Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Διά Βίου Μάθησης», Leonardo Da Vinci, Δράση «Μεταφορά Καινοτομίας» Σκέψεις και προτάσεις για δράση και αναδιοργάνωση στο πλαίσιο της.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Διά Βίου Μάθησης», Leonardo Da Vinci, Δράση «Μεταφορά Καινοτομίας» Σκέψεις και προτάσεις για δράση και αναδιοργάνωση στο πλαίσιο της."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Διά Βίου Μάθησης», Leonardo Da Vinci, Δράση «Μεταφορά Καινοτομίας» Σκέψεις και προτάσεις για δράση και αναδιοργάνωση στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης Καραμπέρη Χριστίνα, EU Project Management (e-Trikala SA) “PRISSM” 1 ο Workshop, Trikala 04-05 February 2014

2 Δημόσια Υγεία - Εισαγωγή της αρχής της αιτιότητας στην κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψη -Ενίσχυση της προβολής & αύξηση των χώρων συνεύρεσης των ατόμων που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες - Αμοιβαιότητα: δυνατότητα δωρεάν επίσκεψης ψυχολόγου στα εγκεκριμένα φαρμακεία - Διοργάνωση κατ’ οίκον επισκέψεων στις απομακρυσμένες περιοχές από το κέντρο παροχής των κοινωνικών υπηρεσιών, διοργάνωση συζητήσεων (κινητές δημόσιες υπηρεσίες - Ολοκλήρωση: Διαδικτυακή & τηλεφωνική πλατφόρμα, η οποία συγκεντρώνει τις προσφερόμενες ενισχύσεις, συνολική επεξεργασία του αιτήματος ενός χρήστη για την αποφυγή πολλαπλών παραπομπών. Βελτίωση των υπηρεσιών διατηρώντας το επίπεδο και μειώνοντας το κόστος

3 Οικογένεια Αμοιβαιότητα: 1. Διατύπωση σκέψεων για την εξωσχολική δραστηριότητα 2.Τροποποίηση των σχολικών προγραμμάτων με κοινή χρήση των δημοτικών και των σχολικών υποδομών κατά τη διάρκεια των έξω- σχολικών δραστηριοτήτων. 3. Ίδρυση δημοτικών παιδικών σταθμών, με συνδρομή των γονέων σε οικονομικό επίπεδο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού ΤΠΕ: 1.Δημιουργία μιας διαδικτυακής και τηλεφωνικής πλατφόρμας, η οποία θα πληροφορεί το κοινό για τους χώρους και τις δημόσιες εκδηλώσεις που συνδυάζουν τα ενδιαφέροντα των παιδιών και των γονιών. 2.Δημιουργία μιας δωρεάν εφαρμογής smartphone, η οποία θα εντοπίζει τη γεωγραφική θέση των χώρων υποδοχής των παιδιών.

4 Οικογένεια Εξατομικευμένη διαχείριση: 1.Επίδομα κατ' οίκον φύλαξης τέκνου»: εναλλακτική λύση στους γονείς οι οποίοι δεν επιλέγουν να τοποθετήσουν το παιδί τους σε βρεφονηπιακό σταθμό 2.Δημιουργία κινητών υπηρεσιών υγείας για τις μητέρες και τα παιδιά που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές 3.Εισαγωγή μιας πολιτικής ατομικού προϋπολογισμού για τα παιδιά με αναπηρία που έχουν εξειδικευμένες ανάγκες. Η εν λόγω παροχή λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο ως αντιστάθμισμα στην αναπηρία Συνεργασία: 1.Για την πιο εύκολη απόκτηση του πτυχίου τους, οι φοιτητές μπορούν να συμμετάσχουν σε εθελοντικές δραστηριότητες, οι οποίες τους παρέχουν επιπλέον πιστωτικές μονάδες. Στόχος είναι η καταπολέμηση των αντικοινωνικών συμπεριφορών

5 Οικογένεια Αμοιβαιοποίηση: 1.Δημιουργία μαθημάτων με σκοπό την ευαισθητοποίηση ως προς την αποταμίευση, την καταναλωτική πίστωση, τα συνταξιοδοτικά συστήματα που στηρίζονται στη συνεργασία μεταξύ πολλών φορέων. Αμοιβαιοποίηση & συνεργασία: 1.Σύστημα « αφύπνισης» για την καταπολέμηση των αδικαιολόγητων απουσιών και της παραβατικότητας των νέων. Το «ξυπνητήρι» ανατίθεται σε υπάλληλο, ο οποίος έχει προσληφθεί από δημόσιο φορέα (συνήθως δημοτικός υπάλληλος) και εξετάζει εάν είναι βάσιμος ο λόγος απουσίας του μαθητή. Μπορεί μάλιστα να μεταβεί στην οικία των γονέων για την έναρξη της διαδικασίας διαμεσολάβησης.

6 Οικογένεια συνεργασία, σύμπραξη: 1.Πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου και δομών για άτομα με αναπηρία, μέσω του οποίου διοργανώνεται η συγκατοίκηση μεταξύ φοιτητών και νέων με αναπηρία, ώστε να βγουν οι νέοι αυτοί από την κοινωνική απομόνωση: 2.Αγορές σε κοντινές αποστάσεις, εβδομαδιαίες ολιγόωρες κοινές δραστηριότητες. Επιδότηση μέρους του μισθώματος. Λογική μείωσης του κόστους και κοινωνικής ένταξης. σύνδεση: 1.Ειδική εκπαίδευση από εξωτερικό εκπαιδευτή του προσωπικού των σούπερ μάρκετ για την υποδοχή και την καθοδήγηση των ατόμων που πάσχουν από γνωστικές διαταραχές στα σούπερ μάρκετ, με τη δημιουργία ειδικού σήματος προσβασιμότητας.

7 3 η ηλικία Ανάγκη για αναζήτηση της βέλτιστης προσαρμογής στις ιδιαίτερες ανάγκες ενός πληθυσμού που γηράσκει και την προώθηση λύσεων βασισμένων στην πρόληψη, την ποιότητα των υπηρεσιών και τη δια-γενεαλογική διάσταση εξατομικευμένη διαχείριση: 1.Χορήγηση άδειας σε επιχειρηματίες για τη δημιουργία χωριών-οίκων ευγηρίας για ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer (ή άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις). 2.Αναπαραγωγή χωριών όπως ήταν κατά την εποχή των εν λόγω ασθενών, στα οποία το προσωπικό θα παίζει το ρόλο κατοίκων του χωριού, με μόνη απαγόρευση την απομάκρυνση από τη δομή αμοιβαιοποίηση-ενσωμάτωση: 1.Δημιουργία δια-γενεαλογικών οίκων, στα οποία θα συνδυάζονται «ηλικία και φροντίδα», «ενσωμάτωση και εκπαίδευση», «υπηρεσίες εγγύτητας». 2. Συμπίεση κόστους και βελτίωση της συμβίωσης μέσω της «ανάμειξης των γενεών» (πρώιμη παιδική ηλικία, ηλικιωμένοι, πρώην ενεργός πληθυσμός που παρακολουθεί κατάρτιση ή κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη). Λογική του πόλου.

8 3 η Ηλικία ενσωμάτωση: 1.Δημιουργία κατοικιών-υπηρεσιών για τους φτωχότερους ηλικιωμένους: κοινωνικές κατοικίες-υπηρεσιών, μηνιαίο κόστος διαμονής περίπου 350€, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι υποχρεωτικές υπηρεσίες (εφημερία, συντήρηση κοινόχρηστων χώρων, δαπάνες για την κατανάλωση ενέργειας), ενώ οι υπόλοιπες υπηρεσίες είναι προαιρετικές και επιβαρύνουν τον ασφαλιστικό φορέα και τον ένοικο. 2.Λογική τομεακής κατανομής της περίθαλψης (ή της οικονομικής συμβολής) από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανάλογα με την προσωπική κατάσταση του χρήστη. Συνεργασία: 1. Ενώσεις κατοίκων έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας: ομαδικές αγορές και αμοιβαιοποίηση της υγειονομικής και κοινωνικής υποστήριξης. 2.Εφαρμογή της «τεχνολογίας της ευημερίας» με την παροχή υπηρεσιών φροντίδας μέσω της χρήσης ρομπότ, τα οποία διαθέτουν αισθητήρες αφής ή μπορούν να παράσχουν απλές υπηρεσίες γηριατρικής φροντίδας. Βοήθεια στο σπίτι.

9 Αλλαγή οικογενειακού μοντέλου= νέες ανάγκες Ο μετασχηματισμός των οικογενειακών υποδομών απαιτεί προσαρμογές των δικαιωμάτων, των υπηρεσιών και των παροχών Σύμβαση εργασίας «κοινής ανατροφής παιδιού» για τους διαζευγμένους υπαλλήλους με παιδιά: ο δικαιούχος θα έχει τη δυνατότητα να εργαστεί περισσότερες ή λιγότερες ώρες, ανάλογα με την εβδομάδα φύλαξης του παιδιού. Επιπλέον, θα καταρτίζονται συμβάσεις με σχετικές ρήτρες για τις σχολικές διακοπές (ο εργαζόμενος εργάζεται λιγότερες ώρες κατά την περίοδο των σχολικών διακοπών). Δημιουργία συμβάσεων «σχολικού ωραρίου», με τις οποίες θα προσαρμόζεται ο χρόνος εργασίας στο σχολικό ωράριο των παιδιών.

10 Αστικός σχεδιασμός: Βελτίωση διαβίωσης, οικολογικοί & κοινωνικοί προβληματισμοί Οι έγκυες γυναίκες και οι γονείς των παιδιών κάτω του ενός έτους μπορούν να σταθμεύουν δωρεάν σε περιοχές περιορισμένης κυκλοφορίας στα κέντρα των πόλεων. Αμοιβαιοποίηση: Μαζικές αγορές από ομάδες οικογενειών για την αγορά και ανακαίνιση ολόκληρων κτηρίων. Λογική της οικονομίας κλίμακας. Σύνδεση, εξατομικευμένη διαχείριση: Για τη διαφύλαξη της ποιότητας ζωής απέναντι στην αύξηση της κυκλοφορίας, δημιουργία ενός « mobilitytoolbox », το οποίο θα συνδράμει τους κατοίκους στην εκπόνηση ενός σχεδίου κινητικότητας στη γειτονιά τους. Το εν λόγω toolbox περιέχει ενημερωτικό και επικοινωνιακό υποστηρικτικό υλικό για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του σχεδίου τους.

11 Επισφάλεια και κοινωνικός αποκλεισμός Η κρίση ανάγκασε τα κράτη να επανεξετάσουν τις διάφορες μορφές φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και τα μέτρα που εφαρμόζονται για την καταπολέμησή τους. Οργάνωση της προσωρινής μετανάστευσης των νέων ανέργων προς αναπτυσσόμενες και πιο ευνοϊκές περιοχές για την απασχόληση. Για ένα μήνα, διασφαλίζονται στους νέους ανέργους εκπαίδευση, μεταφορά και διαμονή. Σύμβαση μεταξύ γενεών για την προώθηση της «αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών». Οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικούς οργανισμούς προβαίνουν στη μείωση του χρόνου εργασίας τους (με αναλογική μείωση του μισθού τους) έναντι της πρόσληψης παιδιού τους με σύμβαση μαθητείας. Ίδρυση κοινωνικών παντοπωλείων και σούπερ μάρκετ με εισοδηματικά κριτήρια, στα οποία οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν φρέσκα προϊόντα, ειδικότερα για να ξαναμάθουν να αγοράζουν και να μαγειρεύουν με υγιεινά τρόφιμα. Έκδοση (εκπτωτικών) κουπονιών για την αγορά καταναλωτικών προϊόντων, τα οποία διανέμονται στους εμπόρους, τους κατοίκους και τους τουρίστες με στόχο τη στήριξη της τοπικής κατανάλωσης (περιλαμβάνει τη πρόσβαση σε γυμναστήρια αλλά και σε νομικές υπηρεσίες

12 Επισφάλεια και κοινωνικός αποκλεισμός Σύνδεση: Για την καταπολέμηση του ενεργειακού χάσματος και της δυσκολίας πρόσβασης ή της ελάχιστα «ενεργειοβόρας» αγοράς κατοικίας, εξειδικευμένοι σύμβουλοι των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης επισκέπτονται κατ’οίκον τους ενδιαφερόμενους για να τους προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις βελτίωσης της κατοικίας τους. Αμοιβαιοποίηση: Για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των εγκαταλελειμμένων ή αδέσποτων ζώων, ορισμένοι δήμοι συνεργάζονται με εξειδικευμένες δομές, παρέχοντας ουσιαστικές κοινωνικές υπηρεσίες κτηνιατρικής φροντίδας ορισμένες ημέρες την εβδομάδα. Σύμπραξη, αμοιβαιοποίηση :Δημιουργία μιας πόλης «κοινωνικής επιχείρησης», η οποία θα εφαρμόζει ένα πρόγραμμα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, επιλέγοντας τις κοινωνικές επιχειρήσεις που θα συμβάλλουν στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων και των αναγκών της κοινότητας, ειδικότερα σε σχέση με την απασχόληση των νέων, τη βοήθεια σε ηλικιωμένους ή την προστασία του περιβάλλοντος. Τα τοπικά πανεπιστήμια συμβάλλουν στην υποστήριξη της εν λόγω πρωτοβουλίας, στην κατάρτιση των ενδιαφερόμενων νέων, στην παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών στις επιχειρήσεις.

13 Συνυπολογισμός των ιδιαιτεροτήτων & των κοινωνικών ανατροπών Δημιουργία ενός πρακτικού οδηγού για τους άνδρες κοινωνικούς λειτουργούς. Στόχος είναι η καταπολέμηση των αυτοκτονιών Δημιουργία σεμιναρίων εκμάθησης της διαδικασίας λήψης αποφάσεων σε ορισμένους δήμους για την καλύτερη ενσωμάτωση των μεταναστών. Πρόκειται για έναν πρωτότυπο τρόπο προώθησης της κοινωνικής συνείδησης, η οποία αποτελεί τον κύριο φορέα για μια καλύτερη ενσωμάτωση. Αμοιβαιοποίηση & ΤΠΕ: Κατάρτιση ανώνυμου μητρώου, στο οποίο θα καταχωρούνται οι ομοφοβικές πράξεις και δημιουργία διεπαφής (προσβάσιμης μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, chat και ηλεκτρονικού εντύπου) για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και στην εξεύρεση λύσεων, αλλά και για να δώσει τη δυνατότητα στα θύματα να καταθέσουν τη μαρτυρία τους και να λάβουν βοήθεια.

14 Δημόσιες πολιτικές & χρήση ΤΠΕ (Τεχνολογίες πληροφόρησης και επικοινωνίας) Δίκτυο: 1. Δημιουργία ενός συστήματος πληροφόρησης και υποστήριξης επαγγελματιών, το οποίο να επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών· 2.Δημιουργία ενός συστήματος το οποίο θα διαχειρίζεται κεντρικά τους ιατρικούς φακέλους των ασθενών, θα ενισχύει τη γνώση της συνολικής εικόνας του ασθενούς, θα διασφαλίζει την καλύτερη παρακολούθηση και χορήγηση των αποτελεσμάτων των ιατρικών εξετάσεων σε πραγματικό χρόνο. 3.Τα φαρμακεία θα έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν στους πελάτες τους να συμβουλευτούν έναν ιατρό μέσω τηλεδιάσκεψης. Το πρόγραμμα «netcare» θα επιτρέψει την ένταξη των φαρμακείων στα δίκτυα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας. Τα φαρμακεία αναλαμβάνουν έτσι περισσότερες ευθύνες και μπορούν να διευρύνουν την πελατεία τους, με κόστος πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το κόστος μιας κλασικής ιατρικής επίσκεψης.

15 Δημόσιες πολιτικές & χρήση ΤΠΕ (Τεχνολογίες πληροφόρησης και επικοινωνίας) εξατομικευμένη διαχείριση/ case management: 1. Δημιουργία μιας τηλεφωνικής υπηρεσίας εξατομικευμένης υποστήριξης με την απόκτηση εξειδικευμένης τηλεφωνικής συσκευής, η οποία θα συνδέει τον συνδρομητή με σύμβουλο, ο οποίος θα διαθέτει αυτόματα τη διεύθυνση και τα ιατρικά δεδομένα του ατόμου. 2. Δημιουργία ιστοσελίδας για την υγεία μέσω του δικτύου twitter, ώστε οι ιατροί να έρθουν πιο κοντά στους ασθενείς, να τους συμβουλεύουν ηλεκτρονικά, να τους παρέχουν ιατρική βοήθεια και ενδεχομένως τα αποτελέσματα ορισμένων ιατρικών εξετάσεων. 3.Μείωση του κόστους του πανεπιστημιακού συστήματος με ανάπτυξη της τηλε-εκπαίδευσης και των τηλεδιασκέψεων.

16 Δημόσιες πολιτικές & εξατομικευμένη διαχείριση Οι συμμετοχικοί μηχανισμοί εκτείνονται από την απλή ενημέρωση ή/και γνωμοδότηση έως την αναγνώριση των πολιτών ότι πρέπει να λάβουν μέρος στη λήψη της δημόσιας απόφασης Δίκτυο: Δημιουργία δωρεάν εφαρμογής σε smartphone για τον γεωγραφικό εντοπισμό των πλησιέστερων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν οικονομική βοήθεια ή στα οποία μπορεί κανείς να προσφέρει έργο εθελοντικά. Εξατομικευμένη διαχείριση: 1.Δημιουργία ενός δημόσιου μηχανισμού για τον έλεγχο του προϋπολογισμού του δήμου. 2.Συμμετοχή των πολιτών στις περιφερειακές γενικές και θεματικές συνελεύσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων χαράσσονται οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές. 3.Οι «συμμετοχικοί προϋπολογισμοί των γειτονιών» έχουν ως στόχο: να εξασφαλίσουν την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου, τη συμμετοχή στη ζωή της τοπικής κοινωνίας και την ανάπτυξη της δυνατότητας δράσης των κατοίκων. 4.Για τη συνέχιση των προσπαθειών μείωσης των δημοσίων δαπανών, δημιουργία ιστοσελίδας, στην οποία οι πολίτες μπορούν να επισημάνουν τις δαπάνες που θεωρούν «σπατάλη» δημοσίου χρήματος.

17 Διακοινοτική συνεργασία στην ολοκλήρωση των υπηρεσιών Η συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων που βρίσκονται στον ίδιο βιοτικό θύλακα καθίσταται όλο και πιο αναγκαία, καθώς οι ομάδες των δήμων συχνά έχουν συγκροτηθεί σε πολύ μικρή κλίμακα ώστε να μην επαρκούν για την από κοινού αντιμετώπιση των ζητημάτων που συνδέονται με την παροχή υπηρεσιών, ειδικότερα στους τομείς των μεταφορών και της υγείας Οι δήμοι δε διαθέτουν το απαραίτητο πάντοτε ειδικό βάρος απέναντι στους οργανισμούς, ούτε την πληροφόρηση και το επίπεδο τεχνογνωσίας που θα τους επέτρεπε να διαπραγματευτούν ή να ασκήσουν τον έλεγχό τους στις εκχωρούμενες υπηρεσίες. Με εξαίρεση τις μεγάλες πόλεις, οι δημοτικές υπηρεσίες πάσχουν από την έλλειψη εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι να διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την αντιμετώπιση όλο και πιο σύνθετων και πολύπλευρων προβλημάτων Η παροχή υπηρεσιών προϋποθέτει τη δυνατότητα κινητοποίησης επαρκών τεχνικών και οικονομικών πόρων. Απαιτεί συνεπώς την ύπαρξη ενός σχεδιασμού προσαρμοσμένου στην εκπόνηση ενός σύνθετου έργου και στην λειτουργική εφαρμογή του, δικαιολογώντας ως εκ τούτου και υπό το πρίσμα αυτό, τη συνεργασία μεταξύ δήμων που βρίσκονται στον ίδιο βιοτικό θύλακα.


Κατέβασμα ppt "Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Διά Βίου Μάθησης», Leonardo Da Vinci, Δράση «Μεταφορά Καινοτομίας» Σκέψεις και προτάσεις για δράση και αναδιοργάνωση στο πλαίσιο της."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google