Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΡΙΠΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΡΙΠΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΡΙΠΗ

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο.

3 ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ Η γρίπη μεταδίδεται μέσω του αέρα και του φτερνίσματος, καθώς και από τις ακαθαρσίες των πτηνών. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί με το σάλιο, περιττώματα και αίμα.

4 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να αρχίσουν ξαφνικά, μια η δυο ημέρες μετά τη μόλυνση από τον ιό. Τα αρχικά συμπτώματα είναι ρίγη ή αίσθηση ψύχους, αλλά και ο πυρετός( ως και 39°C) είναι συνηθισμένος στην αρχική μόλυνση.

5 Πόνοι στο σώμα, ειδικά στις αρθρώσεις και τον λαιμό
Βήχας και φτέρνισμα Πονοκέφαλος και εξάντληση Καταρροή στα μάτια και βουλωμένη μύτη Ναυτία και εμετό Κόκκινα μάτια, δέρμα, στόμα, λαιμός και μύτη

6 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης της γρίπης είναι φυσικά η πρόληψη της. Η πρόληψη επιτυγχάνεται με τον έγκαιρο εμβολιασμό. Δυστυχώς, όμως υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες το εμβόλιο φαίνεται να μην έχει αποτέλεσμα. Ο εμβολιασμός συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο κάθε χρόνο, μπορεί όμως να συνεχίζεται καθ’ολη τη διάρκεια της περιόδου της γρίπης.

7 ΠΡΟΛΗΨΗ Οι ανθρωποι με γρίπη πρέπει να ξεκουράζονται , να πίνουν πολλά υγρά, να αποφεύγουν τη χρήση του αλκοόλ και το κάπνισμα και αν χρειαστεί να παίρνουν φάρμακα όπως παρακεταμολη. Παιδιά και έφηβοι με συμπτώματα γρίπης θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση της ασπιρίνης κατά τη διάρκεια της μόλυνσης. Επειδή η γρίπη προκαλείται από ιό, τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση στη μόλυνση.

8 ΛΙΓΕΣ ΑΚΟΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Οι εκρηκτικές εξάρσεις της γρίπης αποτελούν σύνηθες χαρακτηριστικό κάθε χειμώνα, τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο ημισφαίριο. Οι ετήσιες αυτές εξάρσεις διαρκούν περίπου 6-8 εβδομάδες ανά περιοχή.

9 ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ Σε αντίθεση με τις ετήσιες εξάρσεις της γρίπης, οι πανδημίες είναι σπανιότερα γεγονότα και εμφανίζονται απρόβλεπτα κάθε χρόνια. Οι πανδημίες του 20ου αιώνα με τις σοβαρότερες επιπτώσεις ήταν η Ισπανική γρίπη το που οδήγησε σε 30 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, η Ασιατική γρίπη το και η γρίπη του Χονγκ-Κονγκ το ενώ το 1997 η γρίπη στα κοτόπουλα, πάλι στο Χονγκ-Κονγκ, αντιμετωπίστηκε έγκαιρα και αποσόβησε τον κίνδυνο μιας νέας πανδημίας.

10 ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ Η γρίπη εξαπλώνεται στον κόσμο με εποχιακές πανδημίες, σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε πανδημικά χρόνια και χιλιάδες ανθρώπους σε μη πανδημικά χρόνια. Τρεις πανδημίες γρίπης συνέβησαν τον 20ό αιώνα σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους, με την κάθε μια των πανδημιών να εμφανίζει την γρίπη κάθε φορά ως νέο μικροβιολογικό στέλεχος. Αυτά τα νέα στελέχη εμφανίζονται ως αποτέλεσμα μετάδοσης του ιού από άλλα θηλαστικά σε ανθρώπους. Ένα θανατηφόρο στέλεχος, το Η5Ν1 (Γρίπη των πτηνών), έχει παρουσιαστεί ως μεγάλος κίνδυνος για μια καινούρια πανδημία γρίπης από την πρώτη στιγμή που σκότωσε ανθρώπους στην Ασία την δεκαετία του '90. Ευτυχώς ωστόσο αυτός ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα στους ανθρώπους. Το 2009 ένα άλλο θανατηφόρο στέλεχος του H1N1, η γρίπη των χοίρων παρουσιάστηκε στο Μεξικό και από εκεί μεταδόθηκε σε ΗΠΑ και γειτονικές χώρες φτάνοντας την Ευρώπη, Ασία Αφρική, Ωκεανία. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κήρυξε αυτό το στέλεχος πανδημία στις 11 Ιουνίου 2009.

11 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ Στις  31 Μαρτίου του 2013, οι Κινεζικές Υγειονομικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι απομόνωσαν έναν νέο ιό γρίπης Α(Η7Ν9) από τρεις βαρέως πάσχοντες ασθενείς. Και τα τρία κρούσματα εκδηλώθηκαν ως οξεία σοβαρή νόσος του αναπνευστικού, με ταχεία εξέλιξη σε σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική δυσχέρεια. Τις επόμενες ημέρες ακολούθησε η δήλωση περισσότερων κρουσμάτων λοίμωξης από το νέο ιό γρίπης Α(Η7Ν9) σε ανθρώπους στην Κίνα. Οι ιός της γρίπης  Α(Η7Ν9) ανήκει σε υποομάδα ιών της γρίπης όπου φυσιολογικά μολύνουν πτηνά. Πρόκειται για την πρώτη φορά που αναγνωρίζεται λοίμωξη από ιό της γρίπης Α(Η7Ν9) σε ανθρώπους. Έχει ήδη ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη, η διερεύνηση του συμβάντος, με σκοπό τον καθορισμό του κλινικού φάσματος της νόσου που μπορεί να προκαλέσει ο ιός, της πηγής έκθεσης και του τρόπου μετάδοσης αλλά και την αναζήτηση επιπρόσθετων κρουσμάτων σε ανθρώπους ή σε ζώα.

12 ΝΕΑ Δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις συνεχιζόμενης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου που διενεργείται στο συνεργαζόμενο με τον WHO Κέντρο Αναφοράς Γρίπης που εδρεύει στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας, φαίνεται ότι ο ιός είναι ευαίσθητος στους αναστολείς νευραμινιδάσης (οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη). Ο Π.Ο.Υ. είναι σε επαφή με τις τοπικές υγειονομικές αρχές και παρακολουθεί στενά την κατάσταση, συλλέγοντας πληροφορίες, προκειμένου να προβεί σε εκτίμηση κινδύνου και στην ανάπτυξη υποψήφιου εμβολίου.

13 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ Οι επιπτώσεις της γρίπης αφορούν τόσο στους ασθενείς, όσο και στις οικογένειές τους, στους εργοδότες τους, στους επαγγελματίες υγείας και στην κοινωνία συνολικά. Για τον ασθενή η λοίμωξη από γρίπη σημαίνει οξεία νόσο που τον καθηλώνει στο κρεβάτι συνήθως για 5-7 ημέρες, ενώ τον εκθέτει σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών. Οι ασθενείς καθίστανται ανήμποροι, συχνά για πολλές ημέρες, ενώ συμπτώματα όπως έντονος βήχας και ατονία μπορεί να επιμένουν μέχρι ημέρες, επηρεάζοντας σημαντικά τις ατομικές, οικογενειακές, επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητές τους. Οι ηλικιωμένοι είναι εξαιρετικά ευπαθείς στις απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές της γρίπης, αλλά η πλειονότητα των ανθρώπων που προσβάλλονται από τη νόσο και εισάγονται στο νοσοκομείο είναι ηλικίας κάτω των 65 ετών. Η γρίπη είναι επίσης εξαιρετικά επικίνδυνη σε άτομα με υποκείμενη χρόνια νόσο, τα οποία μαζί με τους ηλικιωμένους αντιπροσωπεύουν τον πληθυσμό υψηλού κινδύνου όπως αποκαλείται. Οι κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες, όμως αντιπροσωπεύουν την μεγαλύτερη ομάδα ασθενών που προσέρχονται στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης στην διάρκεια έξαρσης και αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο έως ένα τρίτο του συνόλου των νοσοκομειακών εισαγωγών στην ίδια περίοδο . Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ετήσιο κόστος από τη γρίπη ανέρχεται στα 12 δις δολάρια περίπου.

14 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

15 Εργασία Βιολογίας Τμήμα: Γ2 Όνομα: Σοφία Σαφάροβα Καθηγητής: Χ.Βλαχατης


Κατέβασμα ppt "ΓΡΙΠΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google