Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΤΙ ΟΦΘΑΛΜΙΚΟΣ ΒΟΛΒΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ. ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΒΛΕΦΑΡΙΔΕΣΒΛΕΦΑΡΑ ΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΔΑΚΡΥΑ/ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟ ΜΑΤΙ Τα επικουρικά όργανα παρέχουν.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΤΙ ΟΦΘΑΛΜΙΚΟΣ ΒΟΛΒΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ. ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΒΛΕΦΑΡΙΔΕΣΒΛΕΦΑΡΑ ΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΔΑΚΡΥΑ/ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟ ΜΑΤΙ Τα επικουρικά όργανα παρέχουν."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΤΙ ΟΦΘΑΛΜΙΚΟΣ ΒΟΛΒΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

2 ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΒΛΕΦΑΡΙΔΕΣΒΛΕΦΑΡΑ ΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΔΑΚΡΥΑ/ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟ ΜΑΤΙ Τα επικουρικά όργανα παρέχουν προστασία και στήριξη στο ανθρώπινκο μάτι ενώ διατηρούν υγρή και καθαρή από σκόνες και μικρόβια την εξωτερική επιφάνεια του βολβού

3 ΟΦΘΑΛΜΙΚΟΣ ΒΟΛΒΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΒΟΛΒΟΣ ΜΕΣΑΙΟΣ ΒΟΛΒΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΒΟΛΒΟΣ

4 ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΒΟΛΒΟΣ ΣΚΛΗΡΟΣ ΧΙΤΩΝΑΣ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΗΣ ΧΙΤΩΝΑΣ Ο εξωτερικός βολβός προσφέρει μηχανική υποστήριξη και προστασία- συμμετέχει στη διαδικασία εστίασης. Ο σκληρός χιτώνας αποτελεί το άσπρο του ματιού και είναι πολύ ανθεκτικός και προστατεύει το εσωτερικό του οφθαλμικού βολβού. Ο κερατοειδής χιτώνας βρίσκεται στο εμπρόσθειο μέρος του βολβού που είναι διαφανής ώστε το φως να περνά στο εσωτερικό του βολβού.

5 ΜΕΣΑΙΟΣ ΧΙΤΩΝΑΣ ΧΟΡΙΟΕΙΔΗΣ ΧΙΤΩΝΑΣ ΙΡΙΔΑ ΚΟΡΗ ΦΑΚΟΣ Ο μεσαίος χιτώνας ρυθμίζει την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται στο εσωτερικό του ματιού και επίσης ρυθμίζει το σχήμα του φακού για την εστίαση. Χοριοειδής χιτώνας είναι ένα δίκτυο από αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά στοιχεία στον τρίτο χιτώνα τον αμφιβληστροειδή Ίριδα είναι ένας έγχρωμος δίσκος με μία οπή στο κέντρο, την κόρη του ματιού. Η κόρη του ματιού στο έντονο φώς, με την δράση ειδικών μυών, συστέλλεται, ενώ αντίθετα στο αμυδρό φώς, διαστέλλεται, ρυθμίζοντας έτσι την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται στο μάτι. Αυτές οι μεταβολές γίνονται αυτόματα. Ο φακός βρίσκεται ακριβώς πίσω από την ίριδα και σχηματίζεται από εξειδικευμένα κύτταρα που περιέχουν ειδικές πρωτεϊνες, τις κρυσταλλίνες. Το ακτινωτό σώμα, οι εσωτερικοί μυς του ματιού συγκρατούν τον φακό στη θέση του, ενώ μεταβάλλουν την καμπυλότητα του ανάλογα με την απόσταση των αντικειμένων ώστε το είδωλο τους να σχηματίζεται πάντα πάνω στον αμφιβληστροειδή.

6 ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΙΤΩΝΑΣ/ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΗΣ ΦΩΤΟΥΠΟΔΟΧΕΙΣΝΕΥΡΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ Οι φωτουποδοχείς είναι εξειδικευμένα κύτταρα που αντιδρούν στο φώς και μετατρέπουν την φωτεινή ενέργεια σε ηλεκτρικά σήματα. Νευρικά κύτταρα είναι κύτταρα που συνδέονται με τους φωτοϋποδοχείς και συλλέγουν τις οπτικές πληροφορίες τις οποίες τις στέλνουν στον εγκέφαλο, αφού πρώτα περάσει το φως μέσα από τα γαγγλιακά και τα δίπολα κύτταρα.

7 ΦΩΤΟΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΚΩΝΙΑΡΑΒΔΙΑ Τα ραβδιά είναι υπεύθυνα για την όραση μέσα στο σκοτάδι και σε συνθήκες αμυδρού φωτισμού. Τα κωνία είναι υπεύθυνα για την όραση σε συνθήκες έντονου φωτισμού και για την αντίληψη των χρωμάτων.

8 Στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς χιτώνα υπάρχουν περίπου 125 εκατομμύρια ραβδία και 6 εκατομμύρια κωνία. Τα περισσότερα από αυτά τα κωνία βρίσκονται σε μια περιοχή απέναντι από τον φακό την ωχρή κηλίδα.

9 ΩΧΡΗ ΚΗΛΙΔΑ είναι το σημείο στο οποίο η όραση μας είναι οξύτατη(υπό συνθήκες εντόνου φωτισμού) σχηματίζεται το είδωλο του αντικειμένου που βλέπουμε και βρίσκεται ακριβώς μπροστά μας (συνειδητοποιούμε λοιπόν πόσο αδύναμη είναι η περιφερειακή μας όραση)

10 Το είδωλο που σχηματίζεται στον αμφιβληστροειδή είναι ανεστραμμένο και αντίθετο του αντικειμένου. Ο εγκέφαλος ωστόσο το βλέπει κανονικά.

11 ΟΠΤΙΚΟ ΝΕΥΡΟ Σχηματίζεται από τους άξονες των γαγγλιακών κυττάρων. Μεταφέρει τα οπτικά σήματα στον εγκέφαλο Το σημείο όπου ξεκινά ονομάζεται οπτική θηλή δεν περιέχει καθόλου ραβδία και κωνία και γι’αυτό τον λόγο δεν ανταποκρίνεται σε φωτεινά σήματα( τυφλό σημείο). Λόγω όμως της διόφθαλμης όρασης μας δεν γίνεται αντιληπτό το τμήμα της εικόνας που λείπει εφόσον αλληλοσυμπληρώνετα ι από τους δυο οφθαλμούς. Τα οπτικά νεύρα από τα δυο μάτια όταν εισέρχονται στον εγκέφαλο χιάζονται οπότε το δεξιό τμήμα μιας εικόνας επεξεργάζεται στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου και αντίστροφα.

12 ΚΩΝΙΑ ΚΑΙ ΡΑΒΔΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΥΡΗΝΑΣ ΚΥΤΤΑΡΟΥΟΡΓΑΝΙΔΙΑ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΆΘΕ ΈΝΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΣΧΗΜΑΤΑ(ΚΩΝΟΥ ΚΑΙ ΡΑΒΔΟΥ) ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΔΙΣΚΟΥΣ

13 ΦΩΤΟΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟΡΡΟΦΟΥΝ ΦΩΤΕΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΜΙΑ ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΤΗΝ ΟΨΙΝΗ ΚΑΙ ΈΝΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ

14

15 Έγχρωμη όραση Τα μάτια μας διεγείρονται από φωτόνια στο φάσμα του ορατού φωτός στον άνθρωπο(350-750nm) i) τα ραβδία δίνουν πληροφορίες στο ΚΝΣ για την ύπαρξη ή όχι φωτονίων ii) τα κωνία πληροφορούν για το μήκος κύματος και δίνουν έτσι την δυνατότητα να αντιληφθούμε τα χρώματα.

16 Ανάλογα με το φάσμα της χρωστικής που περιέχεται σε αυτά τα κωνία διακρίνονται σε 3 τύπους. Κάθε χρωστική έχει μεγαλύτερη ευαισθησία στο μήκος κύματος ενός από τα τρία βασικά χρώματα:Κόκκινο, μπλε και πράσινο. Η διέγερση λοιπόν των τριών αυτών τύπων κωνίων σε διαφορετικές αναλογίες έχει ως αποτέλεσμα την έγχρωμη όραση, που έχει τριχρωματική βάση.

17 Η αδυναμία που παρουσιάζεται στην διάκριση των χρωμάτων. Η πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι η αδυναμία διάκρισης του κόκκινου από το πράσινου χρώματος. Περίπου 8% των ανδρών πάσχουν από αχρωματοψία. Εντοπίζεται με ειδικούς πίνακες που αποτελούνται από χρωματιστές κουκκίδες

18 Αν εκτεθούμε για πολύ ώρα σε έντονο φως η ευαισθησία του ματιού μας στο φώς ελαττώνεται, αφού μεγάλο μέρος των φωτοευαίσθητων ουσιών των κωνίων και των ραβδίων μετατρέπεται σε ρετινίνη και οψίνες. Αν από την άλλη μείνουμε πολύ ώρα στο σκοτάδι οι οψίνες και η ρετινίνη μετατρέπονται σε φωτοευαίσθητες ουσίες αναγνωρίζοντας ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα φωτός. Αυτό ονομάζεται προσαρμογή στο σκοτάδι. Ο χρόνος που χρειάζεται το μάτι για να προσαρμοστεί στο σκοτάδι είναι μεγαλύτερος από αυτόν που απαιτείται για το φως.


Κατέβασμα ppt "ΜΑΤΙ ΟΦΘΑΛΜΙΚΟΣ ΒΟΛΒΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ. ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΒΛΕΦΑΡΙΔΕΣΒΛΕΦΑΡΑ ΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΔΑΚΡΥΑ/ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟ ΜΑΤΙ Τα επικουρικά όργανα παρέχουν."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google