Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα βασικά... για το νέο ραδιοερασιτέχνη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα βασικά... για το νέο ραδιοερασιτέχνη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τα βασικά... για το νέο ραδιοερασιτέχνη
Τα βασικά για το νέο ραδιοερασιτέχνη Παρουσίαση: Κωνσταντίνος Σταμάτης, SV1DPI

2 Τα βασικά… Καλώς ήρθατε… Ακούτε, ακούτε, ακούτε…
Μάθετε σιγά σιγά να μιλάτε τη «γλώσσα» των ραδιοερασιτεχνών (κώδικας Q, κώδικας Alpha Bravo) Τηρείτε το Band Plan

3 Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ (πρωτογράφηκε από τον W9EEA το 1928)
Ο καλός ραδιοερασιτέχνης… Συμπεριφέρεται στον αέρα με τέτοιο τρόπο που να μη μειώνει την ευχαρίστηση των υπολοίπων. Ενθαρρύνει και υποστηρίζει τους άλλους ραδιοερασιτέχνες και το σύλλογο της περιοχής του καθώς και τον Εθνικό του σύλλογο που τον αντιπροσωπεύει στην IARU. Είναι προοδευτικός. Φροντίζει ο σταθμός του να είναι ενημερωμένος, καλοφτιαγμένος και αποτελεσματικός. Είναι φιλικός και υπομονετικός. Προσφέρει τη βοήθειά του στον αρχάριο και τη συνεργασία του. Αυτά είναι χαρακτηριστικά του ραδιοερασιτέχνη. Είναι ισορροπημένος. Το ράδιο είναι χόμπι και δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της δουλειάς, της οικογένειας, κλπ. Είναι εθελοντής. Το ράδιο και οι ικανότητές του είναι πάντα στη διάθεση του κοινωνικού συνόλου και της πατρίδας.

4 Πώς γίνεται ένα QSO… (ιδιαίτερα στα 2μ, 70εκ, καφενεία στα 80μ)
Συνήθως καλούμε κάποιον συγκεκριμένα. Ας πούμε ότι ο SV1DPI θέλει να καλέσει τον SV2HQL. SV1DPI: SV2HQL ο SV1DPI που σε καλεί… SV2HQL: Καλημέρα, κλπ. Στην αρχή και στο τέλος του QSO αναφέρουμε τα διακριτικά μας καθώς και ανά 10 λεπτά. Αν είμαστε παραπάνω από δύο, «δίνουμε» το μικρόφωνο και δεν το αφήνουμε στον «αέρα». Πχ ο sv1dpi, sv1uk, sv1sn συζητάνε… Όταν ο sv1dpi τελειώσει αυτό που θέλει να πει, λέει sv1uk για sv1sn ο sv1dpi, εννοώντας ότι δίνει το μικρόφωνο στον sv1uk με την υποχρέωση να το περάσει στον sv1sn. Αν μιλάνε για ώρα δε χρειάζεται να το λένε συνέχεια, αλλά ο καθένας ξέρει τη σειρά του και δεν πετάγεται, αλλά παίρνει όποτε έρχεται η σειρά του…

5 Συνήθη λάθη Λέμε τα διακριτικά μας συνέχεια…
Δεν λέμε ποτέ τα διακριτικά μας… Δεν αφήνουμε μικρά κενά, ώστε αν κάποιος θέλει να διακόψει, να μπορέσει να το κάνει… Λέμε μόνο το διακριτικό αυτού που θέλουμε να καλέσουμε, ξεχνώντας το δικό μας. Ακόμα χειρότερα το παρατσούκλι του. Πχ «Υγρασίααας» Λέμε το «μισό» διακριτικό. Πχ Παπα Ίντια ο Παπα Κώστας… ή dpi ο cqg αντί για το σωστό sv1dpi ο sv1cqg

6 Πώς διακόπτουμε ένα QSO
Αν ακούμε κάποιους να μιλάνε και θέλουμε να συμμετάσχουμε στη συζήτηση… Λέμε «διακοπή» και το διακριτικό μας αφού πρώτα ακούσουμε για λίγο ώστε να ξέρουμε ποιοι είναι στη συζήτηση και με ποια σειρά. Πχ. Διακοπή ο SV1DPI Αυτός που θα μας δώσει το λόγο, πρέπει να μας πει και σε ποιον θα περάσουμε ιδιαίτερα αν είναι πάνω από τρεις. Πχ είναι οι sv1dpi, sv1dpj και sv1uk και μιλάνε με τη σειρά. Ακούει ο sy1akt και θέλει να διακόψει.. Αφού αφήσει μικρόφωνο ο sv1dpi δίνοντας νοητά ή φωναχτά στον sv1dpj… Sy1akt: διακοπή ο sy1akt Ο sv1dpj που ήταν η σειρά του παίρνει το μικρόφωνο, καλωσορίζει τον sy1akt και του περνάει μικρόφωνο, λέγοντας: sy1akt για sv1uk ο sv1dpj. Του λέει δηλ. σε ποιον να περάσει Ο sy1akt αφού πει αυτά που θέλει περνάει στον sv1uk λέγοντας: sv1uk ο sy1akt. Η σειρά τηρείται με τον sy1akt να παίρνει τη θέση του στον κύκλο…

7 Συχνότητες - modes Στα 2μ, 70εκ επικοινωνούμε συνήθως σε FM. Υπάρχει πάντως και επικοινωνία σε SSB, CW (μορς) Στα βραχέα (HF) σχεδόν πάντα μιλάμε σε SSB. Υπάρχει πάντως και FM στους 29 Μεγάκυκλους… Από τους 14 Μεγάκυκλους και πάνω μιλάμε σε USB, ενώ από τους 10 και κάτω μιλάμε σε LSB. Εκτός από τη φωνή, υπάρχουν και τα μορς (CW) αλλά και τα ψηφιακά (κυρίως RTTY και PSK). Τα ψηφιακά γίνονται συνδέοντας τον πομποδέκτη μας με computer και χρησιμοποιώντας την κάρτα ήχου ως φηφιο-αναλογικό μετατροπέα.

8 DXing - Contesting Εκτός των κλασσικών QSO υπάρχει και το DX
To contest είναι ένας διαγωνισμός που συνήθως γίνεται κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου. Σκοπός είναι να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες επαφές, με τη μεγαλύτερη ποικιλία εντός καθορισμένου χρόνου…

9 DX QSO SIMPLEX Simplex εννοούμε ότι αυτός που καλεί και αυτός που τον καλεί είναι στην ίδια συχνότητα Ο σταθμός που καλεί συνήθως κάνει γενική κλήση. Πχ CQ CQ SV1DPI SV1DPI Ο άλλος σταθμός τον ακούει και προσπαθεί να τον καλέσει λέγοντας μόνο το διακριτικό του μία ή περισσότερες φορές. Πχ. DL9SN Σε αντίθεση με την προηγούμενη αναφορά μας που πρέπει να προσέχουμε να μην πατήσουμε ptt την ώρα που και ο άλλος σταθμός είναι στον αέρα, εδώ πατάμε ptt πιθανώς με άλλους μαζί. Προσέχουμε όμως να ακούμε το dx σταθμό και να ακολουθούμε τις οδηγίες του. Πολλές φορές για παράδειγμα, ζητάει σταθμούς μόνο από την Αμερική ή από την Ιαπωνία. Τότε δεν πρέπει να του απαντήσουμε (εμείς είμαστε από την Ευρώπη) Άλλες φορές ζητάει σταθμούς με συγκεκριμένο νούμερο στα διακριτικό τους λέγοντας: only with number 2 in the call. Τότε δεν μπορούν να του απαντούν αυτοί με διακριτικό sv1 ή sy1, κλπ… Επίσης μπορεί να καλεί σταθμούς από ήπειρο διαφορετική αυτής που ανήκει, λέγοντας CQ CQ DX SV1DPI SV1DPI... Δίνουμε report συνήθως πραγματικό, και μπορεί να πούμε όνομα και QTH. Λιγότερες φορές θα πούμε και για το ράδιο μας, την ισχύ, την κεραία μας και τον καιρό..

10 DX QSO SPLIT ο σταθμός που καλεί είναι σε μία συχνότητα αλλά ακούει σε άλλη συχνότητα. Αυτό το κάνουν συνήθως σταθμοί πιο σπάνιοι που υπάρχουν πολλοί που θα ήθελαν να μιλήσουν μαζί τους Ο DX εκπέμπει πχ στο και λέει: UP 5 (απ φάιβ): σημαίνει ότι ακούει 5KHz πάνω από τη συχνότητά του, δηλ. στο 14200 5-10 up: ακούει από 5 έως 10 επάνω από τη συχνότητά του, χωρίς να καθορίζει πού ακριβώς. Συνήθως σε διαφορετική συχνότητα κάθε φορά. Πχ από ως 14205 5 down: 5 κάτω. Πχ 14190 Εννοείται ότι «φωνάζουμε» λέγοντας μόνο το διακριτικό μας, και όταν μας ακούσει και μας δώσει του δίνουμε μόνο report χωρίς πολλά-πολλά. Συνήθως μας δίνει και του δίνουμε 59 χωρίς πάντα να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

11 DX QSO DX NET O DX σταθμός είναι συνήθως αδύναμος, οπότε κάποιος πιο δυνατός (ο Netman) αναλαμβάνει να πάρει λίστα και να περάσει τους σταθμούς στον DX: Netman: I am taking a list. Please only last 2 (όχι πάντα) Αν έχει ζητήσει τα 2 τελευταία, φωνάζουμε τα 2 τελευταία γράμματα του διακριτικού μας. Πχ PI PI PI. Αν μας ακούσει θα πει: PI I have you κι εμείς πρέπει να σταματήσουμε να φωνάζουμε. Αφού συγκεντρώσει καμιά δεκαριά σταθμούς, θα αρχίσει να περνάει μικρόφωνο με τη σειρά, προκειμένου να καλέσουν το DX. Netman: PI go ahead Τότε ο Sv1dpi θα πάρει μικρόφωνο και θα καλέσει το dx: πχ sv2asp this is sv1dpi sv1dpi your report is 59, 59, qsl? O sv2asp απαντάει: tnx for 59, you are 57, 57 Και ο sv1dpi θα τελειώσει αναφέροντας το report που του έδωσε ο DX: tnx for 57, back to the net. Ο netman θα ξαναπάρει και αν οι σταθμοί έδωσαν σωστά το report ο ένας του άλλου, θα πει good contact και όλα θα είναι οκ, αλλιώς θα καλέσει το σταθμό που ακούστηκε λάθος το report να το ξαναδώσει, ή θα περάσει στον επόμενο, κλπ.

12 Contesting QSO Τα QSO στα contest γίνονται σχεδόν πάντα simplex.
Εκτός από το report, δίνουμε και κάτι ακόμα. Αυτό το κάτι ορίζεται από το διοργανωτή του διαγωνισμού. Συνήθως είναι ο αύξων αριθμός επαφής μας στο διαγωνισμό Άλλες φορές είναι η CQ ζώνη μας (20 για την Ελλάδα), ή η ITU ζώνη μας (28). Ακόμη μπορεί να μας ζητάει το πότε πήραμε την άδειά μας, πόσο χρονών είμαστε, κλπ. Δίνοντας στο google το όνομα του διαγωνισμού και τη λέξη rules (κανόνες) μπορούμε να βρούμε και να διαβάσουμε τους κανόνες και ανάλογα να απαντήσουμε.

13 QSL Κάρτα Μετά από κάθε qso, ιδιαίτερα στα HF, συνηθίζουμε να ανταλλάσσουμε μια QSL κάρτα Μια κάρτα έχει διαστάσεις 14Χ9 εκ. και σκοπός της είναι να επιβεβαιώσει ότι όντως έγινε η επαφή. Γράφουμε το διακριτικό του σταθμού που επικοινωνήσαμε, την ημερομηνία και την ώρα σε UTC, τη συχνότητα επικοινωνίας, το report που δώσαμε και το mode που επικοιννήσαμε.

14 QSL κάρτα

15 Awards - βραβεία Τα βραβεία δίνουν ενδιαφέρον στο χόμπι.
Αρχή των πάντων το DXCC, το βραβείο που δίνει η ARRL. Πρέπει κάποιος, για να το κερδίσει, να έχει επαφές και κάρτες που να το αποδεικνύουν με τουλάχιστον 100 ραδιοχώρες σε σύνολο 340. WAZ, IOTA τα πιο σημαντικά από τα υπόλοιπα..

16 Άλλα κόλπα D-star Ψηφιακός τρόπος επικοινωνίας. Η φωνή κωδικοποιείται, μεταφέρεται ως ψηφιακό σήμα και αποκωδικοποιείται στην άλλη πλευρά.

17 Άλλα κόλπα Echolink Σύνδεση δύο κόμβων μέσω ίντερνετ
Αποτέλεσμα: επικοινωνία μέσω σταθμών πολύ μακριά

18 Άλλα κόλπα APRS

19 LogBook Η τήρηση του LogBook είναι υποχρεωτική
Το Logbook είναι ένα βιβλίο όπου γράφουμε το διακριτικό αυτού που μιλήσαμε, την ώρα, τη συχνότητα, το mode, κλπ. Τηρούμε δηλαδή ένα πλήρες ημερολόγιο της δραστηριότητάς μας.

20 LogBook

21 Ακτινοβολία ΙΟΝΙΖΟΥΣΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
Η ιονίζουσα ακτινοβολία χαρακτηρίζεται από: Μικρό μήκος κύματος, Υψηλή συχνότητα, Μεγάλη ενέργεια. Στο φάσμα της ιονίζουσας ακτινοβολίας περιλαμβάνονται: Οι ακτίνες Χ (χρησιμοποιούνται στις ακτινογραφίες, στον αξονικό τομογράφο και αλλού), Τις ακτίνες γάμα, Την κοσμική ακτινοβολία, Την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία Η Ιονίζουσα ακτινοβολία βλάπτει

22 Ακτινοβολία Η μη ιονίζουσα ακτινοβολία είναι αυτή που χρησιμοποιείται για τις εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας. Η μη ιονίζουσα ακτινοβολία περιλαμβάνει Το ορατό φως, Την υπέρυθρο ακτινοβολία, Τα μικροκύματα, Τα ραδιοκύματα, Τα πολύ χαμηλής συχνότητας πεδία που δημιουργούνται Τα ηλεκτροφόρα καλώδια και συσκευές που λειτουργούν με ηλεκτρισμό Τα κινητά Τις ασυρματικές μας συσκευές Η μη ιονίζουσα ακτινοβολία δεν προκαλεί ιονισμό, (δηλαδή δεν μπορεί να διασπάσει τους χημικούς δεσμούς ή να αποσπάσει ηλεκτρόνια από άτομα προκαλώντας ιονισμό της ύλης όπως η ραδιενέργεια, οι ακτίνες Χ, κλπ.) Προφανώς λοιπόν δεν προκαλεί κάποιες βλάβες στον άνθρωπο. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν όρια ασφαλείας, τα οποία πρέπει να τηρούμε.

23 ακτινοβολία

24 Διασκεδάστε… Απολαύστε το χόμπι… Είμαστε δίπλα σας για ότι χρειαστείτε… Ευχαριστώ που με ακούσατε… 73 Κωνσταντίνος SV1DPI


Κατέβασμα ppt "Τα βασικά... για το νέο ραδιοερασιτέχνη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google