Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

MODULE 3 – Εξερευνώντας το τοπίο της Ανοικτής Πρόσβασης: πώς να χρησιμοποιήσουμε την ΑΠ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "MODULE 3 – Εξερευνώντας το τοπίο της Ανοικτής Πρόσβασης: πώς να χρησιμοποιήσουμε την ΑΠ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 MODULE 3 – Εξερευνώντας το τοπίο της Ανοικτής Πρόσβασης: πώς να χρησιμοποιήσουμε την ΑΠ

2 Η Ανοικτή Πρόσβαση στα συνήθη κανάλια διάθεσης της έρευνας Καταγράψτε τις δικτυακές πηγές που χρησιμοποιείτε όταν ψάχνετε για επιστημονικά άρθρα ή δεδομένα: - Ξεκινήστε μία μικρή έρευνα στις πιο συνήθεις πηγές: ποια άρθρα είναι ελεύθερα πρόσβάσιμα, υπάρχει κάποια άδεια χρήσης (συνήθως δεν είναι σε εμφανές σημείο) που χρειάζεστε για να έχετε πρόσβαση στα άρθρα και που πρέπει να γνωρίζετε?

3 Θεματικά αποθετήρια στον τομέα της ειδίκευσής σας (http://www.opendoar.org) (Λίστα) -

4 Κοιτάξτε με περισσότερη λεπτομέρεια ένα θεματικό αποθετήριο (μεμονωμένη άσκηση) Το γνωρίζατε το συγκεκριμένο αποθετήριο? Το έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ? Γνωρίζετε ότι το περιεχόμενό του είναι Ανοικτής Πρόσβασης? Τι περιλαμβάνεται σε αυτό? Υπάρχει περαιτέρω κατηγοριοποίηση των γνωστικών πεδίων? Υπάρχουν πρόσθετες λειτουργίες (λχ στατιστικά, σχόλια, ενημέρωση όταν προστίθεται νέο υλικό κτλ)? Επιλέξτε μία καλή δημοσίευση που διαβάσετε τους τελευταίους μήνες. Μπορείτε να τη βρείτε στο αποθετήριο αυτό? Εάν κάνετε το ίδιο με τη μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιείτε κατά κύριο λόγο, ποιο είναι το πρώτο αποτέλεσμα που βρίσκετε?

5 Κανονισμοί και πολιτικές Ανοικτής Πρόσβασης που σας αφορούν Κανονισμοί αυτοαρχειοθέτησης Τοπικοί: ο φορέας σας (ΕΙΕ) Εθνικοί: ο Εθνικός φορέας χρηματοδότησης (ΓΓΕΤ, ΥΠΕΠΘ) Διεθνείς: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

6 Το αποθετήριο [του φορέα σας/Ήλιος] Παρατηρήστε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του: Μπορείτε να βρεθείτε εύκολα εκεί από την ιστοσελίδα του φορέα σας ή της βιβλιοθήκης του? Είναι η πληροφορία του αποθετηρίου διασυνδεδεμένη με άλλες σελίδες στην ιστοσελίδα (λχ φαίνεται η λίστα των δημοσιεύσεων στην προσωπική σας σελίδα?) Υπάρχει περαιτέρω κατηγοριοποίηση του αποθετηρίου σε γνωστικά πεδία?

7 Λειτουργικές Λεπτομέρειες του Ιδρυματικού σας Αποθετηρίου Προσφέρει υποστήριξη για: Θέματα πνευματικών δικαιωμάτων: Ανέβασμα αρχείων: Έλεγχος μεταδεδομένων: Article version

8 Γνωρίζατε... ----------

9 Καταγράψτε τους πιο σημαντικούς για σας εκδότες περιοδικών /βιβιλίων Προσφέρουν Ανοικτή Πρόσβαση? Υβριδική πρόσβαση? Πρόσβαση με πληρωμή? -

10 Αναζητήστε Περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης στο γνωστικό σας αντικείμενο http://www.doaj.org ----- -----

11 Αξιολογείστε την ποιότητα των περιοδικών ΑΠ Ποιους συγκεκριμένους τομείς καλύπτουν? Ποια είναι η κατάταξη του περιοδικού και του εκδότη? Περνούν οι εργασίες από αξιολόγηση? Τι ποσοστά αποδοχής εργασιών έχουν? Πόσο γρήγορα γίνονται οι δημοσιεύσεις (πόσο σημαντικό είναι αυτό για σας?) Πώς αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο περιοδικά τα πνευματικά δικαιώματα? Διατηρεί ο συγγραφέας τα πνευματικά δικαιώματα?

12 Οικονομικοί πόροι για δημοσίευση με Ανοικτή Πρόσβαση στη διάθεσή σας

13 Ελέγξτε κάποιους Εκδότες Ανοικτής Πρόσβασης στην ειδικότητά σας - Φήμη? - Τι θα σημαίνει για σας εάν δημοσιεύσετε μία μονογραφία σε ανοικτή πρόσβαση? - Που θα βρείτε χρήματα?

14 Πνευματικά Δικαιώματα Υποστήριξη από το ίδρυμά σας: –Τι υποστήριξη προσφέρει το ίδρυμά σας για τα πνευματικά δικαιώματα (FAQ / σημείο επαφής /υποστήριξη για αυτοαρχειοθέτηση κτλ) Copyright toolbox: license to publish http://copyrighttoolbox.surf.nl/copyrighttoolbox/authors/licence/ Sherpa Romeo http://www.sherpa.ac.uk/romeo/

15 Τελικά σχόλια


Κατέβασμα ppt "MODULE 3 – Εξερευνώντας το τοπίο της Ανοικτής Πρόσβασης: πώς να χρησιμοποιήσουμε την ΑΠ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google