Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Περιήγηση στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Περιήγηση στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Περιήγηση στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης
Περιήγηση στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης

2 Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης
Οι Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης έχουν μακρινό ιστορικό παρελθόν και ο τόπος αυτός συνδέεται με τη ρωμαϊκή και την παλαιοχριστιανική περίοδο και μάλιστα ως χώρος κοιμητηρίων αφ’ ενός και έντονης επαγγελματικής ζωής αφ’ ετέρου αφού εδώ λειτουργούσαν εργαστήρια λάξευσης πέτρας και μαρμάρου καθώς και πλινθοποιίας. Το κέντρο της πρώτης κοινότητας που δημιουργήθηκε στην περιοχή ήταν ο συνοικισμός Επταλόφου ο οποίος σχηματίστηκε σταδιακά από το 1913 μέχρι το Ιδιαίτερα όμως κατοικήθηκε μετά το 1922 από προσφυγικές κυρίως οικογένειες, ενώ το 1928 κτίστηκε ο Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής για τον εκκλησιασμό των κατοίκων οι οποίοι γύρω στο 1932 ήταν περίπου Σήμερα οι Αμπελόκηποι στα πλαίσια του προγράμματος Καλλικράτης έχουν ενωθεί με τη γειτονική περιοχή της Μενεμένης και αποτελούν πλέον έναν ενιαίο Δήμο με την επωνυμία Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

3 Αρχίζουμε από το σχολείο μας, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων
Αρχίζουμε από το σχολείο μας, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων

4 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων
1ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων

5 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων
Πρόκειται για το παλαιότερο σχολείο των Αμπελοκήπων που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Πανταζοπούλου. Η κατασκευή του άρχισε το 1928 αλλά αποπερατώθηκε το Άνοιξε επίσημα τις πόρτες του στους μαθητές το σχολικό έτος με την επωνυμία 42ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Το κτίριο ήταν το μισό απ’ ό,τι βλέπουμε σήμερα. Στη δεκαετία του 70 έγινε επέκταση. Βρίσκεται σε ιδιαίτερα κεντρικό σημείο της περιοχής και διαθέτει ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία του πρώιμου μοντερνισμού της εποχής του μεσοπολέμου στη Θεσσαλονίκη. Για το λόγο αυτό από το 2009 έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο. Πρόκειται για ένα σπουδαίο Έλληνα πολιτικό που εκλέχτηκε εφτά φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Έκανε πολλές μεταρρυθμίσεις και ήθελε να διπλασιάσει τα ελληνικά εδάφη περιλαμβάνοντας και την περιοχή της Μ. Ασίας. Κυβέρνησε τη χώρα τόσο την εποχή των Βαλκανικών πολέμων όσο και του Α’ Π.Π. παίρνοντας καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας. Επίσης το όνομά του συνδέεται με τα τραγικά γεγονότα της καταστροφής της Σμύρνης.

6 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων
1ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων Καραπάντσιο Πολιτιστικό Κέντρο Αστυνομικό Τμήμα Βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο της περιοχής μας και ειδικότερα στην οδό Θερίσσου σε κοντινή απόσταση από το σχολείο μας.

7 Καραπάντσιο Πολιτιστικό Κέντρο
Σε οικόπεδο του Δήμου και με χρήματα που διέθεσε το ζεύγος Καραπάντσιου έχει ήδη ξεκινήσει η ανέγερση του νέου πολιτιστικού κέντρου επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στόχος είναι να παρέχονται στους πολίτες αναβαθμισμένες πολιτιστικές υπηρεσίες, να υλοποιούνται πολιτιστικά – εκπαιδευτικά προγράμματα, να αναπτυχθεί η έκφραση του τοπικού καλλιτεχνικού και πολιτιστικού δυναμικού. Παράλληλα αναμένεται να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος πόλος συνεχούς πολιτιστικής δράσης και δημιουργίας, ο οποίος θα συμβάλει στην ανάπτυξη του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής.

8 Πάρκινγκ (Οικόπεδο Φιλίππου)
Πάρκινγκ (Οικόπεδο Φιλίππου) 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων Καραπάντσιο Πολιτιστικό Κέντρο

9 Παρκινγκ (οικόπεδο Φιλίππου)
Παρκινγκ (οικόπεδο Φιλίππου) Εκεί όπου άλλοτε βρισκόταν το εργοστάσιο κεραμοποιίας Φιλίππου έχουν πλέον ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής ενός υπαίθριου παρκινγκ στη διασταύρωση των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Φιλιππουπόλεως. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να εξυπηρετηθεί μια πολύ βασική ανάγκη των κατοίκων και των επισκεπτών της τοπικής αγοράς. Βέβαια αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ άλλοτε η τοπική αγορά έσφυζε από ζωή και εξυπηρετούσε τις ανάγκες των πολιτών των δυτικών συνοικιών, τα τελευταία χρόνια έχει νεκρώσει η περιοχή καθώς πολλά καταστήματα αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο. 

10 Πάρκινγκ (Οικόπεδο Φιλίππου)
Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάρκινγκ (Οικόπεδο Φιλίππου) 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων Καραπάντσιο Πολιτιστικό Κέντρο

11 Δημοτική Βιβλιοθήκη (Αριστοτέλειος)
Η δημοτική βιβλιοθήκη των Αμπελοκήπων δημιουργήθηκε το 1984 και λειτούργησε το 1985. Το 2003 μεταφέρθηκε σε ένα πολύ όμορφο ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο και εμπλούτισε το υλικό της με περισσότερα βιβλία. Επιπλέον η Α΄ παιδική βιβλιοθήκη των Αμπελοκήπων βρίσκεται στο ίδιο κτίριο, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες των μικρών φίλων του βιβλίου, οι οποίοι μπορούν να διαβάσουν στο δικό τους αναγνωστήριο. Επιπλέον υπάρχει ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής διαθέσιμος στους χρήστες με δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

12 Η περιήγηση συνεχίζεται Επόμενος σταθμός το Δημαρχείο
Η περιήγηση συνεχίζεται Επόμενος σταθμός το Δημαρχείο

13 Δημαρχείο Αμπελοκήπων

14 Δημαρχείο Αμπελοκήπων
Το όνομά του συνδέεται με την Επανάσταση του 1821 καθώς ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Ο μαρτυρικός του θάνατος από τους Τούρκους συγκλόνισε τις ψυχές των υπόδουλων Ελλήνων. Δημαρχείο Αμπελοκήπων Πρόκειται για ένα σπουδαίο Έλληνα ηθοποιό του Εθνικού Θεάτρου που πρωταγωνίστησε σε πολλές παραστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Βρίσκεται στην οδό Πατριάρχου Γρηγορίου Ε. Του δόθηκε η ονομασία Δαμουλάκειο Δημαρχιακό Μέγαρο προς τιμή του ζεύγους Στεφάνου και Μαρίας Δαμουλάκη που δώρισαν το οικόπεδο στο οποίο κατασκευάστηκε το κτίριο. Στο χώρο αυτό φιλοξενείται το Δημοτικό Κινηματοθέατρο Αλέξης Μινωτής καθώς και οι διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου μας.

15 Επόμενοι σταθμοί της περιήγησης η πλατεία Επταλόφου και ο Ι. Ν
Επόμενοι σταθμοί της περιήγησης η πλατεία Επταλόφου και ο Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής

16 Πλατεία Επταλόφου

17 Πλατεία Επταλόφου Γεννήθηκε στην Πέλλα της Μακεδονίας και διαδέχτηκε τον πατέρα του Φίλιππο στο μακεδονικό θρόνο. Προχώρησε νικηφόρα ως τα βάθη της Ασίας και ίδρυσε πολλές πόλεις με το όνομα Αλεξάνδρεια. Πέθανε στη Βαβυλώνα από λοιμώδη νόσο ή δηλητηρίαση και έτσι ανακόπτεται η επεκτατική του δραστηριότητα. Βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της περιοχής μας εκεί όπου συναντιούνται τρεις κεντρικοί οδοί: Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ελευθερίου Βενιζέλου και Γιάννη Χαλκίδη. Από τη μια πλευρά της πλατείας διακρίνει κανείς ένα σιντριβάνι ενώ από την απέναντι ένα μνημείο αφιερωμένο στην αγωνιζόμενη μάνα του λαού. Περιμετρικά γύρω από αυτή αναπτύσσεται η εμπορική δραστηριότητα της περιοχής μας με καταστήματα λιανικής πώλησης, καφετέριες αλλά και τράπεζες. Ήταν στέλεχος της Νεολαίας Λαμπράκη, της ΕΔΑ και μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης Πατριωτικό Μέτωπο. Δολοφονήθηκε το Σεπτέμβριο του 1967 στη Θεσσαλονίκη από άντρες της Ασφάλειας καθώς με κάποιους άλλους ανατίναξαν μια κολώνα της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Κάθε χρόνο προς τιμή του διοργανώνονται στο Δήμο μας τα Χαλκίδεια. Πρόκειται για πολιτιστικές εκδηλώσεις που φιλοξενούνται στον αύλειο χώρο του σχολείου μας κατά το μήνα Σεπτέμβριο.

18 Εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής
Πλατεία Επταλόφου Εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής

19 Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Ο πρώτος ναός (κατ αρχήν της Αγίας Ευφημίας) κτίσθηκε το 1926 από τον προσφυγικό σύλλογο "Σύνδεσμος Αμπελοκήπων-Συνοικία Επτάλοφος" και άρχισε να λειτουργεί το 1928. Ο σημερινός ναός είναι μία τρίκλιτη βασιλική με δύο καμπαναριά στην πρόσοψή της. Το 1996 διασκευάσθηκε ο πρόναος και το 1998 ανακαινίσθηκε εκ βάθρων το αγίασμα όπως και ολόκληρος ο ναός. Αγιογραφήθηκε κατά την περίοδο Ιστορικό Ιερό κειμήλιο αποτελεί η Εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας.

20 Προτελευταίος σταθμός το Στέκι Νεολαίας και το Α ΚΑΠΗ
Προτελευταίος σταθμός το Στέκι Νεολαίας και το Α ΚΑΠΗ

21 A’ ΚΑΠΗ Στέκι Νεολαίας

22 Στέκι Νεολαίας – Α ΚΑΠΗ Σε ένα σύγχρονο κτίριο στην οδό Βύρωνος στεγάζεται το Στέκι Νεολαίας του Δήμου μας που παρέχει τη δυνατότητα στους νέους να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους σερφάροντας στο διαδίκτυο, παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια και ακούγοντας μουσική. Στο ίδιο κτίριο φιλοξενείται και το Α ΚΑΠΗ που έχει ως στόχο να κρατήσει τον ηλικιωμένο ενεργό, αυτόνομο και ισότιμο άτομο στην τοπική κοινωνία. Παράλληλα στον ίδιο χώρο φιλοξενείται και η Β Παιδική Βιβλιοθήκη καλύπτοντας τις ανάγκες των μικρών φίλων του βιβλίου οι οποίοι μπορούν να διαβάσουν στο δικό τους αναγνωστήριο. Πρόκειται για έναν Άγγλο ποιητή, φιλέλληνα που επηρεασμένος από την αγάπη του για την Ελλάδα μεταβαίνει στο πολιορκημένο Μεσολόγγι την εποχή της Μεγάλης Επανάστασης. Με τα ποιήματά του προσπαθεί να ξεσηκώσει το επαναστατημένο έθνος αλλά τελικά χάνει τη ζωή του από υψηλό πυρετό λόγω των κακουχιών.

23 Τελευταίος σταθμός της περιήγησης ο Ι.Ν. Αναστάσεως του Κυρίου
Τελευταίος σταθμός της περιήγησης ο Ι.Ν. Αναστάσεως του Κυρίου

24 Εκκλησία Ανάστασης του Κυρίου

25 Ι.Ν. Αναστάσεως του Κυρίου
Ο ναός βρίσκεται στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Μέγας Αλέξανδρος και κτίστηκε το 1976 με σκοπό να εξυπηρετεί τις ανάγκες των στρατευμένων. Η απομάκρυνση του στρατοπέδου από τον πολεοδομικό ιστό της πόλεως οδήγησε στην ίδρυση μιας νέας ενορίας το Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται και η ανθοέκθεση που διοργανώνεται κάθε άνοιξη στο Δήμο μας και συμπίπτει με τον εορτασμό του ναού στις 11 Μαΐου, γιορτή των Αγίων Μυροφόρων Γυναικών.


Κατέβασμα ppt "Περιήγηση στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google