Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βασιλάκη Δήμητρα Ζιούτη Άννα Κάββουρα Μαρία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βασιλάκη Δήμητρα Ζιούτη Άννα Κάββουρα Μαρία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βασιλάκη Δήμητρα Ζιούτη Άννα Κάββουρα Μαρία
Η πληροφορική στην προαγωγή και αγωγή της οδοντικής υγείας σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη Βασιλάκη Δήμητρα Ζιούτη Άννα Κάββουρα Μαρία

2 Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και οδοντική υγεία
Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και οδοντική υγεία Ο διαβήτης μπορεί να προξενήσει προβλήματα στη στοματική κοιλότητα, αφού είναι τεκμηριωμένα παράγοντας επικινδυνότητας για την ανάπτυξη νόσων του περιοδόντιου. Η διάρκεια του διαβήτη αλλά και το κατά πόσο είναι αποτελεσματικός ο γλυκαιμικός έλεγχος επηρεάζουν τις νόσους του περιοδόντιου. Οι διαβητικοί, πιθανώς να έχουν μειωμένη ροή σάλιου (ξηροστομία) καθώς και αυξημένα επίπεδα σακχάρων στο στόμα. Και οι δύο αυτές καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη πλάκα, και κατά συνέπεια, μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη νόσων του περιοδόντιου. Τέλος, οι διαβητικοί εμφανίζουν καθυστερημένη επούλωση τραυμάτων αλλά και αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, γεγονός που μπορεί να επιδράσει αρνητικά τόσο στην εξέλιξη όσο και στη θεραπεία της περιοδοντίτιδας.

3 Συμβολή της πληροφορικής στην οδοντική υγεία των διαβητικών
Οι διαβητικοί, όπως έγινε κατανοητό, παρουσιάζουν εντονότερα προβλήματα στοματικής υγείας σε σχέση με τα υγιή άτομα και γι΄αυτό το λόγο είναι αναγκαίο να επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρό τους. Η πληροφορική, λοιπόν, μέσω των εφαρμογών της, συμβάλλει στην προάσπιση της οδοντικής υγείας των ατόμων αυτών, απαλλάσσοντας τους, παράλληλα, από τις συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Η μέθοδος της πληροφορικής την οποία θα αναπτύξουμε είναι η τηλε-οδοντιατρική.

4 Η τηλε-οδοντιατρική Η τηλε-οδοντιατρική είναι η μέθοδος που χρησιμοποιεί την τεχνολογία της τηλεδιάσκεψης, της ανταλλαγής ιατρικών δεδομένων μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών, του τηλεφώνου ή του φαξ για την εξ αποστάσεως διάγνωση και σχεδιασμό της οδοντιατρικής θεραπείας. Πρωτοεμφανίστηκε το 1997 σαν προέκταση της τηλε- ιατρικής αποσκοπώντας στην καλύτερη και πληρέστερη φροντίδα των ασθενών. Στο εξωτερικό η συγκεκριμένη μέθοδος είναι αρκετά διαδεδομένη και στην Ελλάδα έχει ελπιδoφόρο μέλλον, παρόλο που σαν μέθοδος δεν είναι ευρέως διαδεδομένη.

5 Ένα σύστημα τηλε-οδοντιατρικής για να λειτουργήσει πρέπει να περιλαμβάνει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή πολυμέσων συνδεδεμένο στο διαδίκτυο, λογισμικό τηλεδιάσκεψης και μισθωμένη τηλεφωνική γραμμή. Οι τεχνολογίες που θεωρούνται απαραίτητες για ένα σύστημα τηλε-οδοντιατρικής είναι ο χρονοπρογραμματισμός των συναντήσεων, η ταυτόχρονη ανταλλαγή μηνυμάτων, η φωνητική και οπτική επικοινωνία διαμέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου. Όσον αφορά το κόστος, λογώ του ειδικού εξοπλισμού που απαιτείται , είναι αυξημένο.

6 Η τηλε-οδοντιατρική έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί όχι μόνο εκμηδενίζει την απόσταση οδοντιάτρου- ασθενούς, αλλά διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο και στην αντιμετώπιση της φοβίας του ασθενούς απέναντι στο πρόσωπο του οδοντίατρου. Αυτό συμβαίνει, καθώς η εικόνα της κάμερας είναι πιο φιλική και προσιτή στο διαβητικό ασθενή και κυρίως στα παιδιά, που λόγω του προβλήματος υγείας τους, επιβάλλεται να επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρό τους. H ηλεκτρονική επικοινωνία των δύο πλευρών, εξασφαλίζει τη έγκαιρη έναρξη της σωστής θεραπείας, τη μείωση του αριθμού των άσκοπων παραπομπών και την επαγγελματική αναβάθμιση των οδοντιατρικών υπηρεσιών.

7 6/4/2017 Η διπλανή εικόνα αποδεικνύει ότι το διαβητικό παιδί αντιλαμβάνεται την κάμερα σαν μια μορφή παιχνιδιού.

8 Καταλήγοντας, παρόλο που η τηλε- οδοντιατρική είναι μια μέθοδος με ελπιδοφόρο μέλλον, δεν μπορεί να θεωρηθεί πανάκεια, όπως και κάθε σύγχρονο επίτευγμα. Αρχικά, δεν παρέχει μια πλήρη εικόνα της στοματικής υγείας του ασθενούς στον οδοντίατρο λόγω της απόστασης. Αντίθετα, στην παραδοσιακή μέθοδο η άμεση επαφή ασθενούς- οδοντίατρου προσφέρει στον δεύτερο μια ολοκληρωμένη κλινική εικόνα της στοματικής κοιλότητας.

9 Το 2005 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Ρωσία σε πειραματικό στάδιο η τηλε-οδοντιατρική σε μία νεαρή διαβητική κοπέλα με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσο η μέθοδος αυτή διευκολύνει τη ζωή ενός διαβητικού.

10 Πιο συγκεκριμένα, επί έναν ολόκληρο χρόνο η νεαρή διαβητική σταμάτησε τις τόσο συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο, καθώς η εξέταση της στοματικής της κοιλότητας γινόταν εξ’ αποστάσεως μέσω της μεθόδου της τηλε-οδοντιατρικής. Η επιλογή της κοπέλας για την εφαρμογή της μεθόδου έγινε με βάση ότι έπασχε από χρόνια ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα, λόγω του σακχαρώδους διαβήτη, γεγονός που της επέβαλε πολύ συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Αυτό, βέβαια, δημιουργούσε προβλήματα στην καθημερινότητα της.

11 Η διαδικασία ήταν η εξής:
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε ημέρα και ώρα που είχαν ορίσει εκ των προτέρων, αλληλοσυνδέονταν και επικοινωνούσαν διαδικτυακά. Έτσι, ξεκινούσε η εξέταση εξ αποστάσεως... Με την ειδική κάμερα που τοποθετούσε η κοπέλα στο στόμα της, έδινε τη δυνατότητα στον οδοντίατρο να ελέγξει την κατάσταση της στοματικής της υγείας. Ο οδοντίατρος κατέγραφε το αποτέλεσμα και είτε τη συμβούλευε για το τι πρέπει να κάνει η ίδια για να μη χειροτερέψει το πρόβλημά της, είτε, εφόσον το έκρινε απαραίτητο, κανόνιζαν την επόμενη συνεδρία στο οδοντιατρείο.

12 Λίγα λόγια για τη κάμερα…
Η κάμερα που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα : Ήταν απλή στη χρήση της Δε διαθέτει πληκτρολόγιο-ποντίκι Διαθέτει φακό μεγάλης ευκρίνειας και λυχνία φωτός Καλύπτεται με πλαστικό κάλυμμα μιας χρήσης για την εισαγωγή στο στόμα του ασθενούς zL6rO8

13 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ… Όταν ολοκληρώθηκε η έρευνα, οι οδοντίατροι θέλησαν να μάθουν κατά πόσο αυτή η μέθοδος (της τηλε-οδοντιατρικής) ωφέλησε και διευκόλυνε τη ζωή της νεαρής διαβητικής. Έτσι, σύμφωνα με αυτήν, η συγκεκριμένη τεχνική, που τώρα αρχίζει να αναπτύσσεται στο χώρο της οδοντιατρικής, επέφερε θετικά αποτελέσματα στην καθημερινότητά της, αφού: εξοικονόμησε ελεύθερο χρόνο, ενώ παράλληλα η κατάσταση της στοματικής της υγείας δε χειροτέρεψε, παρόλο που μειώθηκαν οι επισκέψεις στο οδοντιατρείο.

14 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Βασιλάκη Δήμητρα Ζιούτη Άννα Κάββουρα Μαρία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google