Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΠΕΤΡΟΥΛΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΡΙΖΑ ΙΑΣOΝΑΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΝΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΠΕΤΡΟΥΛΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΡΙΖΑ ΙΑΣOΝΑΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΝΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΠΕΤΡΟΥΛΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΡΙΖΑ ΙΑΣOΝΑΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΝΑΣ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΜΠΕΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

2 Αφού μελετήσαμε τις παραγράφους 11-16, του τρίτου κεφαλαίου,του δεύτερου βιβλίου του Ξενοφώντα και τα ερμηνευτικά σχόλια του βιβλίου και αφού διενεργήσαμε διαδικτυακή έρευνα,συνθέσαμε το παρακάτω κείμενο στο οποίο καταγράφονται ανάλογες μεθοδεύσεις άλλων τυραννικών καθεστώτων από την αρχαιότητα έως σήμερα.

3 Η Τυραννία του Πεισίστρατου (6ος αι.πΧ.)
. Η μάχη του Μαραθώνα υπήρξε μια απο τις κορυφαίες στιγμές της Αθηναικής ιστορίας.Βασικός συντελεστής ήταν ο Κλεισθένης . Η Αθήνα, την εποχή της μάχης του Μαραθώνα, ζούσε ακόμα στον απόηχο σημαντικών πολιτικών αλλαγών, οι οποίες είχαν επηρεάσει την κοινωνική και στρατιωτική της οργάνωση.Κατά το δεύτερο μισό του 6ου αιώνα π.Χ. στην πολιτική ζωή της Αθήνας κυριάρχησε ο τύραννος Πεισίστρατος. Μετά τον θάνατο του, το 528 π.Χ., τον διαδέχθηκαν οι γιοι του Ιππίας και Ιππαρχος.Ηδη όμως από τα πρώτα χρόνια της εξουσίας τους το τυραννικό καθεστώς μεταβλήθηκε. Παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα σε όσα μέλη παλαιών αριστοκρατικών οικογενειών της Αθήνας είχαν αναγκαστεί, με την επικράτηση του τυραννικού καθεστώτος του Πεισίστρατου, να εγκαταλείψουν την πόλη, να επιστρέψουν. Οι αριστοκράτες αυτοί αισθάνονταν πλέον ασφαλείς στην Αθήνα, ορισμένοι μάλιστα διεκδίκησαν διάφορα δημόσια αξιώματα, με τη συναίνεση ασφαλώς των τυράννων, ωστόσο δεν απέκτησαν πραγματική εξουσία.

4

5 ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ Ο Θεοδόσιος, υπήρξε ο τελευταίος αυτοκράτορας της ενιαίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και κυβέρνησε από το 379 εώς το 395. Επέβαλε αναγκαστικά τον Χριστιανισμό σε όλη την Αυτοκρατορία με την απειλή θανάτου, καταστρατηγώντας το περίφημο Διάταγμα των Μεδιολάνων. Υπήρξε σφαγέας των Θεσσαλονικέων, καθώς κατά τη διάρκεια λαϊκής εξέγερσης και της δολοφονίας του επικεφαλής της φρουράς Γότθου Βουθέριχου το 389, έδωσε την εντολή για την εκτέλεση αμάχων,δεινός καταστροφέας των αρχαίων ελληνικών μνημείων και γενικότερα "Μέγας" μεν, Διώκτης δε, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Τέλος εξέδωσε διατάγματα, με τα οποία απαγόρευε την ειδωλολατρία.

6 Η τυραννία του Ισαακίου Κομνηνού στην Κύπρο(1184-1191)
Ο Ισαακ Κομηνός ήταν γιος κάποιου Δούκα Καματερού και της Είρηνης Κομνηνή. Ο Μανουήλ Α’ του εμπιστεύτηκε τη διοίκηση της Ταρσού και των περιοχών γύρω από αυτήν.Κατά τη διάρκεια της διοικήσεως του, ήλθε σε σύγκρουση με τους Αρμένιους της Κιλικίας και πιάστηκε αιχμάλωτος. Έμεινε στη φυλακή για μερικά χρόνια και ελευθερώθηκε με τη μεσολάβηση της θείας του Θεοδώρας. Για την απελευθέρωση του, χρειάζονταν βυζάντια. Το απαιτούμενο χρηματικό ποσό στάληκε από τα έσοδα της Κύπρου. Ο Ισαάκιος μετά την απελευθέρωση του μετέβει στην Κύπρο, για να συγκεντρώσει το εναπομείναν ποσό των λύτρων.7 Ένα σημαντικό σημείο, το οποίο έχει εθνολογική σημασία, είναι ότι ο Ισαάκιος κατά τον ερχομό του στην Κύπρο έφερε μαζί του και Αρμένιους στρατιώτες, οι οποίοι τον βοήθησαν στη μετέπειτα εδραίωση της εξουσίας του στο νησί. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής του πράξης, ήταν μοιραίο για τη μετέπειτα ιστορία της μεγαλόνησου. Η Κύπρος αποκόπηκε για πάντα από την Βυζαντινή αυτοκρατορία και τον υπόλοιπο Ελληνισμό και έγινε εύκολη λεία για τους εχθρούς της. Επίσης, το γεγονός αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως η αρχή του τέλους για τη Βυζαντινή επικυριαρχία στην Ανατολή, μιας και η η Κύπρος ήταν ένα υψίστης σημασίας ναυτική βάση στην καρδιά της Μεσογείου.

7 Φτάνοντας στην Κύπρο λοιπόν, θέλησε να γίνει κυρίαρχος του νησιού εξαπατώντας τους κατοίκους με πλαστά έγγραφα. Οταν εξασφάλισε αρκετή δύναμη στο νησί, αυτοανακυρήχθηκε αυτοκράτορας (1184) με ειδική τελετή: Η τελετή της στέψης του, έγινε από ένα νέο «πατριάρχη», τον οποίο εξανάγκασε ο Ισαάκιος τους επισκόπους της Κύπρου να εκλέξουν. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, στις Δυτικές πηγές, ο Ισαάκιος αναφέρεται ως Αυτοκράτορας του νησιού. Μάλιστα, έκοψε δικά του νομίσματα και εξέδωσε σφραγίδες στο όνομα του. Ο Ισαάκιος κυβέρνησε την Κύπρο τυραννικά. Οι φόροι διατίθεντο προς αύξηση των προσωπικών του εισοδημάτων και εξυπηρέτηση της προσωπικής του διοικήσεως. Εκμεταλεύτηκε όλες τις τάξεις του κυπριακού λαού, πήρε περιουσίες και γενικώς συμπεριφερόταν σκληρά. Η τυραννία του Ισαακίου έληξε την 31ην Μαϊου με την παράδοσή του στο βασιλιά Ριχάρδο, ζητώντας το έλεος του και κρατήθηκε αιχμάλωτος. Μιαν ιδιαίτερη λεπτομέρεια που μας παραδίδουν οι πηγές είναι ότι ο βασιλιάς της Αγγλίας, πέρασε στον Ισαάκιο ασημένιες αλυσίδες, επειδή του είχε υποσχεθεί να μην τον σιδηροδέσει.

8 Η Δικτατορία των Συνταγματαρχών
. Η Δικτατορία των Συνταγματαρχών, ή απλά Χούντα αναφέρεται στην περίοδο πολιτεύματος στην Ελλάδα που ακολούθησε το πραξικόπηματων συνταγματαρχών στις 21 Απριλίου Η περίοδος αυτή κράτησε για επτά χρόνια (οι οκτώ τελευταίοι μήνες της οποίας είναι γνωστοί και ως Χούντα του Ιωαννίδη ). Στις 24 Ιουλίου 1974 όταν, αδυνατώντας να χειριστεί τα εξ υπαιτιότητάς της γεγονότα της Κύπρου, προσκάλεσε τους πολιτικούς και παρέδωσε σε Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Η ημερομηνία πτώσης της Χούντας έχει καθιερωθεί ως ημέρα επίσημου εορτασμού της Δημοκρατίας των Ελλήνων. 14 Νοεμβρίου 1973 Χιλιάδες φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί στο κτήριο της Νομικής Σχολής και ετοιμάζονταν να κάνουν συνέλευση. Στο τέλος της συνέλευσης πραγματοποίησαν πορεία στην οδό Σόλωνος και Πατησίων. Το απόγευμα και ενώ οι φοιτητές είχαν παραμείνει στο Πολυτεχνείο, ο αστυνομικός διευθυντής Δασκαλόπουλος και ο εισαγγελέας Σαμήτας διέταξαν τους φοιτητές να διαλυθούν. Οι φοιτητές βρέθηκαν σε δίλημμα. Δημιουργήθηκε συντονιστική επιτροπή η οποία και αποφάσισε, στις 8:30 μ.μ., την κατάληψη του Πολυτεχνείου. 15 Νοεμβρίου 1973 Από τις πρώτες πρωινές ώρες φάνηκε η στήριξη των πολιτών προς τους φοιτητές, με τρόφιμα, γραφική ύλη και φάρμακα.. Το βράδυ μπήκε σε λειτουργία για πρώτη φορά ο σταθμός των "Ελεύθερων Πολιορκημένων. 16 Νοεμβρίου 1973 Ο κόσμος παρέμεινε στο πλευρό των φοιτητών ενώ οδοφράγματα άρχισαν να στήνονται στους δρόμους. Οι αστυνομικοί και τα τανκ (τεθωρακισμένα) άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Οι πρώτες συγκρούσεις με την αστυνομία δεν άργησαν να γίνουν ενώ στις 7 μ.μ. ανακοινώθηκε και ο πρώτος νεκρός των συγκρούσεων.

9 17 Νοεμβρίου 1973 Τα μεσάνυχτα και ενώ οι φοιτητές επέμεναν στην κατάληψη του Πολυτεχνείου, έκαναν την εμφάνιση τους τα πρώτα τανκ. Ο κόσμος είχε διαλυθεί βίαια ενώ ο καπνός από τα δακρυγόνα έκανε την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Στη 1:30 μ.μ. ο επικεφαλής του τάγματος του στρατού έδωσε διορία να εγκαταλείψουν το κτήριο. Οι φοιτητές αρνήθηκαν και παρέμειναν φωνάζοντας συνθήματα όπως "Κάτω η Χούντα και οι Αμερικάνοι". Στις 2:50 π.μ. ο επικεφαλής διέταξε το τανκ να γκρεμίσει την πύλη του Πολυτεχνείου. Ταυτόχρονα εισέβαλλαν άντρες των ΛΟΚ στο χώρο του Πολυτεχνείου χτυπώντας όποιον έβρισκαν. Ο στρατός υποσχέθηκε ελεύθερη δίοδο και άφησε πραγματικά τον κόσμο να φύγει τουλάχιστον από την πύλη της Στουρνάρη με κατεύθυνση πλατεία Εξαρχείων, αν και η αστυνομία περίμενε πιο πάνω στα στενά για να δείρει ή/και να συλλάβει όσους μπορούσε. Μέσα σε λίγη ώρα το κτήριο είχε αδειάσει. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι γεγονός ότι δεν έριξε την Δικτατορία. Πράγματι ανέβασε το ηθικό του δοκιμαζόμενου λαού. Όμως η μεγάλη της συμβολή είναι ότι περιέσωσε την δημοκρατική αξιοπρέπεια των Ελλήνων, καθιστώντας γεγονός την καθολική αντίδραση ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ Η Χούντα τελικά κατέρρευσε στις 24 Ιουλίου του 1974 κάτω από το βάρος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Η εισβολή στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε 4 ημέρες νωρίτερα (στις 20 Ιουλίου 1974) και η Χούντα, που είχε την ευθύνη για την προάσπιση του νησιού, δεν αντέδρασε όπως θα έπρεπε, παραπλανημένη από τις διαβεβαιώσεις των Αμερικανών και έχασε τον πόλεμο, που οδήγησε στη διχοτόμηση του νησιού. Την ίδια ημέρα έφθασε στην Αθήνα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με το αεριωθούμενο αεροπλάνο της γαλλικής Προεδρίας, το οποίο έθεσε στη διάθεση του ο γάλλος πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εσταίν, στενός προσωπικός του φίλος. Οι πραξικοπηματίες αργότερα συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη. .

10

11

12 ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΛΙΒΥΗΣ Ο Μουαμάρ αλ Καντάφι (7 ιουνίου Οκτωβρίου 2011), ήταν Λίβυος στρατιωτικός πραξικοπηματίας και επαναστάτης που κατέστη στη συνέχεια ντε φάκτο ηγέτης της Τζαμαχιρίας της Λιβύης από το 1969 ως το 2011.Μαζικές διαδήλωσεiς ενάντια στο καθεστώς Μουαμάρ Καντάφι άρχισαν από Για χρόνια, οι Λίβυοι είχαν υποφέρει από ένα κατασταλτικό στρατιωτικό καθεστώς. Στερημένοι από τον ογκώδη πλούτο πετρελαίου της Λιβύης, οι κοινωνικοί και οικονομικοί πόροι επιδεινώθηκαν γρήγορα, και το εκπαιδευτικό σύστημα συνετρίβη από την πίεση του στρατιωτικού ελέγχου. Στις 7 Απριλίου 1976, πανεπιστημιακοί φοιτητές από τη Βεγγάζη και την Τρίπολη οργάνωσαν τις μαζικές διαδήλωσες ενάντια στο καθεστώς Μουαμάρ Καντάφι. Το καθεστώς του Καντάφι αντέδρασε με τη βία, τα κυβερνητικά στρατεύματα στάλθηκαν στα σχολεία, όπου επιτέθηκαν και συνέλαβαν διάφορους σπουδαστές. Άλλοι πυροβολήθηκαν και αρκετοί σκοτώθηκαν, άλλοι κρεμάστηκαν δημόσια. Και αυτό που συνέβη θα αποτυπωνόταν οδυνηρά στα μυαλά των Λίβυων για πάντα. . Στις 17 Φεβρουαρίου 2011 ξέσπασαν πολιτικές ταραχές στη Λιβύη εναντίον της κυβέρνησης του Καντάφι. Οι διαδηλώσεις κορυφώθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου, με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνά τους Ετσι στις 27 Ιουνίου 2011 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του Καντάφι, κατηγορώντας τον για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας πουελέστηκαν κατά τον εμφύλιο πόλεμο. Στις 20 Οκτωμβρίου του 2011, σύμφωνα με το κανάλι Αλ Τζαζίρα ο Μουαμάρ Καντάφι βρέθηκε τραυματισμένος και στα δυο του πόδια. Σύμφωνα με πηγές, ο Καντάφι σκοτώθηκε το πρωί της 20ης Οκτωβρίου απο αντάρτες ενώ μετέβαινε στη γενέτειρά του, την Σύρτη.

13 ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΠΙΝΟΣΕΤ ΣΤΗ ΧΙΛΗ
. Τον Σεπτέμβριο του 1973 η Χιλή συγκλονίστηκε από το αιματηρό πραξικόπημα του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ που κατέληξε στην θανάτωση του Αλιέντε, την ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος και την επιβολή δικτατορίας.[16][17]. Το νέο καθεστώς κατέστειλε με ωμή βία κάθε αντίσταση και είναι ανεξακρίβωτος ο αριθμός των θυμάτων κατά την πρώτη περίοδο της επιβολής του όχι μόνο γιατί αντιστάθηκαν αλλά και γιατί απλά υπήρξαν οπαδοί της Λαϊκής Ένωσης του Αλιέντε. Τους πρώτους έξι μήνες της κυβέρνησης Πινοσέτ εκτελέστηκαν τουλάχιστον χίλια άτομα, και ακόμα τουλάχιστον δύο χιλιάδες τα επόμενα δεκαέξι χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση Ρέτιγκ. Περίπου υποχρεώθηκαν να φύγουν από τη χώρα, ενώ δεκάδες χιλιάδες συνελήφθησαν και βασανίστηκαν, σύμφωνα με τις έρευνες τις επιτροπής Βάλεχ το 2004. Το τέλος της δικτακτορίας ήρθε το 1988 όταν σε ένα δημοψήφισμα στις 5 Οκτωβρίου του 1988, ο στρατηγός Πινοσέτ καταψηφίστηκε ως υποψήφιος πρόεδρος για μία δεύτερη οκταετή θητεία (56% κατά - 44% υπέρ).

14

15 Η ΤΥΡΑΝΝΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ενώ η Σοβιετική Ένωση και η υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη διέλυσαν τα τυραννικά κομμουνιστικά τους καθεστώτα τη δεκαετία μετά το 1989, το έτος όταν έπεσε συμβολικά και κυριολεκτικά το Τείχος του Βερολίνου και άρχισε η αλυσιδωτή κατάρρευση του κομμουνισμού, η Βόρεια Κορέα παραμένει ακόμα και τώρα με τον θάνατο του Κιμ Τζονγκ Ιλ που ανακοινώθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2011, του «αγαπητού ηγέτη» όπως τον αποκαλούσαν, το αθλιότερο προπύργιο του Σιδηρούν Παραπετάσματος και του Ψυχρού Πολέμου. Η φτώχια, η δυστυχία και ο φόβος ήταν ολοφάνερα στον εξουθενωμένο λαό της πρωτεύουσας ενώ οι αφίσες και τα σύμβολα της ηγετικής οικογένειας, του Κιμ Τζονγ Ιλ αλλά και του τότε νεκρού πατέρα του, τον «μεγάλο ηγέτη» και «πατέρα» της Βόρειας Κορέας, τον Κιμ Ιλ Σουνγκ, ήταν μεγαλοπρεπή και επιβλητικά. Δεν έβλεπες κανέναν στο δρόμο να χαμογελά. Το αναστήματά τους μικρά και καχεκτικά, αποτέλεσμα χρόνιου υποσιτισμού.Εξίσου απίστευτο ήταν και το πρωινό εγερτήριο με σειρήνες από μεγάφωνα στις ερημωμένες σκοτεινές οδούς και το βραδινό «νανούρισμα» με εμβατήρια. Η προπαγάνδα στην κρατική τηλεόραση ασταμάτητη. Εικόνες και ήχοι που παρομοιάζουν περισσότερο με το «1984» του Όργουελ παρά με αληθινή εμπειρία Κατά τη διάρκεια της διαδρομής στην πόλη από το διεθνές αεροδρόμιο του Σουνάν, βλέπει κανείς κακοντυμένους, μέσα στο τσουχτερό κρύο, πεζούς φορτωμένους με αγροτικά εργαλεία να περπατούν χιλιόμετρα για να φτάσουν στα χωράφια.Μέσα στην πόλη η εικόνα δεν ήταν καλύτερη. Παρότι η κυκλοφορία στους δρόμους ήταν πολύ αραιή, σχεδόν ερημική -οι ιδιώτες αυτοκινήτων ήταν ελάχιστοι και μάλλον μόνο οι ευνοούμενοι του κομμουνιστικού κόμματος- ο συνωστισμός επιβατών ήταν μεγάλος στα παμπάλαια λεωφορεία τύπου δεκαετίας του ’50 ή ’60, και στα τραίνα του κεντρικού σταθμού που ήταν μαυρισμένα από τη σκόνη και τη σκουριά. Η κρατική παράνοια και καχυποψία δεν είχαν όρια Η κινητή τηλεφωνία απαγορευόταν.Και όμως, σήμα κινητής τηλεφωνίας υπήρχε στο κέντρο της πόλης, όπως ανακαλύψαμε όταν ο ένας συνάδελφος είχε δεύτερη συσκευή στις αποσκευές του και δοκιμάσαμε ένα βράδυ στο ξενοδοχείο. Προφανώς, το σήμα αυτό προοριζόταν μόνο για την «ελίτ» του κόμματος Η οικονομική και κοινωνική καταπίεση της Β. Κορέας παραμένουν μέχρι σήμερα βυθισμένες στην απόλυτη αθλιότητα. Όποιος πιστεύει ότι σήμερα η Ευρώπη περνά κρίση δεν έχει επισκεφτεί τη Β. Κορέα.

16

17 ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΑΝΤ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ ανέλαβε την διακυβέρνηση της Συρίας το 2000, ύστερα από το θάνατο του πατέρα του, Χαφέζ αλ Άσαντ. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του, έχει κατηγορηθεί για απάνθρωπες πράξεις. Υπάρχουν μάλιστα στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να διωχθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρωπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι. Επίσης,η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, δήλωσε πως «υπό το καθεστώς Άσαντ, η πολιτική εξουσία στη Συρία δεν ανήκει ούτε στο κοινοβούλιο ούτε σε υπουργικό συμβούλιο, είναι συγκεντρωμένη στα χέρια ενός είδους οικογένειας της μαφίας» Οι αυθαιρεσίες του καθεστώτος σε συνδιασμό με άλλες παράλληλες εξεγέρσεις στην περιοχή (Αραβική Άνοιξη), οδήγησαν στη Συριακή εξέγερση, η οποία ξεκίνησε υπό τη μορφή διαδηλώσεων στις 26/1/2011. Αιτίες των διαδηλώσεων αποτέλεσαν η έλλειψη αποτελεσματικού συντάγματος και η κυβερνητική διαφθορά. Τέλος, δεκάδες διαδηλωτών έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας κατά την διάρκεια των μεγαλύτερων διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

18

19 B4%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%91 '
ΠΗΓΕΣ 84%CF%89%CE%BD_%CE%A3%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%C E%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%87%CF%8E%CE%BD#.CE.99.CF.83.CF.84.CE.BF.CF. 81.CE.B9.CE.BA.CE.AE_.CE.91.CE.BD.CE.B1.CE.B4.CF.81.CE.BF.CE.BC.CE.AE 84.CE.B1.CF.84.CE.BF.CF.81.CE.AF.CE.B1_.CE.A0.CE.B9.CE.BD.CE.BF.CF.83.CE.AD.CF.84 E_%CE%B5%CE%BE%CE%AD%CE%B3%CE%B5%CF%81%CF%83%CE%B7_2011 Suria#.T5B-R6s5LDg B4%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%91 '


Κατέβασμα ppt "ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΠΕΤΡΟΥΛΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΡΙΖΑ ΙΑΣOΝΑΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΝΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google