Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Απάτες στο Ηλεκτρονικό ψάρεμα - phishing Παραπλάνηση - pharming Αλυσιδωτά μηνύματα - chain letters.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Απάτες στο Ηλεκτρονικό ψάρεμα - phishing Παραπλάνηση - pharming Αλυσιδωτά μηνύματα - chain letters."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Απάτες στο δι@δίκτυο Ηλεκτρονικό ψάρεμα - phishing Παραπλάνηση - pharming Αλυσιδωτά μηνύματα - chain letters

2 Για τον εκπαιδευτικό Ηλικίες: Δ΄-Στ΄ Δημοτικού, Γυμνάσιο Η δραστηριότητα μπορεί να γίνει από τους μαθητές στους υπολογιστές και μετά να γίνει ξανά στην ολομέλεια και να συζητηθεί. Αν δεν υπάρχει εργαστήριο υπολογιστών, τότε μπορεί να γίνει στην ολομέλεια, με τους μαθητές να ψηφίζουν.

3 Σε μια ιστοσελίδα που χρησιμοποιείς στο διαδίκτυο βλέπεις τον ακόλουθο διαγωνισμό…

4 Όχι, άστο καλύτερα. Ας το δοκιμάσουμε.

5  A – Πάφος A – Πάφος  B – ΛάρνακαB – Λάρνακα  Γ – Λευκωσία Γ – Λευκωσία  Δ – Παρίσι Δ – Παρίσι

6

7

8  A – Ραβούς A – Ραβούς  B – Ρουβάς B – Ρουβάς  Γ – Κουβάς Γ – Κουβάς  Δ – Ροκάς Δ – Ροκάς

9

10

11  A – Αθανάσιος Διάκος A – Αθανάσιος Διάκος  B – Θεόδωρος Κολοκοτρώνης B – Θεόδωρος Κολοκοτρώνης  Γ – Οδυσσέας Ανδρούτσος Γ – Οδυσσέας Ανδρούτσος  Δ – Μιχάλης Χατζηγιάννης Δ – Μιχάλης Χατζηγιάννης

12

13

14 Κέρδισες ένα καταπληκτικό κινητό! Για να σου το στείλουμε, συμπλήρωσε τη φόρμα με τα στοιχεία σου. Όνομα Επίθετο Διεύθυνση Τηλέφωνο Ας το συμπληρώσουμε! Ας το συμπληρώσουμε! Όχι, κάτι δεν μου αρέσει εδώ. Όχι, κάτι δεν μου αρέσει εδώ.

15 Ακόμα δεν σου έστειλαν το κινητό, αλλά ήρθε ο λογαριασμός του τηλεφώνου σου και είναι πολύ πιο φουσκωμένος από άλλες φορές! Όταν συμπλήρωσες τον αριθμό τηλεφώνου, έγινες συνδρομητής σε μια υπηρεσία, η οποία σε χρέωνε κάθε εβδομάδα! Μην αποκαλύπτεις το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή σου στο διαδίκτυο! Έναν μήνα μετά…

16 Κανείς δεν χαρίζει τόσο εύκολα κινητά! Συνήθως, τέτοια μηνύματα είναι απάτες. Μπράβο! Φέρθηκες έξυπνα! Δεν αποκαλύπτουμε προσωπικά στοιχεία στο διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλές παγίδες. Καταχωρώντας τον αριθμό τηλεφώνου μας στο διαδίκτυο, μπορεί χωρίς να το καταλάβουμε να γίνουμε συνδρομητές σε υπηρεσίες που μας χρεώνουν, και στο τέλος του μήνα να έχουμε μια δυσάρεστη έκπληξη στον λογαριασμό μας.

17 Περισσότερες πληροφορίες … http://www.pi.ac.cy/InternetSafety/sec_kindi noi_paraplanisi.html http://www.pi.ac.cy/InternetSafety/sec_kindi noi_paraplanisi.html

18 Μια φίλη σου στέλνει ένα άμεσο μήνυμα, ζητώντας σου να ακολουθήσεις έναν σύνδεσμο, για να δεις μια φωτογραφία.

19 Μaria says: Δες τη φωτογραφία που σου έβαλαν στο facebook. Δεν το πιστεύω!φωτογραφία Μια φίλη σου στέλνει ένα άμεσο μήνυμα, ζητώντας σου να ακολουθήσεις έναν σύνδεσμο, για να δεις μια φωτογραφία. Ας το πατήσουμε. Δεν με νοιάζει.

20 Καταχωρώ τα στοιχεία μου, για να δω την φωτογραφία. Καταχωρώ τα στοιχεία μου, για να δω την φωτογραφία. Δεν τα καταχωρώ.

21 Ξαναβγήκε η ίδια σελίδα. Μάλλον κάτι έκανα λάθος. Ας τα ξαναπεράσω...

22 Δεν βρήκες καμιά φωτογραφία! Τι να συνέβη άραγε;

23 Πρόσεξε αυτό!!! Αυτή δεν ήταν η πραγματική ιστοσελίδα αλλά μια ψεύτικη! Πράγμα που σημαίνει ότι, αν πέρασες τα στοιχεία, κάποιος έμαθε τον κωδικό σου και απέκτησε πρόσβαση στα στοιχεία σου! Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, όταν ανοίγουμε συνδέσμους, γιατί μπορεί να γίνουμε θύματα εξαπάτησης!

24 Τι να κάνω, για να προστατευθώ; Πρόσεχε τη διεύθυνση του συνδέσμου. Μια καλή ιδέα είναι να έχεις αποθηκευμένες στους σελιδοδείκτες σου τις σελίδες που συνηθίζεις να χρησιμοποιείς και να τις ανοίγεις από εκεί που τις έχεις ήδη φυλαγμένες. Αυτό μπορείς να το κάνεις, πατώντας το αστεράκι δίπλα από τη διεύθυνση της ιστοσελίδας ή επιλέγοντας το μενού bookmarks/favorites και πατώντας Add. Γιατί η φίλη μου να θέλει να με ξεγελάσει; Πιθανόν ο υπολογιστής της φίλης σου να έχει κάποιον ιό και να στέλνει αυτόματα αυτά τα μηνύματα. Καλύτερα να μιλήσεις μαζί της και να μάθεις τι συμβαίνει, ώστε αν συμβαίνει αυτό να προειδοποιήσει τις επαφές της. Βέβαια, αν το κάνει επίτηδες, τότε θα πρέπει να μιλήσετε με κάποιον μεγαλύτερο για το ζήτημα. Η υποκλοπή των κωδικών σας και των προσωπικών σας δεδομένων είναι παράνομη! Πάτα εδώ, για να προχωρήσεις Πάτησέ τα ? για να μάθεις

25 Γλίτωσες από μια απάτη! Πήγαινε πίσω και δες τι θα συνέβαινε, αν προχωρούσες!

26 ΑΛΥΣΙΔΩΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

27 Δείξτε το βίντεο από το YouTube στην τάξη και διαβάστε δυνατά στους μαθητές τη μετάφρασή του (στην επόμενη διαφάνεια), καθώς το δείχνετε. Πηγή: Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου της Σλοβακίας (eSlovensko) http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Vd7me2-A3vU

28 Ενενήντα εννέα Αλυσιδωτά μηνύματα για καλή τύχη; — Σιμόν, γιατί κλαις με λυγμούς; Τρέμεις σαν φύλλο. Σου έχει συμβεί κάτι; —(Μπουχουχου!) Όχι ακόμα. (Μπουχουχου!) Πήρα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που έλεγε ότι αν δεν το προωθήσω σε ακόμα 100 άτομα, θα φέρω κακή τύχη στον εαυτό μου. (Μπουχουχου!) Και σε όλους γύρω μου. 100 φορές! —Και το έστειλες; —Το έστειλα βοσκέ, το έστειλα. Σε όλους στο βιβλίο διευθύνσεών μου και σε όλα τα πρόβατα στη φάρμα. Δεν πήρες ηλεκτρονικό μήνυμα σαν αυτό; (Μπουχουχου!) —Ναι, πήρα κάποιο email. Αλλά εσύ, γιατί κλαψουρίζεις; —Το έστειλα μόνο 99 φορές. (Μπουχουχου!) Δεν έχουμε τόσα πολλά πρόβατα. Είμαστε τελειωμένοι! (Μπουχουχου!) Όλη η φάρμα θα καταστραφεί. (Μπουχουχου!) —Εσύ γιατί είσαι τόσο ήρεμος βοσκέ; Προώθησες εκείνο το email; —Ναι! Αλλά μόνο μια φορά. Στο άτομο που σας έχει κάνει προληπτικούς ανόητους. Πες στα πρόβατα της φάρμας να κάνουν το ίδιο. Κυνηγός: Να είστε λογικοί και μην αφήνετε κανέναν να σας ξεγελάσει. Μην προωθείτε αλυσιδωτά μηνύματα! Κανένα από αυτά δεν θα σας φέρει καλή ή κακή τύχη.

29 http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Vd7me2-A3vU Μετάφραση Πηγή: Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου της Σλοβακίας, eSlovensko - Sheeplive Δες το βίντεο με τα προβατάκια!

30 Πήρες αυτό το email: Θα το προωθήσεις ή θα το διαγράψεις; Στείλε αυτό το email σε όλους σου τους φίλους. Αν το στείλετε σε 50 φίλους σας, οι πρώτοι 50, θα κερδίσουν ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια από την ΝΙΚΕ. Πριν αποφασίσεις, ΣΤΑΜΑΤΑ και ΣΚΕΨΟΥ!

31 Πήρες αυτό το email: Θα το προωθήσεις ή θα το διαγράψεις; Στείλε αυτό το email σε όλους σου τους φίλους, γιατί το παιδάκι μου είναι άρρωστο. Η AOL για κάθε email που στέλνεις εσύ και οι φίλοι σου θα δίνει 5 σεντ για τη θεραπεία του παιδιού. Πριν αποφασίσεις, ΣΤΑΜΑΤΑ και ΣΚΕΨΟΥ!

32 Πήρες αυτό το email: Θα το προωθήσεις ή θα το διαγράψεις; Στείλε αυτό το email σε όλους σου τους φίλους, για να έχεις καλή τύχη. Ένας που δεν το έστειλε, πέθανε μετά από 7 ημέρες. Πριν αποφασίσεις, ΣΤΑΜΑΤΑ και ΣΚΕΨΟΥ!

33 Πήρες αυτό το email: Θα το προωθήσεις ή θα το διαγράψεις; Στείλε αυτό το email σε όλους σου τους φίλους, για να ενημερωθούν για τον νέο ιό που κατακλύζει το internet. Πριν αποφασίσεις, ΣΤΑΜΑΤΑ και ΣΚΕΨΟΥ!

34 Ποια είναι η φράση που επαναλάμβαναν όλα τα emails;

35 Ας μάθουμε μερικά πράγματα … Δεν υπάρχει σύστημα εντοπισμού των emails. Λόγω της φύσης του διαδικτύου, δεν υπάρχει η τεχνολογία για κάτι τέτοιο. Αν υπήρχε κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο, επειδή αυτό θα αποτελούσε παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Επομένως, δεν μπορεί κάποιος να εντοπίσει τα emails που στέλνονται ή προωθούνται για να αποδώσει χρήματα, δώρα ή να βοηθήσει κάποιον κοινωφελή σκοπό. Μάλλον θα αναρωτιέστε… Τότε ποιος είναι ο σκοπός αυτών που τα οργανώνουν; Κανείς δεν θα σας δώσει λεφτά, επειδή στείλατε ένα μήνυμα. Προσπαθούν να σας κοροϊδεύσουν. Μην φοβάστε! Κανένα email δεν θα σας φέρει κακή τύχη, ούτε όμως και καλή τύχη.

36 Όταν προωθείτε ένα μήνυμα, τις περισσότερες φορές οι προηγούμενες διευθύνσεις emails ξεχνιούνται μέσα στο μήνυμα ή στο πεδίο «Προς». Κάθε φορά που κάποιος προωθεί ένα μήνυμα, χωρίς να καθαρίσει τις προηγούμενες διευθύνσεις, όλες αυτές θα φτάσουν σε κάποιον άλλο, ο οποίος θα το στείλει σε κάποιον άλλο και πάει λέγοντας. = Ηλεκτρονική Διεύθυνση

37 Τα μηνύματα αυτά συλλέγουν διευθύνσεις emails πραγματικών ανθρώπων. Αυτό σημαίνει χρήματα για κάποιους, όχι όμως για εσάς. Οι διευθύνσεις στα emails αυτά πουλιούνται σε διαφημιστικές εταιρείες και αυτό που θα πάρετε εσείς είναι ανεπιθύμητα μηνύματα (spam) με διαφημίσεις και, ενδεχομένως, απάτες και ιούς. Βίντεο

38 Το ίδιο ισχύει και για κάποιες σελίδες που μας ζητούν να πατήσουμε Like στο Facebook ή σε άλλα κοινωνικά δίκτυα. Προσέξτε πόση πρόσβαση στα δεδομένα σας τους δίνετε! Προσοχή στις ρυθμίσεις ασφαλείας! Κάντε έλεγχο, αν είναι η επίσημη ιστοσελίδα κάποιου οργανισμού. Επομένως, δεν πρέπει να προωθούμε τέτοια μηνύματα, αλλά αν αποφασίσουμε να το κάνουμε, τότε θα πρέπει να τα «καθαρίσουμε» από άλλες διευθύνσεις διαγράφοντάς τες. Χρησιμοποιούμε την κρυφή κοινοποίηση (Bcc) στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, εάν θέλουμε να προωθήσουμε κάποιο μήνυμα σε πολλούς παραλήπτες, ούτως ώστε να προστατεύσουμε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των παραληπτών.

39 Δραστηριότητα Μια θεία σου λέει ότι πήρε το πιο κάτω ηλεκτρονικό μήνυμα. Τι θα τη συμβούλευες να κάνει; Εξήγησέ της ποιο είναι το πρόβλημα, αν το προωθήσει, και γιατί είναι απάτη. Στείλε αυτό το email σε όλους σου τους φίλους και η Microsoft θα το ανιχνεύσει και θα σου στείλει 1000 δολάρια στον λογαριασμό σου.

40 Δραστηριότητα Υποθέστε ότι είστε μαζί με κάποιον φίλο σας. Σας δείχνει ένα email που πήρε με ένα φοβερό ανέκδοτο. Είναι έτοιμος να το στείλει σε όλη την παρέα. Τι θα τον συμβουλεύατε να κάνει, πριν να προωθήσει το μήνυμα;

41 Είναι σημαντικό να διαγράψει προηγούμενες διευθύνσεις που έμειναν αποθηκευμένες πάνω στο μήνυμα και να το στείλει χρησιμοποιώντας τη κρυφή κοινοποίηση (BCC). Αν έχει επισυναπτόμενα αρχεία, θα πρέπει να κάνει έλεγχο με κάποιο ενημερωμένο πρόγραμμα antivirus, για να βεβαιωθεί ότι δεν έχουν κανέναν ιό.

42 ΠΗΓΕΣ http://www.pi.ac.cy/InternetSafety/sec_kindinoi. html http://www.pi.ac.cy/InternetSafety/sec_kindinoi. html http://www.blahblah.gr/2007/11/e-mails.html http://www.cnc.uom.gr/services/WEB_DECEPTIO N.pdf http://en.wikipedia.org/wiki/Chain_e-mail#Email http://www.snopes.com/inboxer/nothing/billgat e.asp


Κατέβασμα ppt "Απάτες στο Ηλεκτρονικό ψάρεμα - phishing Παραπλάνηση - pharming Αλυσιδωτά μηνύματα - chain letters."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google