Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Α’ Τάξης του Εσπερινού ΓΕΛ Πολυγύρου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Α’ Τάξης του Εσπερινού ΓΕΛ Πολυγύρου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Α’ Τάξης του Εσπερινού ΓΕΛ Πολυγύρου
Ερευνητική Εργασία των μαθητών της Α’ Τάξης του Εσπερινού ΓΕΛ Πολυγύρου Με θέμα: Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη (ή μήπως όχι;) Σχ. Έτος Β’ τετράμηνο

2 Ταυτότητα, Φιλοσοφία, Μεθοδολογία & Στόχοι της Ερευν. Εργασίας
Με αυτήν την Ερευνητική Εργασία οι μαθητές της Α’ τάξης του Εσπερινού ΓΕΛ Πολυγύρου επιχειρούν να ερευνήσουν το θέμα της κτηνοτροφικής παραγωγής τόσο σε τοπικό όσο και σε Παγκόσμιο επίπεδο. Το θέμα εξαρχής τους προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον και προβληματισμό. Οι μαθητές της Α’ τάξης εργάστηκαν σε μικρές ομάδες και στα μέλη των ομάδων ανατέθηκαν υποθέματα προς αναζήτηση και προβληματισμό. Αξιοποιήθηκαν πηγές που αναζήτησαν στο διαδίκτυο και στον τύπο καθώς και πληροφορίες που άντλησαν από τον περίγυρό τους, στον τόπο τους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην πραγματική εργασιακή εμπειρία τους, καθώς ορισμένοι απασχολούνται σε κτηνοτροφικές εργασίες. Το παραγόμενο αποτέλεσμα υλοποιήθηκε σε μορφή παρουσίασης διαφανειών με λογισμικό MS PowerPoint, ενώ δημιουργήθηκε και αποκλειστική ιστοσελίδα την οποία δημιούργησαν οι μαθητές για τους σκοπούς της ερευνητικής εργασίας. Η εργασία δημοσιοποιείται επίσης και στο ιστολόγιο του σχολείου: Ο χώρος εργασίας τους ήταν κυρίως η σχολική τάξη και το σχολικό εργαστήριο πληροφορικής, αλλά και χώροι εκτός σχολικής μονάδας, ενώ επιτεύχθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό οι στόχοι για βιωματική, ομαδο-συνεργατική και διερευνητική διδασκαλία-μάθηση. Πέρα από την προφανή συνάφεια του αντικειμένου με τον κύκλο «Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες», το θέμα συμπεριλαμβάνει και γνωστικά στοιχεία της Πληροφορικής (αναζήτηση στο Διαδίκτυο, χρήση λογισμικού για επεξεργασία κειμένου και δημιουργία παρουσιάσεων, χειρισμός πολυμέσων , κατασκευή ιστοσελίδας, ρομποτική), της Χημείας/Βιολογίας (γενετική, κλωνοποίηση, κτηνιατρικά και φαρμακευτικά θέματα), της Κοινωνιολογίας και της Ιστορίας (ιστορική αναδρομή), της Γλώσσας (κατανόηση - ερμηνεία περιεχομένου, έκφραση) ακόμα και των Ξένων Γλωσσών (ορολογία, μεταφράσεις).

3 Κτηνοτροφία - Ορισμός Κτηνοτροφία ονομάζεται ο κλάδος της οικονομίας που αφορά την εκτροφή και εκμετάλλευση παραγωγικών ζώων. Ο άνθρωπος, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την απαραίτητη ποσότητα τροφής, ανακάλυψε ότι ήταν δυνατό μερικά ζώα να μην τα σκοτώνει, αλλά να τα πιάνει ζωντανά, ιδιαίτερα την εποχή που ήταν πολλά και να τα κρατά κάπου περιορισμένα, να τα τρέφει και να τα σκοτώνει όταν Κτηνοτροφία ονομάζεται ο κλάδος της οικονομίας που αφορά την εκτροφή και εκμετάλλευση παραγωγικών ζώων. Ο άνθρωπος, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την απαραίτητη ποσότητα τροφής, ανακάλυψε ότι ήταν δυνατό μερικά ζώα να μην τα σκοτώνει, αλλά να τα πιάνει ζωντανά, ιδιαίτερα την εποχή που ήταν πολλά και να τα κρατά κάπου περιορισμένα, να τα τρέφει και να τα σκοτώνει όταν είχε ανάγκη. Έτσι, ο πρωτόγονος άνθρωπος άρχισε σιγά - σιγά να ασχολείται με την κτηνοτροφία. Η κτηνοτροφία είναι γνωστή ως δραστηριότητα του ανθρώπου , από τη νεολιθική εποχή, με κέντρο ανάπτυξης τη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο. είχε ανάγκη. Έτσι, ο πρωτόγονος άνθρωπος άρχισε σιγά - σιγά να ασχολείται με την κτηνοτροφία. Η κτηνοτροφία είναι γνωστή ως δραστηριότητα του ανθρώπου , από τη νεολιθική εποχή, με κέντρο ανάπτυξης τη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο.

4 Κτηνοτροφία – Η ιστορική της εξέλιξη μέσα στους αιώνες
Στην αρχή της η κτηνοτροφία απόβλεπε στο να εξασφαλίσει βασικά κρέας για την οικογένεια. Το γάλα δεν το χρησιμοποιούσαν, αλλά ούτε και το θεωρούσαν προϊόν. Κτηνοτροφικά προϊόντα θεωρούσαν επίσης το μαλλί και, κυρίως, τα δέρματα, από τα οποία κατασκεύαζαν ρούχα και διάφορα άλλα αντικείμενα. Η κτηνοτροφία αρχίζει να αποκτά εμπορικό χαρακτήρα με την πλήρη εγκατάσταση των ανθρώπων σε ένα μέρος και τον πλήρη χωρισμό της πρωτόγονης κοινωνίας σε αγρότες και κτηνοτρόφους κι ύστερα, με τη δημιουργία των άλλων ειδικοτήτων, όπως ήταν ο αγγειοπλάστης, ο οπλουργός κ.ά. Κτηνοτροφία – Ιστορική αναδρομή. Στην αρχή της η κτηνοτροφία απόβλεπε στο να εξασφαλίσει βασικά κρέας για την οικογένεια. Το γάλα δεν το χρησιμοποιούσαν, αλλά ούτε και το θεωρούσαν προϊόν. Κτηνοτροφικά προϊόντα θεωρούσαν επίσης το μαλλί και, κυρίως, τα δέρματα, από τα οποία κατασκεύαζαν ρούχα και διάφορα άλλα αντικείμενα. Η κτηνοτροφία αρχίζει να αποκτά εμπορικό χαρακτήρα με την πλήρη εγκατάσταση των ανθρώπων σε ένα μέρος και τον πλήρη χωρισμό της πρωτόγονης κοινωνίας σε αγρότες και κτηνοτρόφους κι ύστερα, με τη δημιουργία των άλλων ειδικοτήτων, όπως ήταν ο αγγειοπλάστης, ο οπλουργός κ.ά.

5 Κτηνοτροφία – Η ιστορική της εξέλιξη μέσα στους αιώνες
Τότε, ανάμεσα στις κοινωνικές αυτές ομάδες, αρχίζει μια μεγάλη ανταλλαγή των προϊόντων που ο καθένας παρήγαγε. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν χρήματα και οι ανταλλαγές γίνονταν σε είδος. Ως βάση όμως για τις ανταλλαγές, οι άνθρωποι τότε χρησιμοποιούσαν τα ζώα. Έτσι, η αξία κάθε αντικειμένου μεταφραζόταν σε ζώα. Έλεγαν για παράδειγμα ότι η πανοπλία αυτή αξίζει 3 βόδια. Έτσι, σε πολλές χώρες και σε πολλούς λαούς, η λέξη ζώο έγινε συνώνυμη με τη λέξη χρήμα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι εκείνος που είχε πολλά ζώα μπορούσε ν' αγοράσει τα πάντα. Μπορούσε ακόμη να αποκτήσει και δύναμη πολιτική, αλλά κυρίως δύναμη οικονομική. Τότε, ανάμεσα στις κοινωνικές αυτές ομάδες, αρχίζει μια μεγάλη ανταλλαγή των προϊόντων που ο καθένας παρήγαγε. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν χρήματα και οι ανταλλαγές γίνονταν σε είδος. Ως βάση όμως για τις ανταλλαγές, οι άνθρωποι τότε χρησιμοποιούσαν τα ζώα. Έτσι, η αξία κάθε αντικειμένου μεταφραζόταν σε ζώα. Έλεγαν για παράδειγμα ότι η πανοπλία αυτή αξίζει 3 βόδια. Έτσι, σε πολλές χώρες και σε πολλούς λαούς, η λέξη ζώο έγινε συνώνυμη με τη λέξη χρήμα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι εκείνος που είχε πολλά ζώα μπορούσε ν' αγοράσει τα πάντα. Μπορούσε ακόμη να αποκτήσει και δύναμη πολιτική, αλλά κυρίως δύναμη οικονομική.

6 Κτηνοτροφία – Η ιστορική της εξέλιξη μέσα στους αιώνες
Όσο η οργάνωση της κοινωνίας προχωρούσε, τόσο άλλαζαν και οι τρόποι της εκτροφής των ζώων. Η σταβλική κτηνοτροφία, με την πιο πρωτόγονη μορφή της, άρχισε να αναπτύσσεται, όταν πια άρχισαν να αναπτύσσονται κι οι μόνιμοι οικισμοί. Μέχρι πριν από 100 περίπου χρόνια, η κτηνοτροφία είχε ως αποκλειστικό σκοπό να εξασφαλίζει τα απαραίτητα κτηνοτροφικά προϊόντα στην οικογένεια και μόνο ένα μικρό μέρος από τα προϊόντα αυτά είχαν σκοπό να γίνουν εμπορεύματα και να πουληθούν στην αγορά. Όσο η οργάνωση της κοινωνίας προχωρούσε, τόσο άλλαζαν και οι τρόποι της εκτροφής των ζώων. Η σταβλική κτηνοτροφία, με την πιο πρωτόγονη μορφή της, άρχισε να αναπτύσσεται, όταν πια άρχισαν να αναπτύσσονται κι οι μόνιμοι οικισμοί. Μέχρι πριν από 100 περίπου χρόνια, η κτηνοτροφία είχε ως αποκλειστικό σκοπό να εξασφαλίζει τα απαραίτητα κτηνοτροφικά προϊόντα στην οικογένεια και μόνο ένα μικρό μέρος από τα προϊόντα αυτά είχαν σκοπό να γίνουν εμπορεύματα και να πουληθούν στην αγορά.

7 Κτηνοτροφία – Η ιστορική της εξέλιξη μέσα στους αιώνες
Μια από τις πρώτες χώρες, που στη νεότερη Ιστορία ανάπτυξε σημαντικά την κτηνοτροφία, ήταν και η Αγγλία. Μετά τη μεγάλη βιομηχανική επανάσταση που έγινε στη χώρα αυτή, όπου όλο και περισσότερος πληθυσμός άρχισε να εγκαταλείπει τις παραδοσιακές ασχολίες του και να δουλεύει στα εργοστάσια, άρχισε να δημιουργείται μεγάλη ζήτηση από διάφορα τρόφιμα και κτηνοτροφικά προϊόντα. Έτσι άρχισαν να δημιουργούνται οι φάρμες, που είχαν ως αποκλειστική αποστολή την εκτροφή των ζώων και την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων. Σε λίγα χρόνια, με την ανάπτυξη της βιομηχανίας στην υπόλοιπη Ευρώπη, άρχισαν παντού να δημιουργούνται τέτοιες φάρμες. Έτσι αρχίζει μια καινούρια εποχή για την κτηνοτροφία. Ο παλιός, παραδοσιακός τρόπος εκτροφής άρχισε να μην είναι καθόλου αποδοτικός. Άρχισαν λοιπόν οι αναζητήσεις και οι έρευνες για τον εκσυγχρονισμό της κτηνοτροφικής παραγωγής. Μια από τις πρώτες χώρες, που στη νεότερη Ιστορία ανάπτυξε σημαντικά την κτηνοτροφία, ήταν και η Αγγλία. Μετά τη μεγάλη βιομηχανική επανάσταση που έγινε στη χώρα αυτή, όπου όλο και περισσότερος πληθυσμός άρχισε να εγκαταλείπει τις παραδοσιακές ασχολίες του και να δουλεύει στα εργοστάσια, άρχισε να δημιουργείται μεγάλη ζήτηση από διάφορα τρόφιμα και κτηνοτροφικά προϊόντα. Έτσι άρχισαν να δημιουργούνται οι φάρμες, που είχαν ως αποκλειστική αποστολή την εκτροφή των ζώων και την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων. Σε λίγα χρόνια, με την ανάπτυξη της βιομηχανίας στην υπόλοιπη Ευρώπη, άρχισαν παντού να δημιουργούνται τέτοιες φάρμες. Έτσι αρχίζει μια καινούρια εποχή για την κτηνοτροφία. Ο παλιός, παραδοσιακός τρόπος εκτροφής άρχισε να μην είναι καθόλου αποδοτικός. Άρχισαν λοιπόν οι αναζητήσεις και οι έρευνες για τον εκσυγχρονισμό της κτηνοτροφικής παραγωγής.

8 Η Κτηνοτροφία στην Ελλάδα: Από την αρχαιότητα ως σήμερα
Ο Όμηρος με τις περιγραφές του δίνει λεπτομερέστατες πληροφορίες, για την κτηνοτροφική ζωή και τον κτηνοτροφικό πλούτο του ελληνικού κόσμου της εποχής του. Αλλά, και στις μεταγενέστερες εποχές η κτηνοτροφία ήταν σπουδαίο κομμάτι της οικονομίας και του αγροτικού κόσμου της. Η κτηνοτροφία δεν ευδοκιμούσε στην Αττική, όπου λείπουν τα παχιά λιβάδια, ενώ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πηγές πλούτου για τις πεδιάδες της Θεσσαλίας και της Βοιωτίας. Αφθονούσαν όμως τα γαϊδούρια και τα μουλάρια που τα χρησιμοποιούσαν κυρίως για τις μεταφορές. Αντίθετα η κτηνοτροφία των γουρουνιών ήταν πολύ διαδεδομένη. Ο Πλάτων θεωρεί τους χοιροτρόφους απαραίτητους για το κράτος. Στα σύνορα της χώρας, στα βουνά, έτρεφαν πολλά κοπάδια κατσίκες και πρόβατα. Τα πρόβατα δεν έδιναν μόνο το γάλα και το κρέας τους όπως οι κατσίκες, αλλά και το μαλλί τους, πρώτη ύλη απαραίτητη για να κατασκευαστούν τα ρούχα. Αλλά τα κοπάδια ήταν οι φυσικοί εχθροί των καλλιεργημένων χωραφιών, που τα ερήμωναν, όταν χαλαρωνόταν η επίβλεψη των βοσκών. Γι΄ αυτό το λόγο μερικές πόλεις αποφάσισαν να απαγορεύσουν την κτηνοτροφία της κατσίκας. Η Κτηνοτροφία στην Ελλάδα: Από την αρχαιότητα ως σήμερα Ο Όμηρος με τις περιγραφές του δίνει λεπτομερέστατες πληροφορίες, για την κτηνοτροφική ζωή και τον κτηνοτροφικό πλούτο του ελληνικού κόσμου της εποχής του. Αλλά, και στις μεταγενέστερες εποχές η κτηνοτροφία ήταν σπουδαίο κομμάτι της οικονομίας και του αγροτικού κόσμου της. Η κτηνοτροφία δεν ευδοκιμούσε στην Αττική, όπου λείπουν τα παχιά λιβάδια, ενώ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πηγές πλούτου για τις πεδιάδες της Θεσσαλίας και της Βοιωτίας. Αφθονούσαν όμως τα γαϊδούρια και τα μουλάρια που τα χρησιμοποιούσαν κυρίως για τις μεταφορές. Αντίθετα η κτηνοτροφία των γουρουνιών ήταν πολύ διαδεδομένη. Ο Πλάτων θεωρεί τους χοιροτρόφους απαραίτητους για το κράτος. Στα σύνορα της χώρας, στα βουνά, έτρεφαν πολλά κοπάδια κατσίκες και πρόβατα. Τα πρόβατα δεν έδιναν μόνο το γάλα και το κρέας τους όπως οι κατσίκες, αλλά και το μαλλί τους, πρώτη ύλη απαραίτητη για να κατασκευαστούν τα ρούχα. Αλλά τα κοπάδια ήταν οι φυσικοί εχθροί των καλλιεργημένων χωραφιών, που τα ερήμωναν, όταν χαλαρωνόταν η επίβλεψη των βοσκών. Γι΄ αυτό το λόγο μερικές πόλεις αποφάσισαν να απαγορεύσουν την κτηνοτροφία της κατσίκας.

9 Η Κτηνοτροφία στην Ελλάδα: Από την αρχαιότητα ως σήμερα
Το κρέας (με εξαίρεση το χοιρινό) ήταν σε γενικές γραμμές ακριβό, γι’ αυτό και το κατανάλωναν κυρίως οι πλούσιοι γαιοκτήμονες, που είχαν ως βασική ενασχόληση τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Οι φτωχοί πολίτες σπάνια έτρωγαν κρέας και συνήθως μόνο μετά την τέλεση θυσιών.  Το κρέας (με εξαίρεση το χοιρινό) ήταν σε γενικές γραμμές ακριβό, γι’ αυτό και το κατανάλωναν κυρίως οι πλούσιοι γαιοκτήμονες, που είχαν ως βασική ενασχόληση τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Οι φτωχοί πολίτες σπάνια έτρωγαν κρέας και συνήθως μόνο μετά την τέλεση θυσιών. 

10 Η Κτηνοτροφία στην Ελλάδα: Από την αρχαιότητα ως σήμερα
Στα χρόνια της τουρκοκρατίας αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό η κτηνοτροφία αιγοπροβάτων , ενώ η γεωργία ήταν περιορισμένη εξαιτίας του ορεινού εδάφους. Σημαντική ήταν η αύξηση της, όταν κατά τον 18ο αιώνα οι οικισμοί μεγάλωσαν κι έγιναν κεφαλοχώρια. Αρκετοί μεγαλοκτηνοτρόφοι τότε, έγιναν πλούσιοι. Από τα τυριά και τα μαλλιά αποκόμιζαν αρκετά χρήματα. Τα μαλλιά και τα δέρματα συγκεντρώνονταν στη Θεσσαλονίκη κι απ' εκεί μεταφέρονταν με καραβάνια στις χώρες της Ευρώπης. Μετά την απελευθέρωση της χώρας η κτηνοτροφία εξακολούθησε να είναι αναπτυγμένη και μόνο κατά τη δεκαετία του 1960 άρχισε να μειώνεται ο αριθμός των αιγοπροβάτων και βοοειδών, και να εξαφανίζονται τα ιπποειδή. Σήμερα, στη χώρα μας η κτηνοτροφία αποτελεί έναν τομέα ζωτικής σημασίας, που συμβάλλει στο ακαθάριστο γεωργικό προϊόν με ποσοστό 33% περίπου. Η πολιτεία δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ταχύτερη ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και δραστηριοποιείται για ένα καλύτερο μέλλον του κλάδου αυτού. Οι ράτσες των ζώων έχουν βελτιωθεί και όσοι ασχολούνται με αυτά έχουν αντιληφθεί ότι δεν είναι ο αριθμός των ζώων εκείνος που δίνει τη μεγάλη απόδοση και τα κέρδη, αλλά η ποιότητα και βελτίωση της ράτσας, τα κτηνοτροφικά φυτά, ο καλός ενσταυλισμός, η καλή διατροφή και η επιμελημένη περιποίηση. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό η κτηνοτροφία αιγοπροβάτων , ενώ η γεωργία ήταν περιορισμένη εξαιτίας του ορεινού εδάφους. Σημαντική ήταν η αύξηση της, όταν κατά τον 18ο αιώνα οι οικισμοί μεγάλωσαν κι έγιναν κεφαλοχώρια. Αρκετοί μεγαλοκτηνοτρόφοι τότε, έγιναν πλούσιοι. Από τα τυριά και τα μαλλιά αποκόμιζαν αρκετά χρήματα. Τα μαλλιά και τα δέρματα συγκεντρώνονταν στη Θεσσαλονίκη κι απ' εκεί μεταφέρονταν με καραβάνια στις χώρες της Ευρώπης. Μετά την απελευθέρωση της χώρας η κτηνοτροφία εξακολούθησε να είναι αναπτυγμένη και μόνο κατά τη δεκαετία του 1960 άρχισε να μειώνεται ο αριθμός των αιγοπροβάτων και βοοειδών, και να εξαφανίζονται τα ιπποειδή. Σήμερα, στη χώρα μας η κτηνοτροφία αποτελεί έναν τομέα ζωτικής σημασίας, που συμβάλλει στο ακαθάριστο γεωργικό προϊόν με ποσοστό 33% περίπου. Η πολιτεία δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ταχύτερη ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και δραστηριοποιείται για ένα καλύτερο μέλλον του κλάδου αυτού. Οι ράτσες των ζώων έχουν βελτιωθεί και όσοι ασχολούνται με αυτά έχουν αντιληφθεί ότι δεν είναι ο αριθμός των ζώων εκείνος που δίνει τη μεγάλη απόδοση και τα κέρδη, αλλά η ποιότητα και βελτίωση της ράτσας, τα κτηνοτροφικά φυτά, ο καλός ενσταυλισμός, η καλή διατροφή και η επιμελημένη περιποίηση.

11 Κτηνοτροφία & τεχνολογία
Κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα σημειώθηκε μεγάλη ανάπτυξη στις μεταφορές (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, αυτοκίνητο, αεροπλάνο, πλοία). Στη γεωργία η εκμηχάνιση  ήταν ραγδαία (τρακτέρ, θεριζοαλωνιστική μηχανή, σπαρτική μηχανή, μηχανήματα άλεσης ζωοτροφών και επεξεργασίας προϊόντων, αντλητικά συστήματα, κλπ.), το ίδιο και στην κτηνοτροφία (μηχανήματα τροφοδο-σίας και ποτίσματος, μηχανική άμελξη, μηχανική συλλογή κοπριάς, παστερίωση και εμφιάλωση γάλακτος, κλπ). Η μηχανο-ποιημένη γεωργία, αλλά και η ανάπτυξη της χημικής τεχνολογίας οδήγησαν σε αυξημένη παραγωγή και αύξηση του βιοτικού επιπέδου. Κτηνοτροφία & τεχνολογία Κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα σημειώθηκε μεγάλη ανάπτυξη στις μεταφορές. Στη γεωργία η εκμηχάνιση  ήταν ραγδαία, το ίδιο και στην κτηνοτροφία. Η μηχανοποιημένη γεωργία, αλλά και η ανάπτυξη της χημικής τεχνολογίας οδήγησαν σε αυξημένη παραγωγή και αύξηση του βιοτικού επιπέδου. Ας δούμε όμως μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου η τεχνολογία αιχμής βρίσκει εφαρμογή στην κτηνοτροφία και παρέχει ευκολία, βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας, εξοικονόμηση χρόνου και αύξηση της παραγωγής. Ας δούμε όμως μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου η τεχνολογία αιχμής βρίσκει εφαρμογή στην κτηνοτροφία και παρέχει ευκολία, βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας, εξοικονόμηση χρόνου και αύξηση της παραγωγής.

12 Συστήματα αυτόματης διατροφής αιγοπροβάτων μέσω ταινίας, με προσαρμοζόμενο μήκος σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε κτηνοτροφικής μονάδας. Συστήματα αυτόματης διατροφής αιγοπροβάτων μέσω ταινίας Με προσαρμοζόμενο μήκος σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε κτηνοτροφικής μονάδας.

13 Αυτόματο Αμελκτήριο ("αρμεκτήριο") αιγοπροβάτων
Αυτόματο αρμεκτήριο αιγοπροβάτων. Αυτόματο Αμελκτήριο ("αρμεκτήριο") αιγοπροβάτων

14 Αυτόματη Βούρτσα για αγελάδες
Φροντίζει για τη σωστή κυκλοφορία του αίματος και τη δερματική υγεία τους και προσφέρει ηρεμία και αυξημένη παραγωγικότητα Αυτόματη Βούρτσα για αγελάδες Φροντίζει για τη σωστή κυκλοφορία του αίματος και τη δερματική υγεία τους και προσφέρει ηρεμία και αυξημένη παραγωγικότητα

15 Σύστημα αυτόματης αναγνώρισης των ζώων με πομποδέκτες.
Η επικοινωνία επιτυγχάνεται με ηλεκτρονικά περιλαίμια ή περιπόδια που προσαρμόζονται στα ζώα Σύστημα αυτόματης αναγνώρισης των ζώων. Αποτελείται από ανοξείδωτες κεραίες, πομποδέκτες, σύστημα αποφυγής παρασίτων, κάρτα εισόδου στον, κεντρικό πίνακα σύνδεσης με υπολογιστή κλπ. Η επικοινωνία επιτυγχάνεται με ηλεκτρονικά περιλαίμια ή περιπόδια που προσαρμόζονται στα ζώα

16 Σύστημα συνεχούς καταγραφής της θέσης
Με χρήση πομποδεκτών καταγράφονται συνεχώς δεδομένα που αφορούν τις συνήθειες του ζώου, ενώ το σύστημα μπορεί επίσης να επικοινωνεί με κινητό/tablet/PC, να προειδοποιεί εγκαίρως για ασθένειες και για εργασίες που εκκρεμούν και γενικά παρέχει καλύτερο έλεγχο του κοπαδιού από απόσταση. Σύστημα συνεχούς καταγραφής της θέσης Με χρήση πομποδεκτών καταγράφονται συνεχώς δεδομένα που αφορούν τις συνήθειες του ζώου (διατροφικές, ξεκούρασης/κινητικότητας, οίστρο), ενώ το σύστημα μπορεί επίσης να επικοινωνεί με κινητό/tablet/PC, να προειδοποιεί εγκαίρως για ασθένειες και για εργασίες που εκκρεμούν και γενικά παρέχει καλύτερο έλεγχο του κοπαδιού από απόσταση.

17 Ρομποτικό ξέστρο απομάκρυνσης κοπριάς:
Σπρώχνει και κάνει απόξεση της κοπριάς περιφερόμενο αθόρυβα στο χώρο χωρίς να απαιτείται επίβλεψη Ρομποτικό ξέστρο απομάκρυνσης κοπριάς: Σπρώχνει και κάνει απόξεση της κοπριάς περιφερόμενο αθόρυβα στο χώρο χωρίς να απαιτείται επίβλεψη

18 Βοσκός Ρομπότ Υποκαθιστά βοσκούς και τσοπανόσκυλα οδηγώντας τις αγελάδες από το λιβάδι στο γαλακτοκομείο. Αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και αναμένει τις τελικές διορθώσεις και βελτιώσεις μέχρι να βγει στην παραγωγή. Βοσκός Ρομπότ Υποκαθιστά βοσκούς και τσοπανόσκυλα οδηγώντας τις αγελάδες από το λιβάδι στο γαλακτοκομείο. Αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και αναμένει τις τελικές διορθώσεις και βελτιώσεις μέχρι να βγει στην παραγωγή

19 Η επιστήμη στην υπηρεσία της κτηνοτροφίας
Πλέον η άσκηση της κτηνοτροφίας, απαιτεί διαρκή και άμεση υποστήριξη από επιστήμονες (γεωπόνους ζωικής παραγωγής και κτηνιάτρους). Η σημερινή κτηνοτροφική παραγωγή βασίζεται τόσο στην αύξηση του αριθμού των ζώων όσο και στην αύξηση της παραγωγικότητας και της απόδοσης των ζώων. Για το λόγο αυτό η ζωοτεχνία, ως επιστήμη, βασίζεται, χρησιμοποιεί κι αξιοποιεί τις γνώσεις που της παρέχουν: η βιολογία, η γενετική, η κτηνιατρική, η διαιτολόγια κι η βρωματολογία, (δηλαδή η επιστημονική μελέτη της παρασκευής και της σύστασης των τροφίμων) καθώς και πολλές άλλες επιστήμες. Ένα από τα κύρια προβλήματα των κτηνοτρόφων είναι η ύπαρξη πολλών ζωικών ασθενειών και επιδημιών, όπως είναι η Ευλογιά, η Βρουκέλλωση, ο Καταρροϊκός Πυρετός, ο Πυρετός  Q, η Σπογγώδης Εγκεφαλοπάθεια, η Μαστίτιδα, η Φυματίωση κ.α. , οπότε γίνονται προσπάθειες να βρεθούν αποτελεσματικές ιατρικές μέθοδοι αντιμετώπισής τους, ώστε να μην πλήττεται οικονομικά ο παραγωγός. Επίσης σήμερα καταβάλλεται (μέσω της βιολογίας και της γενετικής) προσπάθεια συνδυασμού δύο ή περισσότερων φυλών, έτσι που οι «καλές» ιδιότητες, που χαρακτηρίζουν καθεμιά από τις φυλές χωριστά, να ενωθούν σε μια φυλή. Η επιστήμη στην υπηρεσία της κτηνοτροφίας. Πλέον η άσκηση της κτηνοτροφίας, απαιτεί διαρκή και άμεση υποστήριξη από επιστήμονες. Η σημερινή κτηνοτροφική παραγωγή βασίζεται τόσο στην αύξηση του αριθμού των ζώων όσο και στην αύξηση της παραγωγικότητας και της απόδοσης των ζώων. Για το λόγο αυτό η ζωοτεχνία, ως επιστήμη, βασίζεται, χρησιμοποιεί κι αξιοποιεί τις γνώσεις που της παρέχουν: η βιολογία, η γενετική, η κτηνιατρική, η διαιτολόγια κι η βρωματολογία. Ένα από τα κύρια προβλήματα των κτηνοτρόφων είναι η ύπαρξη πολλών ζωικών ασθενειών και επιδημιών, όπως είναι η Ευλογιά, η Βρουκέλλωση, ο Καταρροϊκός Πυρετός, ο Πυρετός  Q, η Σπογγώδης Εγκεφαλοπάθεια, η Μαστίτιδα, η Φυματίωση κ.α. , οπότε γίνονται προσπάθειες να βρεθούν αποτελεσματικές ιατρικές μέθοδοι αντιμετώπισής τους, ώστε να μην πλήττεται οικονομικά ο παραγωγός. Επίσης σήμερα καταβάλλεται (μέσω της βιολογίας και της γενετικής) προσπάθεια συνδυασμού δύο ή περισσότερων φυλών, έτσι που οι «καλές» ιδιότητες, που χαρακτηρίζουν καθεμιά από τις φυλές χωριστά, να ενωθούν σε μια φυλή.

20 Κτηνιατρική – Γενετική Μηχανική
Η Γενετική Μηχανική δίνει τη δυνατότητα προσθήκης νέων γονιδίων απευθείας στον οργανισμό. Καθιστά συνεπώς δυνατή σε σύντομο χρονικό διάστημα τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων φυτών και ζώων, που έχουν τους επιθυμητούς χαρακτήρες όπως, για παράδειγμα, ανθεκτικότητα σε ασθένειες. Διαγονιδιακά ή γενετικά τροποποιημένα ονομάζονται τα ζώα εκείνα στα οποία έχει τροποποιηθεί το γενετικό υλικό τους με την προσθήκη γονιδίων, συνήθως από κάποιο άλλο είδος. Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την είσοδο του «ξένου» DNA στα κύτταρα ενός ζώου. Η σημαντικότερη από αυτές είναι η μικροέγχυση. Εκτός όμως από τα προφανή οφέλη της γονιδιακής βελτίωσης των φυλών, υπάρχει και προβληματισμός. Αρκετές μελέτες αποδεικνύουν τις επιπλοκές που εμφανίζονται τόσο στις μητέρες που κυοφορούν τα γενετικά τροποποιημένα έμβρυα όσο και στα ζώα που γεννιούνται, καθώς παρατηρούνται σοβαρές παραμορφώσεις, δυσμορφίες, υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και άλλα προβλήματα. Κτηνιατρική – Γενετική Μηχανική Η Γενετική Μηχανική δίνει τη δυνατότητα προσθήκης νέων γονιδίων απευθείας στον οργανισμό. Καθιστά συνεπώς δυνατή τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων φυτών και ζώων, που έχουν τους επιθυμητούς χαρακτήρες όπως, για παράδειγμα, ανθεκτικότητα σε ασθένειες. Διαγονιδιακά ή γενετικά τροποποιημένα ονομάζονται τα ζώα εκείνα στα οποία έχει τροποποιηθεί το γενετικό υλικό τους με την προσθήκη γονιδίων, συνήθως από κάποιο άλλο είδος. Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την είσοδο του «ξένου» DNA στα κύτταρα ενός ζώου. Η σημαντικότερη από αυτές είναι η μικροέγχυση. Εκτός όμως από τα προφανή οφέλη της γονιδιακής βελτίωσης των φυλών, υπάρχει και προβληματισμός. Αρκετές μελέτες αποδεικνύουν τις επιπλοκές που εμφανίζονται τόσο στις μητέρες που κυοφορούν τα γενετικά τροποποιημένα έμβρυα όσο και στα ζώα που γεννιούνται, καθώς παρατηρούνται σοβαρές παραμορφώσεις, δυσμορφίες, υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και άλλα προβλήματα.

21 Και ξαφνικά όλοι μιλάνε για κλωνοποίηση...
Το 1997, όταν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Roselin της Σκωτίας ανακοίνωσαν ότι κλωνοποίησαν ένα πρόβατο, το νέο έκανε αμέσως το γύρο του κόσμου. Το πρόβατο Dolly δημιουργή-θηκε, όταν ο πυρήνας ενός κυττάρου του μαστικού αδένα ενός εξάχρονου πρόβατου τοποθετήθηκε στο ωάριο ενός άλλου πρόβατου. Από το ωάριο είχε προηγουμένως αφαιρεθεί ο πυρήνας. Το έμβρυο το οποίο δημιουργήθηκε, ύστερα από 3-4 διαιρέσεις εμφυτεύτηκε στη μήτρα θετής μητέρας-προβατίνας, η οποία γέννησε τη Dolly. Κλωνοποίηση Το 1997, όταν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Roselin της Σκωτίας ανακοίνωσαν ότι κλωνοποίησαν ένα πρόβατο, το νέο έκανε αμέσως το γύρο του κόσμου. Το πρόβατο Dolly δημιουργήθηκε, όταν ο πυρήνας ενός κυττάρου του μαστικού αδένα ενός εξάχρονου πρόβατου τοποθετήθηκε στο ωάριο ενός άλλου πρόβατου. Από το ωάριο είχε προηγουμένως αφαιρεθεί ο πυρήνας. Το έμβρυο το οποίο δημιουργήθηκε, ύστερα από 3-4 διαιρέσεις εμφυτεύτηκε στη μήτρα θετής μητέρας-προβατίνας, η οποία γέννησε τη Dolly.

22 Και ξαφνικά όλοι μιλάνε για κλωνοποίηση...
Η κλωνοποίηση θεωρείται πολύ χρήσιμη στον πολλαπλασιασμό διαγονιδιακών ζώων. Με κλωνοποίηση μπορούν εύκολα να παραχθούν πολλά πανομοιότυπα ζώα με όφελος την αύξηση της παραγωγής, τη μείωση του κόστους και την εξασφάλιση τροφής και λοιπών κτηνοτροφικών προϊόντων στον πλανήτη. Η κλωνοποίηση μπορεί επίσης να συνεισφέρει στην προστασία από την εξαφάνιση διάφορων ζώων του πλανήτη μας. Στις καταψύξεις πολλών ζωολογικών κήπων υπάρχουν κατεψυγμένα ωάρια και σπερματοζωάρια ή έμβρυα ζώων που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Πυρήνες από αυτά τα κύτταρα μπορούν να μεταφερθούν σε απύρηνα ωοκύτταρα του είδους που μας ενδιαφέρει και στη συνέχεια να κυοφορηθούν στο ίδιο ή σε συγγενικό είδος ζώου. Η κλωνοποίηση θεωρείται πολύ χρήσιμη στον πολλαπλασιασμό διαγονιδιακών ζώων. Με κλωνοποίηση μπορούν εύκολα να παραχθούν πολλά πανομοιότυπα ζώα με όφελος την αύξηση της παραγωγής, τη μείωση του κόστους και την εξασφάλιση τροφής και λοιπών κτηνοτροφικών προϊόντων στον πλανήτη. Η κλωνοποίηση μπορεί επίσης να συνεισφέρει στην προστασία από την εξαφάνιση διάφορων ζώων του πλανήτη μας. Στις καταψύξεις πολλών ζωολογικών κήπων υπάρχουν κατεψυγμένα ωάρια και σπερματοζωάρια ή έμβρυα ζώων που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ηθικοί κυρίως προβληματισμοί, σχετικά με το νομικό πλαίσιο και τα όρια της κλωνοποίησης, καθώς και το ενδεχόμενο εφαρμογής της στο ανθρώπινο είδος και τις αρνητικές κοινωνικές, πολιτικές, ηθικές, συναισθηματικές συνέπειες αυτού του σεναρίου. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ηθικοί κυρίως προβληματισμοί, σχετικά με το νομικό πλαίσιο και τα όρια της κλωνοποίησης, καθώς και το ενδεχόμενο εφαρμογής της στο ανθρώπινο είδος και τις αρνητικές κοινωνικές, πολιτικές, ηθικές, συναισθηματικές συνέπειες αυτού του σεναρίου.

23 Στη Χαλκιδική ξέρουμε από καλό τυρί…
Οι εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες, η βλάστηση της Χαλκιδικής και η ισχυρή κτηνοτροφική παράδοση συμβάλλουν θετικά στην παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος υψηλών προδιαγραφών. Το κατσικίσιο παραδοσιακό τυρί Χαλκιδικής, παράγεται από αμιγές κατσικίσιο γάλα και έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Ο ορεινός όγκος Χολομώντα, στην Κεντρική και Βόρεια Χαλκιδική, φιλοξενεί τις περισσότερες κτηνοτροφικές μονάδες του νομού. Με σεβασμό στην παράδοση, οι κτηνοτρόφοι τυροκόμοι της Χαλκιδικής παράγουν σημαντικές ποσότητες κατσικίσιου τυριού. Οι εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες, η βλάστηση της Χαλκιδικής και η ισχυρή κτηνοτροφική παράδοση συμβάλλουν θετικά στην παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος υψηλών προδιαγραφών. Το κατσικίσιο παραδοσιακό τυρί Χαλκιδικής, παράγεται από αμιγές κατσικίσιο γάλα και έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Ο ορεινός όγκος Χολομώντα, στην Κεντρική και Βόρεια Χαλκιδική, φιλοξενεί τις περισσότερες κτηνοτροφικές μονάδες του νομού. Με σεβασμό στην παράδοση, οι κτηνοτρόφοι τυροκόμοι της Χαλκιδικής παράγουν σημαντικές ποσότητες κατσικίσιου τυριού.

24 Τοπικές επιχειρήσεις Η κτηνοτροφική μονάδα Μπόλκα είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που βρίσκεται στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής και απασχολεί 3 άτομα. Σήμερα η επιχείρηση έχει στην ιδιοκτησία της 1200 κατσίκια τα οποία κυρίως τα εκμεταλλεύεται για γαλακτοπαραγωγή αλλά και για κρεατοπαραγωγή. Πλέον εφαρμόζεται σύγχρονος τρόπος αρμέγματος με τη χρήση ρομποτικού αρμεκτηρίου το οποίο αρμέγει ταυτόχρονα 30 κατσίκες. Στην πράξη αρμέγονται σε 2,5 ώρες 900 ζώα! Η κτηνοτροφική μονάδα Μπόλκα είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που βρίσκεται στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής και απασχολεί 3 άτομα. Σήμερα η επιχείρηση έχει στην ιδιοκτησία της 1200 κατσίκια τα οποία κυρίως τα εκμεταλλεύεται για γαλακτοπαραγωγή αλλά και για κρεατοπαραγωγή. Πλέον εφαρμόζεται σύγχρονος τρόπος αρμέγματος με τη χρήση ρομποτικού αρμεκτηρίου το οποίο αρμέγει ταυτόχρονα 30 κατσίκες. Στην πράξη αρμέγονται σε 2,5 ώρες 900 ζώα.

25 Τοπικές επιχειρήσεις Στη συνέχεια το γάλα μετατρέπεται στο χώρο της επιχείρησης σε τυρί στο σύγχρονο τυροκομείο της επιχείρησης. Η διαδικασία αποτελείται από διάφορα στάδια κατά τα οποία χρησιμοποιείται κορυφολόγος για τη φίλτρανση του γάλακτος, παστεριωτής (για την παστερίωση), ψύκτης για την επίτευξη κατάλληλης θερμοκρασίας, και έπειτα καζάνι για την πήξη. Στην τελική φάση το τυρί κόβεται, αλατίζεται, μπαίνει σε ειδικά δοχεία και μπαίνει σε ψυγεία για να ωριμάσει. Η κτηνοτροφική μονάδα Λειβαδιώ-τη είναι μια ακόμα οικογενειακή επι-χείρηση 5 εργαζομένων, που βρί-σκεται στο όρος Τραγουδέλη στο Ν. Μαρμαρά, και εκτρέφει 700 κατσίκια για γαλακτοπαραγωγή και κρεα-τοπαραγωγή. Στη συνέχεια το γάλα μετατρέπεται στο χώρο της επιχείρησης σε τυρί στο σύγχρονο τυροκομείο της επιχείρησης. Η διαδικασία αποτελείται από διάφορα στάδια κατά τα οποία χρησιμοποιείται κορυφολόγος για τη φίλτρανση του γάλακτος, παστεριωτής (για την παστερίωση), ψύκτης για την επίτευξη κατάλληλης θερμοκρασίας, και έπειτα καζάνι για την πήξη. Στην τελική φάση το τυρί κόβεται, αλατίζεται, μπαίνει σε ειδικά δοχεία και μπαίνει σε ψυγεία για να ωριμάσει. Η κτηνοτροφική μονάδα Λειβαδιώτη είναι μια ακόμα οικογενειακή επιχείρηση 5 εργαζομένων, που βρίσκεται στο όρος Τραγουδέλη στο Ν. Μαρμαρά, και εκτρέφει 700 κατσίκια για γαλακτοπαραγωγή και κρεατοπαραγωγή.

26 Ελπίζουμε να βρήκατε ενδιαφέρουσα την εργασία μας και να κρατήσατε στο νου σας ορισμένα χρήσιμα, κατά τη γνώμη μας, στοιχεία! Ελπίζουμε να βρήκατε ενδιαφέρουσα την εργασία μας και να κρατήσατε στο νου σας ορισμένα χρήσιμα, κατά τη γνώμη μας, στοιχεία.

27 Πηγές: Αγρογή http://www.agrogi.eu/
Αγρότης Βιβλίο Βιολογίας Γ’ Λυκείου, Βιοτεχνολογία-Κλωνοποίηση Βικιπαίδεια Ζωοκόμος Ιστολόγιο Σαϊτη Χρήστου Ιστολόγιο Τεχνολογίας 1ου Γυμνασίου Βέροιας ΠΑΣΕΓΕΣ Στιγμές στην ιστορία Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Econews.gr Gastronomion University Of Surrey ΕΜΙΚΟ Inox Steel Technical WESTFALIA

28 Στην εργασία συνεργάστηκαν οι μαθητές:
Αγγελής Αστέριος Γκρίλης Συμεών Κούλα Αλμπάνο Λειβαδιώτου Αθανασία Μπόλκας Βασίλειος και ο καθηγητής ΠΕ19 Καμπερίδης Κωνσταντίνος

29 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας
Τέλος παρουσίασης Ευχαριστούμε για την προσοχή σας Επισκεφτείτε το ιστολόγιο του σχολείου μας:


Κατέβασμα ppt "Α’ Τάξης του Εσπερινού ΓΕΛ Πολυγύρου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google