Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δραστηριότητες Πειραγμένα παραμύθια Ομάδα θεραπείας Διαβάστε τα σημάδια Διερεύνηση Στρατηγικές Βίντεο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δραστηριότητες Πειραγμένα παραμύθια Ομάδα θεραπείας Διαβάστε τα σημάδια Διερεύνηση Στρατηγικές Βίντεο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Δραστηριότητες Πειραγμένα παραμύθια Ομάδα θεραπείας Διαβάστε τα σημάδια Διερεύνηση Στρατηγικές Βίντεο

3 Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό: Επιλέξτε δύο από τις εισαγωγικές δραστηριότητες, ανάλογα με τον μαθησιακό σας πληθυσμό, και συζητήστε τις περιπτώσεις. Προβληματίστε τα παιδιά για τις καταστάσεις που παρουσιάζονται. Αναλύστε τις περιπτώσεις και χρησιμοποιήστε τες ως αφορμή για συζήτηση. – Πειραγμένα Παραμύθια Πειραγμένα Παραμύθια – Ομάδα θεραπείας Ομάδα θεραπείας – Βίντεο Βίντεο Πόσα παιδιά παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια; Πόση ώρα παίζουν κάθε φορά; Ξέρουν πραγματικά πόση ώρα περνούν στον Η.Υ. παίζοντας; Τι άλλες δραστηριότητες κάνουν στο διαδίκτυο; Πόση ώρα αφιερώνουν; Ζητήστε από τους μαθητές να κρατήσουν λίστα για μια εβδομάδα, για να δουν πόση ώρα περνούν κάνοντας διάφορες δραστηριότητες (μέσα και έξω από το σπίτι - συμφωνούν για τη λίστα στην τάξη). Μπορούν να κάνουν γραφική παράσταση, για να δείξουν πόσο χρόνο περνούν μέσα σε μια εβδομάδα, για να κάνουν διάφορες δραστηριότητες (δεν βάζουμε ονόματα για να μη χαρακτηρίζουμε). Προκαλούν τα αποτελέσματα έκπληξη στους μαθητές; Εξηγήστε τους ότι είναι αποδεκτό να παίζουν παιχνίδια στο διαδίκτυο, αλλά μιλήστε για την ανάγκη να έχουν ισορροπία των δραστηριοτήτων τους και να μην εστιάζουν απλώς στα παιχνίδια και στη χρήση του υπολογιστή. Τι άλλες δραστηριότητες μπορούν να κάνουν κατά τη διάρκεια της μέρας;γραφική παράσταση

4 Θέμα: Εθισμός στο διαδίκτυο Αποξένωση από τον πραγματικό κόσμο Στόχοι: Οι μαθητές να αντιλαμβάνονται πότε έχουν εθιστεί ή αποξενωθεί οι ίδιοι ή κάποιος φίλος τους και να αναπτύξουν τρόπους αντιμετώπισης του εθισμού, να αναφέρουν εναλλακτικές δραστηριότητες και να τις προωθούν. Να γνωρίσουν τις επιδράσεις της παρατεταμένης χρήσης της τεχνολογίας στη ζωή τους και να αναπτύξουν υγιή τρόπο ζωής κατά τη χρήση των Τ.Π.Ε.

5 Σημείωση: Επιλέξτε δραστηριότητες, ανάλογα με τον μαθησιακό σας πληθυσμό. Επιλέξτε την δραστηριότητα «Πειραγμένα Παραμύθια» ή την δραστηριότητα «Ομάδα Θεραπείας». Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βιντεοπροβολέα, αλλά αν δεν υπάρχει, μπορούμε να τυπώσουμε τις διαφάνειες και να τις δώσουμε στις ομάδες των μαθητών μαζί με τα ερωτήματα. Υπάρχει, επίσης, η δραστηριότητα με τα βίντεο, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική ή ως δραστηριότητα επέκτασης.

6 Δραστηριότητα 1: Πειραγμένα ΠαραμύθιαΠειραγμένα Παραμύθια – Δείχνουμε στους μαθητές τα «Πειραγμένα Παραμύθια». Δίνουμε το ερώτημα κάθε φορά, π.χ. «Γιατί η Σταχτοπούτα δεν πήγε τελικά στον χορό του Πρίγκιπα;», αναμένουμε τις υποθέσεις τους και δίνουμε την εξήγηση. Αφού δούμε όλα τα παραμύθια, εξηγούμε στους μαθητές ότι ο κόσμος του διαδικτύου είναι υπέροχος και έχει πολλές δυνατότητες. Οι υπερβολικές ώρες, όμως, χρήσης του διαδικτύου και της τεχνολογίας μπορούν να μας δημιουργήσουν πρόβλημα στη ζωή μας. – Επιστρέφουμε και δείχνουμε τα παραμύθια ένα ένα και για το κάθε ένα κάνουμε τις ακόλουθες ερωτήσεις: 1.Σε τι αφιερώνει ο ήρωας κάθε παραμυθιού υπερβολικό χρόνο; (ηλεκτρονικά παιχνίδια, facebook – κοινωνικά δίκτυα, chat – συνομιλίες στο διαδίκτυο, τζόγο) 2.Τι πρόβλημα του δημιούργησε; 3.Τι θα τον συμβουλεύατε; (μπορεί να γίνει γραπτώς)

7 Η καλή νεράιδα συμβουλεύει τους ήρωες του παραμυθιού…

8 Δραστηριότητα 2: «Ομάδα Θεραπείας»«Ομάδα Θεραπείας» – Δείχνουμε στους μαθητές την παρουσίαση με την «Ομάδα Θεραπείας». Αφού δούμε την ιστορία, εξηγούμε στους μαθητές ότι ο κόσμος του διαδικτύου είναι υπέροχος και έχει πολλές δυνατότητες. Οι υπερβολικές ώρες, όμως, χρήσης του διαδικτύου και της τεχνολογίας μπορούν να μας δημιουργήσουν πρόβλημα στη ζωή μας. – Επιστρέφουμε και δείχνουμε ένα ένα τα άτομα της ομάδας θεραπείας. 1.Σε τι αφιερώνει ο καθένας στην ομάδα θεραπείας υπερβολικό χρόνο; (ηλεκτρονικά παιχνίδια, facebook – κοινωνικά δίκτυα, chat – συνομιλίες στο διαδίκτυο, τζόγο, αγορές) 2.Γιατί είναι πρόβλημα το γεγονός ότι περνούν τόσο χρόνο στο διαδίκτυο; Τι πρόβλημα τους δημιουργεί στη ζωή τους; (αποξένωση από φίλους και οικογένεια, προβλήματα στο σχολείο ή στην εργασία, οικονομική ζημιά) 3.Υποθέστε ότι είστε ο ψυχολόγος και δώστε τους μερικές συμβουλές. (Μπορεί να γίνει συζήτηση στην τάξη και έπειτα η άσκηση να γίνει γραπτώς)

9 Ο ψυχολόγος συμβουλεύει τους ασθενείς της ομάδας θεραπείας

10 Δραστηριότητα 3: Διάβασε τα σημάδια Διαβάζουμε με τους μαθητές τα χαρακτηριστικά του ατόμου που είναι εθισμένο στο διαδίκτυο. Ρωτήστε τους, αν τυχόν έχουν κάποια από αυτά. http://www.pi.ac.cy/InternetSafety/sec_kindinoi_ethismos.html Θέστε τον προβληματισμό: τι χάνω από τη ζωή μου, όταν όλη μέρα ασχολούμαι με το διαδίκτυο, τον υπολογιστή, το κινητό και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια; (π.χ. χάνω επαφή με την οικογένειά μου και τους φίλους μου, υπολειτουργώ στην εργασία και το σχολείο αν μένω μέχρι αργά ή αν το σκέφτομαι την ώρα του σχολείου, δεν κάνω άλλα πράγματα όπως την εργασία του σχολείου ή να βοηθώ στο σπίτι, χάνω από άλλες ευχάριστες δραστηριότητες και χόμπι, στερούμαι τον ύπνο μου)

11 http://www.pi.ac.cy/InternetSafety/sec_kindinoi_ ethismos.html http://www.pi.ac.cy/InternetSafety/sec_kindinoi_ ethismos.html Δραστηριότητα: Εντοπίστε, με τον/τη δάσκαλο/α σας, από την ιστοσελίδα, τα χαρακτηριστικά του ατόμου που είναι εθισμένο στο διαδίκτυο. Τυχαίνει να έχετε κάποια από αυτά; Περισσότερες πληροφορίες Περισσότερες πληροφορίες:

12 Δραστηριότητα 4: Διερεύνηση Πόσα παιδιά παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια; Πόση ώρα παίζουν κάθε φορά; Ξέρουν πραγματικά πόση ώρα περνούν στον Η.Υ. παίζοντας; Τι άλλες δραστηριότητες κάνουν στο διαδίκτυο; Πόση ώρα αφιερώνουν; Ζητήστε από τους μαθητές να κρατήσουν λίστα για μια εβδομάδα, για να δουν πόση ώρα περνούν κάνοντας διάφορες δραστηριότητες (μέσα και έξω από το σπίτι - συμφωνούν για τη λίστα στην τάξη). Μπορούν να κάνουν γραφική παράσταση, για να δείξουν πόσο χρόνο περνούν μέσα σε μια εβδομάδα, για να κάνουν διάφορες δραστηριότητες (δεν βάζουμε ονόματα για να μη χαρακτηρίζουμε).γραφική παράσταση Προκαλούν τα αποτελέσματα έκπληξη στους μαθητές; Εξηγήστε τους ότι είναι αποδεκτό να παίζουν παιχνίδια στο διαδίκτυο, αλλά μιλήστε για την ανάγκη να έχουν ισορροπία των δραστηριοτήτων τους και να μην εστιάζουν απλώς στα παιχνίδια και στη χρήση του υπολογιστή. Τι άλλες δραστηριότητες μπορούν να κάνουν κατά τη διάρκεια της μέρας;

13 Δραστηριότητες μετά το σχολείο

14 Δραστηριότητα 5: Στρατηγικές – Ζητούμε από τους μαθητές να σκεφτούν και να μας πουν: – Τι στρατηγικές μπορούμε να ακολουθήσουμε, για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας ή κάποιον γνωστό μας, αν ασχολείται υπερβολικά με το διαδίκτυο; – (π.χ. καλλιέργεια εναλλακτικών δραστηριοτήτων, κοινωνικοποίηση και επαφή με τους φίλους και την οικογένεια, καθορισμός ορίων στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και κινητού, βάζουμε ξυπνητήρι για να θέσουμε όρια, αν πρόκειται για κάποιον φίλο μας μπορούμε να διοργανώσουμε μια παρέμβαση, για να τον κάνουμε να καταλάβει ποιο είναι το πρόβλημα που δημιουργεί στον εαυτό του και πώς επηρεάζει αυτό τους άλλους γύρω του κτλ.)

15 Τι στρατηγικές μπορούμε να ακολουθήσουμε, για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας ή κάποιον γνωστό μας, αν ασχολείται υπερβολικά με το διαδίκτυο;

16 Πειραγμένα παραμύθια…

17 Ξέρετε γιατί η Ραπουνζέλ ήταν κλειδωμένη στον πύργο τόσα χρόνια; Έπαιζε όλη μέρα ηλεκτρονικά παιχνίδια! Τόσο της άρεσαν που κλείστηκε στον πύργο, για να μην την ενοχλούν. Γι’ αυτό και δεν πήγε κομμωτήριο!

18 Τι ρωτούσε η ζηλιάρα κακιά μητριά της Χιονάτης τον μαγικό της καθρέφτη; Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, ποια έχει το καλύτερο προφίλ στο Facebook;

19 Γιατί η Σταχτοπούτα δεν πήγε τελικά στον χορό του Πρίγκιπα; Επειδή μιλούσε όλη μέρα στο chat και έστελνε μηνύματα στο κινητό. Έτσι, δεν κατάλαβε ότι η ώρα πήγε 12!

20 Γιατί ο Τζακ ανέβηκε στη φασολιά, για να κλέψει τη χήνα με τα χρυσά αυγά; Επειδή είχε χάσει πολλά λεφτά, παίζοντας σε παιχνίδια τζόγου στο διαδίκτυο!

21 Πώς έμαθε ο Λύκος ότι η Κοκκινοσκουφίτσα θα πήγαινε στη γιαγιά της; Η Κοκκινοσκουφίτσα όλη μέρα ασχολείται με ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, παίζοντας παιχνίδια και δημοσιεύοντας κάθε της κίνηση. Έτσι ο Λύκος εύκολα έμαθε πού θα πήγαινε.

22 Πώς τα τρία αρκουδάκια έπιασαν τη Χρυσομαλλούσα στα πράσα; Όχι μόνο έφαγε το φαγητό τους, έκατσε στις καρέκλες τους, κοιμήθηκε στα κρεβάτια τους, αλλά την έπιασαν να παίζει στον υπολογιστή τους σε έναν εικονικό κόσμο!!!

23 Ερωτήσεις Σε τι δραστηριότητα αφιερώνει ο ήρωας κάθε παραμυθιού υπερβολικό χρόνο; Τι πρόβλημα του δημιούργησε; Τι θα τον συμβουλεύατε;

24 Η καλή νεράιδα συμβουλεύει τους ήρωες του παραμυθιού…

25 «Πειράξτε» και εσείς παραμύθια με θέματα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τη χρήση των τεχνολογιών!!!

26 GROUP THERAPY – ΟΜΑΔΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

27 Γεια σας! Καλωσορίσατε στην ομάδα θεραπείας. Ξεκινούμε λέγοντας ο καθένας το όνομά του και το πρόβλημά του.

28 Γεια! Είμαι ο Μάριος και είμαι κολλημένος με το διαδίκτυο. Παίζω τυχερά παιχνίδια και έχω χάσει τα περισσότερα από τα λεφτά μου.

29 Γεια, είμαι η Σοφία και ξόδεψα 1000 ευρώ αυτόν τον μήνα σε ρούχα που δεν θα φορέσω.

30 Γεια, είμαι ο Μιχάλης και παίζω συνέχεια παιχνίδια στο Ίντερνετ. Οι φίλοι μου σταμάτησαν να μου μιλούν, επειδή δεν τους έδινα σημασία.

31 Γεια, είμαι η Άννα. Πάνε 2 μήνες να βγω από το σπίτι. Μιλώ όλη μέρα στο chat.

32 Γεια, είμαι ο Παναγιώτης και είμαι εθισμένος στα παιχνίδια στο Facebook. Αν η φάρμα μου ήταν πραγματική, θα αρκούσε για να φάει όλη η Αφρική! Στο σχολείο τελευταία τα πάω χάλια, επειδή παίζω τη νύχτα και νυστάζω την άλλη μέρα.

33

34 Εμμμ… Νομίζω την επόμενη συνεδρία να την κάνουμε στο γραφείο μου, παρά από το διαδίκτυο!

35 Ερωτήσεις Σε τι πράγμα αφιερώνει ο καθένας στην ομάδα θεραπείας υπερβολικό χρόνο; Γιατί είναι πρόβλημα ότι περνούν τόσο χρόνο στο διαδίκτυο; Τι πρόβλημα τους δημιουργεί στη ζωή τους; Τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν; Υποθέστε ότι είστε ο ψυχολόγος και δώστε τους μερικές συμβουλές.

36 Ο ψυχολόγος συμβουλεύει τους ασθενείς της ομάδας θεραπείας

37 Βίντεο για συζήτηση: – Βίντεο από τον μαθητικό διαγωνισμό 2011-2012: Βίντεο του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Λακατάμειας με τίτλο «Μίλα μου» Βίντεο του Περιφερειακού Γυμνασίου Κιτίου με τίτλο «Σερφάροντας, ξεχνάς να ζεις!» Σύνδεσμος: http://www.pi.ac.cy/pi/index.php?option=com_content&v iew=article&id=692&Itemid=362&lang=el http://www.pi.ac.cy/pi/index.php?option=com_content&v iew=article&id=692&Itemid=362&lang=el – Βίντεο Κυπριακού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Σύνδεσμος: http://www.youtube.com/watch?v=Cd5AqSsJ3nc http://www.youtube.com/watch?v=Cd5AqSsJ3nc – Βίντεο Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Νορβηγίας Σύνδεσμος: http://www.youtube.com/watch?v=N4LpS9HzdYg&feature =player_embedded http://www.youtube.com/watch?v=N4LpS9HzdYg&feature =player_embedded

38 – Βίντεο: Τεχνολογία και Οικογένεια Σύνδεσμος: http://www.youtube.com/watch?v=d2Sil23wp9E http://www.youtube.com/watch?v=d2Sil23wp9E Δημιουργός: Eliezer Castillo – Βίντεο: Σε ποιον κόσμο ζεις; (Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου) Σύνδεσμος: http://www.youtube.com/watch?v=8hJpgtJMNBc&list=UUP6b_h1QM IrgFWRWW5NPoiQ&index=3&feature=plcp http://www.youtube.com/watch?v=8hJpgtJMNBc&list=UUP6b_h1QM IrgFWRWW5NPoiQ&index=3&feature=plcp – Βίντεο: Sheeplive Μπερδεμένα μυαλά Σύνδεσμος: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NGxk Xu-M6GY http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NGxk Xu-M6GY Κινητομανία Σύνδεσμος: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nwgR -ZWbV0E http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nwgR -ZWbV0E


Κατέβασμα ppt "Δραστηριότητες Πειραγμένα παραμύθια Ομάδα θεραπείας Διαβάστε τα σημάδια Διερεύνηση Στρατηγικές Βίντεο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google