Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

3 Computer crime SFAKIANAKIS MANOS POLICE MAJOR
Head of the Greek Computer Crime Unit (C.C.U.)

4 ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
ΑΘΗΝΑ & ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΩΞΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΤΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ή ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΟΥ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙ 24 ΩΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΠΡΟΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ.

5 ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ CYBER CRIME

6

7 Ηλεκτρονικό έγκλημα ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ
Ηλεκτρονικό έγκλημα       ¨ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ¨ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΑΣ. Περιλαμβάνονται όλες οι αξιόποινες πράξεις που τελούνται με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και συστημάτων επεξεργασίας δεδομένων. Η πληροφορική τεχνολογία κατέστησε δυνατή τη διάπραξη ενός φάσματος εγκληματικών πράξεων, οι οποίες απαιτούν εξειδίκευση και αυξημένη κατάρτιση. Ανάλογα με τον τρόπο τέλεσης αυτού διαχωρίζεται σε έγκλημα τελούμενο με την χρήση Hλεκτρονικών Υπολογιστών(computer crime) και σε κυβερνοέγκλημα (cyber crime),εάν τελέσθηκε μέσω του ΙΝΤΕΡΝΕΤ.

8 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Α Εντοπισμός των ηλεκτρονικών ιχνών(IP ADDRESS) των ψηφιακών αρχείων για τα οποία γίνεται έρευνα μέσω ειδικών προγραμμάτων έρευνας κ ανάλυσης. Σε κάθε διαδικτυακή έρευνα γίνεται προσπάθεια εντοπισμού του ηλεκτρονικού ίχνους του δράστη, το οποίο για κάθε χρήστη του ΙΝΤΕΡΝΕΤ είναι μοναδικό, και αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την αποδεικτική διαδικασία στο δικαστήριο.

9 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Β Σχηματισμός δικογραφίας με αποτελέσματα εντοπισμού ISP κ διαβίβαση αυτής στην Εισαγγελία για ¨Άρση Απορρήτου¨. Διαβίβαση της Άρσης Απορρήτου στο ISP(Πάροχο υπηρεσιών Ιντερνετ)και Ανάλυση αυτών μέσω ειδικού λογισμικού για εντοπισμό ακριβούς διεύθυνσης του ατόμου που διερευνούμε. (Υπόπτου).

10 Ελληνική Νομοθεσία ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Στην Ελληνική νομοθεσία δεν υπάρχει Νόμος που να αναφέρεται αποκλειστικά σε θέματα διαδικτύου και ειδικότερα να ρυθμίζει την συμπεριφορά των χρηστών του διαδικτύου από άποψη ποινικού Δικαίου. Η Ελλάδα συνεργάζεται με τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών, για την αντιμετώπιση των σχετικών θεμάτων. Πρόσφατα τέθηκε σε ισχύ το Π.Δ 47/2005,από την ΑΔΑΕ(Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών) Το Π.Δ. 47/2005 αφορά τις διαδικασίες, τεχνικές και οργανωτικές εγγυήσεις για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και τη διασφάλισή του Σύντομα αναμένεται να τεθει σε ισχύ η συνθήκη που υπογράφει στην Βουδαπέστη στις Στη συνθήκη της Βουδαπέστηs, που υπέγραψε μεταξύ πολλών άλλων χωρών και η Ελλάδα υπάρχουν επεξηγήσεις και ρυθμίσεις για όλα τα ηλεκτρονικά εγκλήματα .

11 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ Κυβερνοχώρου
Τους "εγκληματίες του κυβερνοχώρου" μπορούμε να τους διακρίνουμε σε δύο κατηγορίες : α) Σε αυτούς που "επιτίθενται" στα computer απλώς από ευχαρίστηση ή περιέργεια, χωρίς όμως να επιδιώκουν κάποιο οικονομικό όφελος. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, οι δράστες που "εισβάλουν " σε υπολογιστή δια της χρήσεως του διαδικτύου (hackers) για να μάθουν απλώς, κάποια προσωπικά στοιχεία, η για να εντοπίσουν κάποιο πρόβλημα στην πληροφοριακή υποδομή εταιρειών, τραπεζών κ.α.(τρύπα συστήματος),και στην συνέχεια κοινοποιήσουν αυτό ,με σκοπό την αμοιβή τους η την πρόσληψη τους . β) Σε αυτούς που ενεργούν από οικονομικό όφελος (crackers). Ανήκουν αυτοί που δεν " εισβάλουν " απλώς για να μάθουν κάτι, αλλά μόλις μάθουν το στοιχείο που επιθυμούν ( π.χ. τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας) δίνουν και την κατάλληλη εντολή στην Τράπεζά για την μεταφορά ενός ποσού στον λογαριασμό τους.

12 Γενικά Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο
Η αστυνομική διερεύνησή του είναι πολύ δύσκολη, απαιτεί δε άριστη εκπαίδευση και εξειδικευμένες γνώσεις.   Ο "εγκληματίας του κυβερνοχώρου" διαφέρει από τον "κοινό εγκληματία". Ο δράστης πρέπει να διαθέτει γνώσεις πληροφορικής - Ιντερνετ και μπορεί να διαπράξει αυτό χωρίς την μετακίνηση του ,από οπουδήποτε!!!! Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο είναι γρήγορο , διαπράττεται σε χρόνο δευτερολέπτων και πολλές φορές δεν το αντιλαμβάνεται άμεσα ούτε το ίδιο το θύμα. ενώ τα ίχνη που αφήνει είναι ψηφιακά...

13 ΜΟΡΦΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.
ΜΟΡΦΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.

14 1. ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ. 2. ΑΠΑΤΕΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. 3 .CRACKING & HACKING. 4 .ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ-ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ. 5. ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ. 6.ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ. 7. ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ CHAT ROOMS. 8.ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ 9.ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΟΕΜΠΟΡΙΟΥ…

15

16 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ… Σύμφωνα με έρευνα Μέσω των πληροφοριακών δικτύων (κυρίως του διαδικτύου) και µε χρήση των συστηµάτων ηλεκτρονικής μεταφοράς οικονομικών μεγεθών (electronic fundstransfer systems ή EFTS) Διακινούνται καθηµερινά πάνω από 2 τρισεκατοµµύρια δολάρια µόνο στις ΗΠΑ σε συναλλαγές, ενώ στον κόσµο η εκτίµηση ανεβάζει το ποσό στα 5 τρισεκατοµµύρια . Κατά µέσο όρο λοιπόν στον κόσµο διακινούνται ηλεκτρονικά πάνω από 3,5 δισεκατοµµύρια δολάρια το λεπτό.

17 Ηλεκτρονικό Εμπόριο 2004..19 2005….44 2006…..48 2007……..61(Οκτώβριο)
Παρατηρείται αύξηση τις εγκληματικότητας παράλληλα με την αύξηση της ευρυζωνικότητας…. 2005….44 2006…..48 2007……..61(Οκτώβριο) ΑΥΤΟΦΩΡΑ 20 ΜΕ 52 Συλλήψεις Διεθνής Αστυνομική συνεργασία σε 138 υποθέσεις .

18 SMART ELECTRONIC CRIME

19

20 Phising είναι η παραπλάνηση κάποιου να εισάγει προσωπικά στοιχεία η στοιχεία πρόσβασης του σε εικονική διαδικτυακή φόρμα εισαγωγής στοιχείων αναγνώρισης χρήστη. Η ενέργεια αυτή θα επιτρέψει σε κάποιον τρίτο να πλαστογραφήσει τα στοιχεία του θύματος η να αποκτήσει παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα αυτού, όπως τραπεζικούς λογαριασμούς, συνδρομές, s,κλπ.

21 Pharming Το Pharming είναι μια μορφή απάτης της ηλεκτρονικής διεύθυνσης (domain name) που έχει ως αποτέλεσμα να πιστεύουν οι χρήστες, ότι βρίσκονται σε μια γνήσια ιστοσελίδα με το σωστό URL. Ωστόσο, στην πραγματικότητα έχουν παραπεμφθεί σε μια ψεύτικη.

22 DIALERS…….. Προγράμματα εκτροπής κλήσεων ΙΝΤΕΡΝΕΤ σε γραμμές εξωτερικού με διεθνείς χρεώσεις. Ενεργοποιούνται αυτόματα με απλή επίσκεψη του χρήστη σε ιστοσελίδες συνήθως ερωτικού ενδιαφέροντος. Η δραστηριότητα τους περνά απαρατήρητη από τον απλό χρήστη, μέχρι αυτός να λάβει τον τηλεφωνικό λογαριασμό στον οποίο εμφανίζονται οι υπέρογκες χρεώσεις.

23 ΙΣΠΑΝΙΚΟ LOTTO…. Αφρικανοί υπήκοοι, κάτοικοι Ισπανίας, αποστέλλουν s σε ανυποψίαστους χρήστες ζητώντας τους προσωπικά στοιχεία και αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να τους μεταβιβάσουν τα κέρδη από την υποτιθέμενη νίκη τους στο Ισπανικό ΛΟΤΤΟ. Στη συνέχεια και αφού τα θύματα έχουν πεισθεί για τα κέρδη, ζητούν απ’ αυτούς να καταβάλλουν χρήματα για διαδικαστικά έξοδα. Με αυτό τον τρόπο κατορθώνουν να αποσπούν σημαντικά χρηματικά ποσά.

24 ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ……
ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ, π.χ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ,ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ,ΕΙΤΕ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ,ΕΙΤΕ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ.

25 Τάση εποχής…

26 SMART DIGITAL CRIME

27 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ
ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ $ Smart software marketing research

28 SMART SMS ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΕΥΡΕΣΗΣ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΜΕΣΩ ΓΡΑΠΤΩΝ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ SMS

29 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ Από τις υπηρεσίες πάταξης του Ηλεκ. Εγκλήματος υπάρχει στενή συνεργασία, και με λοιπούς συναρμόδιους φορείς (INTERPOL, EUROPOL, Εισαγγελικές Αρχές, εκπροσώπους Hotline γραμμών,κ.λ.π.), για ευόδωση του κοινά επιδιωκομένου σκοπού, που δεν είναι άλλος, από την καταπολέμηση του εγκλήματος .

30 CYBER SEX

31 ΜΕΤΑΛΑΞΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ……………...

32 ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ…..

33 ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΑΣ.
Διακρίθηκε και τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως μια από τις καλύτερες υπηρεσίες της ΕΛ-ΑΣ. Διακρίθηκε και τιμήθηκε δύο φορές από το FBI για την προσφορά της στην καταπολέμηση του cyber crime και της παιδικής πορνογραφίας. Διακρίθηκε και τιμήθηκε από την Υπουργό Παιδείας για την πρόληψη Αυτοκτονιών μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Διακρίθηκε και τιμήθηκε από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας για την σημαντική προσφορά της στον τομέα της καταπολέμησης του κυβερνοεγκλήματος.

34 GREEK COMPUTER CRIME UNIT
Tel : >> : Fax:

35 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google