προβληματα εργατων Ο Ρασπουτιν και σκάνδαλα Φεβρουαρινη επανασταση 1917

4

5

6 Alexander III Nicholas II Olga Marie Tatiana Anastasia Alexie
Alexander III, wife of Nicholas Tatiana Anastasia Alexie

7

8

9 Η Ρωσική Επανάσταση ήταν μια σειρά
από μεγάλα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στη Ρωσία κατά το χρονικό διάστημα από την 24η Φεβρουαρίου 1917 μέχρι την 31η Οκτωβρίου 1920 και δεν σφράγισαν μόνο την ιστορική πορεία της χώρας αυτής, αλλά επηρέασαν καθοριστικά ολόκληρη τη νεότερη παγκόσμια ιστορία. Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα της ανθρωπότητας. Είναι γνωστή και ως Οκτωβριανή Επανάσταση, από το γεγονός που υπήρξε το σημείο αναφοράς της, την κατάληψη των Χειμερινών Ανακτόρων, έδρας της προσωρινής ρωσικής κυβέρνησης, τη νύχτα της 24ης Οκτωβρίου 1917 (με το παλαιό ημερολόγιο), στην Αγία Πετρούπολη.

10 Η Φεβρουαριανή Επανάσταση
Η εργατική επανάσταση άρχισε κατά το τέλος του Φεβρουαρίου του 1917 στην Αγία Πετρούπολη με τεράστιες απεργίες και δυναμικές διαδηλώσεις, που αργότερα εξελίχτηκαν σε οργανωμένο επαναστατικό κίνημα. Ο πρόεδρος της τέταρτης Δούμας Ροντζιάνκο μαζί με την εκτελεστική επιτροπή του σοβιέτ ζήτησαν την παραίτηση του τσάρου Νικόλαου Β΄, ο οποίος εγκατέλειψε την εξουσία στις 15 Μαρτίου 1917, χωρίς ο διάδοχός του δούκας Μιχαήλ Αλεξάνδροβιτς, να δεχτεί τις ευθύνες του θρόνου. Έτσι ανατράπηκε οριστικά η μοναρχία στη Ρωσία και μαζί της η φεουδαρχική απολυταρχία.

11

12 Προσωρινά ανέλαβε πρωθυπουργός ο πρίγκιπας Λβοφ,
ο οποίος αντιπροσωπεύοντας τα συμφέροντα της αστικής τάξης διακήρυξε ότι θα συνέχιζε την ένοπλη σύγκρουση με τη Γερμανία μέχρι την τελική νίκη της Ρωσίας στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο και ότι θα εφάρμοζε φιλελεύθερο πολιτικό πρόγραμμα μεταπολεμικά. Οι υποσχέσεις αυτές δεν ικανοποίησαν το λαό, Στην κρίσιμη αυτή στιγμή ο Λένιν επέστρεψε στη Ρωσία με σύνθημα τη μη υποστήριξη της καπιταλιστικής κυβέρνησης, την παύση του ιμπεριαλιστικού πολέμου και τη νίκη της κοινωνικής επανάστασης.

13

14 Και τυπικά πλέον η Ρωσική Επανάσταση επικράτησε.
Τον Ιούλιο ο Λβοφ παραιτήθηκε και πρωθυπουργός ανέλαβε ο Κέρενσκι, που προκήρυξε εκλογές για το Νοέμβρη. Στις 25 Σεπτεμβρίου ο Τρότσκι εκλέχτηκε πρόεδρος του σοβιέτ της Πετρούπολης, ενώ στις 7 Οκτωβρίου ο Λένιν έφτασε κρυφά στην Πετρούπολη για να αναλάβει τη διεύθυνση της ένοπλης εξέγερσης. Στις 24 Οκτωβρίου ξέσπασε πλέον η μεγάλη επανάσταση. Την άλλη μέρα τα ανάκτορα πολιορκήθηκαν και καταλήφθηκαν, η κυβέρνηση έπεσε, οι υπουργοί συνελήφθησαν και ο Κερένσκι δραπέτευσε. Και τυπικά πλέον η Ρωσική Επανάσταση επικράτησε.

15

16 Σχηματίστηκε το πρώτο Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού
(υπουργικό συμβούλιο) με το Λένιν ως πρόεδρο και τους Ρίκοφ, Μιλιούτιν, Τρότσκι, Λουνατσάρσκι και Στάλιν. Η Ρωσία αναγκάστηκε να συνάψει στο Μπρεστ-Λιτόφσκ συμφωνία το 1918 με τους Γερμανούς Τις 16 Ιουλίου 1918 εκτελέστηκε ολόκληρη η αυτοκρατορική οικογένεια Ο εμφύλιος πόλεμος φάνηκε πως είχε λήξει μόλις τον Οκτώβριο του 1920, οπότε η επανάσταση αποδύθηκε στην οικονομική ανασύνταξη και αναδιοργάνωση με σοσιαλιστικές αντιλήψεις.

17

18 . Η ΣΥΝΘΗΚΗ Brest-Litovsk 1918 ΤΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Russia Estonia . Latvia Lithuania Germany Ukraine Brest-Litovsk ΤΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

19

20

21 εθνικος αυτοκαθορισμος
ειρηνη ψωμι εδαφικη ακεραιοτητα εθνικος αυτοκαθορισμος

22 Αυτό δυστυχώς δεν θα το μάθουμε ποτέ, μόνο εικασίες
Παρά τις προσπάθειες του Λένιν τα πράγματα συνεχίζουν να μην πάνε καλά. Ο λαός που στήριξε τους Μπολσεβίκους τώρα στρέφεται εναντίον τους και κάνει την λεγόμενη τρίτη επανάσταση η οποία όμως καταπνίγηκε βίαια από τον Τρότσκι που είχε αναλάβει την οργάνωση του Κόκκινου Στρατού. Ο ίδιος Λένιν είπε ότι ό Σοσιαλισμός δεν μπορεί να γίνει πράξη από το κόμμα, αλλά από δεκάδες εκατομμυρίων. Το κατάλαβε λίγο αργά όμως, αφού αρρώστησε βαριά το 1922 και πέθανε μετά από 2 χρόνια ανήμπορος να ελέγξει την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί,στις 21 Ιανουαρίου 1924 σε ηλικία μόλις 54 ετών. Τι θα γινόταν αν ο Λένιν είχε ζήσει άλλα 20 χρόνια; Αυτό δυστυχώς δεν θα το μάθουμε ποτέ, μόνο εικασίες και φανταστικές σκέψεις μπορούμε να κάνουμε.                               

23 Η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση του 1917 καθοδηγουμένη από το Εργατικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Μπολσεβίκων εδραίωσε στη επικράτεια της Ρωσικής Αυτοκρατορίας το πρώτο Σοσιαλιστικό σύστημα. Η Ρωσία μετά το τέλος του Εμφυλίου πολέμου προσπάθησε να συνενώσει τα κράτη που κάποτε αποτελούσαν την Ρωσική Αυτοκρατορία βεβαία στα πλαίσια του σοσιαλιστικού συστήματος με λαϊκή εξουσία. Έτσι ο Βλαδίμηρος Λένιν πρότεινε την δημιουργία της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών στη οποία θα εντάσσονταν: η Ρωσική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία, η Ουκρανική ΣΣΔ, η Λευκορωσική ΣΣΔ και η Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Υπερκαυκασίας (αποτελούμενη από την Γεωργία, την Αρμενία, και το Αζερμπαϊτζάν). Στις παραπάνω Δημοκρατίες οι εργάτες και το κόμμα τους το Μπολσεβίκικο (κομμουνιστικό) έχουν ήδη καταλάβει την εξουσία. Το Δεκέμβριο του 1922 η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών αποτελούσε πια ιστορικό γεγονός.

24

25 κοκκινοι φρουροι

26 και μετά στη Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Από το 1936 και μετά στη Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) ( Ρωσία, Λευκορωσία, Υπερκαυκασία και Ουκρανία) δεν θα υπάρξει ούτε σοσιαλισμός, ούτε δημοκρατία, ούτε Σοβιέτ. Το κόμμα, με τιμονιέρη τον "πατερούλη" Στάλιν θα υποκαταστήσει και το κράτος και τα Σοβιέτ τα οποία υπολειτουργούσαν τυπικά εώς το 1990.

27

28 Με τις περίφημες δίκες της Μόσχας στήνονται στον τοίχο
και εκτελούνται όλοι σχεδόν οι πρώην σύντροφοι που διαφώνησαν με τον Στάλιν και πρώτοι και καλύτεροι οι Ζινόβιεφ και Καμένεφ μαζί με μερικούς οπαδούς τους.

29

30 ΜΟΣΧΑ

31 πως η Οκτωβριανή Επανάσταση, οι "10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο" .
Ο Τρότσκι διαγραμμένος από το Κόμμα όπως και όλοι οι αντίπαλοι του Στάλιν ,αδυνατεί να αντιδράσει αφού βλέπει τους συντρόφους του να εκτελούνται ή να τον εγκαταλείπουν μόνο του σε μία αντιπολίτευση χωρίς αποτέλεσμα. Ο ίδιος ο Στάλιν είχε επιχειρήσει να υποβαθμίσει μέχρι και τον Λένιν αφού σε γράμμα του το 1911 που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα της Γεωργίας το 1925 αφήνει σαφέστατες αιχμές για την επαναστατική ανεπάρκεια του Λένιν. Όπως και να έχει, είναι γεγονός πως η Οκτωβριανή Επανάσταση, οι "10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο" . έδωσε το έναυσμα για ταξικούς αγώνες σε ολόκληρο τον κόσμο.

32

33

34 Ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης (1922-1991)
Ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης ( ) Βλαντιμίρ Λένιν Ιωσήφ Στάλιν 1953 Γκεόργκι Μαλενκόβ Νικίτα Χρουστσόφ Λεονίντ Μπρέζνιεφ Γιούρι Αντρόπωφ Κονσταντίν Τσερνιένκο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ

35

36 Δευτέρα 19 Αυγούστου1991:μια ομάδα της κυβέρνησης της Σοβιετικής Ένωσης και μέλη του Κομουνιστικού Κόμματος (ΚΚΣΕ) προχώρησαν σε πραξικόπημα, σε μια προσπάθεια να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της χώρας από το σοβιετικό πρόεδρο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Παρόλο που το πραξικόπημα κατέρρευσε μέσα σε δύο μέρες, έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην αποσταθεροποίηση της ΕΣΣΔ και στην τελική της διάλυση. στα τέλη του 1991, η Σοβιετική Ένωση διασπάστηκε σε δεκαπέντε ανεξάρτητα κράτη, εκ των οποίων το μεγαλύτερο, η Ρωσική Ομοσπονδία, είχε περίπου το μισό πληθυσμό της Σοβιετικής Ένωσης.

37

38


Κατέβασμα ppt "24η Φεβρουαρίου 1917 μέχρι την 31η Οκτωβρίου 1920"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google