Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αχμές, ο γιος του φεγγαριού Τεύκρος Μιχαηλίδης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αχμές, ο γιος του φεγγαριού Τεύκρος Μιχαηλίδης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αχμές, ο γιος του φεγγαριού Τεύκρος Μιχαηλίδης
Λέσχη Ανάγνωσης Αχμές, ο γιος του φεγγαριού Τεύκρος Μιχαηλίδης

2

3 Η ιστορία μας εκτυλίσσεται στην Αίγυπτο το 1600 π. Χ
Η ιστορία μας εκτυλίσσεται στην Αίγυπτο το 1600 π.Χ. Η χώρα ήταν χωρισμένη σε δύο βασίλεια: Άνω Αίγυπτος (νότια) Κάτω Αίγυπτος(βόρεια) Ο Νείλος υπήρξε η ζωοδότρια πηγή του πολιτισμού της.

4 ...ο Νείλος, επίσης, υπήρξε και η πηγή της ιστορίας μας...

5 Αχμές: ο γιος του φεγγαριού
Ένα μωρό βρέθηκε στις όχθες του, μέσα σε ένα καλάθι, πλεγμένο από μίσχους παπύρου από τον κυνηγό Πιανκί. Ήταν παντρεμένος, αλλά δεν είχε παιδιά. Το μωρό είχε ένα μικρό καφετί σημάδι, σαν μισοφέγγαρο, λίγο πάνω από τον αριστερό καρπό του. Αυτό καθόρισε το όνομά του. Αχμές: ο γιος του φεγγαριού

6 Οι θετοί γονείς του Πιανκί κυνηγός στην υπηρεσία του Φαραώ
γόνος οικογένειας ασιατικής προέλευσης (Ααμού) Ταντινανέφερ κόρη του άρχοντα Κάαπερ γόνος παλαιάς αιγυπτιακής οικογένειας Κάαπερ αρχιγραφέας του παλατιού και επιθεωρητής των γραφέων του κράτους

7 ...και ο Νείλος πάλι θα φέρει στη ζωή του έναν πολύτιμο φίλο...
Ο μικρός Αχμές στην προσπάθεια του να ξεπεράσει άλλους πέντε κολυμβητές στα πλαίσια ενός παιχνιδιού κινδύνευσε να πνιγεί. Τον έσωσε θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή ένα νεαρό αγόρι ... ο Άμανθυς Ποιος ήταν ο Άμανθυς;

8 Ο Άμανθυς ήταν ένας Κεφτιού
Οι Κεφτιού είναι οι κάτοικοι της Μινωικής Κρήτης

9 Ο Άμανθυς ήταν ένας Κεφτιού

10 Κουρσάροι λεηλάτησαν το χωριό του και σκότωσαν την οικογένειά του.
Είδε με τα μάτια του να δολοφονείται η μάνα του από έναν σιχαμερό άνθρωπο, τον Τσαλκίν. Ο ίδιος πιάστηκε αιχμάλωτος για να πουληθεί σαν σκλάβος. Η ικανότητά του να κολυμπά εξαιρετικά τον καθιστά χρήσιμο στο πλήρωμα των πειρατών, αφού μπορεί με επιδεξιότητα να ξεμπερδεύει τις άγκυρες του πλοίου.

11 Ωστόσο, ο δολοφόνος της μάνας του απειλεί να τον σκοτώσει
Ωστόσο, ο δολοφόνος της μάνας του απειλεί να τον σκοτώσει. Ο Άμανθυς αντιδρά χτυπώντας τον με μαχαίρι στο μάτι και δραπετεύει κολυμπώντας. Βρίσκεται στην Αίγυπτο. Ανεβαίνει την κοίτη του ποταμού και προσπαθεί να γλιτώσει. Με πολύ κόπο και μετά από πολλές μέρες, μισοπεθαμένος βρέθηκε από κάποιους εργάτες ενός υποστατικού, του άρχοντα Ιφάρ. Εκεί τον περιποιήθηκαν και κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή.

12 Ο Άμανθυς ήταν ένας Κεφτιού
Κυρίως ενδιαφέρθηκε για αυτόν ο Πανέμπ ο αρχιεπιστάτης στα χωράφια του Ιφάρ. Ο Πανέμπ υιοθέτησε τον Άμανθυ επίσημα.

13 Η μοίρα ένωσε τα δυο παιδιά
Αχμές Άμανθυς Υιοθετημένος από τον Πιανκί και την Ταντινανέφερ. Δεν γνωρίζει τίποτα για τη βιολογική οικογένειά του. Είναι ευτυχισμένος και απολαμβάνει την αγάπη των θετών γονιών του Υιοθετημένος από τον Πανέμπ. Είναι Κεφτιού. Είδε να καταστρέφεται το χωριό του από τους πειρατές. Είδε τον δολοφόνο της βιολογικής του μητέρας. Νιώθει ευγνωμοσύνη και αγάπη για τον Πανέμπ. Δεν μπορεί και δεν θέλει να ξεχάσει τις φρικαλεότητες που έζησε.

14 Η μοίρα ένωσε τα δυο παιδιά
Η Ταντινανέφερ θέλοντας να ευχαριστήσει και να ανταποδώσει τη σωτηρία του γιου της στον Άμανθυ, προτείνει στον Πανέμπ να κρατήσει μαζί της το παιδί, όσο αυτός θα λείπει στα κτήματα του Ιφάρ, παρέχοντάς του τη μόρφωση που θα παρείχε και στον γιο της. Ο Αχμές και ο Άμανθυς μεγαλώνουν σαν αδέλφια και φοιτούν στο σχολείο του Ονέχ –σχολή γραφέων-στη Χατβαρέτ. Ancient_Egypt_map-el.svg Ancient_Egypt_map-el.svg

15 Στο σχολείο του Ονέχ Σχολή γραφέων στη Χατβαρέτ.
Στο σχολείο του Ονέχ Σχολή γραφέων στη Χατβαρέτ. Από την αρχή φάνηκε η αγάπη των δυο παιδιών για τους αριθμούς. Οι δυο φίλοι μαθαίνουν την ιερατική και ιερογλυφική γραφή. Αρχαια Αιγυπτος (γραφη).ppt Όμως περισσότερο τους συγκινούν οι αριθμοί και οι μονάδες μέτρησης. ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ.ppt Λύνουν εύκολα διάφορα προβλήματα που τους βάζει ο Ονέχ. Προσπαθούν να βρούν απάντηση σε διάφορα ερωτήματα που τους βασανίζουν.

16 Προβληματισμοί Πόσα σπυριά κριθάρι είναι στοιβαγμένα στη μεγάλη αποθήκη του παλατιού, πόσους χουρμάδες έχουν όλες μαζί οι χουρμαδιές της πόλης, πόσα άστρα έχει ο ουρανός; Τι σημαίνει «αιώνια»; Όσα χρόνια κι αν μπορείς να φανταστείς υπάρχουν κι άλλα. «Οι σπόροι μιας αποθήκης, τ΄αστέρια του ουρανού, οι κόκκοι της άμμου έχουν έναν αριθμό. Ίσως δεν μπορώ να τον μετρήσω όμως υπάρχει ανεξάρτητα από μένα.» ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΚΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ.

17 Στο υποστατικό του Ιφάρ
Οι δύο φίλοι και ο Πανέμπ επισκέφτηκαν το υποστατικό του Ιφάρ όταν τα νερά του Νείλου είχαν αποτραβηχτεί. Oι αρπεδονάπτες έκαναν τις μετρήσεις για τον επαναπροσδιορισμό των ορίων των χωραφιών. Εκεί ο επόπτης τους έθεσε προβλήματα υπολογισμού εμβαδών - όγκων, τους δίδαξε τη μέθοδο πολλαπλασιασμού δύο αριθμών, τους έβαλε μπροστά από προβλήματα μοιρασιάς. Ένα βράδυ ξενυχτούν για να βρούν τρόπο υπολογισμού της επιφάνειας ενός κύκλου. Και πλησίασαν αρκετά στη λύση.

18 Στο υποστατικό του Ιφάρ

19 Στο υποστατικό του Ιφάρ

20 Συγκομιδή παπύρου

21 Επεξεργασία παπύρου

22 Ινέμπ Χέτζ(=Λευκά Τείχη) Μέμφιδα Ο ναός του Φθα
Τα χρόνια περνούν και οι δύο φίλοι βρίσκονται στην Ινέμπ Χέτζ. Στη μεγάλη σχολή γραφέων του ναού του Φθα .

23 Ινέμπ Χέτζ(=Λευκά Τείχη) Μέμφιδα Ο ναός του Φθα
Ο Μέγας Αρχιερέας Τζάου αμέσως διακρίνει το ταλέντο τους στους αριθμούς και στα σχήματα. Καθημερινά τους θέτει δύσκολα προβλήματα ως «ανταμοιβή» επειδή ολοκληρώνουν το βασικό πρόγραμμα της ημέρας. Έτσι αντιμετωπίζει την ανεξάρτητη και ατίθαση φύση τους, δίνοντάς τους διέξοδο στο πηγαίο ταλέντο τους. Ο Αχμές λύνει εύκολα διάφορα προβλήματα χρησιμοποιώντας μια δική του μέθοδο, τη μέθοδο του «βολικού αριθμού».

24 Η ζωή στο ναό του Φθά Ο Αχμές Ο Άμανθυς
Μετά από όλα αυτά αφοσιώνονται στις σπουδές τους και τα Μαθηματικά. Ο Αχμές Μια περιπέτεια στη νυχτερινή ζωή της Ινέμπ Χέτζ παραλίγο να του στοιχίσει την αποβολή του από το ναό του Φθά. Ο Άμανθυς Χάνει τον Πανέμπ. Νοιώθει ξένος στη χώρα αυτή. Ο Αχμές λύνει εύκολα πολλά προβλήματα χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του «βολικού αριθμού». Ο Άμανθυς ζητάει μια ... απόδειξη ότι η γενική λύση που βρίσκει ο φίλος του με τις μεθόδους του είναι ορθή.

25 Πυραμίδες Νεκρόπολη Σακκάρα

26 Πυραμίδες Νεκρόπολη Γκίζα

27 Πυραμίδες Νεκρόπολη Γκίζα

28 Πυραμίδες Νεκρόπολη Γκίζα πυραμίδες.ppt

29 Μούμιες- Μουμιοποίηση Ταρίχευση στην Αρχαία Αίγυπτο.ppt

30 Μούμιες

31 Επιστροφή στη Χατβαρέτ
Ο Αχμές Γίνεται γραφέας στο παλάτι του Φαραώ Α’ Ούσερ Ρε. Είναι υπεύθυνος στο τμήμα των ανταλλαγών για την ισοτιμία των αγαθών. Ο Άμανθυς Πήρε τη θέση του Πανέμπ ως επιστάτης στην περιουσία του άρχοντα Ιφάρ. Επιβλέπει την κατασκευή ενός σπιτιού. Εκεί γνωρίζει μια συντεχνία μαστόρων από τη χώρα των Κεφτιού. Τη χώρα καταγωγής του. Βάση της ισοτιμίας ΤΟ ΠΕΖΟΥ (η πυκνότητα κάθε υλικού σε πρώτη ύλη)

32 Αναπάντεχα συμβάντα στη ζωή του Αχμές
Πεθαίνουν οι θετοί γονείς του Αχμές. Πρώτα ο Πιανκί και μετά η Ταντινανέφερ. Την ημέρα της κηδείας της Ταντινανέφερ, ο Φαραώ Α’ Ούσερ Ρε καλεί τον Αχμές στο παλάτι.

33 Στο παλάτι του Φαραώ

34 Στο παλάτι του Φαραώ Στο παλάτι ο Αχμές γνωρίζει την τετράχρονη κόρη του φαραώ, Χερίτ, η οποία έχει στον καρπό το ίδιο σημάδι με το δικό του. Με τη βοήθεια της Χερίτ μαθαίνει για τις διαθέσεις του φαραώ να ξεκινήσει πόλεμο με το Βασίλειο της Άνω Αιγύπτου. Ο φαραώ διατάσσει τον Αχμές να αναλάβει αρχιερέας του ναού του Φθα μετά το θάνατο του Τζάου. Του αναθέτει : να μελετήσει όλους τους παπύρους της βιβλιοθήκης, να φροντίσει για την αντιγραφή των σημαντικότερων, να διανείμει τα αντίγραφα στους ναούς της χώρας.

35 Οι πραγματικοί γονείς του Αχμές
Ιγιπτά Τάνι Γραφέας στην υπηρεσία του φαραώ. Ερωτευμένος με την Τάνι. Σκοτώνεται κάτω από περίεργες συνθήκες στο κυνήγι. Πριγκίπισσα στο παλάτι του φαραώ. Ερωτευμένη με τον γραφέα Ιγιπτά. Μετά το θάνατο του Ιγιπτά, παντρεύεται τον αδερφό της Απέπι, ο οποίος γίνεται ο φαραώ Α’ Ούσερ Ρε. Ανακάλυψε τον γιο της Αχμές από το σημάδι στον καρπό του. Ένα ίδιο έχει και αυτή.

36 O Aχμές αρχιερέας στον ναό του Φθα
Με βασιλική εντολή ο Αχμές ξεκινά τη μεθοδική εξέταση και αξιολόγηση των παπύρων που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη του ναού με σκοπό την συντήρηση και την αναπαραγωγή των σημαντικότερων. Μιάμιση χιλιετία αιγυπτιακού πολιτισμού παρήλαυσε μπροστά από τα μάτια του. Ο καημός του ήταν η σχεδόν παντελής απουσία παπύρων που σχετιζόταν με τα Μαθηματικά. Μόνο ένας πάπυρος 250 ετών βρέθηκε με πρακτικά Μαθηματικά εργαλεία και δεκάδες προβλήματα, τα οποία όμως δεν έδιναν καμία απάντηση στα ερωτήματα που βασάνιζαν τον Αχμές.

37 Μάταια ο Αχμές αναζητούσε κάποιο πρόβλημα που να υπολογίζει το ύψος ή τον όγκο μιας πυραμίδαςή το εμβαδόν ενός κύκλου. Γρήγορα κατάλαβε ότι αυτός ο πάπυρος περιείχε λιγότερα απ’ όσα γνώριζε αυτός. Έτσι ο Αχμές πήρε την απόφασή του. Να συντάξει έναν πάπυρο που να περιλαμβάνει όλες τις διαθέσιμες γνώσεις αριθμητικής και γεωμετρίας. Έναν πάπυρο που να αναδεικνύει όλο τον πλούτο της μαθηματικής αιγυπτιακής σκέψης.

38 Ο πάπυρος του Αχμές Τρία χρόνια διήρκεσε η συγγραφή του έργου του Αχμές. Ένας πάπυρος με 84 λυμένα προβλήματα. Ο πάπυρος ξεκινούσε με 6 προβλήματα μοιρασιάς. Ακολουθούσαν προβλήματα εξισώσεων. Στη συνέχεια υπήρχαν προβλήματα όγκων. Σειρά είχαν προβλήματα εμβαδών. Προβλήματα που αφορούσαν στο σεκέτ μιας πυραμίδας (κλίση) υπήρχαν επίσης στον πάπυρο. Ο πάπυρος έκλεινε με μια σειρά από συνδιαστικά προβλήματα.

39 Δύο θέσεις στον πάπυρο παρέμειναν κενές
Πρόβλημα 47 Πρόβλημα 61 Στη θέση αυτή ο Αχμές άφησε χώρο για το πρόβλημα υπολογισμού του όγκου της πυραμίδας και τη λύση του. Εδώ ο χώρος που υπήρχε κενός περίμενε το πρόβλημα υπολογισμού του ύψους της πυραμίδας γνωρίζοντας τη βάση της και το ύψος της κεκλιμένης έδρας της.

40 Κι ενώ ο Αχμές ήταν αφοσιωμένος στο έργο του οι εξελίξεις στα πολιτικά και στρατιωτικά έτρεχαν.
Κάτω Βασίλειο Άνω Βασίλειο Ο Φαραώ Α’ Ούσερ Ρε κυρήσσει τον πόλεμο στο Άνω Βασίλειο και κερδίζει. Ο Α’ Ούσερ Ρε υπογράφει ειρήνη με την μητέρα του νέου Φαραώ του Άνω Βασιλείου, Αχοτέπ. Ο Σεκενέρα Τάε Φαραώ του Ανω Βασιλείου σκοτώνεται σε μάχη. Τον διαδέχεται ο γιός του Καμό’ς. Ο Καμό’ς οργανώνει μια άστοχη εκστρατεία ενάντια στο Άνω Βασίλειο. Μετά από λίγο πεθαίνει. Το θρόνο παίρνει ο δεκάχρονος αδερφός του Αχμές.

41 Χερίτ Ο Αχμές δέχεται μια παράξενη επίσκεψη στο ναό του Φθά. Ένας «νεαρός» που θέλει να γίνει γραφέας. Έχει ένα σημάδι στο χέρι ίδιο με το δικό του. Είναι η Χερίτ, η ετεροθαλής αδερφή του, που ζητά από τον Αχμές να την βοηθήσει να ξεφύγει από τον πατέρα της. Ο φαραώ Α’ Ούσερ Ρε προξενεύει την κόρη του με τον δεκάχρονο φαραώ του Κάτω Βασιλείου «Αχμές» προκειμένου να εξασφαλίσει την ειρήνη ανάμεσα στα δύο Βασίλεια. Ο Αχμές με τη βοήθεια του Άμανθυ φυγαδεύει την Χερίτ στη χώρα των Κεφτιού.

42 ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΔΕΙ...
Άμανθυς «η εκδίκηση» Ένα βράδυ ο Άμανθυς επισκέφτεται τον Αχμές φανερά αναστατωμένος. Έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει αυτό που ονειρευόταν μια ζωή Σκότωσε τον Τσαλκίν. Το βασανιστή των παιδικών του χρόνων. Ο Αχμές τον κρύβει και τον βοηθά να φύγει στη χώρα των Κεφτιού. ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΔΕΙ... να εκδικηθεί.

43 Το Τέλος Τα χρόνια περνούν και οι εξελίξεις τρέχουν.
Ο πρίγκιπας της Άνω Αιγύπτου οργανώνει εκστρατεία κατά της Κάτω Αιγύπτου. Πολιορκεί τη Χατβαρέτ, καταλαμβάνει την Ινέμπ Χέτζ. Ο Αχμές με βασιλική εντολή βρίσκεται στο Νότο και ιδρύει σχολή γραφέων στη Νογουέ. Τα άλυτα προβλήματα όμως στον πάπυρο παραμένουν. Αυτά τα προβλήματα κι αν είχαν κάποια λύση πάντως δεν θα την έβρισκε αυτός. Δεν ήταν αυτός που θα έδινε εξήγηση στο άπιαστο, το απρόσιτο, αυτό που οι μετέπειτα γενιές αποκάλεσαν ΑΠΕΙΡΟ ...

44 Αιγυπτιακοί πάπυροι με Μαθηματικά
Πάπυρος Rhind

45 Αιγυπτιακοί πάπυροι με Μαθηματικά
Πάπυρος της Μόσχας

46 Ευχαριστούμε πολύ


Κατέβασμα ppt "Αχμές, ο γιος του φεγγαριού Τεύκρος Μιχαηλίδης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google