Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Γύρνα φτερωτή του μύλου … από το χθες στο σήμερα και στο αύριο»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Γύρνα φτερωτή του μύλου … από το χθες στο σήμερα και στο αύριο»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Γύρνα φτερωτή του μύλου … από το χθες στο σήμερα και στο αύριο»

2 1ο διθέσιο Nηπιαγωγείο Περάματος Ιωαννίνων Εκπαιδευτικός που αναλαμβάνει το πρόγραμμα: Μπόζιου Μαρίνα Εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν: Πιτσινή Χρυσούλα Νούσια Άννα Τέφα Μαρία Βραζιτούλη Ευγενία Μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: Σύνολο μαθητών: 42 (αγόρια: 21, κορίτσια: 21)

3 Μεθοδολογία υλοποίησης – Συνεργασίες με άλλους φορείς.
Επιλογή θέματος, σχεδιασμός υλοποίησης. Εκπαιδευτικές επισκέψεις. Συναντήσεις με επαγγελματίες που σχετίζονται με το θέμα. Χρήση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Πειραματικές μέθοδοι. Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας.

4 Στάδια υλοποίησης των προγραμμάτων

5 Αφόρμηση Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, διοργανώθηκε εκδρομή εκπαιδευτικού και συνάμα ψυχαγωγικού χαρακτήρα, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Θ. Παπαγιάννη στο χωριό «Ελληνικό» Ιωαννίνων. Στις αίθουσες του μουσείου τα παιδιά παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που περιελάμβανε το παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στην αίθουσα του ψωμιού. Ο θησαυρός που ανακαλύψαμε στο μουσείο, που δεν ήταν άλλος από το «Ψωμί», αποτέλεσε την αφορμή για την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος που αναλάβαμε φέτος.

6 Σκοπός Το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε είχε ως απώτερο σκοπό την γνωριμία των παιδιών μέσω της ενεργητικής, βιωματικής, συνεργατικής μάθησης με τη διαδικασία (παραδοσιακή και σύγχρονη) παρασκευής του ψωμιού από το σπόρο ως την τελική του μορφή.

7 Επιλογή στόχων Παιδαγωγικοί:
Να υιοθετήσουν θετικές στάσεις ζωής απέναντι στο φυσικό περιβάλλον, την ανθρώπινη εργασία, τα μέσα και τα προϊόντα. Να διευρύνουν τις γνώσεις τους για τις σύγχρονες μεθόδους και τα μέσα παρασκευής, να τα συγκρίνουν με παλαιότερες μεθόδους πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Να ευαισθητοποιηθούν σε περιβαλλοντικά ζητήματα, να αναζητήσουν λύση αναπτύσσοντας την κριτική τους σκέψη, να κεντρίσουν τη φαντασία και το ενδιαφέρον τους για την ιστορία της εξέλιξης και την προστασία του περιβάλλοντος. Να ενισχύσουν τη φιλαναγνωσία τους. Να δημιουργήσουν, να συνεργαστούν, να αναπτύξουν κριτική σκέψη, να συνειδητοποιήσουν ότι η ομορφιά κρύβεται στο ταξίδι προς τη γνώση.

8 Επιμέρους στόχοι Παιδί και γλώσσα: Να διηγούνται , να αφηγούνται
Να εξηγούν, να ερμηνεύουν Να εμπλουτίζουν τον προφορικό τους λόγο Να αποκτήσουν φωνολογική επίγνωση Να αναγνωρίζουν οικείες λέξεις στο περιβάλλον και μέσα σε κείμενα Να ενθαρρύνονται να γράφουν όπως μπορούν

9 Παιδί και μαθηματικά: Να ερμηνεύουν γενικά στοιχεία του κόσμου που τα περιβάλλει μέσα από διαδικασίες παρατήρησης και περιγραφής, σύγκρισης, ταξινόμησης, αντιστοίχισης, σειροθέτησης και συμβολικής αναπαράστασης. Να μετρούν, χρησιμοποιώντας αυθαίρετες ή συμβατικές μονάδες μέτρησης. Να εμπλουτίζουν τη γλώσσα και με λέξεις που συνδέονται με τα μαθηματικά, να επικοινωνούν και να αξιοποιούν την τεχνολογία.

10 Παιδί και περιβάλλον: Να αναπτύξουν την αυτοεκτίμησή τους. Να αναπτύξουν ικανότητες συνεργασίας. Να κατανοούν την αξία της ομαδικής εργασίας και της από κοινού ανακάλυψης . Να γνωρίσουν την παράδοση. Να μάθουν βασικούς κανόνες υγιεινής και προστασίας. Να αντιλαμβάνονται την αλληλεπίδραση του περιβάλλοντος με τις δραστηριότητες του ανθρώπου. Να αποκτήσουν θετικές στάσεις και συμπεριφορές για το περιβάλλον. Να αντιλαμβάνονται τη χρονική ακολουθία γεγονότων. Να αναπαριστούν γεγονότα σύμφωνα με τη χρονική τους ακολουθία.

11 Να αναπτύξουν ενδιαφέρον για ιστορικά γεγονότα, προβλήματα και διλλήματα ανθρώπων διαφορετικών εποχών. Να αρχίσουν να κατανοούν τη σημασία της παρατήρησης, των πειραμάτων και της περιγραφής για τη μελέτη υλικών και φαινομένων. Να αναγνωρίζουν τη χρησιμότητα ορισμένων εργαλείων και οργάνων για τη συλλογή πληροφοριών και να εξοικειωθούν με τη χρήση τους. Να αναγνωρίζουν ορισμένες πηγές ενέργειας.

12 Παιδί – δημιουργία και έκφραση:
Να πειραματίζονται με διάφορα υλικά και χρώματα, να μαθαίνουν ή να επινοούν διάφορες τεχνικές και να τις εφαρμόζουν για να σχεδιάζουν και να ζωγραφίζουν. Να γνωρίζουν και να ονομάζουν ορισμένα είδη τέχνης, να γνωρίζουν έργα μεγάλων ζωγράφων. Να εκφράζονται με τον αυτοσχεδιασμό και τη μίμηση. Να αναπτύσσουν την αισθητική τους αντίληψη και έκφραση, να αποκτούν θεατρική παιδεία. Φυσική Αγωγή Να αναπτύσσουν τη σωματική τους δραστηριότητα και να προάγουν την υγεία τους.

13 Παιδί και μουσική: Να αναπαράγουν μουσικά ακούσματα με διάφορους τρόπους. Να αυτοσχεδιάζουν και να εκφράζονται μέσα από απλές μουσικές συνθέσεις. Να είναι σε θέση να αποτυπώνουν τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους. Να εκφράζουν τη γνώμη τους και τα συναισθήματά τους για διαφορετικά μουσικά ακούσματα.

14 Παιδί και πληροφορική:
Να ταυτίζουν τον υπολογιστή με μία μηχανή που βοηθάει τον άνθρωπο στην εργασία του και που μπορεί να τον χρησιμοποιήσει για παιχνίδι και διασκέδαση. Να παίζουν με τα εργαλεία ελεύθερης σχεδίασης και να κάνουν τις δικές του συνθέσεις. Να χρησιμοποιούν κατάλληλο λογισμικό για να εκτελέσουν παιχνίδια εξερεύνησης και επίλυσης απλών προβλημάτων.

15 Υλοποίηση

16 Παιδί και γλώσσα Ανάγνωση και αφήγηση παραμυθιών. Γράφουμε συνταγές:
Ψωμί Λαζαράκια Χριστόψωμο Κέικ Βασιλόπιτα Χριστουγεννιάτικα στολίδια με ζυμάρι. Παροιμίες

17 Ποιήματα: «Ο κύκλος του νερού» «Κάτω από το χιόνι» «Το σπουργιτάκι» «Τα μικρούτσικα σποράκια».

18 Παιδί και μαθηματικά Σειροθετήσεις Ομαδοποιήσεις
Αραίωση – πύκνωση ποσοτήτων Εκμάθηση εννοιών: Βάρος Μονάδες μέτρησης

19 Παιδί και περιβάλλον Ιστορική εξέλιξη του ψωμιού
Είδη ψωμιού – είδη σπόρων Καλλιέργεια σπόρων. Παρατήρηση της ανάπτυξης των φυτών. Δημιουργία ταϊστρών με σπόρους για τα πουλιά του σχολείου μας. Παρασκευή ψωμιού, χριστόψωμου, βασιλόπιτας, κ. λ. π. Πυραμίδα της διατροφής, με έμφαση στο ψωμί και τα δημητριακά, ως βάση της μεσογειακής διατροφής. Σύγκριση νερόμυλου - ανεμόμυλου.

20 Πειράματα: Διαλυτότητα Βύθιση – επίπλευση Καταστάσεις προβληματισμού σχετικά με ζύγιση ποσοτήτων. Αντιπαράθεση παραδοσιακής και σύγχρονης διαδικασίας καλλιέργειας σιταριού και παραγωγής ψωμιού.

21 Παιδί – δημιουργία και έκφραση
Σχεδιασμός και ανάπτυξη δραστηριοτήτων για τα εικαστικά: Πειραματισμός με διάφορα υλικά. Επινόηση τεχνικών. Δημιουργία ατομικών και ομαδικών κολλάζ. Εικονογράφηση παραμυθιών. Πίνακες ζωγραφικής σχετικά με το ψωμί και τους νερόμυλους.

22 Σχεδιασμός και ανάπτυξη δραστηριοτήτων δραματικής τέχνης:
Δραματοποίηση ιστοριών, τραγουδιών. Θεατρική απόδοση του παραμυθιού : «Η πριγκίπισσα Σταρένια, ο μύλος και τα ξωτικά», το οποίο αποτέλεσε και το κλείσιμο των προγραμμάτων. Θεατρικά παιχνίδια Εκπαιδευτικό δράμα.

23 Σχεδιασμός και ανάπτυξη δραστηριοτήτων μουσικής:
Τραγούδια: «ο γεωργός» «στου καιρού τη ζυγαριά» «ο μύλος» «το σπουργιτάκι»

24 Παιδί και πληροφορική Αναζήτηση πληροφοριών και εικόνων Φύλλα εργασίας
Χρήση λογισμικών ( Revelation Natural Art, GCompris )

25 Επισκέψεις Μουσείο σύγχρονης τέχνης Θ. Παπαγιάννη.
Επίσκεψη στο φούρνο της γειτονιάς. Επίσκεψη στο εργαστήριο Ζαχαροπλαστικής Νούσιας. Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου. Επίσκεψη στο super market της γειτονιάς. Επίσκεψη στο οδοντιατρείο. Επίσκεψη στο νερόμυλο στο χωριό Καλπάκι Ιωαννίνων.

26 Επισκέψεις ειδικών Διατροφολόγος Γυμνάστρια
Γιαγιάδες που ζύμωσαν το Χριστόψωμο.

27 Αξιολόγηση

28 Η αξιολόγηση, ως βασικό στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αποτελεί κυρίως μέσο ανατροφοδότησης της διδασκαλίας, αφού πληροφορεί για την επιτυχία ή αποτυχία των επιδιωκόμενων σκοπών και στόχων, των μεθόδων και στρατηγικών που ακολουθήθηκαν, το βαθμό ανταπόκρισης των δράσεων στις ανάγκες και στα ενδιαφέροντα των μαθητών και στην εφαρμοστικότητά τους σε σχέση με τη σχολική πραγματικότητα. Η συμμετοχή και το έντονο ενδιαφέρον των μαθητών αποτέλεσε ενθαρρυντικό στοιχείο για την ανατροφοδότηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος δινόταν στους μαθητές φύλλα αξιολόγησης με στόχο την αποτίμηση γνωστικών και μεταγνωστικών αποτελεσμάτων.

29 Οι καθημερινές δραστηριότητες των μαθητών, οι συζητήσεις με τους γονείς και η ενεργός εμπλοκή τους σε όσα τους ζητήθηκαν, αποτέλεσε για μας απόδειξη ότι τα παιδιά κατέκτησαν τη νέα γνώση. Σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι άλλαξε η συμπεριφορά τους. Με το τέλος του προγράμματος έγινε σαφές ότι το ψωμί αποτελεί πολύτιμο αγαθό και εμπλέκεται ενεργά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του ανθρώπου. Μέσα από την ιστορική διαδρομή του ψωμιού τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι η απόκτησή του στις μέρες μας γίνεται με πιο απλό τρόπο. Ο σεβασμός στο περιβάλλον και η δημιουργία οικολογικής συνείδησης αποτελούν τη λύση για να συνεχίσουν και οι επόμενες γενιές να το απολαμβάνουν.

30 Βιβλιογραφία

31 Ασμπγιόρνσεν Π. Κρ. Και Μόε Γ. (2001)
Ασμπγιόρνσεν Π. Κρ. Και Μόε Γ. (2001). «Η ιστορία ενός καλοψημένου τηγανόψωμου». Εκδόσεις: Πατάκη. Βασική βιβλιοθήκη, Ζαχαρόπουλος, επιμέλεια Δ. Λουκάτος. Νεοελληνικά λαογραφικά κείμενα. « το πιο γλυκό ψωμί» λαϊκό παραμύθι. Η συναυλία των ζώων. Εκδόσεις: Άγκυρα. Θεοχάρη Α. (2012). «Το σιτάρι». Εκδόσεις: Α. Α. Λιβάνη. Ιστορίες από την Ελληνική μυθολογία για μικρά παιδιά. Οι στάβλοι του Αυγεία. Εκδόσεις: Άγκυρα Κέιτ Ν. (2008). «Μα τι σημαίνει: τρώω υγιεινά». Εκδόσεις: Μίνωας. Μαντούβαλου Σ. (2003). «Μια φορά ήταν … η κολοτούμπα, που έδωσε τον πόνο της φιόγκο». Εκδόσεις: Καστανιώτης. Μιχαλοπούλου, Αμ. (2009). «η εγγονή του Αι-Βασίλη και τα μπισκότα της αγάπης» Εκδ.: Καστανιώτης. Ο κοντορεβιθούλης. Κλασικά παραμύθια. Παλαιοθόδωρου Κ. (2010). «Οι εποχές της σποράς». Εκδόσεις: Αερόστατο.

32 Παπαδοπούλου, Κ. (2013) « Η πριγκίπισσα Σταρένια, ο μύλος και τα ξωτικά». Εκδόσεις: Κάλφας.
Περιστεράκη Α. (2004). «ο Σταρένιος». Εκδόσεις: Ψυχογιός. Σαρρή Ζ. (2002). «η κόκκινη κοτούλα». Εκδόσεις: Πατάκη. Σβορώνου Ε. (2010). «Από το στάρι στο ψωμί». Εκδόσεις: Ερευνητές. Σταματοπούλου, Ι. και Baraldi S., (1992). «Γιαννόπιτα». Εκδ.: Λυκόβρυση. Τσιόλια – Κουτρότση Α. διασκευή (2004). «Δήμητρα και Περσεφόνη». Εκδόσεις: Ρέκος. Χαρίτος Κ. (2009). «ο φον κουραμπιές και ο κόμης μελομακαρόνης». Εκδόσεις: Μεταίχμιο. Χάνσελ και Γκρέτελ. Κλασικά παραμύθια. Ψωμί και δημητριακά. Μαθαίνω να τρώω σωστά. Εκδόσεις: Σαββάλας, Η Κάλλω και οι καλικάντζαροι. Λαϊκό παραμύθι.

33 Ενδεικτικές φωτογραφίες

34 Επίσκεψη στο μουσείο σύγχρονης τέχνης Θ. Παπαγιάννη.
Επίσκεψη στο μουσείο σύγχρονης τέχνης Θ. Παπαγιάννη.

35 Επίσκεψη στο φούρνο της γειτονιάς

36 Επίσκεψη στο φούρνο της γειτονιάς

37 Επίσκεψη στο εργοστάσιο ζαχαροπλαστικής Γ. Νούσιας.

38 Παρασκευή ψωμιού στο σχολείο.

39 Παρασκευή παραδοσιακού χριστόψωμου από γιαγιάδες των παιδιών

40 Το παραδοσιακό χριστόψωμο.

41 Χριστουγεννιάτικα γούρια από ζύμη.

42 Λαογραφικό μουσείο Μετσόβου.

43 Λαογραφικό μουσείο Μετσόβου.

44 Η διατροφολόγος στο σχολείο.

45 Επίσκεψη στο οδοντιατρείο της γειτονιάς

46 Επίσκεψη γυμνάστριας στο σχολείο μας.

47 Επίσκεψη στον παραδοσιακό νερόμυλο στο Καλπάκι Ιωαννίνων.

48 Επίσκεψη στον παραδοσιακό νερόμυλο στο Καλπάκι Ιωαννίνων.

49 Η δύναμη του νερού κινεί το νερόμυλο.


Κατέβασμα ppt "«Γύρνα φτερωτή του μύλου … από το χθες στο σήμερα και στο αύριο»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google