Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΕΡΒΙΩΝ σχ. ετ. 2012 - 13. 1. Η ελιά και το λάδι στην αρχαία Ελλάδα : χρήση - συμβολισμός 2. Ελιά - Χριστιανισμός - Ορθοδοξία : καρπός σύμβολο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΕΡΒΙΩΝ σχ. ετ. 2012 - 13. 1. Η ελιά και το λάδι στην αρχαία Ελλάδα : χρήση - συμβολισμός 2. Ελιά - Χριστιανισμός - Ορθοδοξία : καρπός σύμβολο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΕΡΒΙΩΝ σχ. ετ. 2012 - 13

2

3 1. Η ελιά και το λάδι στην αρχαία Ελλάδα : χρήση - συμβολισμός 2. Ελιά - Χριστιανισμός - Ορθοδοξία : καρπός σύμβολο

4 3. Η καλλιέργεια της ελιάς και η συγκομιδή της. Παραγωγή λαδιού 4. Ελαιόλαδο και υγεία, καλλωπισμός και υγιεινή

5

6 Η ελιά ένα κομμάτι της Γής ένα κομμάτι της ζωής παιδαγωγικοί στόχοι 1. Να γνωρίσουν οι μαθητές την ελιά ως καρπό της γής και την σχέση της με τον πολιτισμό και να εκτιμήσουν τα αγαθά της 2. Να συνειδητοποιήσουν την άμεση εξάρτηση του Ελληνικού πολιτισμού από το φυσικό περιβάλλον και το κλίμα του τόπου μας καθώς και την αδιάσπαστη συνέχειά του

7 Η ελιά ένα κομμάτι της Γής ένα κομμάτι της ζωής παιδαγωγικοί στόχοι 3. Να εξοικειωθούν με τις μεθόδους έρευνας, ανάλυσης και επεξεργασίας των πληροφοριών σχετικά με την ελιά και το ελαιόλαδο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

8 Η ελιά ένα κομμάτι της Γής ένα κομμάτι της ζωής παιδαγωγικοί στόχοι 4. Να αποκτήσουν κριτική σκέψη, κοινωνικές και συνεργατικές δεξιότητες 5. Να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με την υγιεινή διατροφή

9 Η ελιά ένα κομμάτι της Γής ένα κομμάτι της ζωής Χρονική εξέλιξη του προγράμματος 1 ος ΜΗΝΑΣ: Χωρισμός σε ομάδες, διερεύνηση θέματος, συγκέντρωση πληροφοριακού υλικού. 2ος ΜΗΝΑΣ: Επαναπροσδιορισμός στόχων, προσπάθεια ταξινόμησης του υλικού. 3ος ΜΗΝΑΣ: Δημιουργία άλμπουμ με φωτογραφικό υλικό, Παρασκευή αρωματικού λαδιού, επίσκεψη στο ελαιοτριβείο Ιμέρων. 4ος ΜΗΝΑΣ: Συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιόλαδου, επίσκεψη στη σχολική βιβλιοθήκη για μελέτη λογοτεχνικών κειμένων με θέμα την ελιά και για την δημιουργία δικών μας ποιημάτων, σύγκριση της καλλιέργειας της ελιάς σε παραθαλάσσια μέρη με την καλλιέργεια στο δικό μας τόπο. 5ος ΜΗΝΑΣ: Επεξεργασία των στοιχείων και προετοιμασία για την τελική παρουσίαση του προγράμματος

10 Η ελιά ένα κομμάτι της Γής ένα κομμάτι της ζωής

11 1. ομαδοσυνεργατική μάθηση 2. βιωματική μάθηση 3. μάθηση μέσω διαδικτύου 4. μέθοδος project Η ελιά ένα κομμάτι της Γής ένα κομμάτι της ζωής

12 ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΙΜΕΡΩΝ Η ελιά ένα κομμάτι της Γής ένα κομμάτι της ζωής

13

14 - Ιστορία - Αρχαία Ελληνική γλώσσα και γραμματεία - Νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία

15 - Θρησκευτικά - Πληροφορική - Χημεία - Βιολογία - Γεωγραφία Η ελιά ένα κομμάτι της Γής ένα κομμάτι της ζωής

16

17 Βρήκαμε και μελετήσαμε λογοτεχνικά κείμενα με θέμα την ελιά και το λάδι

18

19

20 Γράψαμε δικά μας ποιήματα με θέμα την ελιά και το λάδι

21 Συγκεντρώσαμε αρωματικά φυτά, φρέσκα και ξερά φρούτα ….

22

23

24 Διακοσμήσαμε γυάλινα μπουκαλάκια και τα γεμίσαμε με συνδυασμούς των υλικών

25 και φτιάξαμε … αρωματικό ελαιόλαδο

26

27 Επισκεφτήκαμε ένα χωράφι με ελαιόδεντρα στο χωριό Ίμερα για να τα γνωρίσουμε από κοντά

28 Γευτήκαμε τον καρπό της ελιάς

29 Επισκεφτήκαμε τον αγροτικό συνεταιρισμό ελαιοπαραγωγών Ιμέρων και πήραμε συνέντευξη από τον πρόεδρό του

30

31 Επισκεφτήκαμε τον αγροτικό συνεταιρισμό ελαιοπαραγωγών Ιμέρων

32

33 Σχετικά με την ελιά: Α) στην αρχαιότητα Β) στον καλλωπισμό, την υγιεινή και τη διατροφή Γ) στον Χριστιανισμό Δ) την καλλιέργεια και συγκομιδή της Ε) την παραγωγή του λαδιού

34 Η ελιά: Α) στην αρχαιότητα  Το δέντρο της ελιάς στην αρχαία Ελλάδα θεωρούνταν ένα σύμβολο ειρήνης, γονιμότητας, εξαγνισμού, ισχύος, νίκης και μετάνοιας, διαδραματίζοντας ένα βασικό ρόλο στην ιστορία και τον πολιτισμό των αρχαίων.  Η σημασία του ελαιολάδου ήταν επίσης ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς το λάδι πέρα από την καθημερινή χρήση του στο φαγητό, χρησιμοποιούνταν και σε διάφορες άλλες εφαρμογές, όπως στη βυρσοδεψία, στην υφαντική, στο φωτισμό, στην αρωματοποιία, στη φαρμακευτική, στην ιατρική, αλλά και σε διάφορες λατρευτικές τελετές.  Γενικά οι αρχαίοι στηρίζονταν κατά κύριο λόγο στο λάδι της ελιάς για την προμήθεια του λίπους που τους ήταν απαραίτητο.

35 Το λάδι: Β) στην αρχαιότητα ως μέσον καλλωπισμού Και υγιεινής  Ως μέσον καλλωπισμού το ελαιόλαδο είναι γνωστό από τις πινακίδες της Γραμμικής Β Γραφής.  Το λάδι που προοριζόταν για την ατομική καθαριότητα ήταν καλής ποιότητας και συχνά αρωματισμένο με βότανα και αρωματικά φυτά. Σε εποχές που δεν υπήρχαν ούτε σαπούνια ούτε υλικά καθαρισμού και σωματικής υγιεινής το λάδι φαίνεται να διαδραματίζει και σ’ αυτόν τον τομέα πρωτεύοντα ρόλο.  Σε ό,τι αφορά την υγιεινή του σώματος, οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι είναι ίσως οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν το ελαιόλαδο για την επάλειψη των μυών, ώστε να τους διατηρούν ελαστικούς.

36 Το λάδι: Β) στη Μεσογειακή διατροφή  Ένα από τα πιο σημαντικά τρόφιμα της πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής είναι το ελαιόλαδο. Η αξία του ελαιόλαδου αποδεικνύεται μαζικά τα τελευταία χρόνια, μέσα από επιστημονικές έρευνες που δείχνουν ότι κρύβει σημαντικά συστατικά που βοηθάνε στην πρόληψη και την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας, όπως είναι τα καρδιοαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου.  Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι το ελαιόλαδο σε σχέση με άλλου τύπου έλαια είναι η καλύτερη επιλογή για το πιάτο μας, αφού με τις ευεργετικές του ιδιότητες διασφαλίζει τη γεύση και την υγεία του καταναλωτή.

37 Το λάδι : Γ ) στον Χριστιανισμό Το λάδι αγιαζόμενο γίνεται εξορκιστικό μέσο. Θεραπεύει τα τραύματα της αμαρτίας και θωρακίζει τα σώματα των « αθλητών » του Χριστού. ΜΥΣΤΉΡΙΟ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ.

38 Το λάδι : Γ ) στον Χριστιανισμό ΜΥΣΤΉΡΙΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΜΑΤΟΣ. Το άγιο Μύρο, με το οποίο σταυροειδώς χρίονται οι νεοβαφτισμένοι χριστιανοί, αποτελείται από λάδι και σαράντα αρωματώδεις ουσίες ( τριαντάφυλλο, βασιλικό, δεντρολίβανο, γιασεμί κ. λπ.) και συμβολίζει τα πολλά και διάφορα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος που χορηγούνται στον πιστό.

39 Η ελιά : Γ ) στον Χριστιανισμό Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείτε τέλος και στο ΜΥΣΤΉΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ. Στο ευχέλαιο χρησιμοποιείται αλεύρι, λάδι και κρασί. Το λάδι αφού ευλογείται από τον ιερέα χρησιμοποιείται για να αλειφθούν οι πιστοί και παρέχει σωματική και ψυχική υγεία

40 Η ελιά : Γ ) στον Χριστιανισμό Και φυσικά το λαδάκι το χρησιμοποιούμε στο καντηλάκι της εκκλησίας μας ή του σπιτιού μας για να το ανάβουμε καθημερινά.

41 Η ιστορία της ελιάς, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή των ανθρώπων της Μεσογείου. Οι ιστορικοί καθιστούν το λεκανοπέδιο της Μεσογείου σαν το μέρος όπου πρωτοεμφανίστηκαν τα ελαιόδεντρα. Η καλλιέργεια της ελιάς είναι μια από τις σπουδαιότερες δενδρώδεις καλλιέργειες στο μεσογειακό περιβάλλον με σημαντική οικονομική, πολιτική και κοινωνική αξία. Η ελιά Δ ) καλλιέργεια και συγκομιδή της

42 Η ελιά Δ ) καλλιέργεια και συγκομιδή της Το παραδοσιακό σύστημα συγκομιδής γίνεται µ ε ραβδισμό, δηλαδή µ ε χτύπημα των κλάδων των δένδρων µ ε ραβδιά. Οι καρποί πέφτουν στα δίχτυα ελαιοσυλλογής, που απλώνονται γύρω και κάτω από τα δένδρα και στη συνέχεια συλλέγονται από το έδαφος. Μια άλλη μέθοδος είναι η " φυσική πτώση ", στην οποία οι καρποί συγκομίζονται άμεσα από το έδαφος, µ ετά τη φυσική πτώση τους στα δίχτυα. Η συγκομιδή µ ε το χέρι µ πορεί να βελτιωθεί χρησιμοποιώντας μηχανοκίνητα ελαιοραβδιστικά μηχανήματα.

43 Η ελιά Δ ) καλλιέργεια και συγκομιδή της Η πλέον πρόσφατη μέθοδος συγκομιδής είναι με τη χρήση ελκυστήρων και υδραυλικών αντλιών που προκαλούν δονήσεις μικρής διάρκειας, που σαν αποτέλεσμα έχουν την πτώση των καρπών στα δίχτυα ελαιοσυλλογής που τοποθετούνται αρχικά κάτω από το δέντρο.

44 Η ελιά Ε ) παραγωγή του λαδιού Αφού απομακρυνθεί οτιδήποτε ξένο από τους καρπούς της ελιάς συνθλίβονται ώστε το κουκούτσι και η ψίχα να γίνουν ένα μείγμα σαν παχύρευστη κρέμα. Στη συνέχεια σε ειδικούς θαλάμους το μείγμα μαλάζεται επί ώρες – κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την ποιότητα του λαδιού – και μετά την τελική επεξεργασία σε άλλα ειδικά μηχανήματα ρέει το φρέσκο λάδι.

45 Η ελιά Ε ) παραγωγή του λαδιού

46  ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ: «Α2» ΚΟΣΜΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΘΩΜΑΗ ΚΥΠΙΡΤΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΣΠΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΓΓΟΥ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΑΛΟΥΤΑ ΕΡΑΣΜΙΑ ΜΑΝΟΥΣΑΡΙΔΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ ΜΠΑΣΔΕΚΗ ΣΟΦΙΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ ΑΝΝΑ ΝΤΕΜΟΓΙΑΝΝΗ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΝΤΟΥΦΑ ΕΛΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΝΤΕΛΙΔΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ  ΚΑΙ ……..

47  …..ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΤΟΥ «Β3» ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΑΠΑΧΑΡΙΣΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΑΛΛΑ ΑΜΑΡΙΛΝΤΟ ΣΙΑΜΑΝΤΖΙΟΥΡΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΣΙΑΜΑΝΤΖΙΟΥΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΤΑΧΤΣΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΙΚΑ ΤΖΕΣΙΑΝΑ ΤΖΙΚΑΝΟΥΛΑΣ ΧΑΡΙΣΙΟΣ ΤΖΙΟΥΤΖΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΟΡΟΜΑΝΙ ΡΙΓΚΕΡΣ ΤΡΕΒΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΙΟΛΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΙΡΕΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΛΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΤΥΡΟΔΗΜΟΥ ΜΑΡΙΑ ΨΑΛΙΔΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

48 ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΑΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΜΑΝΔΡΑΛΗ ΕΙΡΗΝΗ (ΥΠΕΥΘΥΝΗ) ΓΚΟΥΝΤΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΧΑΡΙΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ)

49 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ Η ΕΛΙΑ : ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ, ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ


Κατέβασμα ppt "ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΕΡΒΙΩΝ σχ. ετ. 2012 - 13. 1. Η ελιά και το λάδι στην αρχαία Ελλάδα : χρήση - συμβολισμός 2. Ελιά - Χριστιανισμός - Ορθοδοξία : καρπός σύμβολο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google