Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

TO ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "TO ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 TO ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ

2 Το ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου είναι το μυστήριο της ιάσεως δηλ
Το ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου είναι το μυστήριο της ιάσεως δηλ. της θεραπείας της ψυχής και του σώματος.

3 Πώς ιδρύθηκε το μυστήριο;
Ο Ιάκωβος ο αδελφόθεος αναφέρει πως εάν κάποιος είναι ασθενής, να προσκαλεί τους πρεσβυτέρους της Εκκλησίας, προκειμένου να προσευχηθούν και να τον αλείψουν με λάδι εις το όνομα του Κυρίου. Και η ευχή του ελαίου, δηλ. το αγιασμένο λάδι που διαβάζεται από τους πρεσβυτέρους και με τις ευχές τους, "σώζει τον κάμνοντα και εγερεί" (Καθολ. Επιστ. Ιακώβου 5, 15).

4 Πού τελείται το μυστήριο;
Το Μυστήριο του Ευχελαίου τελείται στο ναό, μπορεί όμως να τελεσθεί και στα σπίτια των πιστών. Κυρίως τελείται όταν υπάρχει πρόβλημα υγείας. Πολλοί άνθρωποι και μάλιστα πιστοί ενώ ασθενούν, εξαντλούν πρώτα όλες τις ιατρικές μεθόδους ξεχνώντας την άνωθεν Θεϊκή επέμβαση και δεν ξεκινούν πρώτα από το Θεό, αλλά από τους ανθρώπους.

5 Όλοι ανεξαιρέτως έχουμε ανάγκη ν' αρχίζουμε από το Θεό
    Όλοι ανεξαιρέτως έχουμε ανάγκη ν' αρχίζουμε από το Θεό. Η αγία μας Εκκλησία δεν απορρίπτει καμμιά μέθοδο της επιστημονικής ιατρικής. Την επιστήμη την ευλογεί. Δεν αποδέχεται ωστόσο ο,τιδήποτε έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της ιατρικής επιστήμης και ιδιαιτέρως τις αγυρτίες ή τη μαγεία.

6 Πολλοί πιστοί τελούν από συνήθεια το Ιερό Ευχέλαιο δύο και τρεις φορές το χρόνο εν όψει μάλιστα των μεγάλων εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα, του Δεκαπενταυγούστου και άλλοτε. Η συνήθεια αυτή είναι καλή κι ευλογημένη, εφ' όσον δεν αμελούν πρωτίστως και το μυστήριο της μετανοίας - εξομολογήσεως.

7 Πολλοί ακούγοντας τις ευχές να ομιλούν περί αφέσεως (=συγχωρήσεως) των αμαρτιών των δούλων του Θεού, νομίζουν ότι και μόνο με το ιερό Ευχέλαιο παίρνουν και την άφεση των αμαρτιών τους. Αυτό δεν είναι σωστό και πρέπει να προσεχθεί.

8

9 α) ένα καντήλι με λάδι ελιάς β) θυμιατό και θυμίαμα
    Για το Ευχέλαιο χρειάζονται τα παρακάτω :       α) ένα καντήλι με λάδι ελιάς       β) θυμιατό και θυμίαμα       γ) εικόνα του Χριστού ή της Παναγίας ή κάποιου Αγίου       δ) τα ονόματα υπέρ υγείας των επιτελούντων το Ευχέλαιο       ε) βαμβάκι για τη χρίση του αγίου ελαίου στ) ένα κερί 

10 Το αγιασμένο λάδι φυλάσσεται και δεν πετιέται
Το αγιασμένο λάδι φυλάσσεται και δεν πετιέται. Καλόν είναι να καίγεται στο καντήλι μέχρι τέλους. Εάν φυλάσσεται, διατηρείται σε καθαρό σκεύος με την ένδειξη "Ευχέλαιον" και είναι για χρίση σε περίπτωση ασθενείας.


Κατέβασμα ppt "TO ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google