Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γεωδαιτικά συστήματα μέτρησης από απόσταση και η συμβολή τους στην Επιστήμη του Τοπογράφου Μηχανικού Δρ. Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχ. ΕΜΠ Αναπληρώτρια Καθηγήτρια.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γεωδαιτικά συστήματα μέτρησης από απόσταση και η συμβολή τους στην Επιστήμη του Τοπογράφου Μηχανικού Δρ. Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχ. ΕΜΠ Αναπληρώτρια Καθηγήτρια."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γεωδαιτικά συστήματα μέτρησης από απόσταση και η συμβολή τους στην Επιστήμη του Τοπογράφου Μηχανικού Δρ. Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχ. ΕΜΠ Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΜΠ E-mail: litsal@central.ntua.gr ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΑΜΠΡΟΥ Δρ. Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχ. ΕΜΠ Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΜΠ E-mail: litsal@central.ntua.grlitsal@central.ntua.grlitsal@central.ntua.gr ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ --ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΕΩΔΑΙΣΙΑΣ Θεσσαλονίκη, 26-28 Σεπτεμβρίου 2014 4 ο Πανελλήνιο Συνέδριο

2 ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΠO ΑΠΟΣΤΑΣΗ Τα IATSς μπορεί να γίνουν πλήρως χειριζόμενα από απόσταση. O μηχανικός είναι δυνατόν να σκοπεύει, να μετρά, να σαρώνει,να βλέπει και να επιβλέπει το πεδίο εργασιών και να επικοινωνεί άμεσα με τους συνεργάτες του μέσω της οθόνης κάποιας συσκευής από όπου και αν βρίσκεται. Η εμφάνιση των χωροεικονογεωδαιτικών σταθμών το 2005 και άνοιξε νέους δρόμους και πεδία γεωδαιτικών εφαρμογών. Οι σταθμοί αυτοί έχει επικρατήσει διεθνώς να ονομάζονται Image Assisted Total Station (IATS)

3 3 ΧΩΡΟΕΙΚΟΝΟΓΕΩΔΑΙΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ Image Assisted Total Station (IATS) Reflectorless ATR ROBOTIC Ενσωμάτωση CCD κάμερας στο τηλεσκόπιο Σκόπευση μέσω οθόνης και όχι μέσω τηλεσκοπίου 2 κάμερες Ηλεκτρονική εστίαση (Zoom) Λήψη και αποθήκευση εικόνας σε κάθε σημείο μέτρησης

4 4 ΧΩΡΟΕΙΚΟΝΟΓΕΩΔΑΙΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ Image Assisted Total Station (IATS) Ποιοτική πληροφορία Άμεση παραγωγή σχεδίου Ασύρματη σύνδεση στο Διαδίκτυο Σαρωτής (light scanner) εικονιστικό παράγωγο Αναγωγή εικόνων, σύνθεση μοντέλων Χρήση ειδικών λογισμικών

5 ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΠΌ ΑΠΟΣΤΑΣΗ H συλλογή των μετρήσεων πραγματοποιείται από μακριά χρησιμοποιώντας  έναν υπολογιστή  ένα tablet ή  ένα κινητό έξυπνο τηλέφωνο. Η διαδικασία της εξ αποστάσεως μέτρησης (Remote Survey) είναι μια εναλλακτική μεθοδολογία συλλογής δεδομένων επιτυγχάνοντας τον χειρισμό ενός IATS από απόσταση.

6 Μέτρηση από απόσταση e - Survey or remote Survey Μέτρηση από απόσταση e - Survey or remote Survey6

7 ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ active sync active sync Ενεργοποίηση αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ οργάνου και υπολογιστή (τηλέφωνου,pad κ.λ.π) my mobiler my mobiler Ενεργοποίηση χειρισμού του σταθμού μέσω του Η/Υ Ενεργοποίηση χειρισμού του σταθμού μέσω του Η/Υ Τeamviewer Τeamviewer Ενεργοποίηση αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ των δύο Η/Υ μέσω Internet. Για τον χειρισμό του ενός μέσω του άλλου Χρήση ID και password

8 Remote Survey ---- e- Survey Ο πλήρης χειρισμός ενός IATS και των μετρήσεων του από απόσταση.

9 ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ οι ενσύρματες συνδέσεις δεν παρουσιάζουν διακοπές και η καθυστέρηση μετάδοσης των εντολών (του σήματος) αμφίδρομα είναι τόσο μικρή που δεν γίνεται αντιληπτή από τον άνθρωπο. Η Bluetooth παρουσιάζει περίπου 3 έως 5 sec καθυστέρηση στην εκτέλεση της εντολής μέσω της συσκευής του χρήστη από το σταθμό αλλά και στην παραλαβή των μετρήσεων από το χρήστη. κριτήρια ταχύτητα,κόστος,καθυστέρηση μετάδοσης εντολών και η διακοπή της σύνδεσης τα οποία πρέπει να ικανοποιούνται ανάλογα με την εργασία που εκτελείται με μέτρηση από απόσταση.

10 ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ Η Wi-Fi σύνδεση επιτρέπει ταχύτερη μεταφορά δεδομένων και εντολών καθώς δεν παρατηρείται κάποια καθυστέρηση. Στην περίπτωση όμως αυτή η πιθανότητα διακοπής της σύνδεσης είναι μεγάλη Η ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο με τη χρήση USB stick αποδείχθηκε πιο σταθερή καθώς δεν παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις και συχνές διακοπές. Η σύνδεση αυτή απαιτεί ένα μικρό κόστος για κάθε ώρα χρήσης. Σημαντικό, είναι να προσδιοριστεί με ακρίβεια η χρονική καθυστέρηση καταγραφής του χρόνου σε σχέση με την καταγραφή των μετρήσεων σε κάθε παρατήρηση.

11 εναλλακτική διαδικασία εκτέλεσης γεωδαιτικών μετρήσεων που εκμεταλλεύεται τη χρήση των IATS, απλών ελευθέρων λογισμικών διασύνδεσης και απλών συσκευών επικοινωνίας. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ  Η διαδικασία που προτείνεται δεν έχει επιπλέον κόστος  ο μηχανικός παρακολουθεί, μέσω της μεταφοράς της εικόνας, αξιολογεί την εξέλιξη μιας εργασίας.  παρεμβαίνει σε πραγματικό χρόνο.  μπορεί να εφαρμοστεί όπου μπορεί να εγκατασταθεί με ασφάλεια ένα IATS  Σε ειδικές εφαρμογές οι παρατηρήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς ο παρατηρητής να βρίσκεται στο ύπαιθρο, μέρα ή νύχτα σε δύσκολες συνθήκες περιβάλλοντος.

12  ο έλεγχος της αβεβαιότητας σκόπευσης μέσω της οθόνης της συσκευής του χρήστη σε διάφορα είδη στόχων ικανοποιεί τις προδιαγραφές σύμφωνα με το ISO17123-3 σε διάφορα είδη στόχων. ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ  η μέτρηση από απόσταση με χρήση των IATS είναι μια πρωτότυπη μέθοδος συλλογής μετρήσεων κυρίως σε ειδικές εργασίες.  βολική,πρωτοποριακή έχει πολλά πλεονεκτήματα για τους χρήστες και ανοίγει νέες προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη και ευρύτερη χρήση.  Διάφοροι έλεγχοι αβεβαιότητας και αξιοπιστίας της μεθοδολογίας καθώς και συνδεσμολογίας των εμπλεκόμενων συστημάτων που απαιτούνται βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένονται ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

13 Xειρισμός Xειρισμός γεωδαιτικού σταθμού γεωδαιτικού σταθμού από απόσταση από απόσταση

14 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΑΜΠΡΟΥ Δρ. Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχ. ΕΜΠ Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΜΠ E-mail: litsal@central.ntua.gr litsal@central.ntua.grlitsal@central.ntua.gr ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ --ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΕΩΔΑΙΣΙΑΣ Θεσσαλονίκη, 26-28 Σεπτεμβρίου 2014 4 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωδαιτικά συστήματα μέτρησης από απόσταση και η συμβολή τους στην Επιστήμη του Τοπογράφου Μηχανικού


Κατέβασμα ppt "Γεωδαιτικά συστήματα μέτρησης από απόσταση και η συμβολή τους στην Επιστήμη του Τοπογράφου Μηχανικού Δρ. Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχ. ΕΜΠ Αναπληρώτρια Καθηγήτρια."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google