Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Eμφιαλωμένα νερά Αθηνά Μαυρίδου Αθηνά Μαυρίδου Καθηγήτρια Μικροβιολογίας Καθηγήτρια Μικροβιολογίας Τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων Τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Eμφιαλωμένα νερά Αθηνά Μαυρίδου Αθηνά Μαυρίδου Καθηγήτρια Μικροβιολογίας Καθηγήτρια Μικροβιολογίας Τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων Τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Eμφιαλωμένα νερά Αθηνά Μαυρίδου Αθηνά Μαυρίδου Καθηγήτρια Μικροβιολογίας Καθηγήτρια Μικροβιολογίας Τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων Τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων ΤΕΙ Αθήνας ΤΕΙ Αθήνας

2 Κατηγορίες Φυσικό μεταλλικό νερό: υπόγειο νερό με ειδικές ιδιότητες Φυσικό μεταλλικό νερό: υπόγειο νερό με ειδικές ιδιότητες Επιτραπέζιο νερό: Επεξεργασμένο νερό με ιδιότητες νερού δικτύου Επιτραπέζιο νερό: Επεξεργασμένο νερό με ιδιότητες νερού δικτύου Νερό πηγής: υπόγειο νερό με χαρακτηριστικά πόσιμου νερού Νερό πηγής: υπόγειο νερό με χαρακτηριστικά πόσιμου νερού

3 Κατηγορίες Φυσικό νερό Φυσικό νερό Ανθρακούχο νερό (φυσικό, τεχνητό). Ανθρακούχο νερό (φυσικό, τεχνητό).

4 «Το εμφιαλωμένο νερό ίσως δεν είναι πιό ασφαλές ή πιο υγιεινό από το νερό της βρύσης σε πολλές χώρες αν και μέχρι 1000 φορές πιο ακριβό»

5 Κατανάλωση στην Ελλάδα Κατανάλωση (1999): 500 εκατ. Λίτρα. Κατανάλωση (1999): 500 εκατ. Λίτρα : μέσοι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης 27,3% : μέσοι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης 27,3% % αύξηση της ετήσιας παραγωγής % αύξηση της ετήσιας παραγωγής.

6 Το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι τόσο «αθώο» καθώς: Έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις παρουσίας τόσο μικροβίων όσο και επιβλαβών χημικών ενώσεων Έχει αποδειχθεί ότι ο έλεγχος τόσο των υπηρεσιών ελέγχου, όσο και των ίδιων των εταιριών είναι ανεπαρκής Τα υλικά εμφιάλωσης δεν είναι «αθώα» Οι συνθήκες αποθήκευσης από τα καταστήματα πώλησης αποτελούν ερωτηματικό Η υψηλή τιμή συγκριτικά με το πόσιμο

7 Φυσικο-χημικά χαρακτηριστικά του νερού 1. Ανόργανα Συστατικά Ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, όξινα ανθρακικά, θειικά, χλωριούχα, νιτρικά, πυριτικά, σκληρότητα, ολικά διαλυμένα στερεά (TDS), αγωγιμότητα, αιωρούμενα στερεά. 2. Οργανικές ενώσεις Τριαλομεθάνια (ΤΗΜs), παρασιτοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) 3. Ραδιενεργά στοιχεία Ακτινοβολία άλφα, βήτα και γάμα 4. Αισθητικά χαρακτηριστικά Οσμή και γεύση

8 Παράμετροι Χιόνι (Νεβάδα, 2500m) Βροχή (Βέλγιο) Θάλασσα (Αιγαίο) Πόσιμο Θες/νίκης Γ/θ Νιγρίτας (60 ο C) Σουρωτή mg/L Ca 2+ 0,03, Mg 2+ 0,20, Na + 0,61, K+K+K+K+0,60, NH 4 + 0,00,40,0100,30,50 HCO 3 - 3,00, SO ,66, CI - 0,22, NO 3 - 0,12,20,504,51,61,80 Ολ. Διαλ. Στ. 4,819, ,01 As000,0101,10,01 Β004,6004,63,10 pH5,64,47,0007,47,06,10 Χημικά συστατικά διάφορων δειγμάτων νερού

9 Μικροβιολογικά Χαρακτηριστικά του Νερού 1. Κατηγορίες Μικροοργανισμών I. Βακτήρια Ψευδομονάδες, Aeromonas hydrophila, Legionella, Yersinia, Escherichia coli, Κλωστηρίδια, Στρεπτόκοκκοι, Campylobacter, Salmonella. II. Ακτινομύκητες III. Μύκητες Μούχλες, Ζύμες. IV. Φύκη V. Πρωτόζωα Αμοιβάδα, Giardia lamblia, Κρυπτοσπορίδιο. VI. Ιοί

10 2. Παράγοντες ανάπτυξης μικροοργανισμών ΘερμοκρασίαpHΥγρασία Θρεπτικές ουσίες Αέρια Μικροβιακές αλληλεπιδράσεις Δυναμικό οξειδοαναγωγής Ακτινοβολία

11 Μικροοργανισμός Θερμοκρασία ( ο C) ΕλάχιστοΆριστοΜέγιστο Κλωστρίδιο Escherichia coli Ψευδομονάδα Aeromonas hydrophila Legionella Salmonella Σταφυλόκοκκος Στρεπτόκοκκος Ζύμες Μούχλες Θερμοκρασιακό εύρος ανάπτυξης μικροοργανισμών

12 Είδη μικροοργανισμών και pH όπου αναπτύσσονται Είδη μικροοργανισμών και pH όπου αναπτύσσονται Μικροοργανισμός Μικροοργανισμός pH ΕλάχιστοΆριστοΜέγιστο Κλωστρίδιο4,8-5,06,0-8,08,5-8,8 Escherichia coli 4,3-4,46,0-8,09,0-10,0 Ψευδομονάδα5,66,6-7,08,0 Salmonella4,5-5,06,0-7,58,0-9,6 Σταφυλόκοκκος4,0-4,76,0-7,09,5-9,8 Στρεπτόκοκκος4,1-4,86,49,2 Ζύμες1,5-3,54,0-6,58,0-8,5 Μούχλες1,5-3,54,5-6,88,0-11,0

13 3. Μικροβιολογικοί δείκτες Ολικά Κολοβακτηρίδια Κοπρανώδη κολοβακτηρίδια Κοπρανώδεις στρεπτόκοκκοι Θειοαναγωγικά κλωστηρίδια Ολικός αριθμός βακτηρίων

14 Φυσικο-χημικές Διεργασίες Παραγωγής Εμφιαλωμένου Νερού Ειδικές Διεργασίες 1. Αποσκλήρυνση 2. Διύλιση (με χρήση μεμβρανών, με ενεργό άνθρακα, με φίλτρα άμμου) 3. Απολύμανση (με χλώριο, με όζον, με υπεριώδη ακτινοβολία, αποστειρωτική διήθηση 4. Συσκευασία (γυαλί, πλαστικές φιάλες, πώματα) 5. Διεργασίες εμφιάλωσης (εμφιάλωση, πωματισμός, ετικετάρισμα, εγκιβωτισμός, παλετοποίηση, αποθύκευση)

15 Συνοπτική Σύγκριση Μεθόδων Απολύμανσης UVΧλώριοΌζον Πάγιο Κόστος χαμηλόχαμηλότερουψηλό Λειτουργικό Κόστος χαμηλότεροχαμηλόυψηλό Ευκολία Εγκατάστασης εξαιρετικήκαλήκακή Ευκολία Συντήρησης εξαιρετικήκαλήκακή Κόστος Συντήρησης χαμηλότερομέτριουψηλό Συχνότητα Συντήρησης όχι συχνή συχνήσυνεχής Σύστημα Ελέγχου εξαιρετικόκακόκαλό Απόδοση Απολύμανσης θανατώνει όλα τα μικρόβια αφήνει μερικά παθογενή θανατώνει όλα τα μικρόβια Κίνδυνοιχαμηλοίυψηλοίυψηλοί Επίδραση στο Νερό καμμία oργανικά χλωρίδια, γεύση και αλλαγές στο pH άγνωστη Χρόνος Επαφής 0,5 – 5 sec 30 – 60 min 10 – 20 min

16 Προσαγωγή του νερού ΦιλτράρισμαΝερού Φιλτράρισμα Νερού Αποθήκευση Νερού σε δεξαμενή Εμφιάλωση Πωματισμός φιαλών Ετικετοποίηση Παλετοποίηση Αποθήκευση τελικού προϊόντος Μεταφορά Πώματα Κατασκευή πωμ’ατων Φιάλες Κατασκευή και πλύσιμο φιαλών Πλύσιμο φιαλών Επιστρεφόμενες γυάλινες φιάλες Προπλάσματα φιαλών Έτοιμες φιάλες Προμήθεια υλικών συσκευασίας Προς κατανάλωση Φυσικό μεταλλικό νερό Απολύμανση νερού Απολύμανση νερού Σταδία παραγωγής εμφιαλωμένου νερού

17 Mέσα στο μπουκάλι Οι αυτότροφοι (αυτόχθονες) μικροργανισμοί πολλαπλασιάζονταιυπό κατάλληλες συνθήκες Οι αυτότροφοι (αυτόχθονες) μικροργανισμοί πολλαπλασιάζονταιυπό κατάλληλες συνθήκες Οι εττερότροφοι (από επιμολύνσεις) μικροοργανισμοί επιβιώνουν για κάποιο χρονικό διαστημα και καταστρέφονται Οι εττερότροφοι (από επιμολύνσεις) μικροοργανισμοί επιβιώνουν για κάποιο χρονικό διαστημα και καταστρέφονται Χαμηλή αρχική φυσική χλωρίδα αυξάνει τον χρόνο ζωήςτου νερού στο ράφι. Χαμηλή αρχική φυσική χλωρίδα αυξάνει τον χρόνο ζωήςτου νερού στο ράφι. Αυξημένη φυσική χλωρίδα μπορεί να ευθύνεται για υποβάθμιση των οργαμοληπτικών ιδιοτήτων του νερού. Αυξημένη φυσική χλωρίδα μπορεί να ευθύνεται για υποβάθμιση των οργαμοληπτικών ιδιοτήτων του νερού. Στην Ελλάδα υπάρχει ημερομηνία λήξης (ένας χρόνος) σε πολλές άλλες χώρες όχι Στην Ελλάδα υπάρχει ημερομηνία λήξης (ένας χρόνος) σε πολλές άλλες χώρες όχι

18 Συνήθως για τη μόλυνση του νερού ευθύνονται τόσο οι ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής κατά τη διαδικασία εμφιάλωσης, όσο και οι ακατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης. Οι θερμοκρασιακές μεταβολές σε συνδυασμό με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού αποτελούν το καλύτερο υπόβαθρο για την ανάπτυξη μικροοργανισμών με αποτέλεσμα την αναπόφευκτη υποβάθμιση του προϊόντος θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Η παρουσία χημικών ουσιών μπορεί να προέρχεται από την ελλιπή προστασία της πηγής υδροληψίας, από το σχηματισμό παραπροϊόντων κατά τη διαδικασία της απολύμανσης (ισχύει μόνο για την απολύμανση με όζον) καθώς και από τη χρήση ακατάλληλων υλικών συσκευασίας. Η εμφάνιση παθογόνων μικροοργανισμών μπορεί να οφείλεται επίσης στην ακατάλληλη απολύμανση τόσο του νερού όσο και των υλικών συσκευασίας, στον εξοπλισμό (ακατάλληλο σχεδιασμό με πολλά νεκρά σημεία και δυσκολία στον καθαρισμό και την απολύμανση), στο προσωπικό (ελλιπής εκπαίδευση και ενημέρωση σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων) καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο.

19 Η ασφάλεια αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού. Η ασφάλεια αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού. το σύστημα HACCP αποτελεί ένα ολοκληρωμένο προληπτικό σύστημα ελέγχου της ασφάλειας των παραγόμενων προϊόντων στη βιομηχανία εμφιάλωσης νερού. το σύστημα HACCP αποτελεί ένα ολοκληρωμένο προληπτικό σύστημα ελέγχου της ασφάλειας των παραγόμενων προϊόντων στη βιομηχανία εμφιάλωσης νερού. αναγνωρίζει, εκτιμά και ελέγχει όλους τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τα στάδια παραγωγής, από την άντληση του νερού μέχρι την κατανάλωση του τελικού προϊόντος. αναγνωρίζει, εκτιμά και ελέγχει όλους τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τα στάδια παραγωγής, από την άντληση του νερού μέχρι την κατανάλωση του τελικού προϊόντος.


Κατέβασμα ppt "Eμφιαλωμένα νερά Αθηνά Μαυρίδου Αθηνά Μαυρίδου Καθηγήτρια Μικροβιολογίας Καθηγήτρια Μικροβιολογίας Τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων Τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google