Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ελια στην τεχνη και στη λογοτεχνια

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ελια στην τεχνη και στη λογοτεχνια"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ελια στην τεχνη και στη λογοτεχνια

2 Η ΕΛΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ Από τους αρχαίους χρόνους οι τραγικοί ποιητές ύμνησαν με το υψηλό τους ύφος το δέντρο της «ξανθῆς ἐλάας» και τον καρπό τον «εὐώδη ». ΑΝΑΦΟΡΕΣ Αισχύλος-Ικέτιδες Ευριπίδης-Ιφιγένεια εν Ταύροις Ευριπίδης-Τρωάδες Ευριπίδης-Ηρακλείδες Κάθονται ικέτες τα παιδιά αυτά του Ηρακλή και τον βωμό με κλώνους από λιόδεντρα στεφάνωσαν. Σοφοκλής-Οιδίπους επί Κολονώ Αισχύλος-Πέρσες

3 ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ Οι πρώτες αναφορές στη χρήση του λαδιού εντοπίζονται στα Ομηρικά έπη Οδύσσεια και Ιλιάδα. «Σα μ' έλουσε και μ' έτριψε με μυρωδάτο λάδι μου φόρεσε πεντάμορφη χλαμύδα και χιτώνα...» «Κι αφού λουστήκαν πια κι αλείφτηκαν καλά με λάδι, επήγαν και κάθισαν να φαν...»

4 ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ Ατέλειωτες οι αναφορές των Ελλήνων λογοτεχνών στο ιερό μας δένδρο. Στους περισσότερους κλασικούς της λογοτεχνιας μας βρίσκουμε ύμνους για την ελιά. ΑΝΑΦΟΡΕΣ Κωστής Παλαμάς-Ύμνος της Αθηνάς Κωστής Παλαμάς-Είμαι η ελιά η τιμημένη Κωστής Παλαμάς-Φλογέρα του βασιλιά (…) κ’εσείς ελιές που παίζετε στα φύλλα σας απάνου τ’ασήμια της ανατολής, της μέρας τα ζαφείρια (...) Ανδρέας Κάλβος-Ωδές Σήμερον κείσαι, ως εύφορος πολύκλωνος ελαία από το βίαιον φύσημα σκληρών ανέμων κείται εκριζωμένη. (Για το θάνατο του λόρδου Βύρωνα)

5 ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ Άγγελος Σικελιανός-Αλαφροίσκιωτος, Διάβα του Ελαιώνα, Λυρικός βίος, Ραψωδίες του Ιονίου, Πρωτοβρόχι. (…) Στον ελαιώνα εκείτομουν, που ευώδαγε το λιόφυλλο ξερό, και το χορτάρι. Λορέντζος Μαβίλης-Ελιά Οδυσσέας Ελύτης Κώστας Βάρναλης-Μάνα του Χριστού Γιώργος Σεφέρης-Αστυάναξ Οι ελιές με τις ριτίδες των γονιών μας Τα βράχια με τη γνώση των γονιών μας Ιωάννης Πολέμης

6 ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ Αξιοσημείωτες είναι και οι αναφορές στην ελληνική πεζογραφία. ΑΝΑΦΟΡΕΣ Αργύρης Εφταλιώτης-Η μαζώχτρα και άλλες ιστορίες (για πρώτη φορά στη δημοτική γλώσσα) Στρατής Μυριβήλης-Ζωή εν τάφω, Η Παναγιά η Γοργόνα. Κωσταντίνος Θεοτόκης-Η Ζωή και ο Θάνατος του Καραβέλα Ηλίας Βενέζης-Ακήφ Νίκος Καζαντζάκης-Αλέξης Ζορμπάς, Καπετάν Μιχάλης, Οδύσσεια

7 ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ Δεν είναι δυνατόν να μην αναφερθούμε στον κοσμοκαλόγερο της λογοτεχνίας μας Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τις φτωχές, τίμιες ηρωίδες του, όπως η εξαδέλφη Μαχούλα στη Φαρμακολύτρια μ’ένα καλάθι στο χέρι γεμάτο πότε με χόρτα και πότε με ελιές. Έργα: Ο πολιτισμός εις το χωρίον, Τα ρόδιν’ ακρογιάλια (…) Η εξαδέλφη Μαχούλα έιχεν ελαιώνα εις τα μέρη εκείνα. Την χρονιάν εκείνην ήτο πλουσιοτάτη ελαιοφορία, και αν και ήτο Μάρτιος ήδη το μικρόν καλάθιον, το οποίον εκράτει περι τον αγκώνα της τον αριστερόν, ήτο γεμάτον από ελαίας χαμάδας (ή θρούμπες) ωραίας και στιλβούσας· αι τελευταίαι ελαίαι έπιπτον από τα δένδρα ακόμη περι την άνοιξην. (…)

8 ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ Μέχρι τον 19 αιώνα, το φυτό ή το κλαδί της ελιάς απεικονιζόταν πάντα απο ζωγράφους εικονογράφους και γλύπτες με ισχυρό συμβολικό νόημα που συνδεόταν με κλασσικές αλλά και τις Εβραιο-Χριστιανικές παραδόσεις. Ρεαλιστική αναπαράσταση της ελιάς τον 19ο αιώνα από Σινιορίνι και Φαττόρι. Σημαντικοί ξένοι και Έλληνες ζωγράφοι απεικόνισαν στα έργα τους την ελιά. ΑΝΑΦΟΡΕΣ Βαν Γκογκ Θεόφιλος Γιάννης Μηταράκης Ορέστης Κανέλλης Πολύκλειτος Ρέγκος Χαράκτης Α. Τάσσος Άγγελος Παναγιωτίδης και πολλοί άλλοι.

9 ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ Ελαιώνας, Βαν Γκογκ

10 ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ

11 ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ

12 ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ

13 .Ο Άγγελος Παναγιωτίδης είναι δημιουργός του έργου « Ελιά, το δέντρο της Αθήνας » από ορείχαλκο και χαλκό, ύψους 3,30 μέτρων, αποτελούμενου από ορειχάλκινα φύλλα, που εκτέθηκε καθ΄όλη τη διάρκεια Ολυμπιακών Αγώνων στο πάρκο των χορηγών, στο Παλαιό Φάληρο, όπου επισκέπτες έβαλαν την υπογραφή τους σε κάθε ένα από τα φύλλα του δέντρου. Το έργο εκτίθεται μόνιμα στη Τεχνόπολη στο Γκάζι. ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ Ο Άγγελος Παναγιωτίδης είναι δημιουργός του έργου « Ελιά, το δέντρο της Αθήνας » από ορείχαλκο και χαλκό, ύψους 3,30 μέτρων, αποτελούμενου από ορειχάλκινα φύλλα, που εκτέθηκε καθ΄όλη τη διάρκεια Ολυμπιακών Αγώνων στο πάρκο των χορηγών, στο Παλαιό Φάληρο, όπου επισκέπτες έβαλαν την υπογραφή τους σε κάθε ένα από τα φύλλα του δέντρου. Το έργο εκτίθεται μόνιμα στη Τεχνόπολη στο Γκάζι.

14 ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ Ευχαριστούμε!!! Καζάκος Κών/νος Μαρούλη Παναγιώτα
Πανταζέλου Ρούλα Περιβολιώτη Ελένη Τσάμη Κατερίνα Τσέλου Γεωργία Ευχαριστούμε!!!


Κατέβασμα ppt "Η ελια στην τεχνη και στη λογοτεχνια"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google