Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δεν υπάρχει καμία άλλη “παρέμβαση” για την υγεία που να έχει τόσο μεγάλο όφελος για τα βρέφη και τις μητέρες που θηλάζουν και συγχρόνως να κοστίζει.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δεν υπάρχει καμία άλλη “παρέμβαση” για την υγεία που να έχει τόσο μεγάλο όφελος για τα βρέφη και τις μητέρες που θηλάζουν και συγχρόνως να κοστίζει."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3

4

5 Δεν υπάρχει καμία άλλη “παρέμβαση” για την υγεία που να έχει τόσο μεγάλο όφελος για τα βρέφη και τις μητέρες που θηλάζουν και συγχρόνως να κοστίζει τόσο λίγο για τις κυβερνήσεις” Geeta Rao Gupta, Γ.Γ. UNICEF,2013 Ο Μητρικός θηλασμός είναι ο "πρώτος εμβολιασμός" του βρέφους και η πιο αποτελεσματική και οικονομική σωτήρια παρέμβαση που υπήρξε ποτέ. “Εάν υπήρχε εμβόλιο διαθέσιμο, φθηνό, ασφαλές, χορηγούμενο από το στόμα, που θα μπορούσε να αποτρέψει κάθε χρόνο 1εκ. και πλέον βρεφικούς θανάτους, θα γινόταν άμεση επιταγή για τη δημοσία υγεία.”

6

7 Κατηγορίες μητρικού θηλασμού

8 Ο WHO, η UNICEF & Επιστημονικές εταιρείες, συνιστούν : αποκλειστικό μητρικό θηλασμό, για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής συμπληρωματικό θηλασμό, μέχρι τα 2 έτη και για όσο ακόμα επιθυμούν η δυάδα – μητέρα/παιδί.

9 Διαφοροποιείται από μέρα σε μέρα, από γεύμα σε γεύμα, αλλά και κατά τη διάρκεια του ίδιου γεύματος, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε βρέφους.  Το πύαρ ή πρωτόγαλα, κίτρινο-πορτοκαλί χρώματος λόγω της παρουσίας β-καροτίνης, παράγεται την 1 η -4 η ημέρα μετά τον τοκετό. Κάθε ml περιέχει 10χιλ.- 13εκ. κύτταρα, με το 13-70% του συνόλου των κυττάρων να είναι λευκοκύτταρα. Περιέχει επίσης πρωτεΐνες (λακτοφερίνη, γαλακτοαλβουμίνη), πλήθος ανοσοσφαιρινών, λεμφοκύτταρα, λιποδιαλυτές βιταμίνες, νουκλε- οτίδια, ανόργανα άλατα, μέταλλα. Συμβάλλει στην παθητική ανοσία και στην απομάκρυνση του μηκωνίου.  Το μεταβατικό γάλα, υποκίτρινου χρώματος, παράγεται την 4 η - 14 η ημέρα, έχει ενδιάμεση σύσταση πρωτογάλατος και ώριμου γάλακτος. Daly S., 1993

10  λίπος  χοληστερόλη,  τριγλυκερίδια,  πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βραχείας & μακράς αλύσου (συντελούν στην ανά- πτυξη του εγκεφάλου, του Κ.Ν.Σ. και του αμφιβληστροειδούς χιτώνα)  πρωτεΐνες  καζεΐνη 20%  πρωτεΐνες ορού 80% λακτοφερίνη, α-λευκωματίνη, λυσοζύμη ανοσοσφαιρίνες ,  ελεύθερα αμινοξέα, γλουταμίνη, ταυρίνη, καρνιτίνη, νουκλεοσίδες,  υδατάνθρακες  λακτόζη (καθιστά το γάλα εύπεπτο και προωθεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών στο έντερο που παράγουν οξέα και συνθέτουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β)  ολιγοσακχαρίτες (προστατεύει το βρέφος από ουρολοιμώξεις)  βιταμίνες,  μέταλλα (Fe, Ca, P, Mg, Na, K),  λευκοκύτταρα με ικανότητα ανο- σολογικής απόκρισης σε ενδεχό- μενη λοίμωξη. Hassiotou F.,2013

11 Twigger A., Hassiotou F., 2013 Ανιχνεύθηκε σε δείγματα φρέσκου μητρικού γάλακτος, σε διάφορα στάδια της γαλουχίας, η παρουσία βλαστοκυττάρων, ζωντανών πολυδύναμων αρχέγονων κύτταρων (μέχρι και 30% του συνόλου των κυττάρων). Δυνητικά, τα κύτταρα αυτά μπορεί να διαφοροποιηθούν όχι μόνο σε ειδικά του μαστού, αλλά και σε κύτταρα διαφορετικών κυτταρικών τύπων, όπως: ινσουλινοπαραγωγά β-κύτταρα του παγκρέατος, ηπατοκύτταρα, νευρώνες και γλοιακά κύτταρα του εγκεφάλου, κύτταρα των οστών και του χόνδρου, λιποκύτταρα, καρδιακά κύτταρα. Επομένως, η χρησιμοποίηση των κυττάρων του μητρικού γάλακτος στην έρευνα του καρκίνου του μαστού και της αναγεννητικής ιατρικής, με μη επεμβατική και εύκολα προσβάσιμη διαδικασία, είναι η ελπιδοφόρα υπόθεση εργασίας για το μέλλον, το ελπιδοφόρο μήνυμα.

12 Οφέλη Μητρικού θηλασμού Νεογέννητο/ Παιδί Μητέρα Κοινωνία

13 Οφέλη μητρικού θηλασμού 

14 ΚατάστασηΕπίπτωσηΔιάρκεια θηλασμού Μέση ωτίτιδα  50%Αποκλειστικός θηλασμός Λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος  77-63%> 6-4 μήνες Άσθμα  26-40%> 3 μήνες Βακτηριακή μηνιγγίτιδα  74%> 4 μήνες NEC (ειδικά στα πρόωρα βρέφη)  77%Αποκλειστικός θηλασμός Γαστρεντερίτις  64% Ατοπικής δερματίτιδα  27-42%Αποκλειστικός θηλασμός Φλεγμονώδης νόσου εντέρου  31% Παιδική παχυσαρκία  24% SIDS  36%> 1 μήνα Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου Ι & ΙΙ  30 &40%Αποκλειστικός θηλασμός Κοιλιοκάκη  52%> 2 μήνες Λευχαιμία  20-15%>6 μηνών Νευροαναπτυξιακά οφέλη 

15 Οικονομικά οφέλη Ο θηλασμός συμβάλλει στην περιστολή των δαπανών για την υγεία, διότι θωρακίζεται η υγεία της δυάδας-βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Για κάθε 1.000 βρέφη που δεν θηλάζουν, καταγράφονται 2.033 ιατρικές επισκέψεις, 609 συνταγογραφήσεις και 212 ημέρες νοσηλείας σε νοσοκομείο. Ball T.,(1999). Pediatrics.103(4):871-876 Εάν, στις ΗΠΑ ο αποκλειστικός θηλασμός εφαρμοζόταν: Ποσοστά θηλασμούΕξοικονόμησηΒρεφικοί θάνατοι 80%10,5 δισ.$/έτος 741 90%13 δισ.$/έτος 911 Pediatrics. 2010, 125(5):e1048-56 Bartick M.(2010) Pediatrics. 2010, 125(5):e1048-56

16 Οικονομικά οφέλη Εάν Εάν το 45% των τελειόμηνων βρεφών και το 75% των βρεφών που νοσηλεύονται σε ΜΕΝΝ, θηλάσουν αποκλειστικά για 4 μήνες, τότε κάθε χρόνο:  θα νοσηλεύονται 3.285 λιγότερα βρέφη και θα γίνονταν 10.637 λιγότερες επισκέψεις σε παιδίατρο, λόγω γαστρεντερίτιδας εξοικονόμηση πάνω από 3,6εκ. £  θα νοσηλεύονται 5.916 λιγότερα βρέφη και θα γίνονταν 22.248 λιγότερες επισκέψεις σε παιδίατρο, λόγω αναπνευστικών προβλημάτων εξοικονόμηση πάνω από 6,7εκ. £  θα επισκέπτονται τον παιδίατρο 21.045 λιγότερα βρέφη, λόγω μέσης ωτίτιδας εξοικονόμηση πάνω από 750.000 £  θα νοσηλεύονται 361 λιγότερα βρέφη, λόγω NEC εξοικονόμηση πάνω από 6 εκ. £ Unicef.org.uk/breastfeeding,UK;2012

17 Διατροφή  Υγιεινή μαστών  Η διατροφή της θηλάζουσας είναι εκείνη που της προσφέρει 480-500 kcal/ημερησίως, επιπλέον,  καμία προετοιμασία της θηλής στη διάρκεια της κύησης,  αρκεί το καθημερινό ντους, αποφυγή χρήσης σαπουνιών στις θηλές,  καλό συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό  συχνή αλλαγή επιθεμάτων στήθους, στέγνωμα των θηλών,  αποφυγή χρήσης στενών στηθόδεσμων,  εφαρμογή γάλακτος σε ερεθισμένες θηλές και όχι χρήση αλοιφών ή spray,  έλεγχος μαστού για ασυνήθη εμφάνιση National Health Medical Research Council, Australia, 2012

18 Διαδικασία θηλασμού κλειδί  Το κλειδί για την οικοδόμηση ικανής παραγωγής γάλακτος και την πρόληψη των προβλημάτων του θηλασμού, είναι ο θηλασμός του βρέφους κάθε φορά που εκείνο επιθυμεί (8-12/24ωρο) και η πλήρης κένωση του στήθους.  Στο βρέφος προσφέρεται το στήθος, κάθε φορά που δείχνει σημάδια πείνας (εγρήγορση, κίνηση των ματιών, πιπίλισμα στον ύπνο, χέρια στο στόμα) κατά τη διάρκεια και της ημέρας και της νύχτας. Πρέπει, να αφήνεται να ολοκληρώσει το θηλασμό στο δικό του χρόνο, καθώς η πρόσληψη ενέργειας αυτορυθμίζεται από το βρέφος που θηλάζει.  Κάθε δυάδα βρίσκει την «ιδανική» για εκείνη θέση.

19  το πηγούνι του βρέφους πιέζει το μαστό, το στόμα πολύ καλά ανοικτό με τη γλώσσα μπροστά, πάνω από τα ούλα, η θηλή πάνω από τη γλώσσα και τα χείλια εφαρμόζουν στη θηλαία άλω σαν «βεντούζα».  το στήθος του βρέφους βρίσκεται απέναντι από το στήθος της μη- τέρας και δημιουργείται μια νοητή ευθεία, αυτί-άνω-κάτω άκρο  η κατάποση είναι ακουστή και η αναπνοή του ήρεμη. Διαδικασία θηλασμού Ο θηλασμός δεν είναι συνυφασμένος με πόνο και οι αρχές της σωστής διαδικασίας θηλασμού τον απομακρύνουν:

20  Οι ανάγκες σίτισης του βρέφους είναι ανάλογες με την ηλικία του Διαδικασία θηλασμού 1 η ημέρα 5-7ml 3 η ημέρα 22-27ml 10 η ημέρα 69-81ml  Θεωρείται φυσιολογική, η απώλεια βάρους έως και 7-10% του Β.Γ. την 1 η εβδ. της ζωής. Το βρέφος αρχίζει να ανακτά βάρος μετά την 4 η -6 η ημέρα της ζωής και σε 2 εβδομάδες επιστρέφει στο βάρους γέννησης.

21

22 Ο WHO το 1989, σε συνεργασία με την UNICEF, στην προσπάθειά του να προωθήσει, να προστατεύσει, να υποστηρίξει και να ενισχύσει την «κουλτούρα του θηλασμού», ώστε να παρέχεται σωστή αρχή σε κάθε βρέφος, πρότεινε: Μαθητές 3 ου Δ.Σ. Γλυκών Νερών 2007-8

23 Γραπτή πολιτική για τον μητρικό θηλασμό που να ακολουθείται απ’ όλους τους φορείς του μαιευτηρίου, που ασχολούνται με τη φροντίδα του νεογέννητου.

24 Εκπαίδευση των Επαγγελματιών Υγείας, ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσουν την πολιτική για το μητρικό θηλασμό. Εκπαίδευση των Επαγγελματιών Υγείας, ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσουν την πολιτική για το μητρικό θηλασμό.

25 Να ενημερώνονται όλες οι έγκυες για τα πλεονεκτήματα και τη διαχείριση του μητρικού θηλασμού. Να ενημερώνονται όλες οι έγκυες για τα πλεονεκτήματα και τη διαχείριση του μητρικού θηλασμού.

26 Ο μητρικός θηλασμός να ξεκινάει τη πρώτη ώρα μετά τον τοκετό με τη βοήθεια του εκπαιδευμένου προσωπικού. Ο μητρικός θηλασμός να ξεκινάει τη πρώτη ώρα μετά τον τοκετό με τη βοήθεια του εκπαιδευμένου προσωπικού.

27 Να εκπαιδεύονται οι μητέρες πως να θηλάζουν και πως να διατηρούν την γαλουχία ακόμη και όταν πρέπει για ιατρικούς λόγους να αποχωρίζονται τα βρέφη τους. Να εκπαιδεύονται οι μητέρες πως να θηλάζουν και πως να διατηρούν την γαλουχία ακόμη και όταν πρέπει για ιατρικούς λόγους να αποχωρίζονται τα βρέφη τους.

28 Στο νεογέννητο να δίνεται αποκλειστικά μητρικό γάλα εκτός αν υπάρχει ειδικός, ιατρικός λόγος. Στο νεογέννητο να δίνεται αποκλειστικά μητρικό γάλα εκτός αν υπάρχει ειδικός, ιατρικός λόγος.

29 Πολιτική ROOMING IN, δηλαδή, συνδιαμονή μητέρας-βρέφους όλο το 24ωρο. Πολιτική ROOMING IN, δηλαδή, συνδιαμονή μητέρας-βρέφους όλο το 24ωρο.

30

31 Όχι στις πιπίλες ή σε άλλα αντικείμενα στο στόμα του βρέφους που θηλάζει.

32

33 1.Όλες οι έγκυες γυναίκες να ενημερώνονται για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού και να εκπαιδεύονται στις διαδικασίες του, για να αποφασίζουν με πλήρη συναίσθηση τον τρόπο σίτισης των βρεφών τους και να αποκτούν, 1.Όλες οι έγκυες γυναίκες να ενημερώνονται για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού και να εκπαιδεύονται στις διαδικασίες του, για να αποφασίζουν με πλήρη συναίσθηση τον τρόπο σίτισης των βρεφών τους και να αποκτούν εμπιστοσύνη στην ικανότητα τους να θηλάσουν, 2.να συστήνεται αποκλειστικός θηλασμός για 6 μήνες και στη συνέχεια θηλασμός ​​ για 2 έτη ή όσο διάστημα είναι επιθυμητό από τη δυάδα, 3.να συστήνονται και να εφαρμόζονται πολιτικές και πρακτικές που βελτιστοποιούν την έναρξη του θηλασμού των βρεφών, όπως: άμεση επαφή (δέρμα με δέρμα) αμέσως μετά τον τοκετό για το πρώτο θηλασμό, ανεξάρτητα από τον τρόπο τοκετούάμεση επαφή (δέρμα με δέρμα) αμέσως μετά τον τοκετό για το πρώτο θηλασμό, ανεξάρτητα από τον τρόπο τοκετού καθυστέρηση των διαδικασιών ρουτίνας (ζύγισμα, μέτρηση, μπάνιο, αιμοληψίες, εμβόλια, προφύλαξη ματιών, Ε.Μ. χορήγηση βιταμίνης K), για μετά τον πρώτο θηλασμόκαθυστέρηση των διαδικασιών ρουτίνας (ζύγισμα, μέτρηση, μπάνιο, αιμοληψίες, εμβόλια, προφύλαξη ματιών, Ε.Μ. χορήγηση βιταμίνης K), για μετά τον πρώτο θηλασμό 1.Όλες οι έγκυες γυναίκες να ενημερώνονται για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού και να εκπαιδεύονται στις διαδικασίες του, για να αποφασίζουν με πλήρη συναίσθηση τον τρόπο σίτισης των βρεφών τους και να αποκτούν, 1.Όλες οι έγκυες γυναίκες να ενημερώνονται για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού και να εκπαιδεύονται στις διαδικασίες του, για να αποφασίζουν με πλήρη συναίσθηση τον τρόπο σίτισης των βρεφών τους και να αποκτούν εμπιστοσύνη στην ικανότητα τους να θηλάσουν, 2.να συστήνεται αποκλειστικός θηλασμός για 6 μήνες και στη συνέχεια θηλασμός ​​ για 2 έτη ή όσο διάστημα είναι επιθυμητό από τη δυάδα, 3.να συστήνονται και να εφαρμόζονται πολιτικές και πρακτικές που βελτιστοποιούν την έναρξη του θηλασμού των βρεφών, όπως: άμεση επαφή (δέρμα με δέρμα) αμέσως μετά τον τοκετό για το πρώτο θηλασμό, ανεξάρτητα από τον τρόπο τοκετούάμεση επαφή (δέρμα με δέρμα) αμέσως μετά τον τοκετό για το πρώτο θηλασμό, ανεξάρτητα από τον τρόπο τοκετού καθυστέρηση των διαδικασιών ρουτίνας (ζύγισμα, μέτρηση, μπάνιο, αιμοληψίες, εμβόλια, προφύλαξη ματιών, Ε.Μ. χορήγηση βιταμίνης K), για μετά τον πρώτο θηλασμόκαθυστέρηση των διαδικασιών ρουτίνας (ζύγισμα, μέτρηση, μπάνιο, αιμοληψίες, εμβόλια, προφύλαξη ματιών, Ε.Μ. χορήγηση βιταμίνης K), για μετά τον πρώτο θηλασμό

34 συνδιαμονή μητέρας - βρέφους και σίτιση 8-12/ 24ωρο (ημέρα & νύχτα) παρακολούθηση & αξιολόγηση του θηλασμού από Επαγγελματίες υγείας τουλάχιστον ανά 8ωρο (σωστή τοποθέτηση, σύλληψη) αποφυγή συμπληρωμάτων (νερό, γλυκόζη, formula ή άλλα υγρά), εκτός εάν ενδείκνυται ιατρικά αποφυγή χρήσης πιπίλας τις 4 πρώτες εβδομάδες και τοποθέτηση του βρέφους με την πλάτη στο λίκνο (θέση ύπνου) σίτιση μέσω άντλησης και αποθήκευση-συντήρηση του γάλακτος, όταν το βρέφος νοσηλεύεται σε ΜΕΝΝ 4.όλες οι μητέρες να ενημερώνονται για τις δομές που είναι αρωγοί του θηλασμού, μετά την έξοδο τους από το μαιευτήριο 5.όλα τα βρέφη, μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, να εξετάζονται από παιδίατρο σε 48- 72 ώρες και να συστήνεται χορήγηση βιταμίνης D 400 IU /ημερησίως, Ρ.Ο. ABM Clinical Protocol 7, 2010 - ABM Clinical Protocol 5, 2013 συνδιαμονή μητέρας - βρέφους και σίτιση 8-12/ 24ωρο (ημέρα & νύχτα) παρακολούθηση & αξιολόγηση του θηλασμού από Επαγγελματίες υγείας τουλάχιστον ανά 8ωρο (σωστή τοποθέτηση, σύλληψη) αποφυγή συμπληρωμάτων (νερό, γλυκόζη, formula ή άλλα υγρά), εκτός εάν ενδείκνυται ιατρικά αποφυγή χρήσης πιπίλας τις 4 πρώτες εβδομάδες και τοποθέτηση του βρέφους με την πλάτη στο λίκνο (θέση ύπνου) σίτιση μέσω άντλησης και αποθήκευση-συντήρηση του γάλακτος, όταν το βρέφος νοσηλεύεται σε ΜΕΝΝ 4.όλες οι μητέρες να ενημερώνονται για τις δομές που είναι αρωγοί του θηλασμού, μετά την έξοδο τους από το μαιευτήριο 5.όλα τα βρέφη, μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, να εξετάζονται από παιδίατρο σε 48- 72 ώρες και να συστήνεται χορήγηση βιταμίνης D 400 IU /ημερησίως, Ρ.Ο. ABM Clinical Protocol 7, 2010 - ABM Clinical Protocol 5, 2013

35 Κύκλοι της υποστήριξης για μητέρες και παιδιά

36 ΠΡΙΝ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ Οι περισσότερες μητέρες είναι ικανές να θηλάσουν με τη σωστή βοήθεια  Οι επαγγελματίες υγείας είναι εκεί για να:  συζητήσετε το σχέδιο διατροφής του μωρού σου  σου εξηγήσει τα οφέλη του θηλασμού για εσένα & το μωρό σου  σου προσφέρει βοήθεια να προσπαθήσεις πάλι αν δεν κατάφερες να θηλάσεις το προηγούμενο μωρό σου.

37 ΟΤΑΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ Κοιμήσου δίπλα στο μωρό σου & θήλασέ το κάθε φορά που επιθυμεί.  Οι επαγγελματίες υγείας είναι εκεί για να σε:  ενθαρρύνει στην επαφή δέρμα με δέρμα, αμέσως μετά τον τοκετό  βοηθήσει να αναγνωρί- ζεις τα σημάδια πείνας του μωρού σου  δείξει τις κατάλληλες στάσεις θηλασμού.

38 ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Ενώ ο θηλασμός είναι φυσιολογική διαδικασία, μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να μάθεις και βοηθά πραγματικά να δεχτείς υποστήριξη από επαγγελματίες υγείας  Οι επαγγελματίες υγείας είναι εκεί για να:  ενισχύσει την αυτοπεποί- θηση σου & σε υποστηρίξει στη συνέχιση του θηλασμού  σε διαβεβαιώσει ότι το γάλα σου καλύπτει τις ανάγκες του μωρού για υγιή ανάπτυξη τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του  σε συνδράμει να επιλύσεις τα όποια προβλήματα & τις ανησυχίες σου, ώστε ο θηλασμός να είναι θετική εμπειρία.

39  Πριν γεννήσεις, μάθε τα πάντα σχετικά με το θηλασμό.  Όταν γεννηθεί το μωρό σου προσπάθησε να θηλάσεις μέσα σε μια ώρα.  Για την εκμάθηση του θηλασμού θα χρειαστείς βοήθεια. Μην φοβάσε να τη ζητήσεις.  Προσπάθησε να κατά- ναλώνεις υγιεινά τρόφιμα, άφθονο νερό και ξεκουρά- σου.

40  Βοήθα στο σπίτι, μείωσε το άγχος της συντρόφου σου & φρόντισε να ξεκουράζεται αρκετά. -  Βάλτε το μωρό να ρευτεί μετά από ένα γεύμα - το στήθος του πατέρα είναι ιδανικό γι’ αυτό.  Φρόντισε το μωρό με άλλους τρόπους [μπάνιο, αλλαγή πάνας, βόλτες] 

41 Προσφέρετε συναισθη- ματική υποστήριξη & πρακτική βοήθεια [ψώ- νια, μαγείρεμα, καθάρι- σμα σπιτιού]. Φροντίστε τα μεγαλύτε- ρα παιδιά. Ακούστε & υποστηρίξτε την. Ανεβάστε την αυτό- πεποίθηση της μαμάς για το θηλασμό. ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ

42  Δώστε αρκετό χρόνο στις μητέρες να εγκαθιδρύσουν το θηλασμό  Διευκολύνετε τις μητέρες που επιστρέφουν στην εργασία τους, παρέχοντας τους χρόνο και τόπο να θηλάζουν ή να αντλούν & να αποθηκεύουν το γάλα τους  Υποστηρίξτε τους συναδέλ- φους σας, ενώ θηλάζουν. Δεν είναι πάντα εύκολο να εξισορ- ροπηθεί η εργασία και η μητρότητα.

43  Η σίτιση του βρέφους δεν πρέπει να θεωρείται επιλογή τρόπου ζωής, αλλά βασικό ζήτημα δημόσιας υγείας.  Είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας, που με επίκεντρο πάντα τη γυναίκα, θα πρέπει να προάγει, να προασπίζει και να υποστηρίζει το μητρικό θηλασμό, προκειμένου ολοένα και περισσότερες μητέρες να καταφέρνουν να θηλάσουν τα παιδιά τους!  Το μητρικό γάλα αποτελεί αναμφίβολα έναν ανεξερεύνητο «φυσικό θησαυρό», που σε μεγάλο βαθμό κρύβει πολλά ακόμη..... πλούτη για την υγεία.  Η σίτιση του βρέφους δεν πρέπει να θεωρείται επιλογή τρόπου ζωής, αλλά βασικό ζήτημα δημόσιας υγείας.  Είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας, που με επίκεντρο πάντα τη γυναίκα, θα πρέπει να προάγει, να προασπίζει και να υποστηρίζει το μητρικό θηλασμό, προκειμένου ολοένα και περισσότερες μητέρες να καταφέρνουν να θηλάσουν τα παιδιά τους!  Το μητρικό γάλα αποτελεί αναμφίβολα έναν ανεξερεύνητο «φυσικό θησαυρό», που σε μεγάλο βαθμό κρύβει πολλά ακόμη..... πλούτη για την υγεία.

44 ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ


Κατέβασμα ppt "Δεν υπάρχει καμία άλλη “παρέμβαση” για την υγεία που να έχει τόσο μεγάλο όφελος για τα βρέφη και τις μητέρες που θηλάζουν και συγχρόνως να κοστίζει."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google