Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΤΙΥΛΗ Ζιώγα Μαρία Υπό την επίβλεψη της κ Στασινάκη . ΑΕΜ 200711.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΤΙΥΛΗ Ζιώγα Μαρία Υπό την επίβλεψη της κ Στασινάκη . ΑΕΜ 200711."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΤΙΥΛΗ Ζιώγα Μαρία Υπό την επίβλεψη της κ Στασινάκη ΑΕΜ

2 ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η ΑΝΤΙΥΛΗ ; Αντιύλη, λοιπόν όπως το όνομα υπονοεί, μπορεί να περιγραφεί ως αντίθετο της συνηθισμένης ύλης Έτσι όπως τα σωματίδια ενώνονται μεταξύ τους και σχηματίζουν τα άτομα που είναι οι βασικοί δομικοί λίθοι της ύλης, θα πρέπει και τα αντισωματίδια να ενώνονται μεταξύ τους και να σχηματίζουν τα αντιάτομα τα οποία θα είναι τα βασικά δομικά συστατικά της αντιύλης.

3 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ… Το 1905 ο Albert Einstein αποκάλυψε την θεωρία του για την Ειδική Σχετικότητα εξηγώντας την σχέση του χώρου με τον χρόνο και την σχέση μεταξύ της ενέργειας και της μάζας στην περίφημη εξίσωση. Ο Max Planck υπέθεσε ότι κάθε κύμα φωτός έρχεται σαν ένα μικρό πακέτο, το οποίο ονόμασε Κβάντο. Με τον τρόπο αυτό το φως δεν είναι απλά ένα κύμα ή ένα απλά ένα σωματίδιο αλλά ένας συνδυασμός των δυο. Έτσι έχουμε την εισαγωγή της διττής φύσης του φωτός.

4 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ… Κατά τη δεκαετία του 1920 οι φυσικοί προσπαθούσαν να εφαρμόσουν την ίδια ιδέα στο άτομο και τα συστατικά του, και μέχρι το τέλος της δεκαετίας οι Erwin Schrodinger και Werner Heisenberg είχαν θεμελιώσει τη νέα Κβαντική Θεωρία της φυσικής. Το 1928, ο Paul Dirac έλυσε το πρόβλημα: έφτιαξε μια εξίσωση, που συνδύαζε την κβαντική θεωρία και την ειδική σχετικότητα, για να περιγράψει τη συμπεριφορά του ηλεκτρονίου.

5 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ… Το 1932 ο Carl Anderson, ένας νέος καθηγητής στο ίδρυμα της τεχνολογίας στην Καλιφόρνια (California Institute of Technology), μελετούσε τη ροή των κοσμικών σωματιδίων σε ένα θάλαμο νέφωσης και είδε μια τροχιά που αφέθηκε από "κάτι που ήταν θετικά φορτισμένο, και με την ίδια μάζα με αυτήν του ηλεκτρονίου".

6 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ… Τον Οκτώβριο του 1955 οι New York Times έχουν πρωτοσέλιδο: «ΝΕΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ. ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΝΙΟ». το 1959 μια άλλη ομάδα φυσικών (B. Cork, O. Piccione, W. Wenzel και G. Lambertson) που εργαζόταν στο Bevatron ανακοίνωσε την ανακάλυψη του αντινετρονίου.

7 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ… το 1965 με την παρατήρηση του antideuteron, ενός πυρήνα αντιύλης που αποτελείται από ένα αντιπρωτόνιο και ένα αντινετρόνιο, σε αντιπαράθεση με το deuteron, τον πυρήνα του ατόμου του deuterium που αποτελείται από ένα πρωτόνιο και ένα νετρόνιο.

8 TO ΠΑΡΑΔΟΞΟ… όπως η εξίσωση μπορεί να έχει δύο πιθανές λύσεις (x=2 ή x=--2), έτσι η εξίσωση Dirac θα μπορούσε να έχει δύο λύσεις, μια για ένα ηλεκτρόνιο με θετική ενέργεια, και μια για ένα ηλεκτρόνιο με αρνητική ενέργεια. Αλλά στην κλασσική φυσική, η ενέργεια ενός σωματιδίου πρέπει πάντα να είναι ένας θετικός αριθμός.

9 Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗΣ
 Η θάλασσα Dirac είναι ένα θεωρητικό πρότυπο του κενού ως άπειρη θάλασσα σωματιδίων που κατέχουν αρνητική ενέργεια. Εφευρέθηκε από το βρετανό φυσικό το 1930 για να εξηγήσει τις ΄΄ανώμαλες καταστάσεις΄΄ για τα αρνητικά κβαντικά ενεργειακά επίπεδα που προβλέφθηκαν από την εξίσωση Dirac για τα σχετιστικά ηλεκτρόνια. Το ποζιτρόνιο, το αντίστοιχο αντισωμάτιο του ηλεκτρονίου, συλλήφθηκε αρχικά ως οπή στη θάλασσα Dirac, πολύ πριν από την πειραματική ανακάλυψή του το 1932.

10 ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ… ο Robert Oppenheimer επισήμανε ότι ένα ηλεκτρόνιο και η οπή του θα ήταν σε θέση να εκμηδενίσουν το ένα το άλλο, απελευθερώνοντας ενέργεια ίση με την ενέργεια ηρεμίας του ηλεκτρονίου υπό μορφή ενεργητικών φωτονίων εάν οι οπές ήταν πρωτόνια, τα σταθερά άτομα δεν θα υπήρχαν!!. Ο Hermann Weyl επίσης σημείωσε ότι μια οπή πρέπει να ενεργήσει σαν έχει την ίδια μάζα με ένα ηλεκτρόνιο, ενώ το πρωτόνιο είναι περίπου δύο χιλιάδες φορές βαρύτερο.

11 Η ΛΥΣΗ … Τελικά η απάντηση σε αυτή την περίεργη λύση της εξίσωσης ήταν η πειραματική ανακάλυψη του ποζιτρονίου

12 ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΥΛΗ

13 Οι συμμετρίες στη Φυσική!
C συμμετρία: είναι η συμμετρία που έχουν οι φυσικοί νόμοι κάτω από αλλαγή της συζυγίας φορτίου. Οι βαρυτικές και οι ισχυρές αλληλεπιδράσεις υπακούν στη συμμετρία αυτή ενώ αντίθετα οι ασθενείς την παραβιάζουν. Για τον C τελεστή ισχύουν:

14 Οι συμμετρίες στη Φυσική!
P συμμετρία: θεωρούμε ότι έχουμε ένα σημείο σε ένα σύστημα συντεταγμένων και θεωρούμε ότι κρατώντας το σημείο σταθερό αλλάζουμε το σύστημα συντεταγμένων

15 Οι συμμετρίες στη Φυσική!
T συμμετρία: ορίζεται ένας τελεστής Τ ο οποίος μετατρέπει τη χρονική στιγμή t στην χρονική στιγμή –t. Αν ένα φυσικό σύστημα παραμένει αναλλοίωτο κάτω από την αλλαγή αυτή ,λέμε ότι το σύστημα σέβεται την συμμετρία αντιστροφής χρόνου

16 Οι συμμετρίες στη Φυσική!
CP συμμετρία: Η CP είναι το προϊόν δύο συμμετριών: της C (συζυγία φορτίου), που μετασχηματίζει ένα σωμάτιο στο αντισωμάτιό του, και την P (πάριτυ), η οποία δημιουργεί την εικόνα ειδώλων σε καθρέφτες ενός φυσικού συστήματος. Η ισχυρή αλληλεπίδραση και η ηλεκτρομαγνητική αλληλεπίδραση φαίνονται να είναι αμετάβλητες κάτω από τον μετασχηματισμό CP, αλλά αυτή η συμμετρία παραβιάζεται κατά τη διάρκεια ορισμένων τύπων ασθενών διασπάσεων

17 Οι συμμετρίες στη Φυσική! Θεώρημα CPT
Εάν έχουμε : Μια τοπική κβαντική θεωρία (οι τοπικές θεωρίες αποκλείουν τις εξ αποστάσεως αλληλεπιδράσεις) Η θεωρία παραμένει αναλλοίωτη ως προς τους μετασχηματισμούς Lorentz. Υπάρχει σύνδεση σπιν-στατιστικής, δηλαδή τα φερμιόνια υπακούουν στην στατιστική Fermi-Dirac και τα μποζόνια στην στατιστική Bose-Einstein )τότε η συνδυασμένη συμμετρία CPT είναι απόλυτη.

18 ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΌΤΑΝ Η ΥΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΥΛΗ ;

19 ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΌΤΑΝ Η ΥΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΥΛΗ ;

20 ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΌΤΑΝ Η ΥΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΥΛΗ ;

21 ΤΑ ΠΟΙΟ ΣΥΧΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Γιατί υπάρχει τελικά μόνο ύλη; Γιατί όλη η ύλη και η αντιύλη όταν συναντήθηκαν δεν εξαϋλώθηκαν έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σύμπαν χωρίς ύλη; Γιατί ακόμη και το ένα στο δισεκατομμύριο σωματίδια επέζησαν εάν υπήρξαν ίσα ποσά ύλης και αντιύλης;

22 ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΤΗΝ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΕΛΕΦΑΝΤΑΚΙ

23 ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΤΗΝ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΕΛΕΦΑΝΤΑΚΙ
Στην πραγματικότητα, αμέσως μετά από το Big Bang, το μεγαλύτερο μέρος της ύλης και της αντιύλης εξαϋλώθηκε , αλλά ένα στο δισεκατομμύριο σωματίδια επέζησαν και από αυτά έγιναν οι γαλαξίες και ο κόσμος όπως εμείς τον ξέρουμε τώρα. Η απάντηση βρίσκεται τουλάχιστον μερικώς σε ένα φαινόμενο που αποκαλείται παραβίαση της Πάριτυ Φορτίου (CP) η οποία δείχνει ότι η ύλη και η αντιύλη διασπόνται διαφορετικά

24 ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΤΗΝ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΕΛΕΦΑΝΤΑΚΙ
Αυτό που συνέβη πραγματικά είναι ότι κατά τη διάρκεια του Big Bang κάποια ποσά αντιύλης διαμόρφωσαν ΄΄μικρά παράθυρα΄΄ τα φερμιόνια που συνδέουν τον τρισδιάστατο φυσικό κόσμο με τον πενταδιάστατο υπερχώρο . Αυτά τα φερμιόνια, μελανές οπές και αστέρες νετρονίων που συνδέουν το φυσικό κόσμο μας (τρισδιάστατο χώρο) με το πενταδιάστατο υπερχώρο παρέχουν τα απαραίτητα ανοίγματα μέσω των οποίων ο υπερχώρος παρέχει μια αναρρόφηση. Αυτή η αναρρόφηση από τον υπερχώρο είναι γνωστή ως βαρύτητα και ηλεκτρομαγνητικά πεδία τα οποία υπάρχουν γύρω από το φυσικό κόσμο. Κάποιος αντιμετρητής διαμόρφωσε τα φερμιόνια ή παράθυρα που είναι μικρότερα σε μέγεθος από το μέγεθος ενός σωματιδίου που συνδέει το φυσικό κόσμο και τον υπερχώρο.

25 ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΤΗΝ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΕΛΕΦΑΝΤΑΚΙ

26 STANDAR MODEL ΚΑΙ ΑΝΤΙΥΛΗ

27 STANDAR MODEL ΚΑΙ ΑΝΤΙΥΛΗ
Η ισοδυναμία του υδρογόνου και του αντιυδογόνου βασίζεται σε μια υπόθεση που ονομάζεται CPT συμμετρία. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος πάρει ένα κομμάτι ύλης και αντιστρέψει ταυτόχρονα όλα τα φορτία των στοιχείων που το αποτελούν, την κατεύθυνση του χρόνου που κυλάει και μιας άλλης ιδιότητας που ονομάζεται parity, η νέα κατάσταση που θα προκύψει θα υπακούει στους ίδιους φυσικούς νόμους. Αν η CPT συμμετρία ισχύει, το αντιυδρογόνο θα συμπεριφέρεται σαν το υδρογόνο. Ιδιαίτερα θα εκπέμπει και θα απορροφά ακτινοβολία στις ίδιες συχνότητες. Δηλαδή θα έχουν, με άλλα λόγια, το ίδιο φάσμα εκπομπής και απορρόφησης. Αν όμως το φάσμα είναι διαφορετικό η θεωρία της CPT συμμετρίας θα καταρρεύσει. Οι διαφορές μεταξύ των δύο φασμάτων μπορεί να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε το γιατί υπάρχει περισσότερη ύλη από αντιύλη στο σύμπαν, αν και η θεωρία του Big-Bang προβλέπει ίσα ποσά ύλης και αντιύλης στο σύμπαν!

28 ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΥΛΗ;
ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ….

29 ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΎΛΗ ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΚΟΥΑΡΚ
η DORIS (Doppel-Ring-Speicher) ένας διπλός δακτύλιος αποθήκευσης), είχε ωοειδές σχήμα διαστάσεων χ 100 m. Εξαπολύοντας ηλεκτρόνια κατά ποζιτρονίων με μεγάλη δύναμη, η DORIS κατάφερε να ανεβεί το επόμενο σκαλοπάτι της κλίμακας των κουάρκ, παράγοντας σωματίδια αποτελούμενα από το πέμπτο κουάρκ, την «ομορφιά» (ή «πuθμένα»), και το αντικουάρκ του.

30 ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΎΛΗ ΤΟ ΓΛΟΥΟΝΙΟ SPEAR 1974
Όταν τα ηλεκτρόνια και τα ποζιτρόνια οδηγήσουν σε ένα συντονισμό κουαρκ-αντικουάρκ, το σήμα των τελευταίων είναι δυνατό και καθαρόένα κουάρκ διασπαστεί σε δύο κομμάτια με κουάρκ και αντικουάρκ. Ωστόσο όταν στα ηλεκτρόνια και τα ποζιτρόνια περισσεύει ενέργεια, το σήμα του ζεύγους κουάρκ-αντικουάρκ είναι ασαφές. Η επιπλέον ενέργεια διοχετεύεται στους δεσμούς κβαντικούς δεσμούς μεταξύ κουαρκ-αντικουαρκ.

31 ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΎΛΗ ΤΟ ΓΛΟΥΟΝΙΟ SPEAR 1974
Καθώς αυξάνεται η ενέργεια , οι δεσμοί αυτοί αρχίζουν να δονούνται όπως η χορδή μιας κιθάρας. Αν συνεχίσουμε να τροφοδοτούμε με ενέργεια η χορδή θα σπάσει και τα 2 κομμάτια θα εκτοξευτούν σε αντίθετες κατευθύνσεις. Παρότι έχει σπάσει ένας δεσμός κουαρκ- ανικουάρκ αυτά δεν χωρίζονται. Σον κόσμο μας δεν έχουν παρατηρηθεί ελεύθερα κουάρκ ή αντικουαρκ. Έτσι αν διαρρήξουμε τον ελαστικό δεσμό μεταξύ ενός κουαρκ και ενός αντικουαρκ θα έχουμε 2 καινούρια ζεύγη το καθένα με το δικό του δεσμό. Ο ελαστικός δεσμός που συγκρατεί τα κουάρκ λέγεται γλουόνιο. ‘Οταν τα κουάρκ και τα αντικουάρκ έρθουν πολύ κοντά ο δεσμός τους είναι πρακτικά μη ανιχνεύσιμος. Αν διασπαστεί όμως θα έχουμε ακτινοβολία από ένα μέρος της αποθηκευμένης ενέργειάς του δεσμού. Η τάση που απελευθερώνεται από τη ρήξη του δεσμού κουάρκαντικουάρκ παράγει σωματίδια, τα γλουόνια. Τα παραγόμενα σωματίδια, δύο ομάδες γλουονίων στα άκρα των οποίων υπάρχουν ένα κουαρκ και ένα αντικουάρκ και μια τρίτη ομάδα γλουονίων μοιράζονται τη διαθέσιμη ενέργεια σχηματίζοντας ένα άστρο με 3 κορυφές

32 ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΎΛΗ ;
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ…

33 ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΎΛΗ ;
Ενέργεια

34 ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΎΛΗ ;
Όλες οι μορφές ενέργειας είναι μεταξύ τους μετατρέψιμες και κάθε τέτοια διεργασία έχει ένα σταθερό «ρυθμό μετατροπής» Εδώ ο ρυθμός μετατροπής μεταξύ της ενέργειας Ε και της μάζας m δίνεται από τη σχέση : όπου c η ταχύτητα του φωτός. Το φως διαδίδεται πολύ γρήγορα, με ταχύτητα χιλιόμετρα (περίπου επτά φορές η περίμετρος της Γης!!!) το δευτερόλεπτο.

35 ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΎΛΗ ;
Όταν ο αριθμός αυτός υψωθεί στο τετράγωνο, γίνεται πολύ μεγάλος και η δυσκολία μετατροπής της ελεύθερης ενέργειας σε αδρανειακή μάζα είναι μεγάλη. Όλες οι πηγές ενέργειας απαιτούν κάποιο είδος αναλώσιμου καυσίμου. Η ανάλωση αυτή μπορεί να πάρει τη μορφή είτε της χημικής καύσης, όπου το καύσιμο συνδυάζεται με οξυγόνο, είτε της πυρηνικής «καύσης», όπου βαρείς και ασταθείς πυρήνες μεταστοιχειώνονται σε ελαφρύτερους και σταθερότερους.

36 ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΎΛΗ
Ελάχιστα γραμμάρια αντιύλης θα επαρκούσαν για την ηλεκτροδότηση ολόκληρης πόλης επί αρκετές ώρες. Επιπροσθέτως, η διεργασία της εξαΰλωσης θα είχε βαθμό απόδοσης 100% και θα παρήγε μηδενικά απόβλητα.

37 ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΎΛΗ
Τεχνικές Δυσκολίες: Με όρους της εισαγόμενης ενέργειας για την παραγωγή και αποθήκευση δεσμών πρωτονίων υψηλής ενέργειας, ο βαθμός απόδοσης της διεργασίας παραγωγής ενέργειας αντιύλης θα ήταν0, %. Ακόμη και μια ατμομηχανή είναι εκατομμύρια φορές πιο αποδοτική! Με μια ισχυρή πηγή ενέργειας ένα αρχικό στρώμα από προϊόντα της αντίδρασης θα μονώσει την υπόλοιπη πηγή , εμποδίζοντάς τη να συμμετάσχει στην αντίδραση.

38 ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΎΛΗ
Τα διαστημικά σκάφοι που θα έχουν ως΄΄ καύσιμο΄΄ την αντιύλη.

39 ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΎΛΗ ;
Η ΙΑΤΡΙΚΗ…

40 ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΎΛΗ
Η γ- Camerα. Με τα συστήματα γ-Camerα, εκτός από τις στατικές εικόνες, είναι δυνατή η λήψη πολλών εικόνων συναρτήσει του χρόνου, γεγονός που καθιστά εφικτή την απεικόνιση της μεταβολής της κατανομής του ραδιοφαρμάκου, στο υπό εξέταση όργανο, με την πάροδο του χρόνου (δυναμική μελέτη). Με τα συστήματα Spect,  που έχουν τη δυνατότητα αυτόματης και προγραμματιζόμενης περιστροφής γύρω από τον ασθενή, σε επιθυμητή ακτίνα και ταχύτητα περιστροφής, μπορούμε να λαμβάνουμε τρισδιάστατες εικόνες.

41 ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΎΛΗ
Εικόνα γ cameras

42 ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΎΛΗ
PET

43 ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΎΛΗ
Τα ποζιτρόνια (θετικά ηλεκτρόνια) εκπέμπονται από ραδιενεργούς πυρήνες, που διαθέτουν περίσσεια πρωτονίων. Κινούνται μόνο λίγα χιλιοστά μέσα στην ύλη, μέχρις ότου συναντήσουν ένα αρνητικό ηλεκτρόνιο, με το οποίο συγκρούονται. Η σύγκρουση αυτή ύλης  αντιύλης καταλήγει στην εξαΰλωση των δύο σωματιδίων και τη δημιουργία δύο φωτονίων, ακτίνων γ, ενεργείας 511Kev το καθένα, τα οποία εκπέμπονται κατά αντίθετες κατευθύνσεις, υπό γωνία 180 και ανιχνεύονται από κατάλληλους ανιχνευτές, ώστε να καθορίζεται με μεγάλη ακρίβεια το σημείο, όπου συνέβη η εξαΰλωση.

44 ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΎΛΗ
Με την χρήση του PET προσδιορίζουμε: Θέση νεοπλασιών Εκφυλιστικές διαταραχές του εγκεφάλου Μεταβολές στη ροή του αίματος ακόμα και μικροσκοπικές

45 ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΎΛΗ
Μικροσκόπιο αντιύλης ανιχνεύει ατέλειες ημιαγωγών Όταν ένα ποζιτρόνιο εισέρχεται σε ένα δείγμα ημιαγωγού από σημεία κρυσταλλικού κενού τότε ΄΄ζει΄΄ περισσότερο από ένα ποζιτρόνιο που εισέρχεται από οποιαδήποτε άλλο σημείο. Έτσι ανάλογα με το χρόνο ζωής των ποζιτρονίων καθορίζουμε αν ο ημιαγωγός έχει ατέλειες

46 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ


Κατέβασμα ppt "ΑΝΤΙΥΛΗ Ζιώγα Μαρία Υπό την επίβλεψη της κ Στασινάκη . ΑΕΜ 200711."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google