Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥΣ
Άντζελα Μέμα Σάρα Μεϊντάνη Ιφιγένεια Μπάρδη Κωνσταντίνα Πάνο

2 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Δύο δεκαπεντάχρονα κορίτσια γνωρίζονται από μία αγγελία για αλληλογραφία σε ένα περιοδικό. Η Βερόνικα, η οποία κατάγεται από την Αλβανία και συγκεκριμένα από το Φιέρι, και η Ελένη που κατάγεται από την Ελλάδα. Τα δύο κορίτσια περιγράφουν τη ζωή τους με περιπέτεια , δράση , αγωνία , με ευχάριστες στιγμές που συμβαίνουν γύρω τους. Επίσης , ερωτεύονται , απογοητεύονται , ελπίζουν ,κάνουν όνειρα και εκμυστηρεύονται τα μυστικά τους αλλά γεγονότα και καταστάσεις με χιούμορ. Η Βερόνικα , είναι μία πολύ καλή μαθήτρια που λατρεύει τα Κείμενα Λογοτεχνίας και την ιστορία. Είναι νοικοκυρά και πολύ καλό κορίτσι. Επιπλέον , η Βερόνικα διηγείται στην Ελένη πολλά παραμύθια ή ιστορίες που ξέρει και έχει ακούσει . Στην αρχή οι γείτονες δεν την ήθελαν εκείνη και την οικογένεια της διότι δεν ήταν ελληνικής καταγωγής. Έπειτα όμως εξοικειώθηκαν και τα πράγματα έγιναν καλύτερα. Στη συνέχεια , όμως ο πατέρας της δεν εργαζότανε για λίγο καιρό λόγω ιατρικού προβλήματος στη μέση του . Έτσι , η Βερόνικα αναγκάστηκε να δουλεύει τα απογεύματα έτσι ώστε να μπορεί να βοηθάει τους γονείς της.

3 Της εξομολογήθηκε πως είναι ανάπηρη, δηλαδή είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Της περιέγραψε το δυστύχημα που είχε γίνει ένα χρόνο πριν όταν είχαν πάει εκδρομή. Τελικά ο πατέρας της είχε πεθάνει και η μητέρα της είχε σπάσει το χέρι της ( αλλά δεν ήταν καθόλου σοβαρό). Η μητέρα της την πήγε σε κάποια ψυχολόγο για να της πει ότι ο πατέρας της πέθανε, για να την βοηθήσει να το ξεπεράσει και για να την ηρεμήσει για τα πόδια της που είχαν πρόβλημα. Η ψυχολόγος της είπε πως θα ήταν καλό αν αλληλογραφούσε με μια συνομήλικη της και ότι θα ήταν δική της ευθύνη τι θα της πει.

4 Επίσης, σαν τελικό συμπέρασμα τελείωσε ότι της έλεγε ψέματα τόσο καιρό διότι ήθελε να ζήσει σαν κανονικός άνθρωπος, ήθελε να ξεφύγει από το αναπηρικό καροτσάκι, να ζήσει ελεύθερη, να νιώσει τα πόδια της, να είναι γερή και δυνατή. Έπειτα όμως συνειδητοποίησε ότι αυτά που έλεγε ήταναπλώς ένα όνειρο, δεν ήθελε να δεχτεί την πραγματικότητα. Επιπλέον, της τόνισε πως εκείνη τη βοήθησε να νοιώσει κανονικό κορίτσι και ελπίζει να τη συγχωρέσει.

5 Η Βερόνικα μόλις το είδε συγκινήθηκε, στεναχωρήθηκε, της έφυγε ο θυμός της, δηλαδή τη συγχώρεσε και πίστευε πως φέρθηκε ανόητα. Έτσι τελειώνει με τη φράση << Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς >> (εσύ μου το έχεις μάθει αυτό). Αυτό της το είχε πει η Ελένη πριν καιρό. Της το είχε μάθει ο πατέρας της όταν ήταν μικρή. Γι’ αυτό η ζωή καμιά φορά είναι σκληρή μαζί μας. Ακόμα της έλεγε πως η ζωή δεν είναι μόνο αυτή που ζούμε, αλλά και αυτή που θέλουμε να ζήσουμε, αυτή που ονειρευόμαστε.

6 Επίσης, της απάντησε να μην χάνει τις ελπίδες, να έχει κουράγιο και ότι θα είναι πάντα δίπλα της.
Μ’ αυτά τα συγκινητικά λόγια τελειώνει αυτό το υπέροχο, εφηβικό μυθιστόρημα της ΜαρούλαΚλιάφα!!!

7 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ « Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς» σημαίνει ότι ακόμα κι αν αντιμετωπίζουμε κάποιο σοβαρό πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε, θα συνεχίσουμε την ζωή μας, προσπερνώντας αυτήν την δυσκολία γιατί ο δρόμος είναι ανοιχτός και μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας αν το θέλουμε πραγματικά. Η λύση πάντα πηγάζει από μέσα μας .

8 Κεντρικοί χαρακτήρες Οι χαρακτήρες του εφηβικού μυθιστορήματος είναι οι εξής: Η Βερόνικα: η οποία κατάγεται από την Αλβανία και έχει περάσει πολύ δύσκολα , πρέπει να δουλεύει για να τα βγάλει πέρα! Η Ελένη: η οποία ζει στο δικό της κόσμο και δεν μπορεί να δεχθεί την πραγματικότητα, διότι είναι καθηλωμένη σε ένα αναπηρικό καροτσάκι. Η μητέρα της Βερόνικας: η οποία πρέπει να δουλεύει μεροκάματα. Η μητέρα της Ελένης: η οποία είναι νοικοκυρά και γκρινιάζει στην κόρη της. Ο πατέρας της Βερόνικας: ο οποίος έχει πολλά προβλήματα υγείας και δουλεύει πολύ σκληρά. Οπατέρας της Ελένης: ο οποίος της έκανε όλες τις χάρες , αλλά έχει πεθάνει από ένα τροχαίο δυστύχημα. Ο Σπύρος: ο οποίος είναι αδελφός της Βερόνικας και είναι πολύ καλός στον αθλητισμό. Η Μάρθα : η φίλη της Ελένης η οποία λατρεύει τον αθλητισμό και οι γονείς της έχουν πάρει διαζύγιο.

9 Ο αδελφός της Μάρθας, ο Μιχάλης, ο οποίος σπουδάζει γιατρός .
Ο αδελφός της Ελένης, ο οποίος σπουδάζει μηχανολόγος. Η κυρία Πολυξένη, η οποία έχει καταρράκτη και η Βερόνικα την πρόσεχε, γιατί χρειάζεται τα χρήματα. Η γειτόνισσα της Βερόνικας, η κυρία Ευσταθία, η οποία έχει γίνει φίλη με την μητέρα της Βερόνικας και έχει γνωρίσει στην Βερόνικα την κ. Πολυξένη. Η Αριάνα, η οποία είναι ξαδέλφη της Βερόνικας και παντρεύεται. Ο Βασίλης, ο οποίος είναι αδελφός της Αριάνας και έχει δραπετεύσει απ’ τα σύνορα της Αλβανίας για να πάει στην Ελλάδα. Η μητέρα της Αριάνας, η οποία θέλει να την παντρέψει. Ο Γιάννης, ο οποίος είναι το υποτιθέμενο αγόρι της Ελένης.

10 ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΣΗΜΑΝTΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ
Αλληλογραφία 7 Μαΐου Βερόνικα προς Ελένη: Βλέπεις τα πράγματα εξελίχθηκαν με τέτοιο τρόπο που όσο και αν προσπαθώ να τα βάλω σε μια σειρά και να τα εξηγήσω δεν τα καταφέρνω. Για να πω την αλήθεια , είμαι και λιγάκι απογοητευμένη. Πήγα στο Βόλο (την παρουσία μου εκεί την κράτησα μυστική , για να σου κάνω έκπληξη) ,γιατί ήθελα να σε δω από κοντά να αγωνίζεσαι . Ήθελα να σε χειροκροτήσω , να ζητωκραυγάσω για την νίκη σου. Όμως εσύ ….. Πώς μπόρεσες να φερθείς τόσο ελεεινά; Όχι , δεν μπορώ να σε δικαιολογήσω.

11 Μέσα σε όλο αυτό το πλήθος των παιδιών ρωτώντας δεξιά και αριστερά , κατάφερα τελικά να εντοπίσω την Μάρθα. Την πλησίασα και της είπα το όνομά μου. «Πού είναι η Ελένη; Γιατί δεν έλαβε μέρος στο αγώνισμα; Με κοίταξε λες και είχα πει κάτι τρελό. «Είμαι η Βερόνικα , η φίλη της Ελένης»…. Κάποια στιγμή η Μάρθα συνήλθε. Κατάλαβε πως δεν ήξερα τίποτα. Και τότε μου τα είπε όλα. Μου είπε πως δεν ήταν δυνατόν να πάρεις μέρος σε αθλητικούς αγώνες επειδή… επειδή … είσαι , λέει ,καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι! « Η Ελένη είναι εδώ και έναν χρόνο άτομο με ειδικές ανάγκες». Δεν πίστευα στα αυτιά μου…….

12 ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ Αλληλογραφία 15 Μαΐου απάντηση Ελένης προς Βερόνικα:
Αλληλογραφία 15 Μαΐου απάντηση Ελένης προς Βερόνικα: Ναι ,είμαι άτομο με ειδικές ανάγκες. Ύστερα από ένα σοβαρό αυτοκινητικό δυστύχημα που συνέβη πριν από ένα χρόνο , έχω κινητικό πρόβλημα. Τα πόδια μου δε με υπακούνε. Είμαι υποχρεωμένη να μετακινούμαι με αναπηρικό καροτσάκι. Εκείνο το βράδυ γυρίζαμε από μια οικογενειακή εκδρομή . Οδηγούσε η μαμά. Κάποια στιγμή , για κάποιο λόγο που δεν τον θυμάμαι τώρα πια , η μαμά κι εγώ αρχίσαμε να καβγαδίζουμε. Ξαφνικά το αυτοκίνητο ντελαπάρισε. Η μαμά έκανε το λάθος να πατήσει φρένο και….. Ένιωσα ένα τράνταγμα. Σαν όνειρο , θυμάμαι πως άκουσα μια στριγκλιά.

13 Όταν ξύπνησα , βρισκόμουνα στο θάλαμο ενός νοσοκομείου με τα δύο μου πόδια μπαταρισμένα και κρεμασμένα ψηλά. Δεν πονούσα. Αμέσως αναζήτησα τον μπαμπά και τη μαμά. Οι νοσοκόμες προσπάθησαν να με καθησυχάσουν. Μία εβδομάδα αργότερα δέχτηκα την επίσκεψη μιας ψυχολόγου. Εκείνη μου είπε…. μου είπε πως το βράδυ που έγινε το δυστύχημα , όταν πέσαμε στο χαντάκι , σκοτώθηκε ο μπαμπάς μου. Αρνήθηκα να την πιστέψω . Έκλεισα με τα δυο μου χέρια τα αυτιά μου και έμπηξα τις φωνές. «Ψεύτρα!.... Είσαι ψεύτρα!» φώναξα. Έχεις δίκιο να αναρωτιέσαι ποια επιτέλους είμαι. Τα μόνα πράγματα που ξέρεις για μένα είναι αυτά που εγώ επέλεξα να σου πω.

14 Μερικά μάλιστα από αυτά δεν αρνούμαι πως τα έχω επινοήσει
Μερικά μάλιστα από αυτά δεν αρνούμαι πως τα έχω επινοήσει. Όμως δεν το έκανα επειδή ήθελα να σε εξαπατήσω. Το έκανα γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορούσα να δραπετεύσω το καροτσάκι μου. Ήθελα να ζήσω σαν κανονικός άνθρωπος. Δεν μπορώ να σου γράψω περισσότερα. Είμαι εξουθενωμένη. Κάποια μέρα , όταν θα σου έχει περάσει ο θυμός , θα καταλάβεις πως όλο αυτόν τον καιρό δεν κορόιδευα εσένα. Τον εαυτό μου ξεγελούσα. Ήταν μια αυταπάτη , μια ψευδαίσθηση. Επέλεξα να αντικαταστήσω την πραγματικότητα με ένα όνειρο. Είχα ανάγκη να ζήσω μια άλλη ζωή. Να πιστέψω πως είμαι γερή και δυνατή. Κι εσύ, αγαπημένη μου Βερόνικα , με βοήθησες σε αυτό. Σε ευχαριστώ.

15 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ Αυτό το μυθιστόρημα μας διδάσκει πολλά πράγματα. Δείχνει δύο διαφορετικές ζωές . Η Βερόνικα από την Αλβανία που αντιμετωπίζει με τους γονείς της οικονομικά προβλήματα ,ρατσισμό επειδή είναι από άλλη χώρα και από την άλλη η Ελένη που αντιμετωπίζει και εκείνη ρατσισμό επειδή είναι ανάπηρη και προσπαθεί να ξεπεράσει σιγά σιγά το πρόβλημά της και να ζήσει σαν ένα κανονικό κορίτσι και να νιώσει τα πόδια της. Αυτό μας διδάσκει ότι πρέπει να επιμένουμε , δηλαδή να ξεπεράσουμε ορθά το πρόβλημά μας.

16 Να μην τα παρατάμε εύκολα, να μην το βάζουμε κάτω σε κάθε δυσκολία
Να μην τα παρατάμε εύκολα, να μην το βάζουμε κάτω σε κάθε δυσκολία. Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ για αυτό πρέπει να έχουμε υπομονή, κουράγιο, να είμαστε αισιόδοξοι και να μην δίνουμε σημασία σε αυτά που θα μας συμβούν, αλλά να τα προσπερνάμε ατενίζοντας το στόχο μας. Μόνο έτσι θα φτάσουμε στον προορισμό μας.

17 Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΑΡΟΥΛΑ ΚΛΙΑΦΑ
Η ΜαρούλαΚλιάφα γεννήθηκε το 1937 στα Τρίκαλα όπου και ζει μόνιμα με την οικογένεια της. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και από το τη 1972 ασχολείται με τη λαϊκών παραμυθιών , παραδοσιακών παιχνιδιών και λογοτεχνία , τη μελέτη της τοπικής ιστορίας , τη συλλογή παλαιών φωτογραφιών. Ta περισσότερα βιβλία της έχουν αποσπάσει επαίνους καιβραβεία , ενώ δυο αυτά έχουν μεταφραστεί στα ρώσικα και στα γερμανικά . Αποσπάσματα των έργων της έχουν συμπεριληφθεί σε σχολικά βιβλία του Δημοτικού και στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Γυμνασίου. Έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών , την Εταιρεία Βιβλίου και τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Το 2010 το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών του Ανθρώπου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας της απέμεινε τον τίτλο της επιτίμου διδάκτορος.


Κατέβασμα ppt "Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google