Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μετασχηματισμός της Δ. Μεσσηνίας από αγροτική σε τουριστική περιοχή με αφορμή την θεσμοθέτηση της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) Μεσσηνίας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μετασχηματισμός της Δ. Μεσσηνίας από αγροτική σε τουριστική περιοχή με αφορμή την θεσμοθέτηση της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) Μεσσηνίας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μετασχηματισμός της Δ. Μεσσηνίας από αγροτική σε τουριστική περιοχή με αφορμή την θεσμοθέτηση της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) Μεσσηνίας.

2 Αντικείμενο της εργασίας είναι να διερευνήσει τις γεωγραφικές δυναμικές και τις τάσεις μετασχηματισμού του Νομού Μεσσηνίας και συγκεκριμένα των - περιεχόμενων αυτού- δήμων: Γαργαλιάνων, Νέστορος και Πύλου, από αμιγώς αγροτικές οικονομίες σε περιοχές νέων οικονομικών δραστηριοτήτων και συγκεκριμένα ανάπτυξης του τουρισμού, με αφορμή τη θεσμοθέτηση της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) Μεσσηνίας. Η εργασία αποσκοπεί : 1) στην καταγραφή της εξέλιξης των γεωγραφικών χαρακτηριστικών και της δυναμικής της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, 2) στην εξήγηση των μηχανισμών μετασχηματισμού και την κατανόηση του τρόπου αλλαγής της περιοχής, 3) στην εκτίμηση των προοπτικών που διαμορφώνονται σε τοπικό επίπεδο.

3 Η Υπόθεση εργασίας που κάνουμε είναι ότι η Δ. Μεσσηνία μετασχηματίζεται στα πλαίσια της σύγχρονης τάσης αντιμετώπισης παρακμάζουσων αγροτικών περιοχών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με την οποία προωθείται ένα τουριστικό πρότυπο ανάπτυξης και οικονομικής διαφοροποίησης με σκοπό την τόνωση της οικονομίας της περιοχής. Άξονες έρευνας: 1) οι μεταβολές στην αγροτική οικονομία μέσω της μελέτης της μεταβολών του πληθυσμού, των δημογραφικών στοιχείων και της απασχόλησης, 2) η τουριστική ανάπτυξη και οι παράγοντες που την επηρεάζουν όπως τα κυρίαρχα τουριστικά πρότυπα, η κρατική πολιτική και τα θεσμικά πλαίσια, η συμπεριφορά και οι ενέργειες των τοπικών φορέων καθώς και η τουριστική ζήτηση και προσφορά.

4 Το μεθοδολογικό σχήμα που ακολουθήθηκε βασίστηκε σε τρία στάδια: 1)στην αναλυτική παρατήρηση και περιγραφή των γεωγραφικών φαινομένων, 2) στη διερεύνηση των συσχετίσεων των γεωγραφικών φαινομένων (ακολουθήθηκε η δειγματοληπτική συλλογή στοιχείων από πρωτογενείς πηγές - ΕΣΥΕ – καθώς επίσης και εμπειρική διερεύνηση ποιοτικού χαρακτήρα σε προσδιορισμένες ομάδες πληροφορητών - κλειδιά αποτελούμενες από θεσμικούς και δημόσιους τοπικούς φορείς αλλά και πρόσωπα που εμπλέκονται σε θέματα της τοπικής τουριστικής ανάπτυξης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, που προσεγγίστηκαν με τη μέθοδο των συνεντεύξεων), 3) στην αναζήτηση των αιτιωδών σχέσεων και την ερμηνεία του μετασχηματισμού του χώρου (εξήγηση των επιμέρους και των συνολικών συμπερασμάτων τα οποία και οδηγούν στην κατανόηση των μηχανισμών μεταβολής και στην ερμηνεία του γεωγραφικού μετασχηματισμού)

5 ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: στην περιοχή αυτή εντάσσεται ο μοναδικός ιστορικός, φυσικός και οικολογικός χώρος που περιλαμβάνει τον όρμο του Ναυαρίνου, αρχαιολογικούς χώρους (κλασσικούς και προϊστορικούς),το βιότοπο της λιμνοθάλασσας «Διβάρι», γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας αλλά και περιοχές προστασίας ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000.

6 Μέχρι και την τελευταία δεκαετία ο τόπος αυτός βρισκόταν σε διαρκή υποβάθμιση του παραγωγικού συστήματος με συνέπεια την σταδιακή οικονομική του κατάρρευση. Έτσι, παρατηρούμε: κρίση στο αγροτικό σύστημα, ανύπαρκτη οριζόντια διασύνδεση με τη μεταποίηση, ισχνή τουριστική ανάπτυξη, χαμηλή αξιοποίηση ιστορικών και οικολογικών πόρων καθώς και τεράστιες ελλείψεις σε κοινωνική και τεχνική υποδομή. Η χρόνια αυτή κατάσταση οδήγησε στη σταδιακή αποχώρηση του ανθρώπινου δυναμικού από την περιφέρεια και την εγκατάστασή του στα αστικά κέντρα προς ανεύρεση εργασίας και καλύτερης παροχής υπηρεσιών.

7 Δυναμική τουριστικής εξέλιξης και προοπτικές του θεσμικού πλαισίου Ο κλάδος του τουρισμού δείχνει να προσφέρεται για ανάπτυξη καθώς η περιοχή διαθέτει: 1.ιδιαίτερο ιστορικό παρελθόν και πολλούς αρχαιολογικούς χώρους, 2.φυσικό κάλος προς ανάδειξη, 3.τον αερολιμένα Καλαμάτας με πτήσεις charter από την Ευρώπη Στα πλαίσια αυτά θεσμοθετήθηκε η Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) Μεσσηνίας που συνίσταται από τρία τμήματα, έκτασης 1450 στρ. το καθένα, εκμεταλλευόμενη τις δύο μεγάλες εκτάσεις γης που υπήρχαν στην περιοχή, τα Κοκκεβαίϊκα και αυτή του Καραγιώργη, όπου την δεκαετία του ’70, είχε γίνει πρόταση χωροθέτησης ναυπηγείων και βαριάς βιομηχανίας, η οποία εμποδίστηκε από την κοινή γνώμη. Το κάθε τμήμα ΠΟΤΑ περιλαμβάνει ένα σύνολο εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής (π.χ. γήπεδα golf) καθώς και συμπληρωματικές εγκαταστάσεις αναψυχής, άθλησης και διάθεσης ελεύθερου χρόνου. Την ολοκλήρωση δε των σχεδίων κατασκευής και εκμετάλλευσης όλης της περιοχής ανέλαβε η εταιρεία ΤΕΜΕS Α.Ε., συμφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Βασιλείου Κωνσταντακόπουλου.

8 Προβληματισμός πάνω στο θέμα της «ανάπτυξης» Η πραγμάτωση μιας τέτοιας επένδυσης κατά πόσο είναι συμβατή με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο; Υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ του ιδιωτικού συμφέροντος και του κρατικού μηχανισμού ώστε τελικώς να μιλάμε για μια εκ των υστέρων νομιμοποίηση των πράξεων μιας τέτοιου μεγέθους επένδυσης; Μήπως μια πιο ήπια τουριστική ανάπτυξη με έμφαση σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οικείους και ικανούς ανάδειξης της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του τόπου είναι τελικά η ορθή οδός προς μια αειφόρο ανάπτυξη; Η τοπική κοινή γνώμη έχει διχαστεί σε αυτούς που είναι: 1.υπέρ της επένδυσης, θεωρώντας ότι θα φέρει την ανάπτυξη που ευαγγελίζεται μέσω της προσέλευσης τουριστών υψηλών εισοδημάτων, την διαφήμιση του χώρου και κυρίως την απασχόληση ενός μεγάλου αριθμού εργατικού δυναμικού από την περιοχή και αυτών που είναι 2.κατά μιας επένδυσης ολοκληρωτικού χαρακτήρα, φοβούμενοι την αποστασιοποίηση της από το τοπικό παραγωγικό σύστημα, την αλλοτρίωση των τοπικών φυσικών και ανθρωπογενών χαρακτηριστικών καθώς και μια σειρά αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων τόσο από την δημιουργία των γηπέδων golf, όσο και από την εώς σήμερα ισχνή υποδομή για την εξυπηρέτηση ενός τέτοιου αριθμού τουριστών (οδικό δίκτυο, χωματερές, βιολογικός καθαρισμός κλπ)

9 Συμπερασματικά: Η Δ. Μεσσηνίας βρίσκεται σε περίοδο μετασχηματισμού του οικονομικού της παραγωγικού συστήματος από τον πρωτογενή τομέα στον τριτογενή με έμφαση στον κλάδο του τουρισμού. Η ιδιωτική πρωτοβουλία που στηρίζεται από το κράτος μέσω χρηματοπιστωτικών διευκολύνσεων αλλά και προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην περίπτωση του νομού Μεσσηνίας παίρνει το χαρακτήρα της Ολοκληρωμένης μορφής και πραγματοποιείται καθώς και εκμεταλλεύεται από έναν και μόνο ιδιώτη. Το θεσμικό πλαίσιο τροποποιείται διαρκώς προκειμένου να εξυπηρετήσει την επενδυτική πρόταση η οποία με την σειρά της πρόκειται να καλύψει το αναπτυξιακό έλλειμμα της περιοχής – γεγονός που αποτελεί ευθύνη της θεσμικής εξουσίας. Οδηγούμαστε στην λανθασμένη αντίληψη του να συγχέουμε την ανάπτυξη σε μια περιοχή με την ανάπτυξη της περιοχής.

10 Η διεθνής όμως πρακτική καθώς και η προηγούμενη πείρα μας δείχνουν ότι: η ανάπτυξη δεν είναι μόνο οικονομική μεγέθυνση αλλά ότι επηρεάζεται από το θεσμικό πλαίσιο, τις αξίες και τον πολιτισμό μιας κοινωνίας. Τόσο η περιβαλλοντική όσο και η κοινωνική κρίση που αντιμετωπίζουμε σε εθνικό και πλανητικό επίπεδο είναι αποτέλεσμα αυτού του κυρίαρχου αναπτυξιακού μοντέλου, της ποσοτικής αντίληψης για την ανάπτυξη. Σε μια αληθινά αξιοβίωτη, αυθεντική ανάπτυξη τα έργα μικρής κλίμακας, θα πρέπει να έχουν τα πρωτεία. Η ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα μπορεί να συμβάλει αλλά σίγουρα δεν επαρκεί για την επίτευξη μιας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Η αναζήτηση μίας πολιτικής βιώσιμης ανάπτυξης για τον τουρισμό συμπεριλαμβάνει, με σημαντικότατο βασικό μερίδιο ευθύνης, τους κρατικούς και τοπικούς φορείς άσκησης τουριστικής πολιτικής.

11 Προς μια πολιτική αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης Σε επίπεδο τουριστικού προορισμού, βασικά στοιχεία της στρατηγικής αποτελούν η θεσμοθέτηση και ο έλεγχος εφαρμογής διαφόρων εργαλείων (ρύθμιση χρήσεων γης, εκτίμηση φέρουσας ικανότητας, ζωνοποίηση, κλπ) από τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό και την περιβαλλοντική διαχείριση. Σε εθνικό επίπεδο, η πολιτική για τον τουρισμό εστιάζεται στην ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της χώρας με στόχους άμβλυνσης της εποχικότητας, τη μεγιστοποίησης των ωφελειών από πλευράς συναλλάγματος, την ανανέωση του τουριστικού προϊόντος και την ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντος ως τουριστικού πόρου.


Κατέβασμα ppt "Μετασχηματισμός της Δ. Μεσσηνίας από αγροτική σε τουριστική περιοχή με αφορμή την θεσμοθέτηση της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) Μεσσηνίας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google