Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανακαλύπτοντας τις χώρες

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανακαλύπτοντας τις χώρες"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανακαλύπτοντας τις χώρες
της Ευρωπαϊκής Ένωσης Discovering EU countries GREECE , 1ST PRIMARY SCHOOL OF NEAPOLIS, teacher EKMEKTZOGLOU M. Students Xanthopoulou Eleni, Karatzia Panagiota, Coupe Davi, Eleutheriadou Zoi

2

3 Η Κύπρος είναι νησιωτική χώρα της ανατολικής Μεσογείου, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βρίσκεται 270 χιλιόμετρα ανατολικά της Ελλάδας (Καστελόριζο), 70 περίπου χιλιόμετρα νότια της Τουρκίας και 120 χιλιόμετρα δυτικά της Συρίας. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε έκταση νησί της Μεσογείου. Ιστορικά, πολιτιστικά και οικονομικά η Κύπρος έχει δεσμούς με την Ευρώπη και ιδιαίτερα με την Ελλάδα, θεωρείται μέρος της Δύσης και της Ευρώπης. Είναι σήμερα το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ευρώπης ολόκληρης. Η Κύπρος κατοικείται από Ελληνοκύπριους στην πλειοψηφία, από Τουρκοκύπριους και από ορισμένες μικρές μειονότητες. Μετά το 1974 που έγινε η τουρκική εισβολή και μια βίαιη κατάληψη του βόρειου τμήματος του νησιού, Ελληνοκύπριοι αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στις ελεύθερες περιοχές στα νότια του νησιού, ενώ οι Τουρκοκύπριοι μεταφέρθηκαν στο βορρά και δημιούργησαν μετά από 9 χρόνια δικό τους κράτος με την ονομασία Τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου . O συνολικός πληθυσμός της ελεύθερης Κύπρου είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2009, κάτοικοι.

4 Πού βρίσκεται;

5 Η σημαία της- its flag Η σημαία της Κύπρου καθιερώθηκε το 1960 με την ανεξαρτησία του νησιού από τους Βρετανούς. Προέκυψε από διεθνή διαγωνισμό. Προϋποθέσεις ήταν στη σημαία να μην εικονίζεται σταυρός ή ημισέληνος και να μην περιέχονται το μπλε και το κόκκινο χρώμα, σύμβολα και τα δυο της Ελλάδας και της Τουρκίας. Στη σημαία προβάλλεται η Κύπρος με πορτοκαλί χρώμα σε άσπρο φόντο. Κάτω από την Κύπρο δύο πράσινα κλαδιά ελιάς, ενωμένα στις άκρες που συμβολίζουν την ειρήνη μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκύπριων. Το χρώμα της Κύπρου στη σημαία συμβολίζει τον άλλοτε άφθονο χαλκό που υπήρχε στο νησί. Η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα που απεικονίζει το χάρτη της στη σημαία της.

6 Εθνικός ύμνος της Κύπρου National anthem of Cyprus
Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν είναι ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας και της Κύπρου. Το ποίημα γράφτηκε από τον Διονύσιο Σολωμό τον Μάιο του 1823 στην Ζάκυνθο και ένα χρόνο αργότερα τυπώθηκε στο Μεσολόγγι . Το 1828μελοποιήθηκε από τον Κερκυραίο Νικόλαο Μάντζαρο. Αποτελείται από 158 τετράστιχες στροφές· από αυτές οι 24 πρώτες στροφές καθιερώθηκαν ως εθνικός ύμνος το Από αυτές μόνο οι δυο πρώτες είναι εκείνες που ανακρούονται και συνοδεύουν πάντα την έπαρση και την υποστολή της σημαίας Σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή· σε γνωρίζω από την όψη, που με βια μετρά την γη. Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά και σαν πρώτ’ ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρ’ Ελευθεριά!

7 Πρωτεύουσα-The capital
H Λευκωσία, γνωστή διεθνώς με το αγγλικό της όνομα Nicosia, είναι η πρωτεύουσα της Κύπρου. Κτισμένη πάνω στον Πεδιαίο ποταμό, είναι η μόνη απομένουσα διχοτομημένη πρωτεύουσα στον κόσμο. Το βόρειο μέρος της εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, όπως άλλωστε και το ένα τρίτο της Κύπρου. Είναι επίσης γνωστή και με το αρχαίο της όνομα, Λήδρα. Η πόλη είναι το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της Κύπρου και σε αυτήν λειτουργούν αρκετές βιομηχανίες που παράγουν ρουχισμό, δερμάτινα, κεραμικά, πλαστικά προϊόντα κλπ. Τα τελευταία χρόνια έχει επίσης μετατραπεί σε κέντρο υπηρεσιών ιδιαίτερα χρηματοοικονομικής και εκπαιδευτικής φύσης.

8 Η γλώσσα- The language Η Κυπριακή διάλεκτος (Κυπριακή Ελληνική ή Κυπριακά) είναι η διάλεκτος της Ελληνικής γλώσσας που χρησιμοποιείται από περίπου επτακόσιες πενήντα χιλιάδες Έλληνες στην Κύπρο και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες της Κύπρου της διασποράς, κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία και την Ελλάδα . Σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιείται ως επίσημος γραπτός λόγος, αλλά είναι η κοινή ομιλούμενη των περισσοτέρων Ελληνοκυπρίων. Είναι επίσης η πρώτη γλώσσα πιο ηλικιωμένων Τουρκοκυπρίων από χωριά όπως η Λουρίτζινα και από την περιοχή της Τυλληρίας. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι Τουρκοκύπριοι μιλούν τα Ελληνικά με Κυπριακή Διάλεκτο ως δεύτερη γλώσσα. Συνήθως, σε επίσημο περιβάλλον θεωρείται πιο αποδεκτή η χρήση της Κοινής Ελληνικής γλώσσας (όπως στα σχολεία, στο κοινοβούλιο, στα μέσα ενημέρωσης και στην παρουσία μη Κυπρίων ομιλητών της Ελληνικής). Την αγαπώ χαρτολοούν κι’ εμέν παρηγορούσιν,πάλε τα μάδκια μου δικλούν την αγαπώ να δούσιν. και να ’μουν κλήμαν κρεμαστόν εις την κληματερή σου, να ’ρκεσουν να ’πεφτες στο σκιος, να χόρταν να το δει σου.

9 Αξιοθέατα-Μνημεία Sights-Monument

10 Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος....

11 Κυπριακή κουζίνα- Cyprus cuisine
Έχοντας αρκετά κοινά με την ελληνική κουζίνα, αλλά και εκμεταλλευόμενη τη μοναδική της θέση στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής, έχει προσθέσει αμέτρητες εξωτικές γεύσεις κάνοντας την κουζίνα της, μία από τις δημοφιλέστερες και πλουσιότερες του κόσμου. Το ψωμί στην κυπριακή κουζίνα και κουλτούρα έχει μοναδική αξία και κατέχει μία εξέχουσα θέση. Από τα αρχαία χρόνια, οι Κύπριοι είχαν καθιερώσει το ψωμί, ως ένα από τα πιο βασικά στοιχεία της καθημερινής τους διατροφής, ενώ η καλή ποιότητα του κυπριακού σιταριού ήταν ήδη δημοφιλής από εκείνα τα χρόνια.

12 Κυπριακές συνταγές-recipes
ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΣΕΦΤΑΛΙΕΣ ΥΛΙΚΑ Πάνα (μπόλια) χοιρινή ή αρνίσια 1 κιλό κιμά 1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο  μαϊντανό ψιλοκομμένο αλάτι και πιπέρι  7-8 κουταλιές γάλα ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙΝΑΧΤΕΣ 20 πατάτες μικρές 1 κουταλιά φρούτου χυμό λεμονιού 1 κουταλιά φρούτου γεμάτη (ή και λίγο περισσότερο) κόλιαντρο ξερό κοπανισμενο 1/2 φλυτζάνι κρασί κόκκινο ξηρό αλάτι Μπόλικο αραβοσιτέλαιο

13 Κυπριακοί χοροί Folk dances of Cyprus
Στην Κύπρο, οι πιο αντιπροσωπευτικοί χοροί είναι οι ανδρικοί και γυναικείοι αντικριστοί, που λέγονται και “καρτζιλαμάδες”. Οι αντικριστοί χοροί ονομάζονται έτσι επειδή χορεύονται αντικριστά. Σε αντίθεση όμως με τους ανδρικούς, στους γυναικείους διακρίνουμε τη σεμνότητα, τη σοβαρότητα και τη λεπτότητα των κινήσεων. Οι κινήσεις των χεριών, μας δείχνουν καθαρά τη διαδικασία της προετοιμασίας του γάμου, δηλαδή το κέντημα των προικιών.

14 Thank you for your attention!!!
Σας ευχαριστούμε!!!! Thank you for your attention!!! Τέλος Τhe end GREECE , 1ST PRIMARY SCHOOL OF NEAPOLIS, Students: Xanthopoulou Eleni, Karatzia Panagiota, Coupe Daivi, Eleutheriadou Zoi


Κατέβασμα ppt "Ανακαλύπτοντας τις χώρες"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google